Výbuch Krymského mosta je “symbolickým incidentom” v rusko-ukrajinskej kríze, môže otvoriť Pandorinu skrinku

❚❚

Bratislava 10. októbra 2022 (HSP/Globaltimes/Foto:TASR/AP)

 

Poškodenie Krymského mosta spôsobené sobotňajším výbuchom nákladného auta slúži ako “symbolický incident” v niekoľko mesiacov trvajúcom rusko-ukrajinskom konflikte. Ak sa tento krok potvrdí ako teroristický útok, ktorý pošliapava červenú líniu Moskvy a má príchuť provokácie, bude to znamenať silné protiopatrenia zo strany Ruska, uviedli čínski experti. Tento incident, ktorý prichádza necelý mesiac po sabotáži plynovodu Nord Stream, otvára Pandorinu skrinku ničenia civilnej a kľúčovej infraštruktúry, uviedli experti. Keď sa takéto kroky stanú novou normou, celý svet bude nútený čeliť rastúcim bezpečnostným hrozbám

Ruské úrady: Výbuch na Kerèskom moste spôsobila bomba vo vozidle
Na Kerèskom moste, ktorý spája Rusko s anektovaným Krymom, nastal v sobotu ráno mohutný výbuch

Krymský most, známy aj ako Kerčský most, ktorý spája Krymský polostrov s pevninským Ruskom, bol poškodený výbuchom nákladného auta, uviedol v sobotu ruský Národný protiteroristický výbor, ktorý citovala RT.

.

“Podľa predbežných informácií boli zabití traja ľudia,” uviedol ruský vyšetrovací výbor vo vyhlásení. Uviedol, že pravdepodobne išlo o “cestujúcich v aute, ktoré sa nachádzalo v blízkosti nákladného auta, ktoré vybuchlo”.

Vyšetrovatelia tiež zistili údaje o nákladnom aute a jeho majiteľovi, registrovanom v ruskom južnom Krasnodarskom kraji, a začali prehľadávať miesto jeho pobytu, dodalo.

.

Ruské úrady uviedli, že výbuch, ku ktorému došlo krátko po šiestej hodine ráno miestneho času, spôsobil čiastočné zrútenie cesty na úseku vozidla. Spôsobil tiež požiar nákladného vlaku na súbežnom železničnom úseku, pričom sa vznietilo sedem palivových nádrží.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v sobotňajšom vyhlásení označil incident za “mimoriadnu udalosť” bez toho, aby zhodnotil, kto za ním stojí.

“Prezident nariadil premiérovi, aby vytvoril vládnu komisiu na zistenie príčin incidentu a čo najskoršie odstránenie jeho následkov,” uviedol Peskov podľa ruských štátnych médií.

Peskov uviedol, že “zatiaľ nie sú žiadne prognózy” na obnovenie Krymského mosta, informovala ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

Krátko po incidente poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak v sobotu v príspevku na Twitteri napísal, že “Krym, most, začiatok… Všetko nezákonné musí byť zničené, všetko ukradnuté musí byť vrátené Ukrajine, všetko okupované Ruskom musí byť vyhnané,” ale priamo sa k ukrajinskej zodpovednosti neprihlásil.

.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová reagovala slovami: “Reakcia kyjevského režimu na zničenie civilnej infraštruktúry svedčí o jeho teroristickej povahe.”

 

Symbolický incident

Čínski pozorovatelia uviedli, že tento incident bude ďalším symbolickým momentom rusko-ukrajinského konfliktu, pretože ešte viac vyhrotí už aj tak napätú situáciu. “Most je pre Moskvu dostatočne dôležitý, keďže opakovane vydala varovanie pred útokom na most a nakreslila na ňom ‘červenú čiaru’. Ak sa potvrdí, že výbuch bol úmyselným útokom, bude to pre Rusko skúška, či dokáže svoju ‘červenú líniu’ ochrániť. Niektorí ľudia si myslia, že Rusko nemá inú možnosť, ako uplatniť silné protiopatrenia, aby ukázalo vonkajšiemu svetu, že je odhodlané vytýčiť a chrániť svoju “červenú líniu”,” povedal v sobotu pre Global Times Cui Heng z Centra ruských štúdií Východočínskej normálnej univerzity.

Poškodenie Krymského mosta aj sabotáž plynovodov Nord Stream sú kroky s príchuťou terorizmu, povedal Cui a poznamenal, že použitie takýchto krokov je zlovestným znakom toho, že príslušné strany porušujú pravidlá a ignorujú vojnovú etiku, čo podnecuje špirálovú eskaláciu konfliktu.

“Vedie sa proti nám neskrývaná teroristická vojna. Navyše, dlho avizovaný teroristický útok na Krymskom moste už nie je len výzvou, ale vyhlásením vojny bez pravidiel,” povedal pre agentúru RIA Oleg Morozov, poslanec ruského parlamentu. “Ak budeme v reakcii mlčať a nedáme adekvátnu odpoveď, potom sa takéto útoky budú množiť,” dodal.

.

Od začiatku rusko-ukrajinskej krízy sa most stal horúcim miestom medzi oboma krajinami. V auguste sa nad mostom ozvali výbuchy, hoci bez zjavných škôd. Ukrajinskí predstavitelia počas konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom viackrát prisľúbili útok na Krymský most.

požiar na Krymskom moste
Na snímke vrtuľníky hasia požiar na Krymskom moste spájajúcom ruskú pevninu a Krymský polostrov nad Kerčským prielivom v Kerči v sobotu 8. októbra 2022

Generálmajor ukrajinských ozbrojených síl Dmytro Marčenko v auguste uviedol, že most bude cieľom číslo jeden pre obrancov Ukrajiny po tom, ako dostanú sľúbené západné zbrane, informovali médiá.

USA tiež podporujú Ukrajinu za útok na Krym. Vysokopostavený americký predstaviteľ pre denník NatSec Daily uviedol, že USA podporujú údery na Krym, ak ich Ukrajina považuje za nevyhnutné, informovalo v auguste americké médium Politico.

“V krátkodobom horizonte sa konflikt bude stupňovať a nepriateľstvo medzi oboma krajinami dosahuje hranice. Zo širšieho hľadiska, akonáhle sa sabotáž základnej infraštruktúry počas tohto konfliktu stane normálnou, celý svet bude čeliť rastúcim bezpečnostným rizikám,” tvrdí Cui.

K tomuto incidentu došlo necelý mesiac po tom, ako 26. septembra praskli plynovody Nord Stream 1 a 2, ktoré vypúšťali ruský plyn do Baltského mora pri pobreží Dánska a Švédska. Švédska bezpečnostná služba vo štvrtok uviedla, že pri vyšetrovaní incidentu na mieste činu sa našli stopy po detonáciách, čo posilnilo podozrenie z “hrubej sabotáže”, informovala agentúra Reuters.

 

Pretrvávajúci vplyv

Pozorovatelia považujú poškodenie 19-kilometrového mosta cez Kerčský prieliv, ktorý v roku 2018 otvoril prezident Vladimir Putin, za zámerný útok na morálku Rusov. Okrem toho bude mať útok na most priamy vplyv na schopnosť Ruska zásobovať sily v Chersonskej a Nikolajevskej oblasti, uviedol Cui.

Hoci však most zohráva kľúčovú úlohu pri dodávaní paliva, vybavenia a munície ruským jednotkám bojujúcim na juhu Ukrajiny, Wang sa domnieval, že vplyv poškodenia mosta na konflikt je skôr obmedzený.

“Čiernomorská flotila Ruska má svoje oficiálne hlavné veliteľstvo a zariadenia v Sevastopole na Krymskom polostrove. Ale logistická podpora a preprava jednotiek pre ruské pozemné sily bojujúce na východe Ukrajiny nie je z tohto polostrova. Most je navyše len jedným z kanálov spájajúcich Krym s pevninským Ruskom. Možno ho nahradiť aj trajektmi a inými spôsobmi,” povedal Wang.

Niekoľko hodín po incidente miestne úrady na Kryme uviedli, že zorganizujú trajektovú dopravu medzi ruskou pevninou a polostrovom, informovala BBC.

.

Li Ziguo, vedúci výskumný pracovník Čínskeho inštitútu medzinárodných štúdií, pre Global Times uviedol, že Rusko by mohlo tento incident využiť aj na ďalšiu mobilizáciu svojho obyvateľstva a ukázať mu nebezpečenstvo, ktoré mu hrozí počas konfliktu. “Moskva by to mohla využiť aj na získanie podpory ľudí pre svoje vojenské akcie,” povedal Li.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:25

Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí vyhlásil, že zabíjanie “cenných” členov libanonského Hizballáhu nepoloží toto hnutie na kolená. Uviedol to v súvislosti s pokračujúcimi cezhraničnými útokmi medzi Izraelom a Hizballáhom, ktoré zvyšujú obavy z vypuknutia väčšej vojny na Blízkom východe.

12:22

Pápež František vo Vatikáne absolvoval obvyklú generálnu audienciu, na ktorej potvrdil svoju nadchádzajúcu cestu do Belgicka a Luxemburska.

pápež František
Na snímke pápež František
12:18

V Spojených štátoch vykonali dva rozsudky smrti. V štáte Missouri popravili 55-ročného Afroameričana Marcellusa Williamsa odsúdeného za vraždu, ktorý však až do konca trval na svojej nevine. V Huntsville v Texase popravili 38-ročného Travisa Mullisa, ktorý usmrtil svojho trojmesačného syna.

Marcellus Williams
Na policajnej snímke Afroameričan Marcellus Williams
11:18

Belgický súd vyniesol rozsudok, podľa ktorého nik nenesie trestno-právnu zodpovednosť za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca, potvrdil generálny konzul SR v Belgicku Andrej Michalec.

11:17

Podnikateľská komunita zamestnávateľských a podnikateľských asociácií a obchodných komôr združená v Iniciatíve za právny štát tvrdí, že spôsob predstavenia konsolidačných opatrení je v rozpore s princípmi právneho štátu. Je potrebné zvýšenie transparentnosti, spolupráce medzi všetkými sektormi hospodárstva a dostatočný čas na pripomienkový proces.

11:15

Najhorším opatrením z navrhovaného vládneho konsolidačného balíka je daň z finančných transakcií. Uviedli to na brífingu predstavitelia opozičného hnutia Progresívne Slovensko. Hnutie ju podľa jeho slov, ak bude pri moci, zruší.

11:14

Navrhované zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) z 10 % na 23 % na služby horských stredísk a ubytovanie by prinieslo výraznú stagnáciu v regiónoch. Spôsobilo by tiež straty všetkým ostatným naviazaným službám. Upozornil na to výkonný riaditeľ asociácie Lavex, ktorá združuje horské strediská, Bohuš Hlavatý.

11:13
Predsedovia nemeckej Strany zelených podávajú demisiu v plnom rozsahu. Informovali o tom zdroje agentúry Focus.

Podľa publikácie sa dnes uskutoční tlačová konferencia, na ktorej vedenie strany vysvetlí dôvody svojho rozhodnutia. V nedeľu „Zelení“ podľa oficiálnych výsledkov volieb v Brandenbursku neprekonali 5 % hranicu a do krajinského parlamentu sa nedostali.

„Celé predsedníctvo strany opustí svoje funkcie,“ spresnili hovorcovia Focusu.

V Brandenbursku zvíťazila Sociálnodemokratická strana Nemecka kancelára Olafa Scholza. Pravicová strana Alternatíva pre Nemecko skončila druhá – zaostala len o 1 percento. Obaja partneri SPD vo vládnej koalícii, Zelení a FDP, neprekročili 5-percentnú hranicu.

11:11

Čína by mohla konať nielen ako sprostredkovateľ, ale aj donútiť Rusko, aby pristúpilo na mierové riešenie vojny na Ukrajine. Pre agentúru PAP povedal poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

11:10

Zmena klímy výrazne zhoršila ničivé záplavy, ktoré nedávno postihli krajiny strednej a východnej Európy. Vyplýva to z výskumu vedeckej skupiny World Weather Attribution.

11:08

Izraelská armáda podniká “rozsiahle” útoky v južnom Libanone a v údolí Bikáa na východe Libanonu. Bližšie podrobnosti o tejto operácii oznámi neskôr.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali