Výmysly, manipulácie s pomocou drístov. Na čo Igor Matovič reaguje?

❚❚

Bratislava 10. októbra 2022 (HSP/Foto: TASR-Jaroslav Novák)

 

Igor Matovič dnes zverejnil na sociálnej sieti text, z ktorého je však veľmi ťažké usúdiť, čo je jeho cieľom. V podstate je to emotívny apel, ale na koho? Ku komu jeho text smeruje? K poslancom, ktorých väčšinu v tom texte (už zas) dourážal? K občanom? K novinárom?

Matovič
Na snímke podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO)

“Zlu vyhovuje, aby sme nevideli, nepočuli a nevedeli rozoznať pravdu od lží”

“Výmysly, manipulácie s pomocou drístov zaujatých pisálkov a najmä neustále vyvolávanie strachu a burcovanie až k živočíšnej nenávisti. To robili fašisti, komunisti a dnes to robí mafia Fica a Pellegriniho kvičiaca túžbou po návrate k hrantu a prestrašená z mreží chlieva, v ktorom by mala zaslúžene skončiť.”

.

Po poslednej kritike svojich útokov na novinárov Matovič zmiernil slovník namierený na siedmu veľmoc. Nie však slovník namierený voči politickým odporcom, píše o vyvolávaní strachu a nenávisti, pravdepodobne v reakcii na tému aktuálnej schôdze NR SR o rozvrate právneho štátu. Protikorupčný charakter hnutia OĽANO bol ťahúňom posledných volieb, žiadne veľké peniaze sa však z doteraz ukončených káuz do štátnej pokladne nevrátili. Nevidno dosiaľ ani rozdiel v úrovni verejných financií medzi obdobím, keď sa malo kradnúť a obdobím, keď sa nemá kradnúť. Skôr naopak.

“My ideme ďalej. Je to veľmi ťažké, ale ideme a čistíme chlievy. A popri tom tak, ako sme sľúbili pred voľbami – NEKRADNEME A Z UŠETRENÉHO POMÁHAME ľuďom. V covide 10 miliárd € (Fico v kríze 2009 len 0,06 miliardy na šrotovné). Rodinám s deťmi až 200€ na dieťa mesačne, čo je ročne navyše 1,3 miliardy € (Fico a Pelle zvyšovali prídavky a daňový bonus o trápnučkých 0,20€ ročne). Rodičom na dôchodku pribudne Rodičovský bonus za cca 200 miliónov € ročne. Dôchodcom len tento rok dávame navyše mimo dôchodkov 750 miliónov €, čo je 10x viac ako dávali Fico s Pellegrinim (očkovací bonus, 13. a 14. dôchodok). Atď, atď, atď.”

.

Jedným prvých krokov jeho vlády bolo rušenie sociálnych opatrení predchádzajúcej vlády. Dvesto eur na dieťa? Tá suma bola už nie raz vyvrátená a to nielen politikmi Smeru. A očkovací bonus mnohí politici odmietajú počítať ako pomoc, označujú ho skôr ako uplácanie, či vydieranie. Jedna tretina osamelo žijúcich dôchodcov má po zaplatení bežných účtov na stravu menej než 2 € na deň. Mnohí z nich sa veľmi radi za odmenu šli dať očkovať, len aby mali nádej, že sa dožijú nasledujúceho mesiaca bez toho, aby museli ísť žobrať. Čoraz viac ľudí verí tomu, čo údajne vypadlo v zákulisí z úst koaličných poslancov: “Dôchodcom pomáhať netreba. Sú záťažou pre štátny rozpočet a aj tak budú voliť Fica…”

“Mrzí ma, že kolegovia zo SaSky sa dostali do vleku svojho predsedu a osobná nenávisť ich ženie až k zúfalým činom. Spriahnuť sa s absolútnym Zlom zo Smeru 1 a Smeru 2. Neváhať biť bandu s ľuďmi z ĽSNS 1 a ĽSNS 2. Hmm, zúfalé. Mrzí ma, že miesto verejne sľúbenej konštruktívnej opozície, sa dnes stretajú a kolegiálne rokujú s ľuďmi, ktorých sme chceli spolu naveky od moci odstaviť. Mrzí ma, že spolu s nimi blokujú rokovanie parlamentu a vedome tak bránia pomoci ľuďom a zamestnávateľom za 1,5 miliardy eur ešte v tomto roku.”

Takto Matovič reaguje na fakt, že poslanci NR SR mu odmietli podpísať bianco šek na pol druha miliardy. Lenže toto nie je prvý prípad podobného správania Matoviča. Podobne napríklad reagoval, keď mu prezidentka vetovala časť rodinného balíčku. Poslanci to však odmietli nie preto, že odmietajú pomôcť ľuďom, odmietli to pre neadresnosť peňazí, ktoré Matovič požadoval. Mohol by totiž potom s nimi disponovať takmer podľa vlastnej ľubovôle. Pritom napríklad Sociálna poisťovňa peniaze na pomoc dôchodcom má, v súčasnosti je v nej prebytok okolo 400 miliónov.

“Čo už. Bude to ťažké, ale zvládneme to. A aj to paktovanie SaS so Zlom je dobré aspoň na niečo – radšej nech ľudia vidia teraz, že sú v SaS schopní po voľbách zradiť voličov naozaj s kýmkoľvek. Tak, ako svojho času zradil demokratických voličov Bugár s Procházkom.”

Podobné slová sme už počuli. Zvládneme to, nebojte sa, dobre bude. Ale je ťažké vyčítať zo slov Matoviča, čo vlastne chce zvládnuť. O pomoci ľuďom a firmám sa už mesiace len rozpráva, doteraz nie je pripravený jasný plán opatrení, ktorý by zastavil prepad životnej úrovne občanov Slovenska. To, čo sa predstavilo doteraz, je neúplné a, hlavne, nedostatočné.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:20

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vo Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhlásil, že jeho krajina nikdy neprijme dohodu o prímerí s Ruskom, ktorú jej nanútia zvonka. Spochybnil tiež motiváciu Číny a Brazílie, pokiaľ ide o naliehanie na rozhovory s Moskvou.

18:08

Český premiér Petr Fiala chce, aby sa súčasná situácia, v ktorej sa nachádza česká vláda, skončila v pondelok. Vtedy by sa malo uzavrieť hlasovanie Pirátov o tom, či vo vláde skončia. Ich šéf Ivan Bartoš, ktorého Fiala v utorok odvolal z funkcie ministra, mu však podľa neho už oznámil, že strana v jeho kabinete tak či tak skončí. Premiér dodal, že na “klamstvá a ohováranie”, ktoré podľa jeho slov z úst Pirátov od utorka zazneli, nebude reagovať, lebo nechce jatriť atmosféru. Povedal to v stredu po rokovaní vlády.

18:07

Zásoby ropy v Spojených štátoch zaznamenali za minulý týždeň pokles, ktorý bol oveľa výraznejší, než sa očakávalo. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews, ktorý sa v stredu odvolal na údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA).

18:04

Finančná správa (FS) pri spracovaní daňových priznaní za rok 2023 identifikovala veľký počet rizikových uplatnení daňových bonusov na vyživované deti, ktoré vykazujú znaky vzájomného prepojenia. Analýza údajov 4597 podaných daňových priznaní priniesla odhad neoprávneného uplatňovania týchto bonusov v objeme najmenej 9 miliónov eur, informoval v stredu hovorca daniarov Daniel Súkup.

17:59

Česká vláda schválila návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2025. Počíta v ňom so schodkom 241 miliárd českých korún (približne 9,6 miliardy eur). Po rokovaní vlády to v stredu oznámil český minister financií Zbyněk Stanjura. Premiér Petr Fiala rozpočet označil za najviac proinvestičný v histórii ČR a podotkol, že sa pritom opäť zníži deficit verejných financií.

17:33

Spojené štáty vyjadrili v stredu znepokojenie v súvislosti s raketovými útokom libanonského militantného hnutia Hizballáh v blízkosti izraelského Tel Avivu. Podľa Washingtonu však napriek eskalácii medzi Hizballáhom a Izraelom stále existuje diplomatická cesta, ako sa vyhnúť vypuknutiu úplnej vojny.

17:32

V Nórsku zadržali nemeckého občana kamerunského pôvodu pre údajné navádzanie na zločiny proti ľudskosti vo vojnou zmietanom Kamerune, oznámila v stredu nórska polícia. Ide o prvý prípad, keď sa v tejto severskej krajine začalo súdne konanie v spojitosti s takýmto zločinom.

17:30

Väčšina veľvyslancov členských krajín pri Európskej únii v stredu podporila návrh eurokomisie na oslabenie ochrany vlkov v Európe. Ide o prvý zásadný krok na zmenu súčasných pravidiel Bernského dohovoru.

17:29

Afganské vládne hnutie Taliban sa chce stať členom skupiny BRICS. Uviedol to hovorca hnutia pred októbrovým summitom BRICS v Moskve.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali