Výrazné líderstvo PS a SMER-u môžu ovplyvniť nové strany

❚❚

Bratislava 24. októbra 2024 (HSP/Foto:SCIO)

 

Z reprezentatívneho prieskumu, ktorý agentúra SCIO realizovala v dňoch 7. – 11. októbra na vzorke tisíc respondentov vyplýva, že tandem Progresívne Slovensko a SMER-SSD síce stále vedie tabuľku preferencií politických strán, no pomerne veľké množstvo občanov Slovenska plánuje voliť inú politickú stranu, ako aktuálne pôsobiace strany.

Graf agentúry SCIO
Ak by sa túto sobotu konali parlamentnú voľby, ktorú politickú stranu alebo hnutie by ste volili?

“Ak by sa voľby konali túto sobotu a takéto alternatívy by existovali, bol by to dokonca druhý najväčší počet zúčastnených voličov,” upresňuje hlavný analytik agentúry SCIO Martin Klus. “Je zrejmé, že takéto alternatívy by odobrali voličov najmä dvom najväčším politickým stranám. Môžeme sa pritom len domnievať, či je za tým konsolidácia verejných financií, ktorej tvárou sú predstavitelia SMERu-SSD, či napr. kampaň voči lídrovi PS pri jeho odvolávaní. Isté je, že tieto strany stratili najväčší počet rozhodnutých voličov oproti predchádzajúcim mesiacom a obe klesli u rozhodnutých voličoch pod 20% hranicu na 18,7% resp. 14,6 %,” doplnil Klus.

.

Zaujímavosťou prieskumu je tiež nárast mimoparlamentných politických strán. Osobitne hnutia Republika s dvojciferným ziskom 10,3 %, ktoré získava pomerne široký priestor najmä na sociálnych sieťach prostredníctvom dvoch poslancov Európskeho parlamentu, ale aj hnutia Sme rodina. To by dokonca z 5,1 % prvýkrát od parlamentných volieb veľmi tesne prekonalo aj hranicu vstupu do parlamentu. “Obe hnutia evidentne preberajú aj tú časť nespokojných voličov vládnej koalície, ktorí uverili, že jej vytvorením bude koniec sporom a zavládne pokoj, čo sa nenaplnilo,” uzavrel Klus.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:22

Izraelská armáda obvinila šiestich novinárov spravodajskej televízie al-Džazíra, ktorí pokrývajú vojnu v Pásme Gazy, z toho, že sú súčasnými alebo bývalými platenými bojovníkmi palestínskych militantných skupín. Al-Džazíra toto obvinenie odmieta.

10:10

Najmenej 26 ľudí na Filipínach už prišlo o život a ďalších vyše 150.000 muselo opustiť svoje domovy v dôsledku tropickej búrky Trami, ktorá zasiahla tamojšie severovýchodné pobrežie. Oznámili to tamojšie úrady.

09:10

Trajektová doprava v Grécku je už tretí deň po sebe ochromená v dôsledku štrajku tamojších námorníkov za vyššie platy. 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali