Vzostup BRICS a pád G20

❚❚

Washington 11. septembra 2023 (HSP/Sonar 21/Foto:Twitter)

 

Keď bola v roku 1999 vytvorená skupina G20 alias Skupina 20, Spojené štáty boli pri stole veľkým psom a považovali tento nový subjekt za ďalšie fórum/nástroj, ktorý Washingtonu de facto poskytuje väčšiu kontrolu nad medzinárodným finančným systémom – vytvoreným po druhej svetovej vojne s cieľom koordinovať medzinárodnú hospodársku politiku s americkým dolárom ako rezervnou menou – prostredníctvom Medzinárodného menového fondu, Svetovej banky a Svetovej obchodnej organizácie. Nie je náhoda, že stretnutie G20 v Indii sa koná v nadväznosti na úspešný samit BRICS, ktorý sa konal pred dvoma týždňami v Južnej Afrike. Aký kontrast! BRICS rastie a má dlhý zoznam krajín globálneho Juhu, ktoré sa dožadujú členstva, zatiaľ čo G20 stráca svoj lesk a vplyv, píše Larry Johnson

BRICS
Na snímke zástupcovia BRICS

Súčasnými členmi skupiny G20 sú:

.

Argentína, Austrália, Brazília, Kanada, Čína, Francúzsko, Nemecko, India, Indonézia, Taliansko, Japonsko, Mexiko, Rusko, Saudská Arábia, Južná Afrika, Južná Kórea, Turecko, Spojené kráľovstvo a USA.

Jej súčasťou sú aj ďalšie dve regionálne organizácie – Európska únia a Africká únia (práve pridaná) – ktoré sa môžu zúčastniť na diskusii a prispieť k nej.

.

Zajtra o tomto čase budeme mať k dispozícii záverečné komuniké z konferencie G20, ale prvé správy naznačujú, že napriek tlaku Spojených štátov a Európy nedošlo k dohode o odsúdení ruskej vojenskej operácie na Ukrajine. Je to kľúčový ukazovateľ toho, že snaha USA izolovať a potrestať Rusko sa míňa účinkom.

Pred dvoma rokmi sa Rusko a Čína trápili, že sú rukojemníkmi amerického dolára, aby mohli uskutočňovať medzinárodný obchod, a nemali žiadnu reálnu alternatívu. Táto skutočnosť sa teraz mení a mení sa rýchlo. Najmenej šesť členov skupiny G20 intenzívne pracuje na vytvorení obchodných režimov, ktoré by fungovali nezávisle od dolára. Hanebné používanie sankcií proti Rusku a Číne zo strany Spojených štátov a Európy rozbilo základy skupiny G20 a vytvorilo rastúce hnutie medzi najväčšími krajinami (z hľadiska počtu obyvateľov), ktoré už nie sú ochotné podriadiť sa tomu, aby USA používali dolár na ich potrestanie.

Nemyslím si, že väčšina finančných guru Západu chápe význam úprimnej snahy krajín BRICS vytvoriť alternatívu k doláru. Kalkulujú s tým, že krajiny BRICS zlyhajú a budú nútené byť pod palcom medzinárodného finančného poriadku vedeného USA. Myslím si, že robia veľkú chybu.

Postavenie amerického dolára ako rezervnej meny je založené predovšetkým na viere. Pokiaľ zahraničné krajiny veria, že nemajú inú možnosť, ako sa podriadiť používaniu dolára v medzinárodnom obchode, systém zostáva neporušený. Toto presvedčenie je však vážne spochybnené. Nemyslím si, že sa systém zrúti za noc, ale kroky Číny, Indie, Saudskej Arábie, Brazílie, Južnej Afriky, Iránu a Argentíny, ktoré smerujú k platbám za ropu a iné komodity bez použitia dolára, sa zrýchľujú.

Existuje len jedna situácia, keď sa sankcie dajú účinne použiť na vynútenie zmien v politike alebo správaní inej krajiny – krajina, ktorá ukladá sankcie, musí mať monopolnú kontrolu nad menou alebo komoditou, ktorú druhá krajina alebo krajiny potrebujú. Zatiaľ čo americké doláre a pokladničné poukážky naďalej získavajú niektorí zahraniční investori, Čína a Saudská Arábia sa zbavujú aktív založených na dolároch. Prežívame prelomový historický moment, keď sa medzinárodný finančný poriadok vytvorený pod vedením USA na konci druhej svetovej vojny stáva výzvou pre reálne a silné alternatívy.

.

Nespokojnosť vyvoláva nielen nepriateľstvo Západu voči Rusku. Čína, Irán a Saudská Arábia sú tri veľké ekonomiky, ktoré sú pravidelne terčom amerických sankcií. A existuje množstvo ďalších krajín, najmä v Afrike, ktoré sa považujú za obete amerického hospodárskeho imperializmu. Domnievam sa, že svet dosiahol kritickú masu, keď kombinácia krajín bohatých na prírodné zdroje a komodity je teraz celkom ochotná nasledovať Rusko a Čínu a obísť šikanovanie Washingtonu.

Stačí si pozrieť toto video z obchodu s telefónmi a počítačmi Huawei v Číne, ktorý je priamym konkurentom spoločnosti Apple. Po rokoch sankcií zo strany Spojených štátov sa spoločnosť Huawei rozhodla – dosť. Teraz vyrába vlastné čipy a na ospravedlnenie svojich krokov používa rovnakú nacionalistickú rétoriku, akú v minulosti vyriekli USA. Mám podozrenie, že to nie je dobré znamenie pre spoločnosť Apple a jej budúce príjmy.

Huawei vs. Apple

Na vojnu na Ukrajine by ste sa nemali pozerať ako na izolovaný jav, ktorý nemá vplyv na globálny hospodársky poriadok. Vojna na Ukrajine je príznakom rozpadu medzinárodného poriadku “založeného na pravidlách”, ktorému dominuje Západ, a tento rozvrat sa odráža na celom svete. Napríklad nedávne prevraty v Afrike sú ďalším znakom toho, že vazali západných feudálov už nie sú ochotní byť de facto koloniálnymi poddanými. Chcú získať určitú mieru nezávislosti a obracajú sa na Rusko a Čínu, aby našli východisko.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:58

Vízia maďarského premiéra Viktora Orbána o hospodárskej neutralite Maďarska je nezmyslom. On sám a ani nikto v jeho vláde zrejme nemá žiadny plán na riešenie existujúcich ekonomických problémov krajiny. V rozhovore pre denník Népszava to v stredu uviedol riaditeľ inštitútu GKI Gazdaságkutató László Molnár.

18:56

Je potrebná rozsiahla reforma Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), vyhlásil v stredu v prejave vo Valnom zhromaždení OSN v New Yorku český prezident Petr Pavel. Mala by sa podľa neho stať efektívnejšou, inkluzívnejšou a zodpovednejšou, aby viac odrážala realitu súčasného sveta a posilnila hlas menej reprezentovaných regiónov.

18:39

Americký prezident Biden pripustil možnosť rozsiahlej vojny na Blízkom východe.

Vyjadril sa tak v rozhovore pre televíznu spoločnosť ABC.

18:20

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vo Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhlásil, že jeho krajina nikdy neprijme dohodu o prímerí s Ruskom, ktorú jej nanútia zvonka. Spochybnil tiež motiváciu Číny a Brazílie, pokiaľ ide o naliehanie na rozhovory s Moskvou.

18:08

Český premiér Petr Fiala chce, aby sa súčasná situácia, v ktorej sa nachádza česká vláda, skončila v pondelok. Vtedy by sa malo uzavrieť hlasovanie Pirátov o tom, či vo vláde skončia. Ich šéf Ivan Bartoš, ktorého Fiala v utorok odvolal z funkcie ministra, mu však podľa neho už oznámil, že strana v jeho kabinete tak či tak skončí. Premiér dodal, že na “klamstvá a ohováranie”, ktoré podľa jeho slov z úst Pirátov od utorka zazneli, nebude reagovať, lebo nechce jatriť atmosféru. Povedal to v stredu po rokovaní vlády.

18:07

Zásoby ropy v Spojených štátoch zaznamenali za minulý týždeň pokles, ktorý bol oveľa výraznejší, než sa očakávalo. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews, ktorý sa v stredu odvolal na údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA).

18:04

Finančná správa (FS) pri spracovaní daňových priznaní za rok 2023 identifikovala veľký počet rizikových uplatnení daňových bonusov na vyživované deti, ktoré vykazujú znaky vzájomného prepojenia. Analýza údajov 4597 podaných daňových priznaní priniesla odhad neoprávneného uplatňovania týchto bonusov v objeme najmenej 9 miliónov eur, informoval v stredu hovorca daniarov Daniel Súkup.

17:59

Česká vláda schválila návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2025. Počíta v ňom so schodkom 241 miliárd českých korún (približne 9,6 miliardy eur). Po rokovaní vlády to v stredu oznámil český minister financií Zbyněk Stanjura. Premiér Petr Fiala rozpočet označil za najviac proinvestičný v histórii ČR a podotkol, že sa pritom opäť zníži deficit verejných financií.

17:33

Spojené štáty vyjadrili v stredu znepokojenie v súvislosti s raketovými útokom libanonského militantného hnutia Hizballáh v blízkosti izraelského Tel Avivu. Podľa Washingtonu však napriek eskalácii medzi Hizballáhom a Izraelom stále existuje diplomatická cesta, ako sa vyhnúť vypuknutiu úplnej vojny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali