Vyhlásili laureátov Ceny za architektúru AR 2024, Patrónom architektúry sú Čierne diery

❚❚

Bratislava 4. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Vyhlásením laureátov vyvrcholil vo štvrtok večer v bratislavskej Starej tržnici 23. ročník Ceny za architektúru CE ZA AR 2024, ktorej vyhlasovateľom je Slovenská komora architektov (SKA). Porota z 24 nominácií určila šesť víťazných diel v jednotlivých kategóriách

Devín hrad
Ilustračné foto: Devín hrad

“V rámci tohtoročného ročníka ceny za architektúru sme mali možnosť poznať naozaj výborné realizácie, a to vo všetkých kategóriách vrátane občianskych budov i krajinnej architektúry. Streli sme sa tiež s množstvom skvelých príkladov udržateľnej architektúry, a to predovšetkým v oblasti rekonštrukcií,” skonštatovala predsedníčka medzinárodnej poroty Petra Kunarová.

.

V kategórii rodinné domy ocenenie CE ZA AR 2024 získal rodinný Drevodom Devín v Bratislave. Víťazným dielom v kategórii bytové domy sa stal bytový dom Podun v Bratislave. Ocenenie v kategórii občianske a priemyselné budovy dostala prístavba a nadstavba základnej školy v Devínskej Novej Vsi v Bratislave. Laureátom v kategórii interiér sa stal interiér bytu “Bazén” v Bratislave, v kategórii exteriér Urban Residence – Obytný dvor v Bratislave. Ocenenie v kategórii fenomény architektúry si odniesli Apartmány v Rožňavskom kláštore.

Cenu Patrón architektúry 2024 získalo občianske združenie Čierne diery za neúnavnú snahu vynášať “cenné objekty architektonického dedičstva z pomyselných ‘čiernych dier’ znovu na svetlo”. Od roku 2014 objavuje zabudnuté architektonické pamiatky a umelecké diela v rôznych kútoch Slovenska, najmä však v historických industriálnych lokalitách.

.

“Som presvedčená, že architektúra je disciplínou kultúrotvornou, ktorá nielen odráža, ale zároveň i formuje spoločenské dianie. Preto má, jednoznačne a bez pochýb, architektúra zmysel,” doplnila Kunarová.

 

 

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:47

Spoločnosť ZVS holding v Snine otvorila v piatok novú linku na výrobu 155 milimetrovej delostreleckej munície. Na slávnostnom otvorení sa zúčastnili predseda predstavenstva ZVS holding Pavol Čahoj a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

Hodnota investície do rozšírenia výroby dosiahla 31,5 milióna eur. Celkovo tak bolo do sninskej prevádzky ZVS za posledné obdobie investovaných vyše 80 miliónov eur.

ZVS holding otvoril v Snine novú linku na výrobu tiel delostreleckej munície
Na snímke podpredseda vlády SR a minister obrany SR Roberta Kaliňák gestikuluje na tlačovej konferencii v zrekonštruovanej hale na výrobu 155 milimetrovej delostreleckej munície v spoločnosti ZVS holding v Snine
13:44

Zvýšenie daní z príjmov v rámci schválených konsolidačných opatrení sa týka asi 5400 veľkých podnikov. Štát by mal naopak uľaviť zníženou sadzbou dane z príjmov asi 190.000 malým firmám. Informoval o tom v piatok dátový portál FinStat.

Portál dodal, že štát má uľaviť firmám so zdaniteľnými príjmami do 100.000 eur, a to zníženou sadzbou dane z príjmov na desať percent. Týka sa to asi 190.000 spoločností, ktorých individuálne tržby vlani nepresiahli 100.000 eur, a ktoré vtedy na dani z príjmov zaplatili spolu asi viac ako 167 miliónov eur.

13:42

Inflácia v eurozóne sa už drží veľmi blízko cieľa Európskej centrálnej banky (ECB), ktorým je inflácia na úrovni 2 %. Akékoľvek rozhodnutia banky smerujú k tomu, aby sa udržala na cieľovej úrovni. Vyhlásil to v piatok člen Rady guvernérov a šéf portugalskej centrálnej banky Mario Centeno na konferencii v Madride, informovala agentúra Bloobmerg.

13:41

Počet vyhlásených konkurzov sa v septembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom znížil o 40 %. Súdy vyhlásili konkurz na 24 právnických subjektov, z toho takmer 92 % boli spoločnosti s ručením obmedzeným (s. r. o.). V piatok o tom informoval správca úverových registrov, spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF).

13:39

Bývalý americký prezident Barack Obama sa zapojí do predvolebnej kampane kandidátky Demokratickej strany a súčasnej viceprezidentky Kamaly Harrisovej. Svojimi aktivitami sa pokúsi mobilizovať voličov najmä v kľúčových štátoch. V piatok o tom informoval denník Washington Post.

Barack Obama
Na snímke Barack Obama
13:23

Ukrajinský útok bombou nastraženou v aute zabil v piatok popredného predstaviteľa Záporožskej jadrovej elektrárne, uviedli predstavitelia oboch krajín. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Ukrajinská vojenská tajná služba GUR uviedla, že výbuch bomby zabil Andrija Korotkého, ktorého označila za šéfa bezpečnostnej služby tejto jadrovej elektrárne.

13:03

 Maďarsko sa v rámci svojho predsedníctva Rady EÚ usiluje presadzovať mier, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore pre štátnu rozhlasovú stanicu. “Máme mierovú misiu,” povedal premiér.

12:50

Členské štáty Európskej únie dali definitívne zelenú dodatočným clám až do výšky 45 percent na elektromobily dovážané z Číny, a to aj napriek silnému odporu Nemecka. Slovensko hlasovalo proti zvýšeniu ciel, uviedli pre Euronews.com zdroje oboznámené so záležitosťou.

12:49

 Približne 400 Holanďanov sa zaregistrovalo na prvý evakuačný let z Libanonu.

12:47

Päť obetí si vyžiadal tajfún Krathon po tom, čo opätovne zasiahol severnú časť Filipín. Následne zoslabol a prešiel do stavu nazývaného tropická depresia.

12:13

Tohtoročná úroda jesenných plodín bude nižšia ako vlani, výrazný nárast sa očakáva iba pri zemiakoch.

12:12

Ceny zemiakov (najmä neskorých) by mali ďalej klesať, čo podporuje aj vývoj na celoeurópskom trhu, kde sa cena ustálila pod 30 eur za tonu. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k 3. odhadu úrody.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Zádielska tiesňava v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali