Moskva 4. októbra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Jedlo vyprážané na oleji v každom prípade škodí ľudskému zdraviu. Najmenej trans tukov však pri tepelnom spracovaní produkuje kokosový olej. V rozhovore pre agentúru mestských správ Moskva to uviedol profesor Moskovskej štátnej lekárskej univerzity Sečenova a gastroenterológ Alexej Bujeverov
Ten v tejto súvislosti pripomenul, že ľudský organizmus nie je prispôsobený k tráveniu trans tukov. Tieto tuky totiž poškodzujú steny ciev a môžu spôsobiť rakovinu a cukrovku druhého typu.
“Rastlinný olej sa dá užívať v menšom množstve hlavne pre úpravu šalátov. Do istej miery uspokojuje potrebu nenasýtených mastných kyselín,” dodal lekár.
Podľa jeho slov je najužitočnejší tekvicový olej. Je totiž bohatý na vitamín E (prírodný antioxidant) a obsahuje najviac polynenasýtených tukov, ktoré sa zúčastňujú ochrany cievnych stien pred aterosklerózou, zlepšujú spermatogenézu a funkciu centrálnej nervovej sústavy.
Nebezpečenstvo slnečnicového oleja
Nedávno sme publikovali tiež článok o nebezpečenstve slnečnicového oleja. Onkológ Ivan Karasev vyzval k vzdaniu sa rafinovaného slnečnicového oleja, pretože môže vyprovokovať vývoj rakoviny.
Lekár poznamenal, že olej býva po rafinácii vystavený pôsobeniu hexánu a benzínu, ktoré sa nedajú z potraviny úplne odstrániť. Okrem toho pod vplyvom vysokých teplôt, napríklad pri vyprážaní na panvici, sa produkujú v oleji karcinogénne látky. Tie sa vstrebávajú do potravín a dostávajú sa s nimi denne do ľudského organizmu.
Chirurg odporučil nahradenie slnečnicového oleja olivovým. Ten obsahuje veľa antioxidantov, ktoré bránia vývoju nádorov.