Scenár ako cez kopirák, Fico a ďalší politici komentujú streľbu na Trumpa

❚❚

Bratislava 14. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

Aktualizované 14. júla 2024 15:48

V tomto článku Vám prinášame vyjadrenia slovenských politikov k atentátu na Donalda Trumpa

Robert Fico
Na snímke uprostred predseda vlády SR Robert Fico

Prezident SR Peter Pellegrini odsudzuje streľbu na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Je hlboko znepokojený prerastaním násilia do politiky na celom svete. Uviedol to na sociálnej sieti. Zdôraznil, že použitie násilia pri presadzovaní svojho politického názoru musí byť vždy čo najdôraznejšie odsúdené.

.

“Dôrazne odsudzujem streľbu na Donalda Trumpa počas jeho kampane a som hlboko znepokojený prerastaním násilia do politiky na celom svete. O svojom prezidentovi majú občania Spojených štátov, ale aj všetkých ďalších demokratických krajín sveta rozhodnúť vo volebných miestnostiach, a nie streľbou na uliciach,” napísal slovenský prezident.

Použitie násilia pri presadzovaní svojho politického názoru musí byť podľa Pellegriniho vždy čo najdôraznejšie odsúdené a vinníci spravodlivo potrestaní, aby ľudia nestrácali dôveru v demokraciu a demokratické štátne inštitúcie a nezačali brať “spravodlivosť” do vlastných rúk.

.

K atentátu sa vyjadril aj premiér Robert Fico, ktorého postrelili len pred pár týždňami: “Scenár ako cez kopirák. Keby útočník na D. Trumpa vedel po slovensky, stačilo by mu prečítať denník N, Sme alebo Aktuality, aby dostal chuť “urobiť poriadok” s neposlušným bývalým prezidentom USA. Scenár ako cez kopirák. Politickí oponenti D. Trumpa sa ho pokúšajú zatvoriť a keď im to nevychádza, tak toľko štvú verejnosť, až nejaký úbožiak zoberie zbraň. A teraz budeme svedkami rečí o potrebe zmierenia, ukľudnenia a odpustenia…”

Reakciu na sociálnej sieti uverejnil aj minister Tomáš Taraba: “Každý politik si zaslúži, aby o jeho politickom osude rozhodoval volič vo voľbách a nie atentátnici na uliciach. Politický boj by mal byť súbojom názorov a nie guliek.

Spojené štáty patria medzi svetové veľmoci a celý svet vníma blížiace sa novembrové voľby ako determinujúce nielen pre USA, ale pre celý svet vo veľa oblastiach. Prajem americkému národu, aby napriek tomuto odpornému aktu zostala v ňom jednota, ktorá presahuje politické rozdelenia a Donaldovi Trumpovi, aby nič podobné, čoho sme boli svedkami, sa v jeho politickej kariére už nikdy nezopakovalo a s plným nasadením mohol hlásať politický program, ktorým oslovuje masy svojich priaznivcov.”

 

Streľba na Trumpa je ďalšou výstrahou pre demokraciu

“Demokracia znamená, že politické rozhodnutia robia ľudia vo volebných miestnostiach – nie so zbraňami na uliciach,” píše minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD)

.

“Predstava, že ak nedokážem politického oponenta poraziť v demokratickom volebnom súboji, tak ho fyzicky zlikvidujem – je koniec demokracie a začiatok násilia, ktoré v minulosti neraz končilo občianskymi vojnami. Zažili sme to pred dvoma mesiacmi na Slovensku, dnes to zažívajú priamo v “kolíske demokracie” – útok na demokraticky zvoleného premiéra alebo na topfavorita prezidentských volieb je útokom na samotnú demokraciu. Odsudzujem akékoľvek politicky motivované násilie na Slovensku i vo svete a pevne verím, že tak urobia všetky relevantné politické sily – bez ohľadu na to, či obeť atentátu je alebo nie je ich osobným favoritom,” dodal minister.

“HROZNÉ! To je prvé, čo mi napadlo po vypočutí správy o atentáte na bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa. Násilné presadzovanie názorov a záujmov, či vyjadrovanie vlastného názoru útokom na život iného, jednoducho nemôžu byť súčasťou demokratického sveta. Takéto prejavy musí odsúdiť každý, kto si ctí elementárne hodnoty,” uviedol v reakcii Maroš Žilinka, Generálny prokurátor SR.

Republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa postrelili na sobotnom (13. 7.) predvolebnom mítingu v Pensylvánii. Guľka mu zasiahla hornú časť pravého ucha. Útočník po streľbe zomrel, podarilo sa mu vystreliť niekoľkokrát. Útok sa vyšetruje ako atentát.

 

Blanár: Odsudzujeme útok na Trumpa, násilie nie je riešením politického nesúhlasu

Slovenská republika odsudzuje útok na kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na sociálnej sieti. Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) zdôraznil, že násilie nie je riešením politického nesúhlasu.

“V žiadnej politickej diskusii, za žiadnych okolností nie je možné riešiť nesúhlas s iným názorom atentátom. Násilie nie je riešením politického nesúhlasu, ale útokom na základné princípy demokracie. Po skúsenostiach s atentátom na predsedu vlády SR Roberta Fica o to dôraznejšie odmietame akékoľvek schvaľovanie či nabádanie k takýmto činom,” uviedol minister zahraničných vecí. Trumpovi želá skoré uzdravenie.

.

Šimečka: Násilie nemá mať miesto v demokratickej politike

Násilie nemá mať miesto v demokratickej politike. Zdôraznil to predseda Progresívneho Slovenska (PS) a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka v reakcii na atentát na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

“Násilie v demokratickej politike nemá mať miesto. Voči nikomu, ani voči tým, ktorí sami šíria nenávisť. Nikto, ani Robert Fico či Donald Trump si nezaslúžia, aby na nich pre ich politické kroky a názory strieľali,” uviedol v stanovisku PS Šimečka. Tieto incidenty treba podľa neho jednoznačne odsúdiť. “Zároveň však nesmú byť zámienkou na zneužitie moci, ani na boj proti základným hodnotám demokracie,” doplnil.

 

Majerský je zdesený z nárastu politickej nenávisti v demokratickom svete

Predseda KDH Milan Majerský je zdesený z nárastu politickej nenávisti v demokratickom svete. Vyzýva na jej zastavenie. Uviedol to na sociálnej sieti.

“Vyslovujem prosbu, aby sme sa vrátili k pokojnému hľadaniu spoločného dobra, kde má prevážiť sila argumentov a nie zbraní a násilia. Prajem Donaldovi Trumpovi a ďalším zraneným skoré uzdravenie a úprimnú sústrasť pozostalým,” napísal predseda kresťanských demokratov.

 

Žiga odsúdil útok na Trumpa, varuje pred zľahčovaním tohto činu

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga (Hlas-SD), poverený jej vedením, dôrazne odsúdil atentát na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. Varuje pred zľahčovaním tohto činu.

“Ozbrojený útok na Donalda Trumpa na predvolebnom mítingu je desivý útok na podstatu demokracie a slobodnú politickú súťaž. Verím, že sa tento odsúdeniahodný zločin dôsledne vyšetrí a nebude sa opakovať. Rovnako dôrazne varujem pred akýmkoľvek zľahčovaním a bagatelizovaním tohto hrozného činu,” vyhlásil podpredseda NR SR.

Nedávna podobná smutná skúsenosť na Slovensku poukázala podľa neho na rozdelenú spoločnosť, potrebu hlbokej sebareflexie celej spoločnosti a zastavenie šírenia nenávisti.

 

Gröhling: Odsudzujem útok na D. Trumpa, násilie nesmie ovládnuť spoločnosť

Predseda SaS Branislav Gröhling odsúdil streľbu na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Zdôraznil, že násilie nesmie ovládnuť našu spoločnosť a myslenie.

.

“Ostro odsudzujem útok na Donalda Trumpa. S protivníkom môžeme súperiť v názoroch či riešeniach, nikdy však nemôže zvíťaziť násilie. Násilie nesmie ovládnuť našu spoločnosť a myslenie. O to viac by si práve politici mali dávať pozor na útočnú rétoriku a vyhnúť sa nenávistným prejavom či podnecovaniu k agresivite,” napísal šéf SaS na sociálnej sieti.

 

Remišová: Atentáty na politikov sú neprijateľné

Atentáty na politikov sú neprijateľné, no rovnako je neprijateľné šíriť nenávisť na dosahovanie moci. Na sociálnej sieti to uviedla predsedníčka Za ľudí a poslankyňa parlamentu Veronika Remišová v súvislosti s útokom na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

“Atentáty na politikov sú neprijateľné, či je to Trump alebo Fico, no rovnako je neprijateľné šíriť nenávisť na dosahovanie moci,” napísala Remišová.

Atentát odsúdila aj Kresťanská únia (KÚ), súcíti s blízkymi pozostalých. “Je neprípustné, aby v demokratickej spoločnosti bolo násilie nástrojom na vyjadrenie politických či iných postojov, pretože útočí na podstatu demokracie, na slobodu jednotlivca i spoločnosti, marí životy a ľudskú dôstojnosť,” uviedla strana v stanovisku.

.

 

Viaceré mimoparlamentné strany odsúdili streľbu na Trumpa

Viaceré mimoparlamentné politické strany odsúdili útok na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. ODS – Občianski demokrati Slovenska odsúdili akékoľvek násilie v politike. Strana má obavy o budúcnosť USA aj demokracie vo svete.

“Čoraz viac vystupujú do popredia politici, ktorí stupňujú svoje verbálne útoky, radikalizujú svojich stúpencov a polarizujú spoločnosť. Žiadny politik, ani ten s ktorým principiálne nesúhlasíme, nesmie byť terčom násilia, ale ani hrubých verbálnych útokov, zosmiešňovania alebo zastrašovania,” uviedol v stanovisku predseda ODS Pavel Macko.

ODS odmieta zneužívanie atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) či Trumpa na ešte väčšiu polarizáciu spoločnosti a potláčanie kritikov a opozície. “Vyzývame všetkých politikov, aby sa vrátili k vecnej a konštruktívnej diskusii a aby sa politika opäť stala súťažou ideí a návrhov v prospech občanov a nie toho, kto viac a hlasnejšie vykrikuje,” dodal Macko.

Predseda Sme rodina Boris Kollár na sociálnej sieti napísal, že atentát na Trumpa je ďalší príklad toho, kam vedie politika rozoštvávania a rozdeľovania spoločnosti. “Treba si uvedomiť, že toto vyhovuje len politikom, ktorí nevedia okrem šírenia nenávisti nič iné a vedú spoločnosť do marazmu. Je na každom z nás, aby sme takéto konanie politikov odsúdili a jasne im dali najavo, že toto podporovať nebudeme,” skonštatoval.

Útok odsúdil aj predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró. “Všetky formy politického násilia sú útokom na demokraciu,” napísal na sociálnej sieti.

.

Líder hnutia Republika Milan Uhrík sa na sociálnej sieti okrem iného vyjadril, že na konzervatívnych politikov sa strieľa už aj v Spojených štátoch amerických.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:40

Prezident SR Peter Pellegrini prijal na spoločnom obede lídrov koaličných strán Roberta Fica (Smer-SD), Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a Andreja Danka (SNS).

Pellegrini
Na snímke sprava prezident SR Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas – SD)

 

15:09

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj odmieta mierový plán Brazílie a Číny, pretože je podľa neho deštruktívny a viac v súlade so záujmami Ruska. Pre Kyjev je táto iniciatíva neprijateľná, uviedol Zelenskyj v rozhovore pre stredajšie vydanie brazílskeho periodika Metropoles.

15:08

Inflácia v Španielsku sa v auguste spomalila, rozsah spomalenia však nebol taký, na aký poukazoval predbežný odhad. Uviedol to vo štvrtok španielsky štatistický úrad INE, ktorý zverejnil konečné údaje. Napriek tomu aj vyššia než pôvodne uvádzaná inflácia bola najnižšia za viac než rok.

14:56

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire, najdlhšie slúžiaci člen vlády prezidenta Emmanuela Macrona, vo štvrtok oznámil, že končí v politike pred očakávaným vymenovaním nového kabinetu na budúci týždeň.

14:46

Na Slovensku je približne sto bioplynových staníc, ktoré by bolo možné pretransformovať na producentov biometánu. Tie by produkciou tohto obnoviteľného plynu z čistiarní odpadových vôd či zo skládok komunálneho odpadu mohli nahradiť až desatinu spotreby zemného plynu na Slovensku. Slovenský plynárenský a naftový zväz (SPNZ) a Asociácia biometánu Slovensku (ABMS) podpísali memorandum o vzájomnej spolupráci, ktorá by mala vyústiť do podpory rozvoja biometánu na Slovensku, informoval vo štvrtok SPNZ.

14:44

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok pricestoval do Varšavy, kde bude s predstaviteľmi poľského vedenia rokovať o ďalšej podpore pre Ukrajinu. Blinkenova návšteva sa koná v čase pokračujúcich ruských útokov na Ukrajine a počas kampane pred prezidentskými voľbami v USA.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (druhý sprava) na letisku vo Varšave 12. septembra 2024
14:43

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vo štvrtok uviedol, že je pobúrený smrťou šiestich zamestnancov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorí zahynuli v stredu pri izraelských leteckých útokoch na budovy bývalej školy v Pásme Gazy.

14:39

Očakávané prívalové dažde, ktoré by mali zasiahnuť naše územie koncom týždňa, môžu predstavovať problémy pre vodičov na cestách. Ak dôjde ku škode na vozidle a šofér vedome podstúpil riziko súvisiace s extrémnym počasím, prípadne neprispôsobil jazdu stavu vozovky, môže poisťovňa odmietnuť platenie poistného. Upozornila na to vo štvrtok lízingová spoločnosť Business Lease Slovakia, ktorá ďalej priblížila situácie, ktoré môžu v súvislosti so silnými dažďami nastať, a poradila, ako minimalizovať riziká.

14:38

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prijal vo štvrtok v Budapešti prezidenta bosnianskej Republiky srbskej (RS) Milorada Dodika, s ktorým rokoval o stabilite západného Balkánu.

14:38

Juhokórejská automobilka Hyundai Motor (Hyundai) rozšíri spoluprácu s americkým automobilovým gigantom General Motors (GM) v kľúčových strategických oblastiach vrátane technológií pre čistú energiu s cieľom vytvoriť synergický efekt na globálnom trhu.

14:30

Verejný dlh Británie môže v nasledujúcich 50 rokoch vzrásť na takmer trojnásobok súčasnej úrovne, ak budúce vlády nepristúpia k rozhodným opatreniam. Upozornil na to britský Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť (OBR), ktorý ako dôvod svojich obáv uviedol starnúcu populáciu, klimatickú zmenu a bezpečnostné riziká.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali