Vučić: Chceme väčšiu prítomnosť KFOR v severnom Kosove a Metohiji

❚❚

Belehrad 4. októbra 2023 (HSP/b92/Foto:TASR/AP-Darko Vojinovic)

 

Srbský prezident Aleksandar Vučić bol hosťom CNN v relácii s Christiane Amanpourovou

Stretnutie Vučiča s maďarským premiérom
Na snímke srbský prezident Aleksandar Vučič

Na začiatku vyjadril vďaku za to, že ho hostila CNN. Informuje spravodajský portál B92.

.

Novinárka sa ho opýtala na situáciu v Kosove a Metohiji.

“Vždy som oceňoval všetky správy z Bieleho domu, NSC, ale v skutočnosti ide o to, že tieto správy nie sú úplne presné,” povedal a dodal, že Belehrad si želá väčšiu prítomnosť KFOR na podporu bezpečnosti Srbov.

.

“Dovoľte mi povedať, že v roku 2001 sme podpísali dohodu s NATO, ktorá sa týka nášho prístupu k pozemnej bezpečnostnej zóne v teréne. Dohodli sme sa, že je bez akýchkoľvek obmedzení, rovnako ako územie Srbska, bez obmedzení v počte techniky a zbraní. Musíte však niečo vedieť. Mali sme 14 000 ľudí s administratívnou líniou s Kosovom. Pred niekoľkými dňami bol tento počet menej ako 8 400. Dnes ich máme 4 400, čo je regulárny počet ľudí,” začal Vučić svoj príhovor.

“Vždy počúvame a počúvame, čo od nás naši partneri očakávajú. V súčasnosti nie je dôvod na obavy. Chceme, aby sa prítomnosť KFOR v Kosove zvýšila,” dodal Vučić.

Prezident tvrdí, že v blízkosti administratívnej línie nebola zvýšená ani bojová pohotovosť armády.

Poprel, že by vydal rozkaz na zvýšenie vojenských síl pozdĺž hranice s Kosovom.

“Naši ľudia z armády sledujú situáciu v teréne a presúvajú sily tam, kde budú najužitočnejšie. Nepodpísal som vysokú pohotovosť pre armádu,” povedal Vučič a pripomenul, že Srbsko nemá na základe dohody s NATO žiadne obmedzenia týkajúce sa počtu vojakov alebo techniky v pozemnej bezpečnostnej zóne. Uviedol, že v súčasnosti je v zóne 4 400 vojakov v porovnaní so 14 000 pred rokom. Srbsko je prakticky poslednou krajinou, ktorá tieto incidenty v Kosove potrebovala vzhľadom na dynamiku celého procesu rokovaní. Všetci videli, že Srbsko bolo počas dialógu konštruktívnym partnerom, že urobilo veľa ústupkov. Druhá strana urobila tento typ postupného etnického čistenia. Máme o 10 percent menej Srbov ako pred dvoma rokmi, hneď po nástupe Albína Kurtiho k moci”.

.

Vučić dodáva, že okamžite odsúdil zabitie albánskeho policajta. “Pokiaľ ide o to, čo sme mohli nájsť na našom území a čo je na našom území k dispozícii, naši prokurátori budú robiť svoju prácu. Je to niečo, čo je podľa môjho názoru veľmi dôležité. Ale je tu ešte niečo, o čom som hovoril, a vy to nechcete počuť, a to je pre mňa v poriadku. Problém je v tom, že Srbi sa chceli chrániť, a ja nechcem ospravedlňovať smrť albánskeho policajta. Odsúdil som ju. Ale povedal som, že Srbi boli zatýkaní bez akýchkoľvek obvinení, došlo k vtrhnutiu do domov, vyhnaniu, vyvlastneniu, všetko v súlade s Bruselskou dohodou a medzinárodným verejným právom. Spoločenstvo srbských obcí sa od roku 2013, teda 10 rokov po tom, čo sme ju podpísali, ešte nevytvorilo a albánsky režim v Prištine ju nechcel realizovať. Ľudia sa chceli chrániť a my nemôžeme dovoliť, aby sa v rokoch 1998, 1999 a 2000 uplatňovali rôzne prístupy.” “Oceňujem váš objektívny a nestranný prístup. Bol by som rád, keby ste sa mohli vrátiť k tomu, o čom EÚ hovorila po našom poslednom stretnutí. Dokonca aj Joseph Borrell a Miroslav Lajčák, vyslanci EÚ, verejne povedali, že Srbsko bolo úplne konštruktívne, že Srbsko akceptovalo všetko, o čo albánski predstavitelia žiadali,” dodal. “Sme pripravení rokovať, ale musíte si uvedomiť, že Priština nie je pripravená vytvoriť Spoločenstvo srbských obcí. Som vždy k dispozícii, aby sme hovorili o všetkých problémoch. Urobíme všetko, čo sme sľúbili, a mier je v záujme Srbska. Máme čo stratiť, prečo by sme mali hrať takúto hru? Preto sme odhodlaní rokovať,” zdôraznil Vučić. Dodal, že podporuje Milorada Dodika a územnú celistvosť Bosny a Hercegoviny.

Musíme vyriešiť rokovania a uvidíme, ako vyriešime všetky problémy v budúcnosti, pretože chceme budovať lepšiu budúcnosť s otvorenými hranicami, administratívnymi líniami, akokoľvek to nazveme,” ukončil svoj príhovor Vučič.

 

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:47

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že požiadal o stretnutie so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom na okraji rokovaní OSN v New Yorku, ktoré sa uskutočnia na budúci týždeň, s cieľom normalizovať vzťahy.

19:47

Americká viceprezidentka a nominantka demokratov na prezidentský post Kamala Harrisová prijala pozvanie od televízie CNN do októbrovej predvolebnej debaty. Oznámil to v sobotu jej volebný tím, ktorý zároveň vyzval jej rivala republikána Donalda Trumpa, aby sa pridal.

19:46

Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a sobotu konali krajské voľby. TASR o tom informuje po sčítaní takmer všetkých hlasov na základe údajov, ktoré zverejnil Český štatistický úrad.

17:58

Syn ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho, ktorý predtým vyhlásil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2026, v sobotu oznámil, že nebude kandidovať a namiesto toho podporí svojho otca.

17:42

Hnutia ANO, ktoré je v českej Poslaneckej snemovni v opozícii, vedie po sčítaní vyše 96 percent hlasov v krajských voľbách v Českej republike.

17:07

Počet obetí piatkového útoku Izraela na predmestie Bejrútu vzrástol v sobotu na 37, oznámilo libanonské ministerstvo zdravotníctva. Izraelská armáda zároveň oznámila, že pri tomto útoku zabila najmenej 16 bojovníkov libanonského militantného hnutia Hizballáh.

17:00

Nemecká polícia vyšetruje sobotnú streľbu na predajňu hodín v Kolíne nad Rýnom ako možné prepojenie s nedávnymi výbuchmi v meste, uviedol policajný hovorca.

16:51

Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati triumfoval v sobotňajšom šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP. Ziskom 12 bodov znížil manko na lídra priebežného poradia Jorgeho Martina, na ktorého stráca pred nedeľňajšími pretekmi štyri body.

Francesco Bagnaia
Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati pózuje na pódiu po triumfe v šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP v talianskom Misane v sobotu 21. septembra 2024
16:48

Somálsko obvinilo susednú Etiópiu z dodávok zbraní do svojho severovýchodného regiónu Puntland, ktorý tento rok napriek protestom ústrednej vlády jednostranne vyhlásil, že bude fungovať ako nezávislý štát.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali