Von der Leyenová navrhla pre Maroša Šefčoviča nové portfólio v EK

❚❚

Štrasburg/Bratislava 17. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 17. septembra 17:08

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navrhla pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča v novej exekutíve Európskej únie portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť. Von der Leyenová to oznámila v utorok v Štrasburgu, píše TASR

Maroš Šefčovič
Na snímke Maroš Šefčovič

Šéfka eurokomisie označila nové portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť za silné, pričom pod neho spadá aj colná politika EÚ. Pre slovenského eurokomisára však nenavrhla funkciu výkonného podpredsedu EK, ktorú zastáva v končiacej eurokomisii.

.

Šefčovič je členom EK od októbra 2009, keď nahradil prvého slovenského eurokomisára Jána Figeľa zodpovedného za vzdelávanie. Bolo to počas prvého mandátu šéfa EK Josého Manuela Barrosa. V druhom funkčnom období Barrosa sa stal podpredsedom EK zodpovedným za medziinštitucionálne vzťahy.

Súčasný slovenský eurokomisár pôsobil pod troma predsedami EK – po Barrosovi to bol Jean-Claude Juncker (vtedy mal na starosti budovanie energetickej únie) a Ursula von der Leyenová. EÚ v tomto období prešla dvoma veľkými finančnými krízami, brexitom, pandémiou koronavírusu a vypuknutím ruskej vojny proti Ukrajine s následným rastom cien v energetike. Šefčovič bol vnímaný ako “človek istoty” a boli mu pridelené aj iné dôležité portfóliá či nová pracovná agenda, napísal nedávno portál Politico.

.

V posledných rokoch mal na starosti pobrexitové vzťahy EÚ so Spojeným kráľovstvom, Európsku alianciu pre batérie, vzťahy so Švajčiarskom a menšími nečlenskými krajinami EÚ v západnej Európe. Je tiež zodpovedný za spoločné nákupy plynu v rámci reakcie EÚ na krízu v energetike po vypuknutí vojny na Ukrajine.

Vlani v októbri ho von der Leyenová poverila aj dohľadom na implementáciu Európskej zelenej dohody (tzv. Green Deal), jednej z hlavných iniciatív súčasnej eurokomisie, čo prebral po bývalom podpredsedovi EK Fransovi Timmermansovi.

 

Šefčovič: Agenda ekonomickej bezpečnosti nadväzuje na moju prácu v eurokomisii

Ekonomická bezpečnosť s prepojením na obchodnú politiku priamo nadväzuje na to, čomu som sa doteraz v Európskej komisii (EK) venoval. V utorok to pre bruselského spravodajcu TASR uviedol slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v utorok predpoludním v Štrasburgu oznámila zloženie novej exekutívy EÚ a slovenskému eurokomisárovi pridelila portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť.

.

Šefčovič pre TASR zdôraznil, že prioritou Slovenska bolo silné ekonomické portfólio, a spresnil, že obchod je exkluzívna právomoc EÚ a jedno z najvplyvnejších portfólií v eurokomisii.

“Vážim si dôveru predsedníčky Európskej komisie, ktorá sa rozhodla zveriť mi portfólio so silnou váhou pre konkurencieschopnosť EÚ, vrátane Slovenska, aj pre celkové postavenie Únie na medzinárodnej scéne. Ekonomická bezpečnosť s prepojením na obchodnú politiku priamo nadväzuje na to, čomu som sa venoval doteraz a kde vidím obrovskú pridanú hodnotu vzhľadom na silnú globálnu konkurenciu,” vysvetlil Šefčovič.

Podľa jeho slov EÚ potrebuje partnerstvá, ale aj férový medzinárodný obchod s férovými praktikami, ktoré posilnia príležitosti pre európsky biznis.

“Zároveň si vážim dôveru predsedníčky v oblasti medziinštitucionálnych vzťahov, pretože zostávam jej pravou rukou vo vzťahoch s Európskym parlamentom aj Radou EÚ, čiže členskými štátmi,” uzavrel Šefčovič.

 

.

Prezident SR zablahoželal Marošovi Šefčovičovi k novému portfóliu v EK

Prezident SR Peter Pellegrini zablahoželal Marošovi Šefčovičovi k portfóliu pre obchod a hospodársku bezpečnosť v novej exekutíve Európskej únie. Teší sa, že Slovenská republika bude mať silné zastúpenie v Európskej komisii (EK). TASR o tom informovali z odboru komunikácie prezidenta.

“Blahoželám Marošovi Šefčovičovi, ktorému bolo pridelené významné portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť spojenú s medziinštitucionálnymi vzťahmi a transparetnosťou, čo je jedno z najvplyvnejších v eurokomisii,” uviedol Pellegrini.

Je presvedčený, že Šefčovič odvedie skvelú prácu pre EÚ a Slovensko. “Maroš Šefčovič je dlhoročný odborník a profesionál, ktorého prácu si veľmi vážim. Úprimne mu blahoželám k tejto funkcii, na ktorej určite potvrdí svoje schopnosti a bude dôstojne reprezentovať EÚ aj našu krajinu,” doplnil prezident.

 

Premiér zablahoželal M. Šefčovičovi k novému portfóliu vo funkcii eurokomisára

Premiér Robert Fico (Smer-SD) zablahoželal eurokomisárovi Marošovi Šefčovičovi k novému portfóliu pre obchod a hospodársku bezpečnosť, ktoré mu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová navrhla v novej exekutíve Európskej únie. Na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť. Fico to považuje za úspech.

“Predsedníčka Európskej komisie musela uznať skúsenosti a kvality Maroša Šefčoviča, a preto mu aj zverila tento rezort, ktorý my považujeme za podstatný a bude veľmi dôležitý aj pre Slovenskú republiku,” zhodnotil Fico a zdôraznil, že Šefčovič je opakovane eurokomisárom za Slovensko.

Europoslanci zo SR hodnotia portfólio pre Šefčoviča rôzne, od ocenenia po fiasko

Portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť navrhnuté pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča v budúcej exekutíve Európskej únie (EÚ) vnímajú slovenskí europoslanci z rôznych frakcií rozlične. Podpredseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Hojsík (Obnovme Európu/Progresívne Slovensko) hovorí pri Šefčovičovi o silnom portfóliu, avšak strate podpredsedníckej funkcie v eurokomisii. Členka Európskej ľudovej strany (EPP) – najsilnejšej frakcie v EP – Miriam Lexmann (KDH) si naňho chystá “tvrdé otázky” a pre nezaradenú poslankyňu Katarínu Roth Neveďalovú (Smer-SD) je jeho nominácia dôkazom, že SR je naďalej pevnou súčasťou úniového bloku, informuje TASR.

K zisku silnejšieho portfólia v podobe obchodu a hospodárskej bezpečnosti prispeli podľa podpredsedu EP Hojsíka dlhodobo dobré vzťahy a dôvera medzi Šefčovičom a predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou. “Bude tak mať na starosti aj znižovanie našej závislosti od fosílnych palív z Ruska,” spresnil Hojsík. Pre slovenského eurokomisára však šéfka EK nenavrhla pozíciu výkonného podpredsedu, hoci túto funkciu zastával v končiacom funkčnom období. Podpredseda EP tvrdí, že za to pravdepodobne môže slabá pozícia slovenského premiéra a prezidenta na európskej politickej scéne.

Roth Neveďalová ocenila udelenie oblasti obchodu a hospodárskej bezpečnosti pre Šefčoviča. Ten má podľa nej v tejto oblasti veľa skúseností. Dodala, že jeho úlohou bude aj podpora zahraničného obchodu. Považuje za dobrý signál, že EÚ sa chce ďalej zaoberať spoluprácou s inými krajinami sveta. “Myslím si, že je to dôkazom toho, že Slovensko je pevnou súčasťou EÚ a že je relevantným hráčom a partnerom,” povedala pre TASR.

Miriam Lexmann vníma hospodársku bezpečnosť ako dôležitú tému. “Vzhľadom na to, že momentálne vediem vážny spor s našou vládou o tom, že nechráni našu ekonomickú bezpečnosť pri svojich investičných krokoch, pripravím si pre pána Šefčoviča tvrdé otázky,” avizovala Lexmann.

Podľa Milana Uhríka (Republika, Európa suverénnych národov) je portfólio pridelené pre slovenského eurokomisára sklamaním. “Pamätáme si na slová predstaviteľov slovenskej vlády, ktorá podporila v hlasovaní v Európskej rade kandidatúru von der Leyenovej práve so slovami, že ju podporili výmenou za silnejšie portfólio pre Maroša Šefčoviča. Napokon je z toho fiasko,” vyhlásil Uhrík. Spresnil, že z navrhovanej pozície podľa jeho slov nemôže Šefčovič Slovensku nijako pomôcť.

Nezaradený europoslanec Branislav Ondruš (Hlas-SD), ktorý je členom výboru EP pre medzinárodný obchod, zdôraznil dôležitosť obchodných vzťahov EÚ s USA a Čínou, ale aj krajinami Južnej Ameriky a “v budúcnosti aj s Ruskom” i ostatnými postsovietskymi krajinami. “Funkcia podpredsedu Komisie je skôr reprezentatívna, iba výnimočne je spojená s reálnymi právomocami. Dovolím si povedať, že Maroš Šefčovič bude jedným z najdôležitejších komisárov, čo dokazuje aj aktuálne napätie vo vzťahoch s Čínou,” povedal Ondruš.

.

 

Šefčovič: Začínam so svojím zatiaľ najsilnejším portfóliom v eurokomisii

Ekonomická bezpečnosť a obchod je doposiaľ najsilnejšie portfólio, s akým kedy začínal v Európskej komisii (EK) slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. Povedal to slovenským novinárom v priestoroch Európskeho parlamentu po tom, čo v utorok predsedníčka EK Ursula von der Leyenová oficiálne oznámila jeho portfólio v novej EK. Šefčovič pôsobí v eurokomisii od roku 2009, informuje spravodajca TASR.

Šefčovič bude mať na starosti aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť.

Šefčovič upozornil, že ide o nový typ portfólia, ktorý združuje ekonomickú bezpečnosť a obchod. Podľa neho táto agenda nadväzuje na to, čomu sa doteraz venoval – teda strategickej autonómii, bezpečnosti dodávok kritických surovín či zabezpečeniu férových obchodných podmienok.

“Ide o riadenie obchodných vzťahov s najväčšími obchodnými partnermi, ako sú Spojené štáty, Čína, Latinská Amerika či India. Aj o to, ako znovu postaviť medzinárodný obchod na bázu férových a právnych štruktúr, ktorú nie všetky veľké ekonomiky rešpektujú,” prezradil časť zo svojich budúcich pracovných úloh.

Novým prvkom je preňho ekonomická bezpečnosť, čo podľa neho znamená zabezpečiť všetko, čo európska ekonomika potrebuje pre svoje fungovanie i konkurencieschopnosť. Týka sa to napríklad kritických nerastných surovín, ale aj technologických komponentov. Cieľom je predísť kríze, akú EÚ zažila počas pandémie nového koronavírusu.

.

“Je to veľmi veľké portfólio, pokiaľ ide o ekonomickú oblasť. Obchod je exkluzívna právomoc EÚ,” vysvetlil Šefčovič.

Dodal, že von der Leyenová ho zároveň požiadala, aby bol naďalej jej pravou rukou, čo považuje za veľkú poctu, pokiaľ ide o komunikáciu a vzťahy s Európskym parlamentom aj Radou EÚ (členské štáty). To znamená, že naďalej bude zastupovať eurokomisiu v Rade EÚ pre všeobecné záležitosti, ktorá pripravuje agendu pre všetky samity EÚ.

V novej exekutíve EÚ Šefčovič stratí doterajšie kreslo výkonného podpredsedu, ako však poznamenal, význam jeho pracovnej agendy je jedným z najdôležitejších z hľadiska budúceho programu a priorít novej Európskej komisie.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:52

Haitská vláda vytvorila dočasnú volebnú radu, čo predstavuje prvý krok k uskutočneniu volieb do roku 2026. Voľby sa v tomto karibskom ostrovnom štáte spustošenom násilnosťami gangov naposledy konali v roku 2016. 

06:50

Kolumbijská vláda po útoku, pri ktorom zahynuli dvaja vojaci a viac ako 20 ľudí utrpelo zranenia, prerušila mierové rokovanie s povstaleckou skupinou Národná oslobodzovacia armáda, oznámila vládna mierová delegácia.

06:38

Iránski hackeri v lete poslali ľuďom spojeným s predvolebnou kampaňou prezidenta Joe Bidena informácie ukradnuté z kampane Donalda Trumpa, v rámci snáh o ovplyvnenie novembrových prezidentských volieb, oznámili americkí vyšetrovatelia.

06:37

Venezuelský opozičný líder Edmundo González Urrutia, ktorý bol kandidátom v júlových prezidentských voľbách vyhlásil, že bol nútený podpísať list, v ktorom akceptoval rozhodnutie venezuelského najvyššieho súdu a uznal víťazstvo súčasného prezidenta Nicolása Madura. Uviedol však, že dokument podpísal pod nátlakom a je preto neplatný.

06:35

Sociálna sieť X sa stala pre mnohých používateľov v Brazílii prístupnou, vďaka novej aktualizácii, ktorá obišla príkaz na zablokovanie siete vydaný minulý mesiac tamojším Najvyšším súdom.

06:33

Biely dom varoval pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po sérii výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, ku ktorým došlo v utorok a v stredu. Pri výbuchoch zahynulo viac ako 30 ľudí. Palestínske militantné hnutie Hamas z výbuchov obviňuje Izrael. 

06:31

Peruánska prezidentka Dina Boluarteová vyhlásila mimoriadny stav v troch regiónoch, kde vyčíňajú ničivé lesné požiare, ktoré si už vyžiadali najmenej 16 obetí na životoch.

06:29

Vo svete, konkrétne v Európe, Severnej Amerike a Ázii, sa momentálne rýchlo šíri nový subvariant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

06:22

Americký prezidentský kandidát Donald Trump a poľský prezident Andrzej Duda spoločne navštívia mesto Doylestown v americkom štáte Pensylvánia. Pre agentúru PAP to bez uvedenia ďalších podrobností potvrdil zástupca Trumpovho štábu.

Včera 20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Včera 20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Včera 20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

Včera 19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali