Vučič: Bombardovanie Juhoslávie silami NATO zostane navždy zločinom

❚❚

Belehrad 25. marca 2019 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Darko Vojinovic)

 

Severoatlantická aliancia sa dopustila zločinu, keď v roku 1999 bombardovala vtedajšiu Juhosláviu, a Srbsko ako nástupnícka krajina nebude nikdy členom tejto vojenskej organizácie. Srbský prezident Aleksandar Vučič to vyhlásil pri príležitosti nedeľňajšieho 20. výročia začiatku intervencie NATO

Na snímke srbský prezident Aleksandar Vučič

“Smrť 2500 civilistov, 79 detí, devastácia krajiny, škody dosahujúce desiatky miliárd dolárov, to bude pre nás vždy zločinom,” citovala tlačová agentúra DPA slová Vučiča počas spomienkového obradu v meste Niš.

.

Hlava srbskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Irinej pri príležitosti nedeľňajšieho výročia obvinil západných lídrov z naplánovania “zničenia a rozčlenenia” Srbska. “Spôsobili nám nešťastie, spustošili naše továrne, priemysel, cesty a dokonca i nemocnice. Je to niečo, čo poteší len diabla,” povedal.

NATO začalo s bombardovaním s cieľom ukončiť tvrdý zásah srbských ozbrojených zložiek proti albánskej väčšine v Kosove. V Prištine si preto pripomínali nedeľňajšie výročie ako významný medzník na ceste ku kosovskej nezávislosti. Predstavitelia Kosova si uctili pamiatku obetí kosovskej vojny z rokov 1998 a 1999, ktorá si vyžiadala tisíce životov.

.

Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj zase spálil v nedeľu v Belehrade vlajky Severoatlantickej aliancie a Európskej únie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:40

Kazašskí hokejoví reprezentanti uspeli v prvom dueli kvalifikácie na zimné olympijské hry v roku 2026. V “slovenskej” D-skupine si na štadióne Ondreja Nepelu poradili so súpermi z Maďarska 5:2. Hetrik v zápase zaznamenal útočník Nikita Michajlis.

16:30

Čína nateraz nezavedie clá na dovoz koňaku z Európskej únie (EÚ), napriek tomu, že vyšetrovanie ukázalo poškodzovanie domácich výrobcov liehovín. Uviedlo to vo štvrtok čínske ministerstvo obchodu, ktoré tak vytvorilo priestor na riešenie napätých obchodných sporov.

16:26

Európska únia vo štvrtok vyzvala na humanitárne prestávky vo vojne v Pásme Gazy, aby sa tam mohlo spustiť očkovanie proti detskej obrne.

16:22

Archeológovia v Nemecku našli bohato zdobený japonský meč zo 17. storočia. Zbraň vykopali z ruín pivnice zničenej počas druhej svetovej vojny, nie je však známe, ako sa tam dostala.

16:01

Slovenský reprezentant v lukostreľbe Dávid Ivan obsadil vo štvrtkovom kole pre nasadzovanie na PH v Paríži 19. priečku so sezónnym maximom 604 bodov. V 1. kole, ktoré je na programe v stredu 4. septembra, ho čaká Číňan Li-süe Čao.

15:16

Nemecké úrady vo štvrtok objasnili okolnosti zadržania muža podozrivého z útoku v meste Solingen. Dvadsaťšesťročný Sýrčan sa podľa nich neprihlásil na polícii, ako o tom pôvodne informovali médiá, ale zachytila ho hliadka.

15:02

Švédska ekonomika zaznamenala v 2. štvrťroku omnoho miernejší pokles, než sa pôvodne predpokladalo. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené spresnené údaje švédskeho štatistického úradu.

14:44

Ekonomika USA v 2. kvartáli expandovala prudšie, než sa predpokladalo. Hrubý domáci produkt (HDP) medziročne stúpol o 3 % po náraste o 1,4 % v predchádzajúcich troch mesiacoch, uviedol americký úrad pre ekonomické analýzy BEA, ktorý revidoval svoj predbežný odhad (+2,8 %).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke chlapec skáče do jazera počas teplého slnečného dňa pri Vilniuse

Autor: TASR/AP-Mindaugas Kulbis

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali