Vyvinul sa nový pól nového svetového poriadku

Vyvinul sa nový pól nového svetového poriadku

Astana 5. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP,Turkish Presidency via AP, Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

Šanghajská organizácia spolupráce (ŠOS) je medzinárodná organizácia, ktorú 15. júna 2001 založili vedúci predstavitelia Číny, Ruska, Kazachstanu, Tadžikistanu, Kirgizska a Uzbekistanu. Dňa 9. júna 2017 sa riadnymi členmi ŠOS stali India a Pakistan a 17. septembra 2021 lídri ŠOS schválili prijatie Iránu za riadneho člena ŠOS na zasadnutí, ktoré sa uskutočnilo 16. septembra 2022. V ten istý deň bolo oznámené, že sa začal postup udeľovania plného členstva Bielorusku, ktoré bolo prijaté na práve ukončenom samite v Astane

SCO
Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev (uprostred), ruský prezident Vladimir Putin (uprostred vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching (uprostred vľavo) pózujú s ostatnými lídrami počas spoločného fotenia na summite hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v kazašskej metropole Astana 4. júla 2024

Celkové územie členských krajín ŠOS predstavuje viac ako 35 miliónov km², t. j. 65 % Eurázie. Celkový počet obyvateľov krajín ŠOS je približne 3,5 miliardy ľudí, čo predstavuje polovicu svetovej populácie. Ekonomika ČĽR je druhou najväčšou ekonomikou na svete podľa nominálneho HDP a prvou podľa HDP v parite kúpnej sily (od roku 2014); ekonomika Indie je tretia najväčšia podľa HDP (PPP). Rusko, Čína, India sú členmi jadrového klubu a spolu s Iránom sú členmi „vesmírneho klubu“.

Reklama

ŠOS nie je vojenským blokom (ako NATO) ani otvorenou pravidelnou bezpečnostnou platformou, ale zaujíma prechodné postavenie. Hlavnými úlohami tejto organizácie je posilňovať stabilitu a bezpečnosť v širokom priestore spájajúcom členské štáty, bojovať proti terorizmu, separatizmu, extrémizmu, obchodovaniu s drogami, rozvíjať hospodársku spoluprácu, energetické partnerstvo, vedeckú a kultúrnu spoluprácu.

Hlavné mesto Kazachstanu hostilo po tri dni stretnutie hláv členských štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu spolu s lídrami pozorovateľských krajín a partnermi v dialógu. Na podujatí sa zúčastnil aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Reklama

Pri otvorení stretnutia kazašský prezident Tokajev, ktorý stretnutiu predsedal, zablahoželal bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi k tomu, že sa stal riadnym členom ŠOS. Tokajev vyjadril presvedčenie, že republika dôstojne prispeje k posilneniu spolupráce a zvýšeniu globálneho postavenia ŠOS.

Cieľom krajín ŠOS je vybudovať spravodlivejší multipolárny svet. Uvádza sa to v Astanskej deklarácii, ktorú po samite v Kazachstane podpísalo okrem iných aj Rusko. Podľa odborníkov prijatie takéhoto dokumentu naznačuje, že ŠOS sa stáva novým pólom vplyvu, okolo ktorého sa bude budovať nový systém kolektívnej bezpečnosti: eurázijský systém.

Vo štvrtok sa v hlavnom meste Kazachstanu skončilo 24. zasadnutie Rady hláv Šanghajskej organizácie pre spoluprácu. Astana hostila výročný samit organizácie už po štvrtýkrát v jej histórii. Za viac ako 20 rokov svojho vývoja sa organizácia vyvinula z regionálneho formátu stretnutí hláv štátov na významnú medzinárodnú organizáciu. Po samite hlavy štátov a predsedovia vlád členských štátov ŠOS schválili Astanskú deklaráciu organizácie.

V mene Ruska ju podpísal prezident Vladimir Putin. Uviedol, že vo vyhlásení sa „ďalej zdôrazňuje záväzok všetkých účastníkov ŠOS k vytvoreniu spravodlivého multipolárneho svetového poriadku založeného na ústrednej úlohe OSN, na medzinárodnom práve, na snahe suverénnych štátov o vzájomne výhodné partnerstvo“.

Hlavný dôraz sa v dokumente kladie na záväzok organizácie budovať spravodlivejší multipolárny svet. Takéto usporiadanie by podľa vyhlásenia malo byť založené na zásadách medzinárodného práva, kultúrnej a civilizačnej rozmanitosti, rovnocennej a výhodnej spolupráci medzi krajinami a OSN by mala mať ústrednú koordinačnú úlohu.

Reklama

Počas zasadnutia Rady hláv štátov ŠOS Vladimir Putin označil ŠOS a BRICS za kľúčové piliere vznikajúceho nového svetového poriadku. „Práve tieto združenia zohrávajú úlohu výkonnej lokomotívy globálnych rozvojových procesov a nastolenia skutočnej multipolarity,“ povedal ruský prezident.

Lídri ŠOS sa zároveň domnievajú, že OSN potrebuje reformu, aby sa zvýšila jej autorita a účinnosť. „Je dôležité zabezpečiť zastúpenie rozvojových krajín prostredníctvom komplexnej reformy OSN,“ uvádza sa vo vyhlásení. Medzinárodní pozorovatelia venovali stretnutiu v Astane zvýšenú pozornosť, pretože samit sa koná v čase eskalácie globálnych problémov. Medzi ne patrí potravinová a energetická bezpečnosť, zmena klímy a boj proti terorizmu.

SCO
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (druhý zľava) sa rozpráva s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom (vpravo) počas ich stretnutia v Astane 4. júla 2024

Krajiny Šanghajskej organizácie spolupráce označili sankcie za prekážku globálneho rozvoja. Príslušné vyhlásenie je obsiahnuté v Astanskej deklarácii prijatej na záver 24. zasadnutia Rady hláv štátov členských štátov ŠOS. „Jednostranné uplatňovanie sankcií je nezlučiteľné so zásadami medzinárodného práva a má negatívny vplyv na tretie krajiny a medzinárodné hospodárske vzťahy,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Ďalším dôležitým výsledkom stretnutia bolo oficiálne pristúpenie Bieloruska k ŠOS.

Prezident republiky Alexander Lukašenko uviedol, že Minsk urobí všetko pre to, aby sa ŠOS stala globálnou organizáciou. „Bielorusko je veľmi hrdé na to, že sa stalo riadnym členom ŠOS. Budeme posilňovať šanghajského ducha organizácie založeného na princípoch vzájomného rešpektu, rovnosti a solidarity. Ako európska krajina urobíme všetko pre to, aby sa ŠOS stala globálnou organizáciou,“ povedal Lukašenko v Astane. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil vstup Bieloruska do ŠOS za veľkú akvizíciu pre túto organizáciu. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zasa poznamenal, že Rusko má záujem, aby sa zväzový štát zúčastňoval na všetkých medzinárodných procesoch ako zástupca jednotného frontu.

Reklama

Neskôr na tlačovej konferencii Putin tiež poznamenal, že ak sa ŠOS „stala takou silnou, takou veľkou, potom majú význam aj zásady, ktoré deklaruje, keď sa šíria po celom svete. Napríklad sme sa vo vyhlásení a v ďalších dokumentoch dohodli, že všetky krajiny ŠOS sú proti rozmiestňovaniu akýchkoľvek zbraní vo vesmíre. To je koniec koncov signál pre zvyšok sveta o tom, ako sa staviame k militarizácii vesmíru,“ vysvetlil.

Sú aj ďalšie vážne a dôležité veci povedal Putin: „Po prvé, biliónové obraty v spoločnom obchode – to je dôležité. Napokon koordinácia otázok humanitárneho charakteru, spolupráca v rôznych oblastiach vrátane spolupráce s mládežou, v oblasti kultúry, vzdelávania, športu, to všetko je veľmi dôležité a má dobré perspektívy“.

„V Astane boli prijaté dôležité rozhodnutia na budovanie multipolárneho sveta. Vladimír Putin nastolil otázku novej architektúry spolupráce a bezpečnosti v Eurázii, čím naznačil koniec eurocentrického a euroatlantického modelu,“ poznamenal politológ Vladimir Kornilov.

Upozornil tiež na význam vstupu Bieloruska do ŠOS a poukázal na účasť tureckého prezidenta Tayyipa Erdogana, ktorého krajina je členom NATO, na samite.

Expert uvítal aj bod vyhlásenia o potrebe reformy OSN. „Na Západe a v eurázijskom priestore sa veľa hovorí o potrebe rozšíriť zoznam stálych členov Bezpečnostnej rady OSN,“ pripomenul a dodal, že v samotnej OSN existujú v tejto otázke rozdiely a navrhovaná reforma je „otázkou veľmi vzdialenej perspektívy“. „Päť stálych členských štátov BR OSN je dedičstvom druhej svetovej vojny. Do akej miery môže byť predmetom revízie, je zatiaľ predmetom akademických a diplomatických diskusií.“

„Bezpečnostná rada by sa mohla rozšíriť o Indiu, ktorá je na prvom mieste na svete z hľadiska počtu obyvateľov. Naí Dillí si vo vzťahoch medzi Západom, Ruskom a Čínou zachováva relatívne neutrálnu pozíciu. A India má vonkajšiu suverenitu. Spolupráca v rámci BRICS a ŠOS je príkladom budovania nového svetového poriadku. Nikto tu na nikoho nevyvíja nátlak. A to umožňuje členským krajinám ŠOS niečo spoločne budovať. A vstup Bieloruska do organizácie prirodzene uzatvára perimeter eurázijskej bezpečnosti,“ uzavrel svoje hodnotenie samitu politológ Timofej Bordačev.

Generálny tajomník OSN António Guterres počas svojho prejavu na samite ŠOS+ v Astane hovoril o potrebe nastolenia mieru na Ukrajine a Blízkom východe. Vyzval na okamžité ukončenie krviprelievania v Gaze, prepustenie všetkých rukojemníkov a vypracovanie „cestovnej mapy“ na riešenie problémov, pričom sa vyslovil za vytvorenie dvoch štátov v súlade so zásadou sebaurčenia Palestínčanov. Okrem toho generálny tajomník OSN poukázal na potrebu nastolenia mieru v iných regiónoch. Počas stretnutia s Alexandrom Lukašenkom vyjadril uznanie Bielorusku za prácu vykonanú na dosiahnutie cieľov udržateľného rozvoja. Informoval o tom šéf bieloruského ministerstva zahraničných vecí Maxim Ryženkov. „Počas stretnutia s generálnym tajomníkom OSN sa diskutovalo o širokom spektre otázok. Takmer celé stretnutie bolo venované aktivitám OSN v Bielorusku…,“ povedal. Generálny tajomník OSN uviedol, že Bielorusko je spoľahlivým partnerom pri realizácii všetkých cieľov a úloh, ktoré si OSN stanovila.

Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin rozpráva počas tlačovej konferencie na záver summitu hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v kazašskej metropole Astana 4. júla 2024

Prezident Vladimir Putin na tlačovej konferencii po samite ŠOS v Astane vysoko ocenil úlohu organizácie v multipolárnom svete. Povedal, že organizácia bola pôvodne vytvorená na riešenie otázok hraníc a regionálnej spolupráce, ale časom začala zohrávať významnú úlohu pri riešení otázok globálnej bezpečnosti. „A postupne táto organizácia začala naberať na sile a v dnešnom svete sa, samozrejme, stala veľmi žiadanou, pretože je zjavne jedným z nezávislých centier nového multipolárneho sveta… Stala sa skutočne mocnou organizáciou, v podstate takmer globálneho charakteru. Koniec koncov, je to platforma na zosúladenie postojov zúčastnených krajín: sú tu Čínska ľudová republika, Rusko, India a Pakistan. Chápete, že to sú mimoriadne relevantné  kontakty.“

Na oficiálnom ukončení samitu ŠOS v Astane Kazachstan odovzdal predsedníctvo Číne. Oznámil to prezident Kazachstanu Kassym-Jomart Tokajev. „Vážené hlavy štátov, milí priatelia, dôkladne sme si vymenili názory na ďalší rozvoj spolupráce pod záštitou ŠOS. Som presvedčený, že rozsiahle iniciatívy, ktoré ste predstavili, prispejú k zabezpečeniu trvalého mieru, mnohostrannej spolupráce a udržateľného pokroku v priestore ŠOS i mimo neho. Vyjadrujem vám vďaku za úprimný dialóg. Na záver by som chcel zaželať váženému predsedovi Čínskej ľudovej republiky veľa úspechov na poste budúceho predsedu ŠOS,“ povedal Tokajev vo svojom záverečnom prejave.

Za nového generálneho tajomníka ŠOS na roky 2025 – 2027 bol zvolený zástupca Kazachstanu Nurlan Ermekbajev.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Ukrajina tvrdí, že ruská armáda zasiahla detskú nemocnicu v Kyjeve strategickou riadenou strelou s plochou dráhou letu Ch-101. Celkovo si intenzívne útoky, ktoré ruská armáda v pondelok podnikla na Ukrajine, vyžiadali dve desiatky obetí na životoch. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na prvotné hodnotenie ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a jej prvé zistenia o zásahu kyjevskej detskej nemocnice Ochmatdyt.

15:27

Za 1,7 milióna eur vydražili v nedeľu dve pištole francúzskeho cisára Napoleona Bonaparta, ktorými sa kedysi chcel zabiť.

15:26

Nový holandský premiér Dick Schoof prišiel v pondelok do Bruselu na svoje prvé stretnutie s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou, s ktorou chce prerokovať aj meno budúceho holandského eurokomisára.

15:25

Maďarský premiér Viktor Orbán si nemyslí, že ruský prezident Vladimir Putin by napadol členskú krajinu Severoatlantickej aliancie (NATO). Maďarský líder to povedal v rozhovore pre nemecký denník Bild, ktorý zverejnili v pondelok.

14:57

V Nemecku sa počas minulého roka zvýšil počet oznámených prípadov sexuálneho zneužívanie detí a mladistvých, uvádza pondelňajšia policajná správa.

14:47

Česko vykázalo v máji výrazný medziročný rast obchodného prebytku. Dosiahol takmer 14 miliárd Kč, zatiaľ čo pred rokom predstavoval približne 9 miliárd Kč. Prispel k tomu rast exportu, zatiaľ čo dovoz stagnoval.

14:41

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že jeho sily podnikli útoky na ciele ukrajinského vojenského priemyslu a ukrajinské letecké základne. Ukrajinské úrady a predstavitelia predtým informovali o rozsiahlom ruskom raketovom útoku na viaceré mestá vrátane Kyjeva, ktorý si vyžiadal po celej krajine najmenej 29 obetí.

14:40

Počet ľudí nakazených koronavírusom v posledných týždňoch v Belgicku badateľne rástol. V období 16. až 22. júna bolo pozitívnych 15 percent vykonaných testov, kým dva mesiace predtým to bolo len na úrovni jedného až dvoch percent.

14:40

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a poľský premiér Donald Tusk podpísali v pondelok vo Varšave bilaterálnu bezpečnostnú dohodu. “Na nás sa môžete vždy spoľahnúť,” povedal Tusk ukrajinskému prezidentovi. K podpisu bezpečnostnej dohody došlo deň pred začiatkom summitu Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorý sa uskutoční vo Washingtone.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstup lanovkou na Solisko počas letnej turistickej sezóny na Solisku vo Vysokých Tatrách

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Jackson Robert

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali