Výbor si posvieti na Matúša Valla

❚❚

Bratislava 27. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Výbor Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií by sa mal zaoberať podnetom voči primátorovi Bratislavy Matúšovi Vallovi. Týkať sa má údajnej propagácie bistra v Sade Janka Kráľa. V prípade porušenia zákona mu hrozí pokuta. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré TASR poskytol odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. Vedenie hlavného mesta považuje podanie podnetu za neopodstatnené

Matúš Vallo
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo

“O podnete bude predsedníčka výboru Veronika Remišová informovať jeho členov na najbližšej schôdzi výboru, ktorým je podľa pravidiel rokovania spravidla utorok druhého týždňa počas riadnej schôdze NR SR,” skonštatoval odbor komunikácie.

.

Výbor by sa mal zísť počas septembrovej schôdze parlamentu. Posúdiť by mal najprv, či podaný podnet spĺňa všetky potrebné náležitosti. Ak áno, následne by sa mal podnetom zaoberať. V prípade, že sa v konaní preukáže porušenie povinnosti podľa ústavného zákona, ukladá sa pokuta, a to v sume zodpovedajúcej dvanásťnásobku mesačného platu verejného funkcionára.

Konanie vo veci ochrany verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov vykonáva výbor ako príslušný orgán podľa ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

.

Bratislavský magistrát s podaním podnetu nesúhlasí.

“Nepovažujeme ho za opodstatnené, ale skôr za zlomyseľné,” uviedol pre TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Argumentuje tým, že primátor nepropagoval prevádzku uvedeného bistra, verejnosť len informoval o zmene funkcie mestom vlastneného priestoru z erotického salónu na komunitný priestor pre kultúrne podujatia, gastroprevádzku a verejné toalety. Poukazuje zároveň na to, že prijateľné ceny boli jednou z podmienok mesta v rámci súťaže na prevádzkovateľa priestoru.

“Preto nevidíme dôvod, aby primátor alebo mesto o tomto fakte neinformovali,” poznamenal Bubla.

Za propagáciu bistra nepovažujú ani informácie o rozsiahlej rekonštrukcii mestského priestoru. Magistrát to označuje za informovanie verejnosti o práci mesta na zveľaďovaní verejného priestoru.

.

Stavba od tímu architektov pod vedením Končeka z roku 1982 pôvodne slúžila všetkým návštevníkom parku. Bola tam prevádzka s občerstvením i zázemie pre pracovníkov údržby a správy parku. V roku 1995 sa objekt dostal do súkromného vlastníctva. Kúpu budovy schválili v marci 2021 bratislavskí poslanci, radnica sa s majiteľmi dohodla na cene 1,4 milióna eur bez DPH. K prevodu prišlo počas leta. Rekonštrukcia zanedbanej budovy sa začala v roku 2022. Nový nájomca priestorov vzišiel z výberového konania. Bistro Ferdinand otvorili začiatkom júla.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:21

Spojené štáty neplánujú oznámiť novú politiku v súvislosti s Ukrajinou a jej žiadosťou o používanie západných ďalekonosných zbraní na útoky na ciele hlboko vo vnútrozemí Ruska. Oznámil to v piatok Biely dom.

Včera 20:20

Európska únia (EÚ) má v pláne uskutočniť hlasovanie o zavedení konečných ciel na elektrické vozidlá dovážané z Číny 25. septembra. Hlasovanie by pripravilo pôdu pre zavedenie ciel, pokiaľ kvalifikovaná väčšina 15 členských štátov, zastupujúcich 65 % populácie EÚ, nebude proti tomuto kroku. Termín hlasovania sa ešte môže zmeniť, povedali zdroje pod podmienkou zachovania anonymity.

Včera 20:19

Len málo krajín Európskej únie (EÚ) pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii (EK). To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

Včera 20:10

Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble si v piatkovom stretnutí 7. kola MONACObet ligy poradili s B-tímom MŠK Žilina 4:0. Po dva góly domáceho tímu dali Marek Kuzma a Filip Balaj. Zlaté Moravce majú na čele tabuľky trojbodový náskok pred druhým Liptovským Mikulášom, ktorý však odohral o zápas menej. Žilinské “béčko” kleslo na šieste miesto.

Včera 19:24

Hádzanári HK Bojnice zvíťazili v piatkovom stretnutí 3. kola Niké Handball Extraligy nad HK AGRO Topoľčany 39:15.

Včera 18:41

V Španielsku sa v piatok zišli vysokopostavení predstavitelia viacerých moslimských a európskych krajín. Diskutovali spolu o spôsoboch, ako ukončiť vojnu v Pásme Gazy a vyzvali medzinárodné spoločenstvo na vypracovanie jasného harmonogramu realizácie dvojštátneho riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Včera 18:39

Krajiny NATO vstúpia do vojny s Ruskom, ak povolia Ukrajine používať západné zbrane s dlhým dosahom pri útokoch hlboko na ruskom území. Vyhlásil to v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. Zároveň upozornil, že Rusko je jadrová veľmoc a je potrebné myslieť na dôsledky takéhoto rozhodnutia.

Včera 18:07

V Česku v okrese Beroun sa potvrdila vtáčia chrípka. Postihnutý chov bude nutné utratiť a v okolí troch kilometrov bude vyhlásené ochranné pásmo. V piatok to oznámil český minister poľnohospodárstva Marek Výborný.

Včera 18:06

Dolná komora poľského parlamentu prijala v piatok návrh zákona o reforme Ústavného súdu, ktorý podľa kritikov spolitizovala predošlá národno-konzervatívna vláda krajiny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali