Výdatný dážď zasahuje najmä Záhorie a okolie Malých Karpát

❚❚

Bratislava 13. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Ondrej Hercegh)

Aktualizované 13. septembra 2024 19:15

Zrážkové pásmo postupuje cez juhozápad Slovenska, trvalý, na návetriach aj výdatný dážď zasahuje najmä Záhorie a okolie Malých Karpát. Od štvrtka (12. 9.) napršalo v spomínaných regiónoch už 40 až 60 milimetrov (mm), v ostatných regiónoch na západe päť až 20 mm. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti

Rieka Morava pri obci Kopčany
Na snímke rieka Morava pri obci Kopčany v okrese Skalica

“Úhrny zrážok výrazne klesajú smerom na východ a od osi Dolný Kubín – Lučenec sme zrážky doposiaľ zaznamenali len výnimočne,” konštatuje SHMÚ s tým, že na Honte, Pohroní a Ponitrí pozorujú meteorológovia zrážky vo forme prehánok, ojedinele aj búrok.

.

“Tiež pozorujeme prvú odozvu na vodných tokoch, a to v povodí Myjavy, menších tokoch v Malokarpatskej oblasti a stúpať začala aj Morava a Dunaj,” poznamenal SHMÚ.

 

.

Intenzita zrážok sa v najbližších hodinách ešte zvýši najmä na Záhorí

Intenzita zrážok sa v najbližších hodinách ešte zvýši najmä na Záhorí. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti s tým, že na krajnom krajnom západe Slovenska očakáva rekordne vysoké denné úhrny.

Podľa meteorológov sa tlaková níž po výraznom zvlnenom studenom fronte približuje od juhu k územiu Slovenska, najvýdatnejšie zrážky sa vyskytujú na jej zadnej strane na Záhorí s intenzitou päť až desať milimetrov za hodinu (mm/h). Intenzita zrážok sa však bude v najbližších hodinách ešte zvyšovať, maximum by mala dosiahnuť v piatok neskôr popoludní. Najvyššia bude na Záhorí a v Malých Karpatoch, maximá môžu byť okolo 15 mm/h.

“Dnes tak očakávame, že stanice na krajnom západe Slovenska zaznamenajú rekordne vysoké denné úhrny zrážok s významnosťou minimálne na úrovni celého mesiaca,” konštatuje SHMÚ.

Na krajnom západe Slovenska je zároveň podľa meteorológov mimoriadne chladno, miestami “len” sedem stupňov Celzia. Na porovnanie, na východe krajiny je pred frontom podstatne teplejšie. Napríklad pod Vihorlatom je 25 stupňov Celzia.

 

.

Mesto Kežmarok je pre možné povodne v plnej pohotovosti

V súvislosti s varovaniami o možných nepriaznivých poveternostných podmienkach počas najbližších dní je mesto Kežmarok v plnej pohotovosti. Samospráva ubezpečuje, že vďaka protipovodňovým opatreniam zavedeným po minulých skúsenostiach, je mesto dobre pripravené na ochranu svojho územia i jeho obyvateľov. Vedúci civilnej ochrany a krízového riadenia na tamojšom mestskom úrade Ladislav Melikant uviedol, že exponovaným miestom zostáva Ľubický potok, ktorý pravidelne monitorujú.

“Pri výške hladiny 130 centimetrov vstupuje do hry krízový štáb alebo povodňová komisia, ktorú zvoláva jej predseda. Pri hladine 170 centimetrov vyhlasuje II. stupeň povodňovej aktivity, čo znamená nariadenie navyšovania hrádzí a zriadenie hliadkovej služby. Ak hladina stúpne na 210 centimetrov, krízový štáb vyhlasuje III. stupeň, čo vedie k varovaniu obyvateľstva a odstraňovaniu naplavenín,” vysvetľuje Melikant.

Primátor mesta Ján Ferenčák zdôraznil, že mesto berie varovania vážne a je plne pripravené reagovať na akékoľvek nepriaznivé situácie.

“Máme k dispozícii 96 osôb a 63 mechanizmov, ktoré sú pripravené zasiahnuť v prípade potreby. K dispozícii máme aj 2000 vriec a 30 ton piesku. Ak bude potrebné ďalšie vybavenie, vieme ho zabezpečiť do pol hodiny,” konkretizoval primátor.

Mesto Kežmarok tiež využíva varovný systém so šiestimi elektronickými sirénami rozmiestnenými po celom území.

.

“Tieto sirény zabezpečujú varovné signály v prípade hrozby a sú napojené na integrovaný záchranný systém. Majú záložné zdroje energie, aby fungovali aj v prípade výpadku prúdu,” doplnil Ferenčák s tým, že budú aj naďalej intenzívne monitorovať situáciu a sú pripravení reagovať na akékoľvek výzvy spojené s nepriaznivým počasím.

 

Levočský primátor pre hrozbu povodní zvolal krízový štáb

Primátor Levoče Miroslav Vilkovský zvolal v piatok krízový štáb v súvislosti s avizovaným intenzívnym dažďom. Mesto na sociálnej sieti informovalo, že meteorológovia predpovedajú na území Slovenska v najbližších dňoch extrémne zrážky a silný vietor. V okrese Levoča sa podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu ojedinele očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 70 až 120 milimetrov, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Okrem iného už v Levoči pristúpili k regulácii tamojšej vodnej nádrže.

Radnica uvádza, že predpokladaná intenzita a množstvo zrážok sú v tejto ročnej dobe a oblasti bežné, no môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu. Z tohto dôvodu je na územie okresu Levoča od piatka dňa až do pondelka (16. 9.) vydaná výstraha prvého stupňa.

“V tejto súvislosti zvolal primátor krízový štáb, na ktorom sa okrem vedenia mesta zúčastnili aj vedúci krízového riadenia, Technické služby mesta Levoča, vedenie Sociálneho podniku, mestskej polície (MsP) a Lesov mesta Levoča. Cieľom stretnutia bolo zosumarizovať postupy a zabezpečiť nevyhnutné materiálne a technické prostriedky potrebné na zvládnutie rôznych situácií,” uviedla samospráva.

Sociálny podnik má v prípade potreby pripravené vrecia s pieskom a vozidlá. Mestské lesy už vykonali obhliadku rizikových lokalít a pripravili stroje a vozidlá, ktoré by mohli byť taktiež potrebné. “Technické služby zároveň zregulovali stav vodného stĺpca na vodnej nádrži v Levoči, aby dokázala absorbovať výdatné zrážky bez zvýšenia prietoku Levočského potoka,” dodáva mesto s tým, že počas nasledujúcich dní budú pracovníci v pohotovosti, rovnako tiež príslušníci MsP. V súvislosti so zmenou počasia tiež radnica rozhodla, že sobotňajší (14. 9.) rómsky festival Romane Mirikle sa presúva zo severného parku do tamojšieho kina.

 

Úroveň vodných hladín v Piešťanoch je zatiaľ štandardná

Úroveň vodných hladín v Piešťanoch a okolí je zatiaľ štandardná. Mesto pozorne sleduje aktuálnu situáciu, v pohotovosti sú všetky zainteresované organizačné zložky. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti.

Mesto spresnilo, že hladiny rieky Váh a potoka Dubová sa zatiaľ nezdvíhajú.

“Môžeme potvrdiť, že aj situácia v meste je v tejto chvíli bežná – ako v každý iný daždivý deň,” doplnila samospráva.

.

 

Mesto Brezno v rámci protipovodňovej ochrany prijalo preventívne opatrenia

Mesto Brezno prijalo v súvislosti s avizovanými zrážkami, ktoré meteorológovia predpovedajú na najbližšie dni na území Slovenska, viacero preventívnych opatrení. Samospráva čistila priepusty i rigoly a v prípade potreby pripravila aj vrecia s pieskom. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor mesta Tomáš Abel.

“Aj keď nemáme byť najviac zasiahnutým územím, urobili sme preventívne opatrenia. V rámci protipovodňovej ochrany sme prešli a čistili priepusty, rigoly a mosty. Čistili sa aj uličné vpuste v meste a začiatky zatrubnených potokov, aby nedošlo k upchatiu. Pripravili sme vrecia s pieskom, plničku, zásobu piesku a techniku, ktorú napríklad povodie Hrona nemá a to najmä traktor-bagre,” priblížil Abel.

Na svojej oficiálnej webovej stránke samospráva zverejnila aj zoznam odporúčaní, ako postupovať pri vzniku povodne.

Pre väčšinu územia Slovenska vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na najbližšie dni výstrahy pred dažďom a povodňami. Pre okres Brezno platí výstraha prvého stupňa pred dažďom a výstraha prvého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa.

.

 

V meste Ružomberok preventívne zasadol krízový štáb, rieku Revúca monitorujú

Na ružomberskej radnici v piatok preventívne zasadol krízový štáb, súvisí to s predpoveďami hydrometeorológov. Rieku Revúca, na ktorej silný dážď spôsoboval v úvode roka povodňové problémy, monitorujú. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Dodal, že sledujú aj ďalšie kritické vodné toky v meste.

“Sme v spojení s dobrovoľnými hasičmi, ktorí sú pripravení v prípade potreby zasiahnuť. Pomôžu aj chlapi z Komunálnych služieb preventívnou pohotovosťou počas tohto víkendu,” uviedol Miškovčík.

Primátor Ľubomír Kubáň zhodnotil aktuálnu situáciu ako pokojnú.

.

“Verím, že sa žiadne z avizovaných hrozieb nenaplnia. Nielen v našom meste,” povedal.

V okrese Ružomberok aktuálne platí prvý stupeň hydrologickej výstrahy. Môže spôsobiť relatívne malé nebezpečenstvo a škody na majetku menšieho rozsahu. Vyplýva to z informácií na webe Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Vojaci pomôžu pri preventívnom spevnení hrádze rieky Morava na Záhorí

Vojaci pomôžu pri preventívnom spevnení hrádze rieky Morava neďaleko obce Kopčany v okrese Skalica. Na približne štvorkilometrovom úseku budú položené vrecia s pieskom. TASR to v piatok popoludní potvrdil veliteľ zásahu tohto úseku Juraj Klátik z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

“Momentálne si navážame stavebný materiál, čo je piesok a vrecia. Na mieste máme 40 kadetov Strednej odbornej školy Policajného zboru v Pezinku, 40 príslušníkov Ozbrojených síl SR a desať príslušníkov HaZZ,” povedal Klátik.

Podotkol, že cieľom prác sú preventívne opatrenia, aby sa predišlo vyliatiu rieky z koryta. “Spevnenie hrádze robíme v úseku štyri kilometre od Kopčian smerom na Holíč. Zatiaľ budeme vrecia ukladať v jednom rade, poprípade potom pridáme druhý alebo tretí rad. Podľa toho, ako bude stúpať hladina rieky,” dodal.

Priblížil, že druhý zásahový úsek sa nachádza pri Veľkých Levároch. Tam majú byť okrem vriec s pieskom ukladané aj protipovodňové bariéry, ktoré sa naplnia vodou.

 

.

Zrážky pomáhajú mestu Malacky absorbovať okolité rybníky

Hydrologická situácia v Malackách je stabilizovaná, riziko povodní, až na možnosť lokálne zaplavených miest, nehrozí. Okresné mesto na Záhorí to uviedlo na sociálnej sieti.

Primátor Malaciek Juraj Říha vysvetlil, že mesto chránia okolité rybníky, ktoré zatiaľ majú dostatočnú kapacitu na zachytenie zrážok. “Ak by sa predsa len naplnili, ich správca – Vojenské lesy a majetky SR, Odštepný závod Malacky – situáciu monitoruje a v takom prípade je pripravený vodu nasmerovať na okolité lúky a lesy,” doplnil.

V potoku Malina evidujú viac vody ako obvykle, Říha však pripomenul, že vodný tok má pomerne veľké koryto. V samotnom meste je potrebné podľa primátora rátať s lokálnym zaplavením niektorých miest. “Napríklad podjazd Jesenského,” podotkol.

 

Mesto Senica do pondelkového rána preventívne uzatvorí vstup na cintorín

Mesto Senica vzhľadom na nezmenenú nepriaznivú predpoveď počasia uzatvorí do pondelkového (16. 9.) rána vstup na cintorín. Dôvodom je možné padanie konárov. Samospráva o tom informovala na svojom webe.

“Z rovnakého dôvodu občanom dôrazne odporúčame, aby pri svojich trasách vynechali mestský park a podobné lokality s veľkými stromami,” priblížilo mesto, ktoré vzhľadom na pretrvávajúce zrážky preventívne dokúpilo vrecia na piesok. “Zásoba piesku je pripravená v mestskej časti Kunov, ktorá býva pri takomto počasí najviac exponovaná,” spresnila samospráva.

Keďže mala Kunovská priehrada pre dlhotrvajúce sucho zníženú hladinu, je regulovaná podľa aktuálneho prítoku. Podľa Slovenského vodohospodárskeho podniku žiadne mimoriadne vypúšťanie nie je potrebné.

.

Pripravenosť na prípadné mimoriadne situácie avizujú dobrovoľní hasiči či mestská polícia. “Ale aj poverení pracovníci mesta Senica, technických služieb, Sociálneho podniku mesta Senica a Rekreačných služieb mesta Senica. Súčinnosť v prípade potreby poskytne aj Poľnohospodárske družstvo Senica,” spresnilo mesto.

 

Krízový štáb mesta bude v pohotovosti počas celého víkendu

Krízový štáb mesta Skalica bude v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou v pohotovosti počas celého víkendu. Situácia je zatiaľ pokojná. Po jeho piatkovom zasadnutí o tom informovala na sociálnej sieti primátorka mesta Oľga Luptáková.

“Mestská polícia Skalica bude v teréne monitorovať situáciu 24 hodín denne. V prípade potreby bude kontaktovať hasičov či iné zložky,” priblížil náčelník skalickej mestskej polície Ferdinand Mach. Okrem profesionálnych hasičov hlásia pripravenosť pomôcť v prípad potreby aj dobrovoľní hasiči.

 

Mesto Myjava vyhlásilo druhý stupeň povodňovej aktivity

Primátor Myjavy Ľubomír Halabrín vyhlásil na území mesta druhý stupeň povodňovej aktivity. Dôvodom je neustávajúci prívalový dážď, ktorého dôsledkom dochádza na území mesta a priľahlých častí Turej Lúky na rieke Myjava a všetkých jej prítokoch k stúpaniu hladín vodných tokov. TASR o tom informoval hovorca mesta Marek Hrin.

V piatok popoludní na mestskom úrade opäť zasadol krízový štáb. Cieľom stretnutia bola aktualizácia informácií o stave vodných tokov a rizikových lokalít v meste Myjava, o priebehu príprav záchranných prác a rozdelenie úloh na najbližšie hodiny a dni. “Pripravených je aktuálne 520 vriec naplnených pieskom na stavbu protipovodňových zábran a neustále sa monitorujú prítoky rieky Myjava i rieka samotná,” podotkol Hrin.

Zástupcovia mesta aktívne komunikujú s vodohospodármi o stave vodných nádrží Stará Myjava a Brestovec, pripravený je aj suchý polder pri myjavskej nemocnici. “Za zmienku pri tejto príležitosti stojí skutočnosť, že koryto rieky Myjava bolo v intraviláne mesta a mestskej časti Turá Lúka v predošlých rokoch zregulované tak, aby jeho profil v kritických chvíľach zvládol odviesť storočnú vodu. Takže z neho zatiaľ bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí,” dodal hovorca.

.

Samospráva podľa jeho slov pri príprave na nadchádzajúci víkend ráta so všetkými scenármi od bežného intenzívneho dažďa cez mierne vyliatie vodných tokov z korýt až po elimináciu povodňových vĺn a prípadné evakuácie obyvateľov postihnutých lokalít. “Tí by boli v prípade potreby prostredníctvom autobusov sústreďovaní do telocviční vybraných škôl. No všetci v krízovom štábe a povodňovej komisii mesta Myjava dúfajú a veria, že k tejto situácii nepríde,” doplnil.

 

Cesta prvej triedy od Senice smerom do Česka je ťažko prejazdná

Cesta prvej triedy od Senice smerom do Českej republiky je ťažko prejazdná. Nachádza sa na nej voda a bahno z okolitých polí. Trnavská krajská polícia na to upozornila na sociálnej sieti. Nepriaznivé počasie komplikuje premávku aj v ďalších úsekoch ciest Trnavského kraja.

Zelená vlna STVR na sociálnej sieti informuje, že pod vodou je cesta medzi Plaveckým Petrom a Prievalmi. Okrem vody na ňu steká bahno. Zaplavené sú aj cesty medzi Petrovou Vsou a Šaštínom-Strážami, takisto medzi mestom Gbely a obcou Smolinské.

Na ceste prvej triedy za Kopčanmi smerom na Kúty spadol podľa Zelenej vlny STVR na vozovku strom, ktorý blokuje jeden pruh.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:37

Španielsky najvyšší súd v utorok oznámil, že bývalú členku už zaniknutej baskickej separatistickej skupiny Baskicko a jeho sloboda (ETA) poslal na 85 rokov do väzenia za účasť na útoku s náložou umiestnenou v aute, ktorý si pred 24 rokmi vyžiadal v Madride 11 zranených.

19:36

Mjanmarská junta zvýšila represie voči opozícii v snahe upevniť si svoju pozíciu. Podľa najnovšej správy OSN zverejnenej v utorok, ktorá pokrývala obdobie od apríla 2023 do júna 2024, bolo zabitých viac ako 2000 ľudí a zadržaných viac ako 9000 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím narástol počet takýchto úmrtí o 50 percent.

19:08

Polícia upozorňuje na uzavretú cestu medzi obcami Láb a Vysoká pri Morave v okrese Malacky na úrovni Lábskeho jazera. Zvyšuje sa tam hladina Zohorského kanála a dochádza tak k zaplaveniu komunikácie. “Žiadame vodičov, aby rešpektovali prenosné dopravné značenie,” podotkla Šimková.

18:50

Bývalý guvernér Európskej centrálnej banky (ECB) a taliansky expremiér Mario Draghi v utorok pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu načrtol svoj plán na zlepšenie konkurencieschopnosti Európy a upozornil, že EÚ hrozí rozpad alebo paralýza, pričom alternatívou je užšia integrácia.

18:41

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v utorok požiadala zahraničné vlády o väčšiu podporu pre Moldavsko, keďže hospodársky pokrok je podľa nej rozhodujúci pre posilnenie demokracie. Uviedla to na stretnutí so zahraničnými predstaviteľmi v Kišiňove.

18:28

Neznámy muž založil v utorok požiar v priestoroch budovy rumunského parlamentu vyhradených pre verejnosť. Z budovy následne museli evakuovať približne 300 ľudí, k žiadnym zraneniam pri hasení však nedošlo. Páchateľovi sa podarilo utiecť a polícia po ňom doteraz pátra.

17:49

Európska komisia (EK) v utorok prijala odporúčanie zamerané na lepšiu ochranu ľudí pred účinkami fajčiarskeho dymu a aerosólov. Komisia v novej iniciatíve odporúča členským štátom EÚ, aby rozšírili opatrenia na ochranu nefajčiarov aj na kľúčové vonkajšie oblasti s cieľom lepšie chrániť ľudí, najmä deti a mladých ľudí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali