Výmenu kolenného kĺbu treba zvážiť, ak poškodenie ovplyvňuje bežné dni

❚❚

Bratislava 23. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Výmenu kolenného kĺbu by mali ľudia zvážiť v prípade, ak poškodenie obmedzuje ich každodenné fungovanie. “Keď už pacienti majú bolesti pri bežnej chôdzi, napríklad si nedokážu ísť nakúpiť, je to moment, keď by nemali váhať a mali by zvážiť aj toto riešenie,” vysvetlil primár oddelenia jednodňovej chirurgie Nemocnice Medissimo v Bratislave František Okál. Dodal, že operácia spraví z bolestivého alebo nefunkčného kĺbu opäť funkčný a použiteľný

Rontgen - koleno
Ilustračné foto

“Závažné poškodenie kolenného kĺbu, tzv. degeneratívne poškodenie, sa prejavuje najmä zmenou osi končatiny, keď už koleno hrubne, stáva sa nesymetrickým. Dochádza k výraznejšiemu obmedzeniu rozsahu pohybu kolenného kĺbu. Samozrejme je sprevádzané najmä bolestivosťou. Bolesť býva často aj nočná, keď pacienti pociťujú v kolennom kĺbe tlak,” ozrejmil odborník.

.

Priblížil, že výmena kolenného kĺbu je komplexný výkon, pri ktorom sa operačne nahradia povrchy opotrebovaného kĺbu kĺbovou náhradou.

“Podľa rozsahu postihnutia môže ísť o výmenu len časti kolenného kĺbu. Pri výraznejšom postihnutí s poškodením väčšieho rozsahu kolena je potrebné pristúpiť k totálnej endoprotéze kolenného kĺbu s nahradením všetkých častí kolena. V niektorých prípadoch treba nahradiť aj jabĺčko,” spresnil Okál.

.

Zdôraznil, že po operácii je dôležitá rehabilitácia.

“Koleno treba rozcvičiť a rozrehabilitovať aj po závažnej operácii. Dôležitý je aj prístup človeka, aby došlo čo najskôr k obnoveniu rozsahu pohybu a schopnosti záťaže,” uviedol.

Ortopéd upozornil, že aj keď výmena kolenného kĺbu výrazne skvalitní život, niektoré aktivity môžu byť rizikové.

“Je to už náhrada, na rozdiel od prirodzeného kolena, umelý kĺb už nevie regenerovať. Rizikom sú športy, kde sú doskoky, nárazy a pády,” priblížil.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:50

Jedna žena zahynula pri ruskom útoku na juhoukrajinskú Chersonskú oblasť a ďalších sedem osôb utrpelo zranenia, oznámil tamojší gubernátor Olexandr Prokudin.

10:43

Nemecký výrobca luxusných automobilov Mercedes-Benz plánuje čoskoro priviesť na trh vozidlá vybavené systémom automatizovaného riadenia, ktoré za určitých podmienok dokážu na nemeckých diaľniciach jazdiť samostatne rýchlosťou až 95 kilometrov za hodinu. 

10:42

Sieť nabíjacích staníc GreenWay mení od 1. októbra svoj aktuálny cenník. Pre zákazníkov tak prináša nový mesačný program a zároveň ruší roamingovú službu, ktorá umožňuje nabíjanie v partnerských sieťach za rovnakú cenu ako vo svojej vlastnej sieti.

10:40

Vedenie českej Pirátskej strany na čele s Ivanom Bartošom po neúspechu v krajských a senátnych voľbách rezignovalo. Stranu povedú do voľby nového predsedníctva, ktorá by sa mala uskutočniť 9. novembra. Bartoš sa o post predsedu už uchádzať nebude. Stranu viedol 15 rokov.

10:39

Šiitská aliancia ozbrojených Iránom podporovaných skupín Islamský odpor v Iraku zaútočila dronom na vojenskú základňu izraelskej brigády Golani na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

10:38

Manželky a príbuzní mužov mobilizovaných do ruskej armády do vojny na Ukrajine, ktoré demonštrovali pred ruským ministerstvom obrany v Moskve, začali stíhať za účasť na úradmi nepovolenej verejnej akcii. 

10:37

Izraelský minister obrany Joav Galant informoval svojho amerického rezortného kolegu Lloyda Austina o najnovšom vývoji v regióne, kde Izrael ráno podnikol sériu útokov na pozície proiránskeho hnutia Hizballáh v Libanone. 

Izrael podnikol veľký letecký útok na pozície Hizballáhu po celom Libanone
Dym stúpa z izraelského leteckého útoku na dedinu Kfar Rouman, čo je viditeľné z mesta Mardžajun v južnom Libanone
10:35

V nadchádzajúcich voľbách do dolnej komory rakúskeho parlamentu sa podľa predvolebných prieskumov očakáva tesný súboj konzervatívcov. Tesný náskok si pritom drží krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) s 27 percentami pred Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) pod vedením kancelára Karla Nehammera s 25 percentami. Voľby sa uskutočnia v nedeľu.

09:52

Iránske islamské revolučné gardy zakázali svojim členom používať akékoľvek komunikačné zariadenia po bombových útokoch na pager v Libanone, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje.

IRGC kontroluje všetky zariadenia a hľadá izraelských agentov medzi svojimi dôstojníkmi.

09:50

Čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti uviedlo, že hackerská skupina Anonymous 64, ktorá je podľa neho napojená na taiwanskú armádu, uskutočňuje kybernetické útoky na ciele v Číne. Internetových používateľov vyzvalo, aby nahlasovali “antipropagandistické sabotáže”.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali