Významné pozvanie od Jána Čarnogurského

❚❚

Bratislava 14. júna 2023  (HSP/Foto: VK JČ)

 

Bývalý politik Ján Čarnogurský si za minulého režimu zažil ako disident svoje. Dokonca ho niekoľko týždňov pred Novembrom komunisti uväznili. Na slobodu sa dostal až 25. novembra 1989 na základe Husákovej amnestie. V prvej Dzurindovej vláde bol ministrom spravodlivosti a v poslednej dekáde minulého tisícročia bol predsedom KDH, z ktorého v októbri 2013 vystúpil. Nasledujúci rok neúspešne kandidoval v prezidentských voľbách

Pozvánka
Pozvánka na zhromaždenie.

Čarnogurský píše články najmä na zahraničnopolitické témy. Od roku 2005 sa zúčastňuje zasadnutí Valdajského diskusného klubu v Rusku. Združuje asi 50 vedcov a publicistov na „ruské“ témy predovšetkým z USA, Veľkej Británie, Nemecka, Francúzska, Číny a ďalších krajín. Valdajský klub zvykne končiť diskusiou s Vladimírom Putinom. Vo svojom poslednom texte Čarnogurský vyzýva Slovensko na zmenu, ktorá môže začať postupnými jednoduchými krokmi. Jeho text je tak hutný a presný, že k nemu netreba pridať ani slovo. Prinášame vám ho v plnom znení:

.

 

Táto vláda nemá na to, aby vládla Slovensku

Vlastne nielen táto vláda, ale viaceré posledné vlády. Poslednou kvapkou bolo zdržanie sa hlasovania v Bruseli Ivana Šimka (ministra vnútra) pri rozhodovaní o rozdeľovaní emigrantov do jednotlivých členských krajín Európskej únie. Ale začalo to dávnejšie.

.

Vo februári 2021 Igor Matovič s veľkou slávou doviezol z Ruska vakcínu proti kovidu Sputnik V. Sputnik bol na Slovensku populárny, pomaly ako všetko, čo prichádzalo z Ruska. Na letisku v Košiciach Matovič urobil tlačovku a dosiahol opak toho, čo chcel. Slniečkárske médiá spustili proti nemu kampaň až musel odstúpiť z postu predsedu vlády. Odstúpiť “musel” aj minister zdravotníctva Marek Krajčí, ale ten pred odstúpením neudelil výnimku na užívanie Sputnika, keďže Sputnik nebol na Slovensku zapísaný ako schválený liek. Udelenie výnimky bolo v Krajčího právomoci. Čiže Sputnik sa nakoniec na Slovensku nemohol užívať.

Po Krajčím nastúpil ako minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ten v posledný deň výkonu funkcie ministra podpísal predpis pre zjednodušené povolenie transsexualizmu a predseda vlády, veľký katolík Eduard Heger nemal odvahu Lengvarského povolenie zrušiť.

Nastúpila prezidentkina dočasná vláda Ľudovíta Ódora a tá plánuje povoliť chemické ukončenie tehotenstva po zistení jeho začiatku.

Ešte pred a po posledných voľbách Matovič aj Jaroslav Naď sľubovali, že Slovensko nebude dodávať zbrane na Ukrajinu, ale po volebnom víťazstve a po menovaní Naďa ministrom obrany, ten daroval Ukrajine náš protiraketový systém S-300 aj nadzvukové stíhačky MiG-29.

Klamstvá Naďa pokračovali. Sľuboval, že je dohodnuté, že Nemci nám poskytnú protiraketové zbrane. Na pár mesiacov nám poskytli americký Patriot, ale už si ho vzali naspäť. Zuzana Čaputová sa nedávno vyjadrila, že naša vzdušná obrana nie je zabezpečená.

.

Ale pani Čaputová aj Naď súhlasili s “posilnením východného krídla NATO” a hneď to vysvetlili, že vojská NATO u nás budú trvale a nie iba na trvalú výmenu. Američania tu už sú, troch opitých amerických vojakov polícia zadržala vo Zvolene. Keby boli naši občania tak drzí voči policajtom, už by ich obvinili z urážky verejného činiteľa, amerických vojakov prepustili. Trvalú prítomnosť cudzích vojakov na slovenskom území musí povoliť Národná rada. Som zvedavý, ktorí poslanci budú hlasovať za povolenie prítomnosti cudzích vojakov, ich mená zostanú na trvalom trestnom oznámení.

Ivan Šimko. V politike alebo v jej blízkosti sa pohybuje od roku 1990. Pri poslednom hlasovaní o emigrantoch v Bruseli sa nedokázal pripojiť k Maďarsku a Poľsku a hlasovať proti pravidlám, presadzovaným Európskou komisiou. Pravidlá umožnia rozmiestniť emigrantov, ktorým sa podarilo dostať sa do Európskej únie, do jednotlivých členských štátov alebo štát, ktorý ich neprijme zaplatí za každého neprijatého emigranta 20-tisíc eur. Nie je známe, že by Šimka k zdržaniu sa hlasovania zaväzovalo vládne rozhodnutie. Maďarsko a Poľsko, aj keď sú medzi nimi hlboké rozdiely v politike voči Rusku, dokázali spolu hlasovať proti Európskej komisii. Hlasovali v súlade so svojimi národnými záujmami. Ivan Šimko to nedokázal.

Čaputová pred zvolením za prezidentku sľubovala, že dohodu s USA o „obrane“ nepodpíše, po zvolení ju rýchle podpísala.

Rozhodnutia o liekoch proti kovidu, o odovzdaní zbraní Ukrajine, o cudzích vojakoch na Slovensku, teraz o emigrantoch prijímali slovenské vlády a ministri v hlbokom úklone pred západnými, anglosaskými želaniami. Také vlády a takí ministri nemajú na to, aby na Slovensku vykonávali vládu. Také vlády a ich členovia zničia Slovensko, aké sme zdedili po predkoch.

Mimochodom, na internete koluje video z francúzskeho mesta. Štyria emigranti blízkovýchodného vzhľadu chcú olúpiť mladého Francúza. Nemal by proti nim šancu, ale vytiahol pištoľ a lupiči ustúpili. Keď Šimkove nehlasovanie postúpi do ďalšieho štádia, v takomto článku odporučím Slovákom, aby sa vyzbrojili.

.

Slovenské stanovisko ku krízam okolo nás môže byť jednoduché. V Sýrii vykonáva vládu zákonne zvolený prezident, naviac víťaz – s ruskou pomocou – nad teroristickým Islamským štátom. Jeho vláda si zasluhuje podporu a nie americké imperialistické sankcie, ku ktorým sa EÚ vazalsky pripojila. Žiadnych sýrskych utečencov Európa nemá prijímať. Irackú vojnu vyvolali Američania sprostým klamstvom. Utečencov z Iraku znásobili surovým vedením vojny – kobercovým bombardovaním miest. O utečencov z Iraku nech sa v prvom rade postarajú Američania, EÚ môže pomáhať. Vojna na Ukrajine nie je našou vojnou a máme Ukrajine poskytovať len humanitárnu pomoc, žiadnu inú. Máme prijímať ukrajinských utečencov, sú nám kultúrne blízki Slovania. Podieľajme sa na pomoci utečencom, ktorých vyhnalo z domova sucho pod vplyvom klimatických zmien. Spolupracujme v týchto otázkach s Poľskom a Maďarskom.

Také je to jednoduché.

Ale zatiaľ si pomáhajme sami. Začnime malými-veľkými vecami. Snažme sa udržať Slovensko slobodné od cudzích armád.

V stredu 21. júna o 17. hodine sa bude konať v Bratislave na námestí SNP verejné zhromaždenie (manifestácia) proti cudzím vojenským základniam na Slovensku. Prehovoria zaujímaví rečníci.

Príďte a toto oznámenie posielajte ďalej.

 

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:09

Stalo sa známym, že Nasralláh bude pochovaný v irackej Kerbale. Hamas: “Sionistická agresia proti Jemenu, Sýrii a Libanonu je pokračovaním zločineckých sionistických orgií v regióne.”

20:03

Vyčíňanie hurikánu Helene si v štáte Severná Karolína vyžiadalo najmenej 11 obetí a tento počet nemusí byť konečný. Na nedeľňajšej tlačovej konferencii o tom podľa agentúry AP informoval tamojší guvernér Roy Cooper.

19:54

Zamestnanci prístavov v USA hrozia, že 1. októbra zastavia prevádzku v prístavoch na východnom pobreží USA a v Mexickom zálive, informuje agentúra Reuters.

Podľa prognóz banky JPMorgan by štrajk mohol stáť americkú ekonomiku 5 miliárd dolárov denne. Američanom sa uzavrú dôležité obchodné tepny len niekoľko týždňov pred prezidentskými voľbami v USA.

Štrajk zasiahne najmä dodávky automobilov, strojov, hotových výrobkov z ocele, presných nástrojov, poľnohospodárskych produktov a liekov.

19:50

Izraelská armáda ukončila rozsiahlu sériu útokov proti Hizballáhu, uviedla IDF. Uvádza sa, že zaútočila na približne 120 objektov hnutia v Libanone.

Mapa
19:47

Dilma Rousseffová, bývalá prezidentka Brazílie, je v súčasnosti šéfkou „banky BRICS“ a žije v Šanghaji. Prezident Si Ťin-pching jej udelil Medailu priateľstva, čo je najvyššie vyznamenanie pre ľudí bez občianstva v Číne.

Čínsky prezident Si Ťin-pching jej udelil Medailu priateľstva Dilme Rousseffovej
19:11

Osem kolumbijských vojakov zahynulo po páde vrtuľníka, ktorý ich prevážal na humanitárnu misiu. K zrúteniu stroja došlo v blízkosti hranice s Venezuelou, uviedol v nedeľu prezident Gustavo Petro.

19:11

Izraelská armáda v nedeľu informovala, že s použitím desiatok lietadiel zasiahla niekoľko cieľov húsíov v Jemene vrátane elektrární a námorného prístavu.

18:52

Ruský premiér Michail Mišustin uskutoční 30. septembra oficiálnu návštevu Iránu, kde bude rokovať s vedením republiky. Informuje o tom vládna internetová stránka.

Spresňuje sa, že rokovania sa uskutočnia s iránskym prezidentom Masúdom Pezeshkianom a prvým viceprezidentom Iránu Mohammadom Rezom Arefom. V rámci rozhovorov plánujú strany prerokovať celý rad otázok spolupráce medzi štátmi v obchodno-ekonomickej, kultúrnej a humanitárnej oblasti.

Osobitná pozornosť sa bude venovať realizácii veľkých spoločných projektov v oblasti dopravy, energetiky, priemyslu, poľnohospodárstva a ďalších oblastiach.

18:45

Hovorca Húsíov Abdulmelik al-Húsí: „Odporúčame obyvateľom Tel Avivu a Ašdodu, aby sa držali ďalej od prístavných oblastí a nepresúvali sa do miest. Tel Aviv a Ašdod budú čoskoro napadnuté.“

18:36

USA nariadili zamestnancom svojho veľvyslanectva v Libanone, aby opustili krajinu. Vzhľadom na nestabilnú a nepredvídateľnú bezpečnostnú situáciu v Libanone nariadilo ministerstvo zahraničných vecí USA viacerým zamestnancom svojho veľvyslanectva a ich rodinám, aby opustili Bejrút.

18:34

Financial Times: Aktívna účasť Hizballáhu v občianskej vojne v Sýrii v predchádzajúcom desaťročí viedla k rozšíreniu organizácie, ale tiež „otvorila dvere“ pre zavedenie množstva izraelských špiónov a umožnila rozsiahlu infiltráciu jeho spravodajských služieb.

18:12

Nórsko by mohlo postaviť plot pozdĺž časti alebo celej 198-kilometrovej hranice s Ruskom, vyhlásila ministerka spravodlivosti Emilie Engerová Mehlová.

18:12

Poľská mimovládna organizácia Centrum pre monitorovanie rasistického a xenofóbneho správania podala žalobu na prezidenta Andrzeja Dudu. Dôvodom sú jeho výroky na adresu filmu Hranica (2023) od režisérky Agnieszky Hollandovej, ktorý zobrazuje migračnú krízu na poľsko-bieloruských hraniciach.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke perníkové srdcia počas podujatia Michalský jarmok v Myjave

Autor: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali