Výbuch elektrickej kolobežky spôsobil značné problémy: Odborníci vedia, kde je problém

❚❚

Trenčín 23. mája 2024 (HSP/Foto:Screenshot TV Markíza)

Aktualizované 23. mája 2024 10:30

Požiar v bytovke na Ulici Vansovej v Trenčíne, ktorý vypukol v stredu podvečer, spôsobila explózia elektrickej kolobežky počas nabíjania. Opäť poukazuje na nebezpečenstvá súvisiace s týmito populárnymi dopravnými prostriedkami

Výbuch elektrickej kolobežky
Výbuch elektrickej kolobežky

Na mieste požiaru zasahovali hasiči a záchranári. Našťastie sa nikomu nič nestalo, avšak požiar spôsobil veľké škody, nakoľko zhorela celá detská izba, v ktorej sa elektrická kolobežka nabíjala.

.

Podľa odborníkov je najčastejšou príčinou požiarov kolobežiek nesprávne nabíjanie. Kolobežky by sa mali nabíjať len originálnymi nabíjačkami a v súlade s návodom na použitie. Nikdy by nemali zostať bez dozoru počas nabíjania.

“Ďalším rizikom sú nekvalitné batérie, ktoré sa môžu prehrievať a spôsobovať skraty. Pri kúpe kolobežky je preto dôležité vyberať si overené značky a modely s kvalitnými batériami. Ľudia väčšinou kupujú tie najlacnejšie. Stalo sa nám, že prišiel zákazník a chcel si kúpiť lacnejšiu batériu z Číny. Takéto žiaľ v našom obchode nepredávame,” povedal pre Hlavné správy predajca kolobežiek Milan Kompaník, ktorý zásadne dováža originálne nabíjačky priamo na dané elektrické kolobežky.

.

Vo väčšine prípadov môžu byť aj poškodené kolobežky, najmä tie s poškodenými batériami alebo kabelážou. Také by sa nemali v žiadnom prípade používať. “Kolobežky zakúpené v obchodov spĺňajú všetky normy a vyhlášky. Taktiež je na nich záruka, preto ak je na nich nejaká chyba, je dôležité reklamovať a nesnažiť sa ju samovoľne opravovať,” vraví obchodník, ktorý dodáva, že treba používať len kvalitné batérie od overených výrobcov.

Okrem týchto preventívnych opatrení je dôležité aj dodržiavať pravidlá cestnej premávky a jazdiť na kolobežke ohľaduplne voči ostatným účastníkom dopravy. Požiar v Trenčíne je nešťastnou udalosťou, ktorá by nám mala slúžiť ako varovanie. Dbajme na bezpečnosť pri používaní kolobežiek, aby sme predišli podobným incidentom v budúcnosti.

Výbuchom kolobežky sa intenzívne venuje trenčianska polícia. “Pri nabíjaní elektrickej kolobežky došlo k jej výbuchu, v dôsledku čoho bolo zničené zariadenie izby a zároveň poškodené zariadenie celého bytu dymom. Čiastočne evakuovaní boli aj obyvatelia bytového domu z dôvodu zadymenia spoločných priestorov,” uviedla pre HS trenčianska policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová. Po uhasení požiaru sa obyvatelia mohli vrátiť späť do svojich bytov. Obyvatelia bytu, v ktorom k výbuchu došlo, boli jednorazovo ošetrení posádkou RZP na mieste. Výbuchom našťastie nebola narušená statika na bytovom dome. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu Všeobecné ohrozenie. “Presné okolnosti a príčiny tejto udalosti sú predmetom vyšetrovania,” dodala hovorkyňa.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:24

Čerpanie eurofondov v tomto programovom období je nízke. Aktuálne je vyhlásených 200 výziev za viac ako sedem miliárd eur a približne 800 podpísaných zmlúv. Priblížil v stredu pred rokovaním vlády minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) s tým, že ministerstvá majú čas do konca roka, aby začali plniť svoje plány na čerpanie eurofondov. Ak tak neurobia, prostriedky budú podľa Rašiho presúvať tam, kde budú potrebné.

12:22

Vytvorenie elektronického insolvenčného registra sa posunie z pôvodného dátumu 1. januára 2025 na začiatok októbra budúceho roka. Vyplýva to z novely zákona o premenách obchodných spoločností a družstiev, ktorú v stredu schválila Národná rada (NR) SR.

12:22

Referenčná suma na jednorazovú výplatu dôchodku z druhého piliera je v tomto roku vo výške 651,70 eura, čo je medziročne o 130,40 eura viac. V prípade, že sporiteľ poberá riadny dôchodok alebo viacero dôchodkov v úhrne prevyšujúcom sumu 651,70 eura, tak môže požiadať dôchodkovú správcovskú spoločnosť o vyplatenie celej nasporenej sumy v druhom pilieri aj jednorazovo. V stredu na to upozornil hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Martin Kontúr.

12:21

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) bol určený za gestora dvoch memoránd o porozumení. Vyplýva to z návrhu z dielne Rašiho rezortu, ktorý v stredu schválila vláda.

12:21

Medzi nástroje podpory turizmu na Slovensku sa od budúceho roka zaradí nový príspevok na rozvoj cestovného ruchu. Zároveň sa zruší doterajšie poskytovanie investičnej pomoci pre túto oblasť. Vyplýva to z novely zákona o podpore cestovného ruchu, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

12:20

Rodová vyváženosť medzi riadiacimi pracovníkmi kótovaných spoločností sa zlepší. Cieľom európskej smernice, ktorá bude implementovaná do vnútroštátnej legislatívy, je zlepšiť postavenie menej zastúpeného pohlavia vo vrcholových orgánoch spoločností pôsobiacich na regulovanom trhu v EÚ. Vyplýva to zo zákona o niektorých opatreniach súvisiacich s riadením kótovanej spoločnosti, ktorý v stredu Národná rada (NR) SR definitívne schválila.

12:19

Ruský prezident Vladimir Putin diskutoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom na okraji samitu BRICS o štruktúre vzájomných platieb medzi oboma krajinami. Uviedla to v stredu tlačová agentúra RIA s odvolaním sa na poradcu Kremľa pre zahraničnú politiku Jurija Ušakova.

12:18

Medzi podmienky na výkon funkcie riaditeľa inšpektorátu práce by sa mala vrátiť najmenej päťročná prax. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o inšpekcii práce, nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní, ktorý Národná rada (NR) SR v stredu posunula do druhého čítania.

12:18

Celková úroveň poskytovania dôveryhodných služieb by sa mala zvýšiť na národnej úrovni a taktiež v rámci európskeho spoločenstva. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu, ktorý Národná rada (NR) SR v stredu posunula do druhého čítania. Jedným z najdôležitejších doplnení sú ustanovenia o európskej peňaženke digitálnej identity, ktorá predstavuje harmonizovaný prostriedok elektronickej identifikácie pre fyzické a právnické osoby v celej Európskej únii (EÚ).

12:11

Minimálna mzda na Slovensku sa od roku 2026 zvýši na najmenej 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. Vyplýva to z novely zákona o minimálnej mzde, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili. Doteraz sa počítala ako 57 % z priemernej mzdy, pokiaľ sa sociálni partneri nedohodli inak.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali