Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií začal konanie voči viacerým funkcionárom

❚❚

Bratislava 18. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer,Michal Svítok,Henrich Mišovič,Jaroslav Novák)

 

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií Národnej rady (NR) SR začal konanie voči viacerým verejným funkcionárom v súvislosti s podozrením z porušenia zákona o ochrane verejného záujmu. Konanie začal voči bratislavskému primátorovi Matúšovi Vallovi, primátorovi Košíc Jaroslavovi Polačekovi, ako aj nezaradenej poslankyni NR SR Martine Holečkovej. Všetci čelia podnetom, podľa ktorých mali použiť svoju osobu na reklamu. Pre TASR to uviedla predsedníčka výboru Veronika Remišová

Matúš Vallo Jaroslav Polaček Martina Holečková Martina Šimkovičová Peter Kotlár
Na snímke Matúš Vallo,Jaroslav Polaček,Martina Holečková Martina Šimkovičová a Peter Kotlár

Na podnet miestneho poslanca výbor začal konanie proti primátorovi Bratislavy. Týka sa údajnej propagácie bistra v bratislavskom Sade Janka Kráľa. Bratislavský magistrát s podaním podnetu nesúhlasí. Argumentoval, že primátor nepropagoval prevádzku bistra, verejnosť len informoval o zmene funkcie mestom vlastneného priestoru z erotického salónu na komunitný priestor pre kultúrne podujatia, gastroprevádzku a verejné toalety.

.

“V rovnakej veci bolo otvorené konanie voči primátorovi mesta Košice Jaroslavovi Polačekovi a poslankyni Martine Holečkovej,” uviedla pre TASR Remišová. Voči Holečkovej podala podnet mimoparlamentná strana ĽSNS za to, že na sociálnej sieti uverejnila fotku s výtlačkami novín. Podľa strany propagovala a robila reklamu mediálnym organizáciám. Remišová priblížila, že Polaček mal podľa podnetu propagovať svoje výrobky z medu.

Na výbor predložila Remišová aj podnet nadácie Zastavme korupciu, ktorý namietal porušenie ústavného zákona pri ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS) a poslancovi Petrovi Kotlárovi (SNS). Mali robiť reklamu spoločnosti, ktorá ponúka jachtárske zájazdy. “Koaliční poslanci, ktorí majú vo výbore väčšinu, však konanie neotvorili, čo je vzhľadom na všetky ostatné podnety v rovnakej veci neférové a je to ukážkový príklad dvojakého metra pri spravodlivom prístupe, na ktorý má nárok každý verejný funkcionár,” vyhlásila Remišová.

.

Kotlára riešil výbor aj v súvislosti so zákazom podnikania verejného funkcionára. “Verejný funkcionár nesmie podnikať s výnimkou zákonom ustanovených podmienok,” uviedla šéfka výboru s tým, že Kotlár je konateľom firmy, ktorá sa okrem poskytovania zdravotnej starostlivosti venuje aj maloobchodu, prenájmu hnuteľných vecí či ubytovacím službám. Poslanec mal podľa nej podnikateľské činnosti pri nástupe do funkcie zrušiť alebo si podnikanie s nimi pozastaviť.

Na predchádzajúcom zasadnutí výboru v júni dostal pokutu poslanec Peter Náhlik (Hlas-SD) vo výške trojnásobku mesačného platu verejného funkcionára. V majetkovom priznaní za rok 2022 totiž neuviedol, že vlastní vilu v Bratislave.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:07

Európsky parlament (EP) vo štvrtok v Štrasburgu schválil uznesenie o ničivých povodniach v strednej a východnej Európe. Europoslanci v ňom vyjadrujú nespokojnosť s nedávnymi rozpočtovými škrtmi v oblasti mechanizmu civilnej ochrany EÚ a z dlhodobého hľadiska vyzývajú na väčšie investície Únie do regionálnej a miestnej odolnosti.

14:05

Bulharské úrady budú preverovať medializované prepojenie medzi firmou registrovanou v Bulharsku a predajom pejdžrov pre libanonskú proiránsku skupinu Hizballáh. Tento týždeň vybuchovali pri koordinovanom útoku v Libanone i v Sýrii a zabili mnoho ľudí.

13:37

Iba dva členské štáty Európskej únie (EÚ), Malta a Dánsko, predložia Európskej komisii (EK) svoje plány na zníženie dlhu v pôvodne stanovenom termíne do 20. septembra. Väčšina ostatných vlád plánuje správy predložiť v októbri a niektoré aj neskôr.

13:37

Investičný zámer Industrial park v Šuranoch prísne dodržiava všetky regulačné normy a prechádza dôkladnými kontrolami na národnej aj európskej úrovni. Uvádza sa to v stanovisku firmy GIB EnergyX Slovakia, ktorá chce v Šuranoch vybudovať závod na výrobu batériových článkov.

13:36

Za jazdu po slovenských diaľniciach a vymedzených úsekoch ciest prvej triedy dopravcovia v auguste uhradili 19,81 milióna eur. Od začiatku tohto roka sa na mýte vybralo približne 170 miliónov eur. V auguste bolo spracovaných celkom 45 miliónov mýtnych transakcií. Vo štvrtok o tom informoval hovorca spoločnosti SkyToll Miroslav Beneš.

13:34

Predseda výboru pre obchod Európskeho parlamentu vyjadril nádej, že napätie v spore o čínske elektromobily sa čoskoro zmierni. “Dúfam, že návšteva prispeje k zmierneniu situácie,” uviedol Bernd Lange s odkazom na čínskeho ministra obchodu Wang Wen-tchaa, ktorý má vo štvrtok na programe rokovania s podpredsedom Európskej komisie (EK) a eurokomisárom pre obchod Valdisom Dombrovskisom. Na rozdiel od USA sa EÚ nesnaží vylúčiť zo svojho trhu čínske elektromobily ako také, ale má záujem nájsť spolu s Čínou riešenie, povedal Lange.

13:33

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navštívi v piatok Kyjev a stretne sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Šéfka EK vo štvrtok oznámila, že chce v Kyjeve rokovať o pomoci pred nadchádzajúcou zimou.

13:29

Libanonské úrady civilného letectva zakázali pejdžre a vysielačky vo všetkých lietadlách odlietajúcich z medzinárodného letiska Rafíka Harírího v Bejrúte.

13:26

Vatikán informoval, že pápež František nemá námietky proti prejavom zbožnosti spájaným s pútnickým miestom Medžugorie v Bosne, ktoré je roky predmetom sporov o autenticitu zjavení Panny Márie miestnym ľuďom.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali