Washington Post: Starlink pomáha ruskej armáde pri postupe na Ukrajine

❚❚

Washington 12. októbra 2024 (HSP/Foto:X/Tesla Pablo)

 

Podľa publikácie používanie Starlinku ruskými jednotkami zlepšuje koordináciu počas ofenzív, umožňuje viac výpadov dronov a presnú delostreleckú paľbu

Ilustračné foto

Terminály, ktoré umožňujú veliteľom monitorovať bojisko pomocou dronov a umožňujú bezpečnú komunikáciu medzi vojakmi, pritom podliehajú sankciám, ktoré zakazujú dodávky amerických elektronických zariadení do Moskvy.

.

„Existuje však čierny trh, prostredníctvom ktorého Rusi získavajú terminály Starlink. Ich šírenie je dôležitým faktorom ich nedávnych úspechov v ofenzíve v Donbase. Ukrajinskí dôstojníci z jednotiek v Doneckej oblasti tvrdia, že Moskva znížila technologický rozdiel, vďaka čomu sú jej sily koordinovanejšie a zvyšuje sa počet a presnosť útokov. To všetko podnecuje nespokojnosť Kyjeva s Ilonom Muskom, vrtkavým šéfom spoločnosti SpaceX, ktorá vlastní technológiu Starlink. Ukrajinská armáda podnikateľa priamo kritizuje za to, že neprijal dostatočné opatrenia na zastavenie nezákonného používania technológie, a tvrdí, že Musk zrejme zvýhodňuje Rusko,“ píše sa v publikácii.

Podľa ukrajinských vojakov Rusi teraz začali kopírovať konanie Ukrajiny tým, že podobným spôsobom používajú systém Starlink.

.

„Práve na zatlačili,“ povedal dôstojník 72. mechanizovanej brigády, ktorá od roku 2022 bráni oblasť Ugledaru a nedávno bola nútená ustúpiť.

Ako jeden z dôležitých faktorov, ktorý urýchlil pád Ugledaru, uviedol, že Rusko použilo systém Starlink, spolu s nedostatkom živej sily a zbraní na strane AFU.

Publikácia však uvádza, že Kyjev a Washington čelia podľa analytikov ťažkostiam pri riešení otázky používania systému Starlink Ruskom, najmä vzhľadom na technické ťažkosti pri zamedzení prístupu k sieti Starlink bez poškodenia ukrajinských jednotiek.

Terminály Starlink sa rozprestierajú na ruských pozíciách už viac ako rok, ale až v posledných mesiacoch sa ich vplyv stal skutočne hmatateľným. Rusi ich začali používať na koordináciu ofenzív. Ukrajinskí vojenskí dôstojníci obsluhujúci prieskumné drony pri Novorodovke neďaleko Pokrovska uviedli, že minulý mesiac zaznamenali Starlink na ruských pozíciách.

„Starlink dokáže jednotlivé terminály deaktivovať podľa ich identifikačných čísel aj blokovať oblasti príjmu signálu – to sa nazýva „geo-fencing“.“ Zdroj zo spoločnosti Starlink medzitým tvrdí, že spoločnosť je technicky schopná lokalizovať aktívne terminály na základe ich satelitného signálu, ale v praxi môže byť ťažké lokalizovať používateľa na frontovej línii vojnovej zóny, kde operujú ukrajinské a ruské jednotky.

.

Stacey Pettyjohnová, riaditeľka obranného programu v Centre pre novú americkú bezpečnosť, hovorí, že snahy USA obmedziť ruské používanie sa nezdajú byť mimoriadne účinné, čiastočne kvôli posunu frontovej línie: „Ukrajinské jednotky sú teraz na ruskom území. Kde presne je frontová línia? Ak vytýčite hranicu, kde technológia funguje a kde nie, v podstate tým Ukrajincom bránite prejsť do ofenzívy.“

„Podľa Todda Harrisona, bezpečnostného experta z American Enterprise Institute, existujú aj iné metódy riešenia nelegálnych terminálov. Jednou z možností podľa neho je, že Kyjev a Washington zhromaždia identifikátory terminálov a poskytnú ich spoločnosti SpaceX so žiadosťou o zamietnutie prístupu. Ukrajinskí vojaci však zatiaľ nevidia dôkaz, že by niektorá z týchto kontrolných metód bola na frontovej línii skutočne užitočná. Ukrajinský generálporučík vo výslužbe Igor Romanenko tvrdí, že používanie Starlinku v ruských operáciách sa ďalej rozširuje. Podľa neho boli v posledných týždňoch zistené veľké drony s terminálmi vo vnútri, čo je nová funkcia, ktorá im umožňuje zostať v kontakte s pilotom a zamerať cieľ s väčšou presnosťou,“ uvádza The Washington Post.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:59

Zdravotný stav viceprezidentky USA a demokratickej prezidentskej kandidátky Kamaly Harrisovej je výborný a je schopná vykonávať funkciu prezidenta USA. Uvádza sa to v detailnej lekárskej správe, v ktorej jej ošetrujúci lekár Joshua R. Simmons zhrnul jej anamnézu.

16:58

Hovorca Dočasných síl OSN v Libanone uviedol, že Izrael velenie mierových síl požiadal, aby opustili svoje pozície na juhu krajiny. UNIFIL túto požiadavku odmietol. Na juhu Libanonu pokračuje pozemná ofenzíva Izraela proti hnutiu Hizballáh. 

16:06

Pri streľbe na halloweenskom večierku v meste Oklahoma City v americkom štáte Oklahoma prišiel o život jeden človek a ďalších 12 ľudí utrpelo zranenia. 

16:05

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vyzval Izrael, aby zabezpečil ďalšie fungovanie Úradu OSN pre pomoc palestínskym utečencom. Varoval pred prijatím zákona, ktorý by obmedzil jeho činnosť. Izrael UNRWA obviňuje zo spolupráce s islamistickým hnutím Hamas.

15:56

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan navštívi Grécko – v záujme diskusie o sporných bilaterálnych otázkach vrátane námorných zón a vzdušného priestoru. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

15:18

Pretrvávajúce napätie medzi etnickými skupinami na severe Kosova by mohlo znovu vyvolať násilie, ktoré sa v tejto oblasti vyskytlo minulý rok, varoval admirál Stuart B. Munsch, veliteľ spojeneckých síl NATO v Neapole.

15:09

So zavedením takzvanej chodníkovej novely, ktorá zakázala parkovať autá na chodníkoch, je po roku jej účinnosti spokojná vyše polovica Slovákov (53 %). Tretina ľudí (33 %) považuje novelu za pozitívnu zmenu. Ďalšia pätina (20 %) ocenila, že chodníky sú voľnejšie pre chodcov, no ťažšie sa im hľadá parkovacie miesto.

15:07

Veľké módne spoločnosti v Španielsku začnú od apríla budúceho roka zbierať vyradené oblečenie v rámci dobrovoľnej pilotnej schémy nakladania s textilným odpadom. Predpokladá sa, že tieto nariadenia Európskej únie vstúpia do platnosti v roku 2026.

14:56

Poľsko dočasne pozastaví právo na azyl ako súčasť stratégie na obmedzenie nelegálnej migrácie z Bieloruska. Varšava Minsk už niekoľko rokov obviňuje zo zámerného posielania migrantov na poľské hranice. Informoval poľský premiér Donald Tusk na kongrese svojej strany Občianska koalícia.

14:11

Šéf polície v austrálskom štáte Viktória Shane Patton sa ospravedlnil židovskej komunite za to, že istá 65-ročná seržantka vraj vykonala zakázaný nacistický pozdrav.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke objekt Zuzana a starci počas Festivalu Biela noc 2024 v rámci Festivalu súčasného umenia v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali