Dažde postúpili viac na západ a Morava je pokojnejšia ako sa čakalo. Nebezpečenstvo sa presunulo na Dunaj

❚❚

Bratislava 14. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Ivan Kríž)

Aktualizované 14. septembra 2024 o 20:29 h.

Na väčšine Slovenska treba aj v sobotu počítať s výdatným dažďom. Očakáva sa najmä na západnom a strednom Slovensku. Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého až tretieho stupňa. Platia predbežne do pondelka (16. 9.). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom na webe

uzatvorené parkovisko na Tyršovom nábreží v Bratislave
Na snímke uzatvorené parkovisko na Tyršovom nábreží kvôli zvýšenej hladine rieky Dunaj v Bratislave

Výstrahy tretieho stupňa pred dažďom sa týkajú okresov Malacky, Senica, Skalica a Myjava. V lokalitách sa očakávajú zrážky s úhrnom 230 milimetrov (mm). Výstrahy druhého stupňa zase platia pre väčšinu okresov Trenčianskeho kraja a okresy Bratislava, Pezinok, Senec, Trnava, Hlohovec, Piešťany, Topoľčany, Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto a Bytča. Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj, väčšinu Nitrianskeho a Žilinského kraja a niektoré okresy Trnavského, Trenčianskeho, Prešovského či Košického kraja.

.

Meteorológovia okrem dažďa upozornili aj na hroziace povodne. Vydali preto hydrologické výstrahy prvého až tretieho stupňa, najvyššie platia pre okresy Skalica, Senica, Myjava a Malacky. Cez víkend treba okrem dažďov rátať aj so silnejším vetrom, a to najmä na západnom Slovensku. Vydané sú výstrahy prvého aj druhého stupňa. Vo viacerých lokalitách si treba dávať pozor aj na vietor na horách.

Pre bratislavský úsek Dunaja má od nedele (15. 9.) rána platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Slovenský vodohospodársky podnik začne od daného dňa stavať protipovodňové zábrany. Od nedele by na rieke nemali premávať ani lode. Informoval o tom minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) po sobotňajšom zasadnutí krízového štábu.

.

“Slovenský vodohospodársky podnik požiadal, aby sme vyhlásili ráno od nedele od šiestej hodiny tretí stupeň povodňovej aktivity v Bratislave, aby mohli začať s ohradzovaním Bratislavy. Predpokladaná hodnota kulminácie na základe predikcií, ktoré máme zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, a zároveň aj avizované prietokové hodnoty, ktoré poskytla rakúska strana, predpokladajú, že Dunaj môže dosiahnuť úroveň 910 centimetrov, čo je úroveň, ktorá by spôsobila, že Bratislava by začala byť zaplavovaná,” poznamenal Taraba.

Informoval aj o situácii na vodnom diele Gabčíkovo, ktoré v súčasnosti vyrába 400 megawattov elektriny a v prevádzke je sedem z ôsmich turbín.

“Siedma turbína začala vykazovať nejaké miery vibrácie, to znamená, že sa nedá vylúčiť, že sa siedma turbína automaticky vypne, ak tieto vibrácie nepoľavia,” povedal s tým, že v prípade tohto scenára bude nutné v Gabčíkové otvoriť plavebné komory a začať vypúšťať vodu.

Tretí povodňový stupeň platí aj pre rieku Morava. Situácia na nej je však podľa slov Tarabu a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) pokojnejšia.

“Predpokladáme k sobotňajšiemu dňu a k tomuto stavu aký je, že by nemalo prísť k vyliatiu rieky Morava,” ozrejmil šéf envirorezortu.

.

Pre nepriaznivé počasie vykonávajú od piatku (13. 9.) hasiči, policajti aj vojaci preventívne práce. Šutaj Eštok poukázal na to, že pracovali na stavaní hrádzi v povodí rieky Morava a v sobotu pracujú na hrádzi v Kopčanoch.

Pre rieku Morava bude v sobotu od 10.00 h platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Informovali o tom minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) a šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) po sobotňajšom zasadnutí krízového štábu. Situácia na rieke je však podľa ich slov v sobotu pokojnejšia a k vyliatiu by nemalo prísť.

V bratislavskej mestskej časti Devín očakávajú kulmináciu rieky Dunaj v noci z nedele (15. 9.) na pondelok (16. 9.), prípadne v pondelok skoro ráno. K aktuálnej situácii pravidelne zasadá tamojší krízový štáb. Bratislavská mestská časť o tom informovala na sociálnej sieti.

“Slovenský vodohospodársky podnik plánuje začať so stavaním protipovodňových zábran na Slovanskom nábreží v nedeľu poobede,” priblížila samospráva.

.

Zároveň upozornila, že v prípade ohrozenia zatopením elektrických zariadení, bude musieť byt elektrická energia v dotknutých územiach dočasne odpojená.

Krízový štáb Devína zasadne aj v sobotu. “Budeme analyzovať najaktuálnejšie dáta,” doplnila mestská časť, ktorá sa zúčastní aj na krízovom štábe hlavného mesta SR.

 

Pozor si treba dávať aj na vietor, v noci má zosilnieť

Pozor si počas víkendu treba dávať okrem dažďov aj na silný vietor. Zosilnieť má pre rozdiel v tlaku vzduchu, ktorý zosilnie pre tlakovú níž, ktorá sa bude v noci z južného Poľska cez Žilinský kraj nad Podunajskú nížinu presúvať ďalej na juh. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že silný vietor môže spôsobiť väčšie škody.

“Nárazy severozápadného až severného vetra budú najmä na západnom Slovensku, predovšetkým v západnej polovici presahovať 85, ojedinele aj nad 100 kilometrov za hodinu. Najvyššie nárazy očakávame na južnej a juhovýchodnej strane pohorí, keďže vietor tu bude zosilnený padavým vetrom,” priblížili meteorológovia na sociálnej sieti.

S podobne silným vetrom treba podľa nich rátať aj na krajnom juhozápade. Vysvetlili, že na pomedzí Rakúska, juhozápadu Slovenska a severovýchodu Maďarska je najvýraznejší rozdiel v tlaku vzduchu.

“Na hrebeňoch hôr bude vietor ešte silnejší, očakávame silnú víchricu s nárazmi aj nad 130 kilometrov za hodinu,” dodali.

SHMÚ upozornil na to, že vietor môže spôsobiť väčšie škody, a to najmä v lesoch.

“Na rozmočenom povrchu budú stromy padať ľahšie,” podotkol.

Najväčšie riziko je tak podľa neho v oblastiach, kde spadlo najviac zrážok, teda v oblasti Malých Karpát a v Myjavskej pahorkatine.

.

“Už v týchto chvíľach máme hlásené popadané stromy, a to vietor v nárazoch dosahuje ‘len’ 70 kilometrov za hodinu,” uzavrel.

 

 

Na krajnom západe SR má do nedele spadnúť okolo 50 milimetrov zrážok

Do nedele (15. 9.) rána by malo spadnúť do 30 milimetrov zrážok, ojedinele, najmä na krajnom západe okolo 50 milimetrov. Po zvyšok dňa očakáva Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na Morave a na Dunaji ďalší výrazný vzostup. Upozornil na to sociálnej sieti

Daždivé a veterné počasie v Bratislave
Na snímke žena s vyvráteným dáždnikom v daždivom a veternom počasí v Bratislave

S rozvojom zrážkovej činnosti možno v sobotu počítať v najbližších hodinách, pričom sa lokálne vyskytnú aj silnejšie prehánkové lejaky.

.

“Najviac zrážok očakávame na krajnom západe a severe, kde budú zosilnené vplyvom návetria,” priblížil SHMÚ.

Pásma intenzívnejších zrážok sa presúvajú cez severnú a západnú polovicu územia. K 11.00 h dosiahli 24-hodinové úhrny zrážok väčšinou hodnoty v intervale desať až 45 milimetrov, ojedinele na miestach zasiahnutých prívalovými zrážkami aj viac. Výrazne vyššie hodnoty eviduje SHMÚ na Záhorí, kde spadlo od 35 do 70 milimetrov, na úpätí Malých Karpát 70 až 100 milimetrov.

“Kumulované hodnoty úhrnov (od 12. 9. o 2.00 h LSEČ), t. j. od začiatku zrážkovej periódy sú podľa predpokladov mimoriadne vysoké najmä na Záhorí a Myjavsku, doterajšie kumulované maximum dosahuje stanica Pernek, ktorá atakuje 180 milimetrov,” vysvetlil SHMÚ.

Na riekach Morava a Dunaj je podľa hydrológov výrazný vzostup. Na Myjave, tokoch Malých Karpát, na Kysuci a dolnej Toryse je vzostup až výrazný vzostup a na ostatných tokoch je ustálenosť až vzostup vodných hladín.

 

.

 

Najvyššie úhrny zrážok možno očakávať v priebehu soboty a najbližšej noci

Mimoriadna zrážková situácia na Slovensku pokračuje. Najvyššie úhrny zrážok možno očakávať v priebehu soboty a najbližšej noci, respektíve nedele (15. 9.) rána, keď môže spadnúť do 30, ojedinele až do 80 milimetrov zrážok. V platnosti naďalej platia výstrahy tretieho stupňa pred dažďom pre okresy Malacky, Senica, Skalica a Myjava. Na sobotňajšej tlačovej besede Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) o tom informovala meteorologička Jana Potanková.

“Najviac zrážok sa do týchto chvíľ vyskytlo od štvrtka (12. 9.) na meteorologických staniciach v Perneku, kde napršalo 192 milimetrov zrážok, v Plaveckom Petre, kde spadlo 170 milimetrov zrážok, v Sološnici, kde bolo 162 milimetrov, a v Skalici, kde napršalo do týchto chvíľ 155 milimetrov zrážok,” priblížila Potanková.

Ozrejmila však, že za sobotu silno nenapršalo len na Záhorí, kde doposiaľ spadlo od 13 do 24 milimetrov zrážok, ale aj na severe Žilinského kraja a ojedinele i na Šariši a na Spiši, pričom najvyšší úhrn zaznamenali na stanici Jakubovany, kde od rána napršalo 50 milimetrov zrážok.

Plošne možno podľa Potankovej viacej zrážok očakávať aj v pondelok (16. 9.) v okresoch Malacky a Senica. Do pondelka rána môžu zrážky prekročiť hodnotu 230 milimetrov.

V platnosti sú aj výstrahy pred silným vetrom.

“Platili už počas dnešného dňa pre západné Slovensko, pričom najsilnejší vietor sme do týchto chvíľ zaznamenali na meteorologickej stanici v Slovenskom Grobe a v Bratislave na letisku, kde fúkal vietor priemernou rýchlosťou 55 až 60 km/h, v nárazoch to bolo 70 km/h,” spresnila Potanková.

.

Vietor má ešte zosilnieť počas najbližšej noci, keď je v platnosti výstraha druhého stupňa pre celé západné Slovensko a taktiež pre Žilinský kraj.

“V nárazoch môže vietor dosahovať aj 100 km/h, čo s rozmočeným povrchom predstavuje vysoké riziko padania stromov. Na krajnom juhozápade bude silno fúkať ešte aj počas zajtrajšieho (15. 9.) dňa,” doplnila meteorologička.

Podľa hydrológa Petra Smrtníka horná časť slovenského úseku Dunaja, Devín-Bratislava, bude nad druhým stupňom povodňovej aktivity, bratislavská časť v treťom stupni povodňovej aktivity.

“Táto vlna by mala kulminovať z nedele (15. 9.) na pondelok (16. 9.), respektíve počas pondelka,” uviedol Smrtník.

Dotekať bude do dolnej časti slovenského úseku Dunaja cez Medveďov, Komárno, Štúrovo do utorka (17. 9.) až stredy (18. 9.) budúceho týždňa. Pozitívny vplyv na situáciu v Bratislave určitým znížením vodnej hladiny Dunaja by mala mať podľa Smrtníka manipulácia na vodnom diele Gabčíkovo.

Podobne kritická situácia je podľa hydrológa aj na toku slovenského úseku rieky Morava s tým, že tam bude v rámci výrazného vzostupu vodnej hladiny prekračovaný tretí stupeň povodňovej aktivity. Na rieke Morava v Moravskom Svätom Jáne očakávajú kulmináciu z nedele (15. 9.) na pondelok (16. 9.).

 

.

 

V Bratislavskom kraji prijali pre nepriaznivé počasie viaceré opatrenia

Hladiny riek Dunaj a Morava v Bratislavskom kraji stúpajú. Tretí stupeň povodňovej aktivity v súčasnosti dosiahli vo Vysokej pri Morave a v bratislavských mestských častiach Devínska Nová Ves a Staré Mesto. Informoval o tom Bratislavský samosprávny kraj na sociálnej sieti s tým, že pre nepriaznivé počasie prijali viaceré opatrenia.

“Mimoriadna situácia v súvislosti s počasím bola vyhlásená v piatok (13. 9.) v meste Bratislava aj v okrese Malacky. (…) V Bratislave na nábreží Dunaja je uzavreté spodné parkovisko Tyršák – Lunapark. Umožnený je len výjazd z parkoviska. Tok Blatiny v Pezinku prekročil hladinu zodpovedajúcu stupňu povodňovej aktivity,” oznámila krajská samospráva.

Informovala aj o aktuálnej hydrologickej situácii.

“Na Morave je výrazný vzostup, na Dunaji a na ostatných tokoch ustálenosť až mierny vzostup vodných hladín. Podľa predpokladaného vývoja poveternostnej situácie očakávame na Morave vrátane jej prítokov a na Dunaji vzostup až výrazný vzostup,” dodala.

Veľkú časť Slovenska, najmä Záhorie a Myjavu, môžu v sobotu potrápiť výdatné dažde. Pre väčšinu okresov platia výstrahy pred dažďom aj povodňami. Pre západné a časť stredného Slovenska sú vydané aj výstrahy pred vetrom.

Hadina Dunaja v Bratislave
Na snímke hladina rieky Dunaj v Bratislave

Pre nepriaznivé počasie uzavreli horné parkovisko na Tyršovom nábreží

Vzhľadom na najnovšiu hydrologickú predpoveď, ktorá v Bratislave predpovedá tretí stupeň povodňovej aktivity na Dunaji, pristúpilo mesto aj k uzavretiu horného parkoviska na Tyršovom nábreží. Radnica o tom informovala na sociálnej sieti

.
uzatvorené parkovisko na Tyršovom nábreží v Bratislave
Na snímke uzatvorené parkovisko na Tyršovom nábreží kvôli zvýšenej hladine rieky Dunaj v Bratislave

Mesto priblížilo, že autá, ktoré na parkovisku ostali po 14.00 h, budú premiestnené na parkovisko P+R Černyševského a po naplnení kapacity na P+R Macharova.

Na súčasnú situáciu reagujú aj jednotlivé bratislavské mestské časti. Obyvatelia Dúbravky sa v prípade vyvrátenej či polámanej zelene v dôsledku nárazového vetra či vytrvalého dažďa môžu obrátiť na mestskú políciu na čísle 159.

“Záchranné zložky sa v krátkom čase skoordinujú a popadané konáre či znepriechodnené cesty vyriešia,” priblížila samospráva.

Obyvatelia Lamača môžu prípadné škody alebo problémy hlásiť na čísle 0948/337 317 alebo priamo na núdzovej linke 112.

Na výstrahy týkajúce sa silného vetra upozorňuje aj Devínska Nová Ves.

“Prosíme všetkých občanov, aby v tomto čase obmedzili pobyt vonku hlavne v lesných a horských oblastiach,” uviedla mestská časť.

V prípade potreby sa môže verejnosť obrátiť na Dohľadové centrum na čísle 02/32 33 33 32.

.

Mestská časť zároveň z preventívnych dôvodov uzavrela cestu smerom na Devínske jazero. Obyvateľov preto prosí, aby využívali prístupovú cestu cez Stupavu.

Bratislavská mestská časť Ružinov na sociálnej sieti vyzvala ľudí, aby v tomto čase nechodili do parkov, nezdržiavali sa pod stromami a ak je to možné aby v ich blízkosti ani neparkovali autá.

Pre nepriaznivé počasie prijala viaceré opatrenia aj mestská časť Devín. Pre obyvateľov Devínskej cesty poskytol úrad vrecia na piesok vrátane piesku.

“Obyvatelia najohrozenejšej oblasti Devínskej cesty budú dostávať priebežné informácie mailom tak ako doteraz,” uviedol na sociálnej sieti.

Zároveň upozornil ľudí, že v prípade vysokej hladiny vody, ktorá by ohrozila rozvodné skrine elektrickej energie, bude nevyhnutné odstaviť dodávku energie.

“V čo najmenšej dotknutej oblasti a len v prípade skutočne nevyhnutného odvrátenia rizika,” doplnil.

 

.

 

Na viacerých miestach Bratislavy sa začína so stavaním protipovodňových zábran

Na viacerých miestach Bratislavy sa budú cez víkend stavať protipovodňové zábrany. Slovenský vodohospodársky podnik bude hradenie v sobotu realizovať pozdĺž rieky Morava medzi mestskými časťami Devín a Devínska Nová Ves, v nedeľu bude pokračovať na ďalších miestach. TASR o tom informoval hovorca hlavného mesta Peter Bubla. Deklaroval, že s ľuďmi s nehnuteľnosťami v záplavových oblastiach budú miestne úrady a záchranné zložky komunikovať.

“V nedeľu (15. 9.) ráno bude Slovenský vodohospodársky podnik pokračovať hradením v okolí Karloveskej zátoky, nasledovať bude hradenie v Devíne a pred obedom sa predpokladá inštalácia hradenia aj v Starom Meste, na úrovni Rázusovho a Fajnorovho nábrežia. (…) Pre osádzanie hradenia v Starom Meste bude dočasne zrušené aj parkovanie na Fajnorovom nábreží. Prosíme preto ľudí, ak na tejto ulici majú zaparkované vozidlo, aby si ho preparkovali,” priblížil.

Bratislava podľa hovorcu poskytne na pomoc pri inštalácii protipovodňových zábran personálne kapacity komunálneho podniku.

“Hlavné mesto bude rovnako súčinné pri zabezpečovaní zázemia pre Slovenský vodohospodársky podnik,” doplnil.

.

V záplavových oblastiach budú podľa jeho slov mestskí aj štátni policajti zabezpečovať verejný poriadok a monitorovať zákaz vstupu.

“Prosíme všetkých, aby v záujme bezpečnosti rešpektovali informácie a značenie na mieste,” apeloval.

S obyvateľmi, ktorých nehnuteľnosti sa nachádzajú v záplavových územiach, majú komunikovať miestne úrady a záchranné zložky.

“Okresný úrad v spolupráci s mestskou časťou Devín zabezpečuje materiál na realizáciu svojpomocného hradenia pre obyvateľov s nehnuteľnosťami v záplavovom území pozdĺž Devínskej cesty. Aktuálne prognózy Slovenského vodohospodárskeho podniku nepredpokladajú zatopenie samotnej Devínskej cesty, o prípadnej zmene prognózy budú informovať,” uzavrel Bubla.

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo deklaroval, že na zvládnutie situácie spojenej s daždivým a veterným počasím vyčlenili všetky možné ľudské aj technické kapacity. Obáva sa, že Bratislavu ešte len to najhoršie čaká.

“Chcem vás poprosiť o pochopenie a trpezlivosť. Verím, že spoločným úsilím sa nám podarí dosiahnuť, aby prípadné škody na majetku mesta aj obyvateľoch boli čo najmenšie,” skonštatoval na sociálnej sieti.

Pre bratislavský úsek Dunaja bude od nedele (15. 9.) rána platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Taký istý platí od soboty aj pre rieku Morava.

 

 

BSK apeluje na rešpektovanie zákazu vstupu do záplavových oblastí

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) apeluje na rešpektovanie zákazu vstupu do záplavových oblastí. Ľudom tiež odporúča, aby sa vyhýbali nebezpečným miestam a dbali na osobnú bezpečnosť. Uviedol to na sociálnej sieti.

“Z dôvodu silného vetra sa odporúča nezdržiavať sa pod stromami, blízko elektrických stĺpov alebo iných nestabilných objektov, ktoré by mohli spadnúť. Rovnako obmedzte pohyb v lesoch, parkoch či horských oblastiach,” odkázal.

Ľuďom, ktorí sa nachádzajú v záplavovej oblasti, napríklad pozdĺž Devínskej cesty, odporučil zabezpečenie majetku.

“Pripravte sa na prípadné záplavy. Využite vrecia s pieskom na ochranu nehnuteľností a pripravte sa na možné prerušenie dodávky elektriny v prípade, že hladina vody ohrozí elektrické skrine,” zdôraznila krajská samospráva.

Opatrnosť pripomenula aj vodičom. Odporučila im zníženie rýchlosti.

“Ak sú podmienky príliš nebezpečné, odporúčame úplne zastaviť a prečkať búrku v aute. Vyhýbajte sa však parkovaniu pod stromami, elektrickými stĺpmi alebo inými potenciálne nebezpečnými objektmi, ktoré by mohli spadnúť,” dodala.

.

 

 

Obce v Senickom okrese hlásia pokojnú situáciu, evidujú najmä zaplavené záhrady

Viaceré obce v Senickom okrese hlásia napriek nepriaznivému počasiu relatívne pokojnú situáciu. Potoky a rieky sa zväčša držia vo svojich korytách. V dôsledku silného dažďa starostovia evidujú najmä zaplavené záhrady. Možné riziká vnímajú najmä v súvislosti s avizovaným silným vetrom.

Starostka obce Plavecký Peter Jozefína Bartoňová TASR priblížila, že v piatok (13. 9.) požiadali hasičov o pomoc obyvatelia tamojších bytoviek, lebo mali zatopené pivnice a záhrady.

“Dobrovoľní hasiči odčerpali vodu do potoka,” dodala.

Večer evidovala zvýšenú hladinu miestneho potoka, ale nešlo podľa jej slov o nič mimoriadne.

Tri zásahy hasičov eviduje starostka obce Prievaly Jana Petrášová.

“Dva pre popadané stromy a jeden pre zaplavenú cestu do Cerovej,” priblížila.

Zaplavené pivnice obec nemá hlásené. Hladina spodnej vody je podľa jej slov síce vyššia ako zvyčajne, ale ľudia riešia situáciu najmä vlastnými prostriedkami.

Rieka Myjava tečúca okrajom obce Jablonica je vo svojom koryte. Starosta obce Silvester Nestarec podotkol, že v tejto oblasti nie je predpoklad dosiahnutia stupňa povodňovej aktivity.

“Mali sme zatopené niektoré ulice, kde zasahovali hasiči. V podstate však bola situácia pokojná,” dodal pre TASR s tým, že voda zaplavila aj niektoré záhrady.

V súvislosti s avizovaným silným vetrom podotkol, že stromy v historickom parku sú pravidelne ošetrované.

 

 

Vojaci pomáhajú s ukladaním vriec s pieskom k hrádzi Moravy

Vojaci aktuálne pomáhajú s ukladaním vriec s pieskom k hrádzi rieky Morava v obci Vysoká pri Morave (okres Malacky). Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na sociálnej sieti priblížilo, že v tejto lokalite je nasadených 25 vojakov.

.

“Vojaci napĺňajú vrecia s pieskom a ukladajú ich k hrádzi, kde bol problém v roku 2013,” uviedol pre TASR veliteľ Dobrovoľného hasičského zboru vo Vysokej pri Morave Karol Dvoran.

Desiatky vojakov naďalej pomáhajú aj pri preventívnom spevnení hrádze rieky Morava neďaleko obce Kopčany v okrese Skalica. Riaditeľ Okresného riaditeľstva HaZZ v Senici Peter Šefčík pre TASR povedal, že vrecia s pieskom sú uložené zatiaľ na dĺžke jedného kilometra. Plán je dosiahnuť štyri kilometre.

“Zatiaľ robíme jeden rad vriec, prípadné navyšovanie sa zváži podľa aktuálnej situácie,” podotkol.

Prezídium HaZZ na sociálnej sieti informovalo, že zatiaľ bolo v súvislosti so situáciou na povodí rieky Morava vyvezených 150 ton piesku od Slovenského vodohospodárskeho podniku. Prijatých bolo 20.000 vriec. Pri obci Malé Leváre v okrese Malacky bola podľa HaZZ postavená mobilná protipovodňová U-bariéra.

 

Polícia počas soboty pravidelne kontroluje situáciu v okolí riek Morava a Dunaj

Polícia v priebehu soboty pravidelne kontroluje situáciu a podmienky v blízkosti riek Morava a Dunaj. Cestné úseky v Bratislave, ktorých zjazdnosť je počas daždivého počasia obvykle problematická, sú zatiaľ bez obmedzení. TASR o tom informovala hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Jana Šimunková

riaditeľ SHMÚ Vasil Penev minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok
Na snímke zľava riaditeľ SHMÚ Vasil Penev a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD)

“Policajné hliadky v spolupráci s Hasičským a záchranných zborom a Mestskou políciou Bratislava sú aj naďalej vysielané k udalostiam spojeným s pádom stromov a konárov na cesty a motorové vozidlá,” priblížila polícia.

Občanov upozorňuje, aby sa nezdržiavali v blízkosti stromov a taktiež aby pod nimi neparkovali svoje vozidlá.

O prácach bezpečnostných a záchranných zložiek v teréne informoval aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

“Hrádza pri obci Kopčany, ktorá bola na základe predchádzajúcich povodňových skúseností označená za rizikovú, je preventívne spevňovaná vrecovaním piesku, aby sa predišlo možnému nebezpečenstvu,” priblížil na sociálnej sieti.

 

 

 

Cesta k hraničnému priechodu Moravský Svätý Ján – Hohenau je uzavretá

Nepriaznivé počasie naďalej komplikuje dopravu aj v Trnavskom kraji. Cesta tretej triedy smerujúca k hraničnému priechodu Moravský Svätý Ján – Hohenau je uzavretá. Veľké množstvo blata je aj medzi Petrovou Vsou a Šaštínom-Strážami. Zaplavená a ťažko prejazdná je naďalej aj vozovka medzi Cerovou a Prievalmi. Trnavská krajská polícia na to upozorňuje na sociálnej sieti.

“Polícia situáciu v súvislosti s nepriaznivými poveternostnými podmienkami naďalej monitoruje,” zdôraznili policajti, ktorí žiadajú vodičov, aby boli opatrní a situáciu na cestách nepodceňovali.

.

Zelená vlna STVR na sociálnej sieti dopĺňa, že voda a blato sú aj na ceste tretej triedy medzi obcami Gbely a Smolinské v okrese Skalica.

Hladina rieky Morava pri hraničnom priechode Moravský Svätý Ján - Hohenau
Hraničný priechod Moravský Svätý Ján – Hohenau je kvôli zdvihnutej hladine rieky Morava uzavretý

Medzi Holíčom a českým Hodonínom stavajú od poludnia protipovodňovú bariéru

Približne od 11.00 h 23 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 20 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Záhoria až doteraz stavia mobilnú protipovodňovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom.

Rieka Morava aktuálne stúpa rýchlosťou približne 10 centimetrov za hodinu. Hasiči okrem stavania bariéry na miesto navážajú aj vrecia s pieskom. Nepriaznivé počasie znásobuje silný vietor, ktorý práce sťažuje.

Ako uviedol pre TASR veliteľ modulu kontroly šírenia povodní Juraj Jurdík z HaZZ, hliníková bariéra je vysoká 1,3 metra a bude dlhá zhruba 400 metrov. To by malo byť dostačujúce na zabránenie vyliatiu vody. Bariéru budú stavať ešte dve hodiny.

Podľa hasičov situácia bude závisieť od stavu rieky Morava v českých Jeseníkoch a na Beskydoch. Zároveň od toho, na ktorú stranu sa rieka vyleje.

Starostovia obcí nielen v súvislosti s intenzívnym dažďom, ale aj silnejúcim vetrom vyzývajú obyvateľov na zvýšenú opatrnosť.

“Upozorňujeme občanov na nebezpečenstvo silného vetra, ktorý sa očakáva až do nedele 3.00 h rána. Odporúčame neparkovať v blízkosti stromov, zabezpečiť si majetok proti vplyvom silného vetra. Je možné očakávať aj výpadky elektrického prúdu,” informovala na sociálnej sieti starostka obce Radošovce Iveta Matúšová.

Protipovodňové opatrenia v Holíči
Približne od 11.00 h 23 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 20 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Záhoria stavia mobilnú protipovodòovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom

Nepriaznivé počasie zatiaľ spôsobuje len problémy lokálneho rozsahu

Nepriaznivé počasie spôsobuje v meste Myjava zatiaľ len problémy lokálneho rozsahu. Samospráva o tom informovala na svojom webe po sobotnom zasadnutí krízového štábu, ktoré sa uskutočnilo na mestskom úrade.

“Na stretnutí zástupcovia samosprávy konštatovali, že napriek výdatným zrážkam, ktoré po krátkej nočnej prestávke opäť trvajú prakticky celý deň, súčasná situácia nie je kritická a riešia sa len lokálne problémy menšieho rozsahu,” priblížilo mesto.

Nevylúčilo však možnosť vyhlásenia tretieho stupňa povodňovej aktivity vo večerných hodinách.

“Niektoré prítoky rieky Myjava dosahujú svoje limity, rigoly sa plnia a prejavovať sa začína aj voda stekajúca z polí,” dodala samospráva.

Počas uplynulej noci bolo potrebné riešiť napríklad upchatú kanalizáciu a zhromažďovanie vody na dvoch uliciach.

“Hrozilo, že sa voda dostane do garáží a vchodov bytového domu, alebo výpadky verejného osvetlenia,” podotklo mesto.

Keďže intenzívny dážď spôsobil skraty v elektrickom vedení, na niektorých uliciach nebudú svietiť lampy.

 

 

Hasiči zasahovali v sobotu do 17. hodiny pri 60 udalostiach

Profesionálni a dobrovoľní hasiči obcí zasahovali v sobotu od 6.00 do 17.00 h pre nepriaznivú poveternostnú situáciu v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) celkovo pri 60 udalostiach. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave Štefan Koči.

“Hasičské jednotky odstraňovali najmä spadnuté stromy z ciest, chodníkov a zaparkovaných vozidiel, zároveň boli tiež privolaní k uvoľneným plechom na bytovom dome či k odtrhnutému bilbordu. Hasiči tiež zasahovali pri odčerpávaní vody zo zaplavených ulíc, dvorov a pivníc rodinných a bytových domov,” priblížil hovorca.

Hasiči ľuďom odporúčajú, aby svoje automobily zaparkovali, pokiaľ je to možné, v dostatočnej vzdialenosti od stromov a narušených stavieb.

Pre poveternostnú situáciu v BSK zasahovali hasiči od piatka 124-krát

Profesionálni aj dobrovoľní hasiči zasahovali od piatka (13. 9.) do soboty rána pre nepriaznivú poveternostnú situáciu v Bratislavskom kraji (BSK) 124-krát. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave Štefan Koči.

“Príslušníci hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislavy zasahovali 51-krát, príslušníci z Okresného riaditeľstva HaZZ v Malackách zasahovali dvakrát a príslušníci z Okresného riaditeľstva HaZZ v Pezinku zasahovali trikrát. V ostatných prípadoch zasahovali členovia dobrovoľných hasičských zborov,” priblížil.

Hasiči zasahovali najmä pri spadnutých stromoch. Tie odstraňovali z ciest, chodníkov aj vozidiel.

“Rovnako tak odčerpávali vodu zo zaplavených ulíc či pivníc rodinných a bytových domov,” doplnil hovorca.

Výdatné zrážky majú pokračovať aj cez víkend, a to najmä na Zahorí a Myjave. Pre väčšinu okresov platia výstrahy pred dažďom aj povodňami. Pre západné a časť stredného Slovenska sú vydané aj výstrahy pred vetrom.

 

Hasiči zasahovali v piatok pri 82 spadnutých stromoch

Profesionálni a dobrovoľní hasiči z Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zasahovali počas piatka (13. 9.) pri 82 spadnutých stromoch, množstvo z nich spadlo aj na zaparkované vozidlá. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave Štefan Koči.

“Všetkým občanom aj touto cestou odporúčame, aby svoje automobily zaparkovali, pokiaľ je to možné, v dostatočnej vzdialenosti od stromov či chatrných budov,” upozornil hovorca.

 

Hasiči zasahovali v TTSK od piatkového rána v súvislosti s počasím 103-krát

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) zasahovali od piatkového (13. 9.) do sobotného rána v súvislosti s nepriaznivým počasím celkovo 103-krát. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Lena Košťálová.

“Išlo o odstraňovanie popadaných stromov z cestných komunikácií, naklonených stromov, ktoré ohrozovali premávku a odčerpávanie vody,” priblížila hovorkyňa s tým, že do zásahov sa okrem profesionálnych hasičov zapojili stovky členov dobrovoľných hasičských zborov.

.
Daždivé a veterné počasie v Bratislave
Na snímke ľudia bojujú s vetrom v daždivom a veternom počasí v Bratislave

P. Molda: Vodné dielo Gabčíkovo má aktuálne v prevádzke šesť turbín

Vodné dielo Gabčíkovo má aktuálne v prevádzke šesť turbín. Generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Peter Molda o tom informoval na webe štátneho podniku.

“Aktuálne máme v prevádzke šesť turbín v Gabčíkove a štyri v Čunove, pričom dosahujeme výkon porovnateľný so štandardným atómovým reaktorom,” priblížil.

Priebeh prietokov sa podľa jeho slov riadi dočasným manipulačným poriadkom.

“Robíme všetko pre to, aby vzdutie Dunaja pri sútoku s riekou Moravou v Devíne trvalo čo najkratšie,” doplnil.

V prevádzke bolo v Gabčíkove pôvodne sedem z ôsmich turbín. Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) však na sobotnej rannej tlačovej konferencii informoval, že jedna z turbín vykazuje vibrácie a preto nie je vylúčené jej automatické vypnutie.

 

 

Predpoveď počasia na nedeľu

V nedeľu zamračené, miestami dážď. Teploty 11 až 16 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 12 až deväť a najvyššie denné teploty 13 až 16 stupňov Celzia.

Na strednom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 11 až šesť a najvyššie denné teploty 11 až 15 stupňov Celzia.

Na východnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 11 až sedem a najvyššie denné teploty 11 až 15 stupňov Celzia.

Počasie na horách:

Vo výške 1000 metrov prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšia ranná teplota šesť stupňov Celzia a najvyššia denná teplota desať stupňov Celzia.

Vo výške 1500 metrov prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšia ranná teplota štyri stupne Celzia a najvyššia denná teplota šesť stupňov Celzia.

Vo výške 2000 metrov prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota jeden stupeň Celzia a najvyššia denná teplota tri stupne Celzia.

 

 V nedeľu majú na väčšine územia Slovenska pokračovať silné dažde

Silné dažde majú väčšinu územia Slovenska potrápiť aj v nedeľu (15. 9.). V okresoch Malacky, Senica, Skalica a Myjava naďalej platia výstrahy tretieho stupňa pred dažďom aj povodňami. Výstraha tretieho stupňa pred povodňami platí od soboty 20.00 h aj v Bratislave. Zároveň v okresoch Bratislava a Pezinok platí od soboty 23.00 h výstraha tretieho stupňa pred vetrom až do nedele rána. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

V Bratislavskom kraji platia v nedeľu výstrahy tretieho a druhého stupňa pred dažďom, v Trenčianskom a Trnavskom prvého až tretieho stupňa, v Nitrianskom a Žilinskom prvého a druhého stupňa. Výstrahy prvého stupňa pred dažďom platia v celom Banskobystrickom kraji a v okresoch Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa.

Vo večerných a nočných hodinách zo soboty na nedeľu potrápi niektoré časti Slovenska vietor. Výstrahy prvého a druhého stupňa platia pre celý Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj, tiež takmer pre celý Žilinský kraj. Pre okres Žarnovica platí výstraha prvého stupňa.

S vetrom na horách treba v nedeľu počítať v Trenčianskom a Žilinskom kraji a v okresoch Bratislava, Pezinok, Senec, Banská Bystrica, Brezno, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Piešťany, Trnava a Poprad. Platia výstrahy druhého aj prvého stupňa.

Hydrológovia zároveň upozorňujú na povodňovú aktivitu takmer na celom Slovensku, ktorá má pokračovať aj v nedeľu.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:08

Čínska lietadlová loď nakrátko vplávala do priľahlých japonských vôd. O najnovšom incidente, ktorý by mohol zvýšiť napätie medzi oboma krajinami, informovala japonská verejnoprávna vysielacia spoločnosť NHK.

09:02

Ruské drony útočili na energetické zariadenia v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, oznámili miestne úrady.

07:57

Taiwanská spoločnosť Gold Apollo poprela správy, že vyrobila vreckové komunikačné zariadenia – tzv. pagery – používané členmi proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ktoré vybuchovali v rukách ich používateľov v Libanone. Spoločnosť tvrdí, že pagery vyrobil európsky držiteľ licencie. Podľa agentúry Reuters to novinárom oznámil zakladateľ spoločnosti Hsu Čching-kchuang.

07:15

Biely dom dôrazne upozornil na nebezpečnosť komentárov, ktoré môžu nabádať na násilie voči verejným činiteľom. Takýto status zverejnil nedávno napr. republikánsky kandidát na post viceprezidenta James David Vance, keď upriamil pozornosť na to, že súčasná viceprezidentka USA Kamala Harrisová ešte nebola terčom pokusu o atentát.

Biely dom kritizuje Vancea a varuje pred stochastickým terorizmom
Na snímke republikánsky kandidát na post viceprezidenta James David Vance
07:10

Libanonské proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh avizuje, že bude pokračovať v boji na podporu Gazy, a to aj napriek sérii explózií malých komunikačných zariadení, tzv. pagerov, pri ktorých hnutie prišlo o niekoľko svojich príslušníkov. Zo zosnovania týchto explózií Hizballáh podozrieva Izrael. Ten túto kauzu nekomentoval.

Explózie malých komunikačných zariadení tzv. pagerov v Libanone
Sanitka odváža zranené osoby po explózii malého komunikačného zariadenia tzv. pagera v Bejrúte
07:09

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pricestoval do Káhiry, kde bude s egyptskými lídrami rokovať o snahách o nastolenie prímeria vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Tento konflikt trvá už takmer rok.

07:03
V ruskom meste Jaroslavľ horel sklad s pohonnými hmotami a mazivami, informovali ruské médiá.

Príčina požiaru zatiaľ nie je známa.

07:00

Americký Federálny rad pre vyšetrovanie a Poštová inšpekčná služba vyšetrujú podozrivé zásielky, ktoré boli zaslané členom volebných komisií v šiestich štátoch americkej Únie.

06:58

Ukrajinský systém protivzdušnej obrany odrážal dronový útok, ktorého terčom boli okrajové časti Kyjeva.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali