Vyhlásenie Gazpromu vlády EÚ nepoteší. Odstavil ďalšiu turbínu

❚❚

Bratislava 25. júla 2022 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Nemecko je na dobrej ceste a opäť plní zásobníky plynom, ale je nepravdepodobné, že by dosiahlo svoj cieľ v oblasti uskladnenia plynu do 1. novembra. Uviedol to v pondelok šéf sieťového regulátora Bundesnetzagentur Klaus Müller na Twitteri. Informuje Reuters

plyn
Ilustračné foto

Podľa Müllera je v súčasnosti hlavnou úlohou naplniť do 1. septembra zásobníky na 75 % ich kapacity, pričom k 23. júlu bola dosiahnutá celkovú úroveň zásob 65,91 %.

.

Nemecké ministerstvo hospodárstva minulý týždeň zvýšilo svoje ciele pri vytváraní zásob na jeseň po tom, ako sa po desiatich dňoch údržby obnovila prevádzka plynovodu Nord Stream 1, no len na 40 % kapacity.

Novými cieľmi sú naplnenie zásobníkov na 75 % do 1. septembra, na 85 % do 1. októbra a na 95 % do 1. novembra, uviedlo ministerstvo hospodárstva a zároveň predstavilo opatrenia na úsporu energie vrátane zákazu vykurovania bazénov v súkromných domoch v zime.

.

Müller však v pondelok skonštatoval, že neverí, že je možné dosiahnuť cieľ 90 % až 95 % skladovacej kapacity do 1. novembra, informoval spravodajský portál Welt s odvolaním sa na účastníkov stretnutia o plyne, ktoré organizovala spolková krajina Bádensko-Württembersko.

Pri súčasnej úrovni dodávok Nord Stream 1 by sa zásobníky v najlepšom prípade mohli naplniť na maximálne 80 % až 85 % kapacity, dodal Welt.

 

Spoločnosť Gazprom vydala vyhlásenie k turbínam

– Od spoločnosti Siemens sme dostali dokumenty odovzdané kanadskými orgánmi, ktoré však neodstraňujú predtým uvedené príbehy a vyvolávajú ďalšie otázky.

– Otázky týkajúce sa sankcií EÚ a Veľkej Británie, ktorých riešenie je dôležité pre energiu turbíny do Ruska a naliehavú generálnu opravu plynových turbín pre závod Portovaja

.

– “Gazprom opätovne požiadala spoločnosť Siemens o okamžitú podporu pri poskytovaní potrebných dokumentov a vysvetlenie na riešenie zostávajúcich problémov.

 

Rusko dáva jasne najavo, že má v úmysle ďalej znižovať dodávky plynu do Európy

“Gazprom zastavil prevádzku ďalšej turbíny Siemens a oznámil, že dodávky cez Nord Stream od 27. júla neprekročia 33 miliónov kubických metrov denne.

“Gazprom uviedol, že zastavuje ďalšiu turbínu Siemens v stanici Portovaja, pričom dodávky cez Nord Stream by od stredy 7.00 hod. ráno nemali presiahnuť 33 miliónov kubických metrov denne (v porovnaní so súčasným maximom 67 miliónov kubických metrov).

Turbína bola zastavená “z dôvodu ukončenia intervalu generálnej opravy pred generálnou opravou”.

.

Dodávky ruského plynu cez potrubie sa tak znížia na 20 % kapacity plynovodu.

Putin minulý týždeň vysvetlil, že okolo 26. júla má ísť do údržby aj jedna z dvoch turbín, ktoré sú stále v prevádzke, čo znamená, že bez turbíny z Kanady zostane funkčný len jeden blok.

 

Neexistujú žiadne technické dôvody na zníženie dodávok plynu prostredníctvom plynovodu Nord Stream 1, tvrdia Nemci

Vyhlásil to hovorca nemeckého ministerstva hospodárstva po tom, ako ruský Gazprom uviedol, že tok plynu sa ešte zníži.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Gazprom už skôr oznámil, že zastavuje ďalšiu turbínu plynovodu Nord Stream 1 a tok plynu, ktorý už teraz dosahuje len 40 % kapacity, klesne o ďalšiu polovicu.

“Toto vyhlásenie sme vzali na vedomie. Podľa našich informácií neexistujú žiadne technické dôvody na zníženie dodávok,” uviedol hovorca ministerstva.

Hovorca ministerstva ma možno pravdu, že technické prekážky neexistujú, ale sedem kôl sankcií uvalených na Rusko zo strany EÚ je pre Moskvu asi postačujúcim dôvodom na odpojenie Európy od plynu.

Vysoké ceny plynu už prinútili 16 % nemeckých spoločností znížiť výrobu.

Informoval o tom denník Handelsblatt s odvolaním sa na údaje Nemeckej obchodnej a priemyselnej komory

.

Podľa údajov bola najhoršia situácia v energeticky náročných odvetviach, kde až 32 % podnikov obmedzilo alebo úplne zastavilo výrobu.

Nemecko je na pokraji recesie. Jeden z najdôležitejších ekonomických barometrov v krajine, index podnikateľskej nálady, ktorý vypočítava Inštitút pre ekonomický výskum IFO, klesol.

V júli klesol na 88,6 bodu z júnových 92,2 bodu. A to je najnižší počet od júna 2020, keď zúrila pandémia.

Hospodárstvo je pod tlakom vysokých cien energií a hroziaceho nedostatku plynu. Zhoršenie nálady bolo zaznamenané v priemyselnom sektore, službách, obchode a stavebníctve. IFO dospel k záveru, že recesia je na spadnutie.

 

.
Plyn, ktorý do Európy pritečie svojou cenou vykompenzuje straty Ruska

Cena plynu v Európe počas obchodovania na burze vzrástla o 12 % v súvislosti s viacerými správami o situácii okolo Nord Stream vrátane zastavenia ďalšej turbíny. Dokazujú to údaje z londýnskej burzy ICE.

Cena v holandskom uzle TTF prvýkrát od 14. júla vzrástla na 1 890 USD za tisíc metrov kubických alebo 179 EUR za MWh (ceny na ICE sú v eurách za MWh).

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:50

Jedna žena zahynula pri ruskom útoku na juhoukrajinskú Chersonskú oblasť a ďalších sedem osôb utrpelo zranenia, oznámil tamojší gubernátor Olexandr Prokudin.

10:43

Nemecký výrobca luxusných automobilov Mercedes-Benz plánuje čoskoro priviesť na trh vozidlá vybavené systémom automatizovaného riadenia, ktoré za určitých podmienok dokážu na nemeckých diaľniciach jazdiť samostatne rýchlosťou až 95 kilometrov za hodinu. 

10:42

Sieť nabíjacích staníc GreenWay mení od 1. októbra svoj aktuálny cenník. Pre zákazníkov tak prináša nový mesačný program a zároveň ruší roamingovú službu, ktorá umožňuje nabíjanie v partnerských sieťach za rovnakú cenu ako vo svojej vlastnej sieti.

10:40

Vedenie českej Pirátskej strany na čele s Ivanom Bartošom po neúspechu v krajských a senátnych voľbách rezignovalo. Stranu povedú do voľby nového predsedníctva, ktorá by sa mala uskutočniť 9. novembra. Bartoš sa o post predsedu už uchádzať nebude. Stranu viedol 15 rokov.

10:39

Šiitská aliancia ozbrojených Iránom podporovaných skupín Islamský odpor v Iraku zaútočila dronom na vojenskú základňu izraelskej brigády Golani na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

10:38

Manželky a príbuzní mužov mobilizovaných do ruskej armády do vojny na Ukrajine, ktoré demonštrovali pred ruským ministerstvom obrany v Moskve, začali stíhať za účasť na úradmi nepovolenej verejnej akcii. 

10:37

Izraelský minister obrany Joav Galant informoval svojho amerického rezortného kolegu Lloyda Austina o najnovšom vývoji v regióne, kde Izrael ráno podnikol sériu útokov na pozície proiránskeho hnutia Hizballáh v Libanone. 

Izrael podnikol veľký letecký útok na pozície Hizballáhu po celom Libanone
Dym stúpa z izraelského leteckého útoku na dedinu Kfar Rouman, čo je viditeľné z mesta Mardžajun v južnom Libanone
10:35

V nadchádzajúcich voľbách do dolnej komory rakúskeho parlamentu sa podľa predvolebných prieskumov očakáva tesný súboj konzervatívcov. Tesný náskok si pritom drží krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) s 27 percentami pred Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) pod vedením kancelára Karla Nehammera s 25 percentami. Voľby sa uskutočnia v nedeľu.

09:52

Iránske islamské revolučné gardy zakázali svojim členom používať akékoľvek komunikačné zariadenia po bombových útokoch na pager v Libanone, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje.

IRGC kontroluje všetky zariadenia a hľadá izraelských agentov medzi svojimi dôstojníkmi.

09:50

Čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti uviedlo, že hackerská skupina Anonymous 64, ktorá je podľa neho napojená na taiwanskú armádu, uskutočňuje kybernetické útoky na ciele v Číne. Internetových používateľov vyzvalo, aby nahlasovali “antipropagandistické sabotáže”.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali