Vraždil 26-ročný muž zo Sýrie. Scholz po masakre: “Bol to terorizmus!” Podobné vyhlásenia však Nemcom nestačia

❚❚

Bratislava 27.augusta 2024 (HSP/ Tagesschau/ Bild/ Foto: TASR/AP-Thomas Banneyer/dpa via AP)

 

Po útoku nožom v nemeckom Solingene, ktorý si vyžiadal troch mŕtvych a osem zranených, si nemeckí vrcholoví politici uctili obete – vrátane kancelára Olafa Scholza, ktorý na miesto útoku položil bielu ružu. Scholz predniesol tvrdé slová : „Zločin musí byť potrestaný – rýchlo a tvrdo. Týka sa nás všetkých, pretože je cielený na spôsob, akým žijeme“. Správu prináša Tagesschau a Bild

Scholz v Solingene
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz kladie bielu ružu neďaleko miesta útoku nožom v nemeckom Solingene

Kancelár Olaf Scholz si v Solingene uctil obete útoku. „Teraz musí byť potrestaný zločin – rýchlo a tvrdo,” povedal. Útok sa podľa jeho slov týka všetkých Nemcov – pretože sa zameriava na spôsob ich života.

.

„Bol to terorizmus, terorizmus proti nám všetkým,“ povedal kancelár.

„Útok ohrozuje spôsob, akým žijeme. To je zámer tých, ktorí plánujú a vykonávajú takéto útoky. A to je niečo, čo nikdy neprijmeme,“ vyhlásil Scholz v pietnom príhovore na mieste tragédie.

.

„Smútime za mŕtvymi, spolu s príbuznými sme sa modlili za životy zranených a modlíme sa aj naďalej,“ povedal kancelár. Scholz výslovne poďakoval zložkám, ktoré zasahovali bezprostredne na mieste masakru. „Mohol som hovoriť s pracovníkmi, ktorí sa priamo zúčastnili – to bolo hlboko dojímavé. Existujú aj dobrí ľudia, ktorí sa v takejto situácii angažujú, aby zachránili životy,“ povedal.

Scholz zároveň vyslovil perspektívu rýchleho sprísnenia zákonov o zbraniach : „Malo by sa to stať a stane sa to veľmi rýchlo,“ ubezpečil politik strany SPD. Vyjadril sa, že si je si istý, že príslušný návrh spolkovej vlády môže rýchlo schváliť Spolkový snem a Spolková rada. „V prípade potreby“ musia nastať aj ďalšie právne zmeny.

„Útočníka treba rýchlo a tvrdo potrestať,“ požadoval Scholz. „Cítime, aký je to hrozný zločin. Všetkých nás to dojíma a nikto z nás na to nezabudne,“ povedal. „Na to nikdy nezabudneme,“ zopakoval.

 

Podobné vyhlásenia však už Nemcom nestačia

„Od kancelára očakávame odpovede, nie predvolebné frázy. Nemôže sa predsa stať, že žiadateľ o azyl, ktorý mal byť už dávno deportovaný, tu môže pokojne vraždiť ľudí,“ povedal Phillip Müller, organizátor festivalu v Solingene pre nemecký denník Bild.

.

K situácii sa okrem Scholza vyjadril aj premiér Severného Porýnia-Vestfálska Hendrik Wüst. Politik zároveň avizoval komplexné vyšetrovanie zločinu. Podľa jeho slov vzhľadom na to, že podozrivý Sýrčan nebol deportovaný, sa treba pozrieť aj na vyšetrovanie, či „v konkrétnom prípade všetko prebehlo v poriadku“.

„Ak sa niečo pokazilo, musí to byť jasne uvedené,“ zdôraznil.

Wüst zároveň upozornil na ťažké pracovné podmienky úradov. „Bude pre nich neuveriteľne ťažké deportovať migranta dokonca aj do Európy,“ vyhlásil. Podľa jeho slov existuje príliš veľa „byrokratických prekážok“ alebo „medzier“ v zákone. Malo by sa preto tiež objasniť, či sú orgány dostatočne vybavené právami.

 

Podozrivý páchateľ vo väzbe

Podozrivým z útoku v Solingene je 26-ročný muž zo Sýrie Issa Al Hassan. Je obvinený z trojnásobnej vraždy, pokusu o vraždu a príslušnosti k teroristickej skupine. Bezpečnostné služby však údajne netušili, že bol zradikalizovaný. Al Hasan sa navyše nemal v Nemecku zdržiavať už dlhší čas. Po zamietnutí jeho žiadosti o azyl úrady vydali príkaz na deportáciu. Sýrčan sa však pred úradmi skrýval a po uplynutí šesťmesačnej lehoty na deportáciu podal novú žiadosť. Migračné úrady ho následne umiestnili do azylového domu v Solingene, len 300 metrov od miesta, kde v piatok zabíjal.

.

Na polícii sa prihlásil sám v sobotu večer a teraz je držaný vo väzbe. Federálna prokuratúra ho viní aj z toho, že sa pridal k teroristickej militantnej skupine “Islamský štát” (IS).

K zodpovednosti za zločin sa prihlásil IS a zverejnil video, na ktorom je vraj údajný páchateľ. Stále nie je jasné, kedy bolo video natočené a či muž s kapucňou, ktorý je na ňom zobrazený, je podozrivý Issa Al Hassan. Muž si vo videu hovorí Samarkand A., pričom nie je vylúčené, že ide o prezývku, ktorú používa. Tvrdí, že jeho útok bol odvetou za zabíjanie moslimov v Sýrii, Iraku a Bosne a aktom pomsty za „ľud Palestíny“, ktorý trpel masakrami podporovanými „sionistami“. Podobné formulácie sa našli aj v úvodnom liste, ktorý sa prihlásil k zodpovednosti za IS , ktorý sa objavil v sobotu .

 

Naivná imigračná politika

Útok v Solingene znovu rozprúdil diskusiu o tvrdšom kurze azylovej politiky a to nielen v Nemecku. Únia uviedla, že teraz požaduje rýchle odpovede od federálnej ministerky vnútra Nancy Faeserovej.

„Stačí,“ povedal líder strany CDU Friedrich Merz na adresu Scholza a jeho “semaforovej vlády“, ktorú nepriamo obvinil z „naivnej imigračnej politiky“. Okrem výzvy na deportácie do Sýrie a Afganistanu Merz tiež obnovil svoju výzvu na zastavenie prijímania utečencov z týchto krajín – avšak bez toho, aby vysvetlil, ako by sa to dalo legálne realizovať.

Merz ďalej vyzval na trvalé kontroly a dôsledné dodržiavanie takzvaných Dublinských pravidiel. Podľa toho je za žiadosť o azyl zvyčajne zodpovedný ten štát EÚ, v ktorom osoba hľadajúca ochranu prvýkrát vstúpila na európsku pôdu. Podľa Merza musia byť zločinci, ktorí musia opustiť krajinu, „na neurčito zadržiavaní vo vyšetrovacej väzbe“.

Líder CDU však priznal, že jeho návrhy len ťažko mohli zabrániť zločinu v Solingene – pretože útočník predtým nevystupoval ako zločinec.Generálny tajomník SPD Kevin Kühnert odmietol Merzovu výzvu na všeobecný zákaz prijímania utečencov. Mnohé z jeho návrhov nefungovali, pretože im odporoval základný zákon, uviedol v rannom magazíne ARD . Týka sa to napríklad individuálneho práva na azyl.

K novelám migračného zákona sa vyjadrili aj aktivisti za ľudské práva. Uviedli, že nové opatrenia sú “nehumánne a populistické” a nie sú zlučiteľné s azylovým právom. Expert na Blízky východ zo Spoločnosti pre ohrozené národy Kamal Sido uviedol : „Výzvy na deportácie a zastavenie prijímania žiadateľov o azyl z Afganistanu alebo Sýrie nebojujú proti islamizmu.“

„Strany semaforov a opozičná CDU musia konečne zaujať dôveryhodné stanovisko proti islamizmu. Aby sa to dosiahlo, musí dôjsť aj k prehodnoteniu nemeckej zahraničnej politiky,“ pokračoval Sido.

„Pokiaľ sú islamistickí vládcovia dôležitými partnermi Nemecka a NATO, výzvy na deportácie ako spôsob boja proti islamizmu sú nepravdepodobné a nedbalé,“ kritizuje aktivista za ľudské práva.

.

V júni po smrteľnom útoku nožom v Mannheime kancelár Scholz oznámil, že opäť umožní deportáciu závažných zločincov a teroristických hrozieb do Afganistanu a Sýrie. Teraz to jasne povedal aj vicekancelár a politik Strany zelených Robert Habeck: „Voči vrahom, teroristom a islamistom nemôže existovať žiadna tolerancia. Ak by to boli napríklad žiadatelia o azyl, v Nemecku by stratili právo na ochranu.“

 

ISIS naberá na sile

Teroristická skupina Islamský štát, ktorej hlavné sídlo sa nachádza v Afganistane, opäť naberá na sile a dôkazom nie je len útok v Nemecku. Ústredné velenie americkej armády varovalo pred jej stúpencami ešte v júli : „Za prvých šesť mesiacov roku 2024 sa táto ozbrojená skupina prihlásila už k 153 útokom v oboch krajinách (Sýrii a Iraku). To je takmer dvojnásobok počtu z celého minulého roka. Zvýšenie počtu útokov naznačuje, že (ISIS) sa po niekoľkých rokoch zníženej aktivity pokúša o obnovu.“

Vladimir Voronkov z Úradu OSN pre boj proti terorizmu ďalej varoval : „ISIS za posledných šesť mesiacov zlepšil svoje finančné a logistické kapacity. Skupina tiež zintenzívnila svoje náborové úsilie.“

„ ISIS sa snaží predbehnúť konkurenčných džihádistov tým, že uskutočňuje odvážnejšie útoky, aby odlíšil svoju “značku“, predbehol svojich konkurentov a získal zdroje od potenciálnych podporovateľov,“ uviedol expert na Blízky východ a novinár Pavel Novotný.

.

Podľa západných spravodajských agentúr je v Iraku a Sýrii približne dva a pol tisíc aktívnych bojovníkov hlásiacich sa k militantnej skupine Islamský štát. V posledných dvoch rokoch sa organizácia zameriava najmä na Rusko. Ruský prezident Vladimir Putin podporuje sýrskeho prezidenta v boji proti Islamskému štátu. Pripomenieme, že útok v koncertnej sále na predmestí Moskvy z marca tohto roku, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát, si vyžiadal 144 obetí.

 

Prečítajte si tiež :

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:01

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok obvinil západné štáty z toho, že “majú strach” čo i len spomenúť možnosť, že by v budúcnosti zostreľovali ruské rakety a drony namierené na Ukrajinu, hoci tak robia pri útokoch na Izrael.

15:49

Štúdia, ktorá skúma možnosť využitia holubov na navádzanie rakiet, alebo výskum plaveckých schopností mŕtvych rýb patria medzi tohtoročných víťazov Ig Nobelových cien, ktorých vyhlásili vo štvrtok.

15:47

Čína od budúceho roka zvýši vek odchodu do dôchodku, ktorý je momentálne jeden z najnižších vo vyspelých ekonomikách sveta. Zmena politiky sa bude uskutočňovať postupne v priebehu 15 rokov, pričom dôchodkový vek mužov sa zvýši na 63 rokov, a na 55 až 58 rokov pre ženy v závislosti od vykonávanej práce. V súčasnosti platný dôchodkový vek je 60 rokov u mužov a 50 rokov u žien v robotníckych profesiách – a 55 v prípade administratívnych a iných kvalifikovaných pozícií.

15:04

Americký republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že ak zvíťazí v novembrových voľbách, zruší všetky dane z príjmu z nadčasov, pričom tento krok by mal byť súčasťou rozsiahlejšieho balíka znižovania daní.

15:04

Dve lode nemeckého vojenského námorníctva preplávali v piatok cez Taiwanský prieliv. Ide o prvý takýto tranzit za dve desaťročia, ktorý sa uskutočnil v čase vyhroteného napätia medzi Tchaj-pejom a Pekingom.

14:54

Európska únia zvažuje sankcie voči iránskemu leteckému sektoru, oznámil v piatok šéf európskej diplomacie Josep Borrell v reakcii na tvrdenia, že Teherán poskytuje Rusku balistické rakety a to nimi útočí na Ukrajine.

14:50

Pri štvrtkovom útoku neznámych ozbrojencov v centrálnej časti Afganistanu zahynulo 14 ľudí a ďalší šiesti utrpeli zranenia, oznámil v piatok hovorca hnutia Taliban Zabíhulláh Mudžáhid.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali