Výbor so zástupcami kultúry a štrajkujúcimi z STVR nebol uznášaniaschopný

❚❚

Bratislava 15. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Zástupcovia iniciatívy Kultúrny štrajk a Štrajkového výboru iniciatívy zamestnancov a spolupracovníkov Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) diskutovali v utorok na pôde Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá len v neformálnej rovine. Zasadnutie výboru, o ktoré žiadali obe iniciatívy, nebolo uznášaniaschopné. Neprišlo naň totiž dosť poslancov, chýbali členovia z radov koalície

Zora Jaurová
Na snímke poslankyňa NR SR Zora Jaurová (PS)

Podpredsedníčka výboru Zora Jaurová (PS) navrhla pokračovať vo výbore v neformálnej diskusii. Na výbor prišiel aj štátny tajomník ministerstva kultúry Tibor Bernaťák. Po tom, čo výbor nebol schopný uznášať sa, zo zasadnutia odišiel.

.

Spomedzi zástupcov iniciatívy Kultúrny štrajk prišli na výbor diskutovať zástupcovia pamiatkarov, nezriaďovaného umenia a kultúry, ako aj zriaďovaných inštitúcií. Kritizujú tlaky na prepúšťanie zamestnancov, zmenu fungovania Fondu na podporu umenia, ako aj nekompetentné vedenia kultúrnych inštitúcií.

Iniciatíva Kultúrny štrajk sa sformovala voči krokom ministerstva kultúry pod súčasným vedením a už dávnejšie vyhlásila štrajkovú pohotovosť. Protestuje proti personálnym výmenám v národných kultúrnych inštitúciách, politickým zásahom do fungovania verejnoprávnych umeleckých fondov, rušeniu expertných a analytických útvarov rezortu i samotnému spôsobu komunikácie rezortu s kultúrnou obcou. Iniciatíva zároveň žiada zmeny na ministerstve, zastavenie opatrení s charakterom ideologickej cenzúry i okamžitú finančnú stabilizáciu sektora na zlepšenie finančného ohodnotenia zamestnancov v kultúre a kreatívnom priemysle.

.

Zástupcovia štrajkového výboru iniciatívy zamestnancov a spolupracovníkov STVR prišli diskutovať najmä o voľbe členov rady novej inštitúcie telerozhlasu. Opakovane poukazujú na konflikt záujmov zo strany generálneho tajomníka služobného úradu na ministerstve kultúry Lukáša Machalu, ktorý sa dostal do rady. Zástupcovia to považujú za personálne prepojenie politickej moci s verejnoprávnou inštitúciou. Žiadajú pozastavenie voľby ďalších členov rady, kým sa situácia nevyrieši.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:42

Izrael zrejme chce rozšíriť svoje pozemné operácie proti proiránskemu hnutiu Hizballáh a zároveň aj posilniť svoju obranu. Podľa analytikov o tom svedčí fakt, že na hranici medzi Golanskými výšinami a demilitarizovaným pásom hraničiacim so Sýriou pristúpil k odmínovaniu a vytvoril tam nové bariéry.

18:41

Iránske ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo veľvyslanca Maďarska, ktoré aktuálne predsedá v Rade Európskej únie, aby odsúdilo sankcie voči Teheránu. Tie ministri zahraničných vecí EÚ schválili na pondelkovom zasadnutí v Luxemburgu.

18:39

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v utorok oznámilo, že pri pondelkových izraelských útokoch zahynulo celkovo 41 ľudí a ďalších 124 ľudí sa zranilo.

Libanon Hizballáh Izrael
Dobrovoľník Libanonského Červeného kríža prehľadáva preživších v troskách zničenej obytnej budovy po pondelkovom izraelskom leteckom útoku v dedine Aito, na severe Libanonu 15. októbra 2024
18:38

Minister zahraničných vecí Turecka Hakan Fidan v utorok vyzval medzinárodné spoločenstvo na uvalenie sankcií voči Izraelu. “Vyčerpali sme možnosti slov, diplomacie a medzinárodnej politiky. Musíme prejsť k sankciám,” povedal Fidan v utorok.

18:37

Ukrajinská polícia preverovala v pondelok viac než 2000 hlásení o nastražení bômb, ktoré sa vo väčšine prípadov týkali administratívnych budov v rôznych mestách krajiny. Tlačová služba ukrajinskej polície uviedla, že väčšina e-mailov s vyhrážkami prišla z ruských IP adries.

18:36

Izrael od začiatku svojej vojenskej operácie proti Hizballáhu v Libanone na konci septembra nariadil evakuáciu viac ako štvrtiny územia Libanonu, oznámila v utorok agentúra Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR).

18:36

Z väznice v Tulskej oblasti v centre európskej časti Ruska v utorok na slobodu prepustili otca školáčky, ktorej protivojnová kresba viedla k jeho odsúdeniu za diskreditáciu ruskej armády. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). Pred väznicou Alexeja Moskaľova vítala jeho dcéra Marija a novinári.

18:35

Vo Venezuele došlo v súvislosti s júlovými prezidentskými voľbami k vážnemu porušovaniu ľudských práv, ktoré bolo súčasťou koordinovaného úsilia na umlčanie kritikov a domnelých odporcov vlády. Zahŕňa svojvoľné zatýkanie, mučenie, krátkodobé zavlečenie a sexuálne násilie. Konštatuje sa to v správe Medzinárodnej nezávislej vyšetrovacej komisie OSN zverejnenej v utorok.

18:34

Prezident SR Peter Pellegrini prijal v Prezidentskom paláci pri príležitosti Svetového dňa chleba zástupcov Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC). Na rokovaní diskutovali o súčasnom stave v oblasti pekárenskej výroby a možných dosahoch konsolidačného balíka na toto odvetvie. V utorok o tom informovala Kancelária prezidenta SR.

18:33

Investícia kórejskej spoločnosti Hyundai Mobis do závodu v Novákoch prinesie na hornú Nitru 281 nových pracovných miest. Informovalo o tom v utorok Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v súvislosti s podpisom memoranda o porozumení, ktoré podpísala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) s prezidentom Hyundai Mobis Lee Gyu Sukom.

17:31

Celkový verejný dlh všetkých krajín v tomto roku prekročí sumu 100 biliónov amerických dolárov (91,62 bilióna eur), čo bude predstavovať približne 93 % hrubého domáceho produktu (HDP) sveta, oznámil v utorok Medzinárodný menový fond (MMF).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke huby rastú na pni stromu v lese v pohorí Tribeč pri obci Podhorany v okrese Nitra

Autor: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali