Vzbura medzi francúzskou políciou rastie

❚❚

Bratislava 28. júla 2023 (HSP/Europeanconservative/Foto:Twitter)

 

Hnutie, ktoré sa začalo v Marseille, sa teraz šíri po celej krajine. “Nie je to hnutie hnevu, ale skôr znechutenia,” vysvetľuje člen vplyvných policajných odborov, píše Hélène de Lauzunová a Chris Tomlinson pre The European Conservative

policia francuzsko
Ilustračné foto

Nespokojnosť vo francúzskych policajných zložkách narástla po nepokojoch, ktoré sprevádzali smrť mladého Nahela. Orgány činné v trestnom konaní majú pocit, že ich politické orgány sklamali, a protestné hnutie, ktoré sa začalo v Marseille po zadržaní policajta podozrivého z násilia, sa šíri po celej krajine.

.

V noci 1. júla, len niekoľko dní po tom, čo Nahela zabil policajt v Nanterre, bol v uliciach Marseille do bezvedomia zbitý 22-ročný Hedi. Vo štvrtok 20. júla boli štyria policajti z BAC (Brigade Anti Criminelle) obvinení z napadnutia mladého muža. Jeden z nich bol umiestnený do vyšetrovacej väzby – rozhodnutie, ktoré vyvolalo silné protesty v radoch polície a prinútilo generálneho riaditeľa polície Frédérica Veauxa, aby vyzval na jeho prepustenie. “Vedomie, že je vo väzení, mi nedá v noci spať,” vyhlásil v nedeľu 23. júla. Generálneho riaditeľa polície na Twitteri podporil aj parížsky policajný prefekt Laurent Nunez. Na podporu polície sa postavil aj minister vnútra Gérald Darmanin, ktorý ubezpečil generálneho riaditeľa o “všetkej svojej podpore”.

Podľa Frédérica Veauxa mohlo zo strany týchto mužov dôjsť k profesionálnemu pochybeniu, žiadal však zohľadniť kontext a domnieval sa, že uväznenie bolo neprimerané: “Počas nepokojov polícia často zasahovala v atmosfére úplného chaosu. Tento kontext nemôžeme ignorovať,” povedal v rozhovore pre Le Parisien.

.

Policajti, ktorým bolo zakázané právo na štrajk, sa na výzvu jedného zo svojich odborových zväzov, Unité SGP Police FO, rozhodli využiť iný spôsob protestu, aby dali najavo svoj nesúhlas so zadržaním jedného z nich. Cieľom je poskytnúť minimálnu službu, známu ako “kód 562”, bez zastavenia práce, čo by bolo nezákonné. Historicky ide o “počítačový procesný kód, ktorý poskytuje administratíva, aby sa dalo povedať, že policajti sú v službe, ale nie v uliciach,” vysvetlil novinárom generálny tajomník odborov, ktorý stojí za výzvou. Policajti sú prítomní na svojom pracovisku, ale tvária sa, že sú “na prestávke”, a zasahujú len v naliehavých prípadoch, napríklad pri volaní na tiesňové číslo 17. V tejto situácii polícia sťažnosti nerieši.

Ďalšou taktikou, ktorú policajti v Marseille používajú, je brať si práceneschopnosť. Podľa údajov regionálnych novín La Provence si napríklad len v Marseille zobralo takmer 300 policajtov práceneschopnosť, aby vyjadrili podporu svojim uväzneným kolegom.

Hnutie, ktoré sa začalo v Marseille, sa teraz šíri po celej krajine. “Nie je to hnutie hnevu, ale skôr znechutenia,” povedal pre BFM Fabien Vanhemelryck, člen ďalších vplyvných policajných odborov Alliance Police Nationale. Marseillská aféra je vyvrcholením dlhoročnej frustrácie, ktorú pociťujú policajti, ktorí sú od vypuknutia krízy žltých viest v roku 2018 neustále vysielaní na ťažké a nepopulárne misie.

Hoci tlač veľa hovorí o policajnom násilí, zdá sa, že je ochotná ignorovať násilie páchané na policajtoch, ktoré je na vzostupe.

“Je to zmes frustrácie, tlaku a pocitu nespravodlivosti po týchto udalostiach. Necítime podporu, veľká časť obyvateľstva nás už nechce vidieť. Máme pocit, že nás nechali odísť,” uviedol pre Le Figaro policajný zdroj.

.
policia francuzsko
Ilustračné foto

Francúzska polícia v posledných rokoch vyjadrila svoje obavy najmä v súvislosti s otázkami protipolicajného násilia. V roku 2021 sa na veľkej demonštrácii policajtov a ich priaznivcov v Paríži zúčastnilo približne 35 000 ľudí, ktorí vyzvali vládu, aby urobila viac na ochranu polície po zabití policajta Erica Massona, ktorý zomrel počas protidrogovej operácie.

Správa zverejnená začiatkom toho roka odhalila, že počet násilných útokov na policajných príslušníkov sa v priebehu 20 rokov zdvojnásobil a v oblastiach, ako je nepokojné parížske predmestie Seine-Saint-Denis, sa stal čoraz častejším.

Kým policajti sú počas nepokojov bežne zranení, iní sú často napadnutí, keď sú v civile alebo mimo služby, ako to bolo v prípade dvoch policajtov počas júlových nepokojov, ktorých v Marseille napadol dav ľudí, ktorí ich spoznali ako policajtov, a obom spôsobil ťažké zranenia.

Počet samovrážd medzi príslušníkmi orgánov činných v trestnom konaní stúpa. V tejto publikácii sme už pred rokom upozorňovali našich čitateľov na prudký nárast samovrážd vo francúzskych policajných zložkách, čo je dôkazom hlboko zakorenenej choroby. Teraz sa vzbura rozšírila do departementu Seine-Saint-Denis, kde policajti tiež prijímajú “kódex 562” alebo odchádzajú na nemocenskú dovolenku. “Všetci sú na konci svojich síl. Je to istý druh reflexie. Je to jedna príliš veľká rana, ktorá vás prinúti povedať si, že to už ďalej nejde. Už sa mi nechce chodiť do práce za týchto podmienok,” povedal jeden z policajtov pre France Info.

Postoj vlády v čase Nahelovej aféry – napríklad minútou ticha na pamiatku mladého muža, ktorá sa konala v Národnom zhromaždení – vyslal signál, že hierarchia ich nepodporuje. Dvojnásobné uväznenie policajta zapojeného do prípadu v Nanterre a policajta z Marseille otrávilo studňu, najmä preto, že s policajtom z Nanterre sa zaobchádza obzvlášť tvrdo: už tri týždne mu bolo odopreté právo vidieť svoju rodinu v návštevnej miestnosti.

.

Prezident Emmanuel Macron si počas svojho televízneho príhovoru z Novej Kaledónie opäť vyskúšal cvičenie “v rovnakom čase”, keď povedal, že “chápe” hnev policajtov, ale pripomenul im, že “nikto nie je nad zákonom”. Ľavicová opozícia (La France Insoumise, socialisti a ekológovia) priliala olej do ohňa, keď ostro odsúdila generálneho riaditeľa polície, ktorého obvinila z podkopávania nezávislosti súdnictva, pretože spochybnil rozhodnutie o uplatnení predbežného uväznenia.

Protiklad medzi súdnictvom a políciou je jedným z opakujúcich sa motívov tých, ktorí spájajú laxnosť súdnictva s prudkým nárastom kriminality vo Francúzsku. V roku 2021 na policajnom zhromaždení pred Národným zhromaždením generálny tajomník odborového zväzu Alliance vyhlásil: “Problémom polície je justičný systém!”

Tento boj medzi týmito dvoma inštitúciami sa znovu rozhorel prostredníctvom prípadu Marseille. Tradične ľavicový Syndicat de la Magistrature vystúpil proti policajtovi; sudca vyjadril obavy z “poburujúcej” povahy policajného hnutia. V súčasnosti sú obe strany v rozporuplnom postavení a nádej na nájdenie riešenia je veľmi malá.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali