Výbuchy v Libanone… Čo odkázal Izrael Hizballáhu?

❚❚

Bejrút 19. septembra 2024 (HSP/Aljazeera/Foto:TASR/AP)

 

Teroristická operácia s pagermi ukazuje, že Izrael chcel ochromiť vnútornú komunikačnú štruktúru a preskúmať logistické možnosti Hizballáhu, píše komentátor Al-Džazíry Suhaib Johar (صهيب جوهر). Napriek výzvam USA, aby „schladili svoj zápal“, Izraelčania aktívne postupujú v predohre k rozšíreniu konfrontácie

Libanon výbuchy zranenia pager
Na snímke príslušníci civilnej obrany odnášajú zraneného muža, ktorému vybuchlo v ruke vreckové zariadenie tzv. pager v Sidone v utorok 17. septembra 2024

Izrael sa rozhodol uskutočniť operáciu s cieľom vyhodiť do vzduchu pagery libanonského Hizballáhu. Pri výbuchoch [pagerov] boli zabité desiatky ľudí a ďalších asi tisíc bolo zranených. Operácia sa uskutočnila po tom, ako Izrael prekazil teroristický útok, ktorý bol v blízkej budúcnosti plánovaný proti jednému z členov izraelských bezpečnostných služieb. Teroristický útok mal byť vykonaný pomocou výbušného zariadenia typu Climagore.

.

Tento incident predstavuje novú etapu prebiehajúceho konfliktu medzi Hizballáhom a Izraelom, ktorý sa snaží dokázať svoju silu po “ponížení”, ktoré zažil 7. októbra 2023. Okrem toho tento konflikt odhaľuje niekoľko skutočností, ktoré nemožno ignorovať:

Po prvé: Izrael – uprostred diskusií, hrozieb a pokusov o „ochladenie“ frontu – chcel vyslať jasný signál, že je schopný tvrdo zasiahnuť Hizballáh bez toho, aby utrpel veľké bojové straty alebo vojenské náklady. Izrael zároveň potrebuje dokázať svoju prevahu nad protivníkom.

.

Po druhé: V súvislosti s teroristickou hrozbou a otvorenou konfrontáciou medzi Hizballáhom a Izraelom sa Izraelčania, najmä po tom, ako Húsíovia odpálili rakety na Tel Aviv, snažili zmeniť pomer síl vo svoj prospech. Výročie operácie Al-Aksá Potopa sa nezadržateľne blíži, ale Izraelu sa zatiaľ nepodarilo potlačiť odpor v Gaze ani zabiť vodcu Hamasu Jahju Sinvara. Takže operácia libanonského Hizballáhu zameraná na “bombardovanie” pagermi je takzvanou izraelskou verziou 7. októbra.

Po tretie: Je potrebné poznamenať, že sa tak stalo deň po tom, čo vyslanec USA Amos Hochstein navštívil Izrael a odovzdal Netanjahuovi posolstvo vyzývajúce na deeskaláciu. Izrael je však naďalej odhodlaný eskalovať, aj keď sa USA snažia obmedziť operácie na juh alebo dolinu Bekaa, aby sa vyhli rozsiahlej konfrontácii v regióne. Washington sa intenzívne snaží zabrániť eskalácii v Bejrúte, Dahíji a Tel Avive.

Po štvrté, vzhľadom na prípravy na možnú pozemnú alebo leteckú vojenskú operáciu sa Netanjahu uchýlil ku komplexnému bezpečnostnému úderu (alebo kybernetickému úderu) zameranému na sondovanie logistických kapacít Hizballáhu a paralyzovanie jeho zdravotníckej a sociálnej infraštruktúry. Izrael plánuje začať rozsiahlejšiu vojenskú operáciu v južnom Libanone alebo v údolí Bekaa.

Po piate: Táto operácia ukazuje, že Izrael chcel paralyzovať vnútornú komunikačnú štruktúru Hizballáhu. Avšak pagery, ktoré boli terčom útoku, nemajú nič spoločné s vojenskou štruktúrou organizácie. Používajú sa len na komunikáciu medzi politickými a administratívnymi vodcami a ich rodinami.

Po šieste: Zvýšený počet útokov na členov Hizballáhu v Sýrii ukazuje, že Izrael už hlboko prenikol do bezpečnostného systému [organizácie]. Sýria je už roky pod priamym útokom Izraela, čo ohrozuje bezpečnosť Hizballáhu. Čelí nielen regionálnym a medzinárodným spravodajským agentúram, ale aj izraelským leteckým útokom.

.

Preto zostáva otvorenou otázkou, ako Hizballáh zareaguje na najväčší kybernetický útok vo svojej histórii a či hackerské útoky a podkopanie tisícov pagerov nebudú predohrou k rozšírenej konfrontácii.

Pred operáciou Hizballáh vedel, že Izrael koná na dvoch frontoch: vyjednávanie a diplomacia. Tel Aviv sa usiloval o medzinárodnú podporu, aby vyvinul tlak na Hizballáh a Libanon; v médiách sa denne objavovali úniky informácií a vyhlásenia o ochote rozšíriť konfrontáciu; a napokon Izrael zintenzívnil letecké útoky, aby prinútil Hizballáh zmeniť svoj postoj. „Hizballáh zasa zvýšil tlak [na Izrael] v súvislosti s návštevou Hochsteina, ktorý má osobne odovzdať posolstvá predstaviteľom v Bejrúte.

Dnes, po útoku na komunikačnú infraštruktúru, čelí Hizballáh novej výzve podobnej tej, ktorej čelil po zavraždení svojho veliteľa Fuada Shoukriho. Hoci Hizballáh nechce byť zatiahnutý
do rozsiahlej regionálnej vojny, bude nútený reagovať na tieto rozsiahle útoky, najmä vzhľadom na vysoký počet civilných obetí od začiatku vojny.

Izraelskí analytici sa domnievajú, že to, čo sa stalo dnes, je predohrou k pozemnej invázii hlboko do Libanonu (južne od Litani); Izrael si napriek všetkému humbuku uvedomuje, že pozemná operácia [v Libanone] by mala oveľa katastrofálnejšie dôsledky ako invázia do Gazy, a to z viacerých dôvodov, pričom hlavným je vysoká bojová kapacita Hizballáhu v južnom Libanone.

V tomto svetle možno vnímať turné šéfa Mossadu Davida Barnea po európskych krajinách, ktoré sa uskutočnilo pred niekoľkými týždňami. Na stretnutiach so svojimi západnými partnermi diskutoval podľa mediálnych správ o celom rade otázok. Vyhlásil, že jeho vláda je za letecké útoky na vojenské zariadenia Hizballáhu v južnom Libanone a v údolí Bekaa.

.

Najväčšou výzvou pre izraelskú armádu a spravodajské služby sú však opevnenia Hizballáhu v údoliach a horách, kde stíhačky nemôžu vykonávať presné údery, čo zvyšuje úroveň ťažkostí pre Izraelčanov.

Sýrska krajina je radikálne odlišná od územia Gazy. Izrael to bude mať rovnako ťažké, ako keď pristával v sýrskom Masjafe a ničil dielne na montáž rakiet a dronov. Ak sa IDF rozhodnú pre tento krok, konflikt sa posunie do novej fázy, ktorej dôsledky sa nedajú predvídať.

* * *

Posledné informácie hovoria o tom, že Izrael presúva ťažisko svojho vojenského úsilia na sever a začína sa nová fáza vojny. Uviedol to včera večer izraelský minister obrany Yoav Gallant.

Ciele Izraela sú podľa neho „jasné a jednoduché“: „bezpečne vrátiť obyvateľov miest na severe do ich domovov“. „Nezabudli sme na rukojemníkov a nezabudli sme ani na naše úlohy na juhu. Je to naša povinnosť a zároveň ju plníme,“ povedal.

V Gaze boli tri divízie IDF – 98., 162. a 252. Prvú tvoria brigády komanda a výsadkárov. Rozhodnutie o premiestnení bolo prijaté „v očakávaní možnej eskalácie“.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

18:35

Grécko začne rokovania o nákupe štvrtej fregaty Belharra od Francúzska s cieľom posilniť svoje námorníctvo v čase, keď sa krajina zotavuje z vyše desaťročnej dlhovej krízy. Vo štvrtok to uviedol grécky minister obrany Nikos Dendias.

18:34

Za “vyhlásenie vojny” označil vo štvrtok vodca libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh koordinované výbuchy komunikačných zariadení používaných touto šiitskou organizáciou v uplynulých dvoch dňoch, ktoré si vyžiadali najmenej 37 mŕtvych a okolo 3000 zranených a o ktorých sa predpokladá, že je za nimi Izrael.

18:33

Vladislava Bakaľčuka, manžela najbohatšej Rusky Taťjany Bakaľčukovej, vo štvrtok zatkli a obvinili z vraždy a pokusu o vraždu, informovali jeho advokáti.

18:32

Európska lieková agentúra (EMA) vo štvrtok schválila používanie vakcíny Imvanex proti vírusu opičích kiahní (mpox) od dánskej spoločnosti Bavarian Nordic aj pre osoby vo vekovej skupine od 12 do 17 rokov.

18:31

Útoky na výcvikový tábor malijskej polície a vojenskú leteckú základňu, ktoré skupina džihádistov podnikla v utorok v hlavnom meste Bamako, si vyžiadali 77 obetí a vyše 250 zranených. Pre agentúru AFP to vo štvrtok uviedol nemenovaný bezpečnostný zdroj.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali