Výskyt žltačky: Ohrozené sú deti v školách

❚❚

Nové Mesto nad Váhom 22. mája 2024 (HSP/Foto:screenshot youtube)

 

V troch školských zariadeniach v Novom Meste nad Váhom sa v uplynulých dňoch vyskytla vírusová hepatitída typu A. Prípady boli zaznamenané na elokovanom pracovisku Materskej školy na Hurbanovej ulici, Spojenej škole sv. Jozefa a v Špeciálnej základnej škole na Ul. J. Kollára. Momentálne je potvrdených osem nakazených detí

Primátor Nového Mesta nad Váhom František Mašlonka
Na snímke primátor Nového Mesta nad Váhom František Mašlonka

Primátor mesta František Mašlonka po oznámení o výskyte infekčného ochorenia okamžite komunikoval a spolupracoval s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trenčíne. RÚVZ následne pre každú postihnutú organizáciu vydal vyhlášku s nariadenými opatreniami na predchádzanie šírenia vírusovej hepatitídy typu A.

.

“Zvýšená obozretnosť je na mieste,” zdôrazňuje primátor Mašlonka a zároveň apeluje na rodičov detí v dotknutých školách, aby sa oboznámili s nariadenými opatreniami a dbali na preventívne kroky. “Zároveň boli informovaní rodičia detí o ďalšom postupe a prijatých preventívnych opatreniach. Dovoľujem si preto požiadať rodičov detí, ktorým bolo oznámené ohrozenie nákazy bezprostredným kontaktom, aby sa dobrovoľne zaočkovali u svojich lekárov,” uviedol primátor.

Lekári varujú pred touto infekciou. Ako sa viacerí zhodujú, žltačka napadá skôr deti ako dospelých, nakoľko deti majú slabšiu imunitu a na choroby sú viac náchylní. “Ak má niekto akékoľvek príznaky vírusovej hepatitídy typu A, je dôležité čo najskôr navštíviť lekára. Lekár vám vykoná testy a určí, či ste nakazení. Vírusová hepatitída typu A môže spôsobiť únavu, takže je dôležité, aby ste si dopriali dostatok spánku a oddychu,” prezradil nám lekár Ján Svrček.

.

Základné informácie o vírusovej hepatitíde typu A:

– Vírusová hepatitída typu A je infekčné ochorenie pečene, ktoré sa prenáša fekálno-orálnou cestou.

– Nákaza sa šíri kontaminovanými potravinami, vodou, alebo priamym kontaktom s nakazenou osobou.

– Príznaky zahŕňajú horúčku, únavu, nevoľnosť, vracanie, hnačku a žlté sfarbenie očných bielok a kože.

– Očkovanie je najefektívnejšou prevenciou pred vírusovou hepatitídou typu A.

.

Odporúčania pre rodičov:

– Dbajte na dôslednú hygienu rúk detí, najmä pred jedlom a po použití toalety.

– Uistite sa, že deti pijú len čistú vodu z overených zdrojov.

– Dbajte na dôkladné umývanie ovocia a zeleniny pred konzumáciou.

– Zvážte očkovanie detí proti vírusovej hepatitíde typu A.

.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:22

Francúzsky režisér poľského pôvodu Roman Polanski po dosiahnutí dohody nebude postavený pred súd v USA vo veci údajného sexuálneho napadnutia neplnoletej osoby. V utorok to oznámil jeho právny zástupca.

09:20

Švajčiarsky farmaceutický koncern Roche zaznamenal v 3. štvrťroku 2024 nárast tržieb. Prispel k tomu dopyt po niektorých liekoch.

09:19

Nemecká banka Deutsche Bank sa v 3. štvrťroku 2024 vrátila k zisku. Prispelo k tomu zníženie rezerv, ktoré vyčlenila na súdne spory spojené s kúpou Postbank. Podporili ju aj dobré výsledky investičnej divízie.

08:54

Takmer päť miliónov eur plánuje investovať spoločnosť DH Autolead Slovakia do výstavby novej haly na montáž automobilových volantov v Krásne nad Kysucou. Zámer firma predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

08:54

Počas prestrelky v blízkosti mesta Culiacán v mexickom štáte Sinaloa zahynulo 19 údajných členov miestneho drogového kartelu. Mexické ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že zadržalo aj jedného z vodcov tamojšieho kartelu.

08:30

Izraelská armáda v utorok vyhlásila, že môže potvrdiť smrť Hášima Safího ad-Dína, pravdepodobného nástupcu zabitého vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Hizballáh bezprostredne tieto správy nepotvrdil.

Vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hášim Safí ad-Dín mal prísť podľa armády o život pri jednom z jej leteckých útokov pri Bejrúte začiatkom tohto mesiaca. Správy o jeho možnej smrti sa začali šíriť už krátko po útoku, no Izrael jeho úmrtie oficiálne potvrdil až teraz.

Hášim Safí ad-Dín
Na archívnej snímke z 12. januára 2022 vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hizballáh Hášim Safí ad-Dín
08:29

Ceny ropy sa v stredu ráno takmer nemenili a klesli len veľmi mierne. Vývoj na trhu ovplyvnili na jednej strane predbežné údaje z USA, ktoré signalizujú, že zásoby ropy v krajine vzrástli viac, ako sa očakávalo. Ale zároveň, trh sleduje aj diplomatické úsilie na Blízkom východe po pokračujúcich útokoch Izraela na Gazu a Libanon.

08:14

Slovenské elektrárne odskúšali funkčnosť aktívneho aj pasívneho havarijného systému štvrtého bloku Mochoviec. “Skúškami sa potvrdilo, že havarijné systémy štvrtého bloku sú funkčné a zabezpečia bezpečnosť v prípade núdzových stavov,” potvrdil Martin Mráz, zástupca projektového riaditeľa a riaditeľ dokončovania a spúšťania systémov Mochoviec 3 a 4.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali