Voľby ukázali dva elementárne problémy, ktoré treba riešiť

❚❚

Bratislava 14. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

Voľby, ktoré máme za sebou a pre demokratickú časť spoločnosti, ktorá odmieta cenzorské zásahy, obmedzovanie slobody a porušovanie základných ľudských práv dopadli našťastie dobre. Nebolo to ľahké víťazstvo. Demokratické sily boli pod ťažkou paľbou prisluhovačov USA, Bruselu a Sorosa

hlasovacie lístky
Na snímke hlasovacie lístky pre Slovákov žijúcich v zahraničí

Brusel sa už úplne otvorene vybral po cestičke obmedzovania ľudských práv. Cenzúru zavádza do médií ale hlavne na sociálne siete. Muskova sociálna sieť X (bývalý Twitter) má kvôli tomu v Európe obrovské problémy. To, čo je ešte možné a dovolené v USA, to už nie je dovolené a legálne v Európe. Nevolená verchuška sa tu usiluje o vládu totalitnými metódami a to na orwelovský spôsob, čo je obzvlášť odporné. Cenzorský zákon nazvú Zákon o slobode médií a zbrane nakupujú a dodávajú prostredníctvom zákona, ktorý nazvali Európsky mierový nástroj. Človeku sa chce zvracať. Na túto orwellovčinu upozornil maďarský premiér Viktor Orbán a Maďarsko je v EÚ zatiaľ jediná krajina, ktorá rebeluje. Uvidíme, či Fico bude mať odvahu postaviť sa za slobodu a svoj štát.

.

USA už tradične sledujú svoje ríšske záujmy hegemona. Na to v podriadených krajinách potrebujú vlády, ktoré nebudú váhať ísť proti svojim obyvateľom a poškodzovať ich v záujme USA. Veľvyslanectvo za plotom preto fungovalo na 150 %. Američania úplne bezostyšne zasahovali do našich volieb. Vypínali profily na facebooku a znižovali dosah politikom, ktorí im nejdú po ruke a tak znižovali ich volebný zisk. Liali peniaze do mimovládok, aby tieto, ako ďalšia politická sila, kampaňovali za ich záujmy. To čo sa dialo na Slovensku je ukážkový prípad zasahovania do volieb cudzieho štátu.

Zasahovanie do volieb, ktoré sme na Slovensku sledovali v priamom prenose je samo o sebe veľký problém. Bude treba to určite riešiť. Ťažko dnes povedať, či na to bude odvaha. Prvým krokom by totiž bolo prebratie amerického zákona FARA o zahraničných agentoch. Tu však predpokladám, že Pellegrini, takéto pokusy stopne.

.

Pozrime sa preto, na koho boli kampane a ovplyvňovanie cez médiá najviac zacielené. Skoro všetky mimovladkárske snahy boli nasmerované na mladých ľudí. Je to prirodzené. Mladí ľudia chcú byť moderní, odmietajú autoritu rodičov, z pod ktorej sa práve vymaňujú, nemajú životné skúsenosti a sú najľahšie ovplyvniteľní a manipulovateľní.

Voľby ukázali, že mladí ľudia volili v omnoho väčšej miere cudzími silami propagovanú stranu Progresívne Slovensko ako iné vekové skupiny. To znamená, že sa ich naozaj podarilo médiám a mimovládkam najviac ovplyvniť.

Riešenie tohto problému je preto v zvýšení veku pre účasť vo voľbách. Tak ako v USA môžete mať vodičák už v 16-tich rokov ale alkohol môžete legálne konzumovať až od 21, tak aj na Slovensku by sa mala hranica pre právo voliť posunúť na 25 rokov, keď už mladí ľudia ukončia svoje vzdelávanie, vyjdú zo stredných a vysokých škôl a aspoň z časti už okúsia reálny život. Na prijatie takého riešenia, aj keď to samozrejme nebude bez kvílenia mimovládok a liberálnych dezinformačných médií, by sa mohla nájsť u vládnych strán odvaha.

Druhým problémom sa ukazuje voľba ľudí dlhodobo žijúcich v zahraničí. Títo ľudia nemajú aktívny kontakt so svojou domovinou a svoj politický názor si tvoria hlavne na základe informácii z dezinformačných médií. Problém u tejto časti populácie je v tom, že nemá ako si korigovať svoje politické postoje. Ľudia, ktorí žijú na Slovensku, často sledujú tie isté dezinformačné zdroje, ale potom sa na pracovisku, v krčme, pri voľnočasových aktivitách atď. stretnú aj s ľuďmi, ktorí sú rozhľadenejší a majú informácie aj z nezávislých slobodných médií. Takto sa obe skupiny vzájomne konfrontujú v debatách a korigujú svoje postoje. Je to obohacujúce pre všetkých.

Ľudia žijúci v zahraničí takúto možnosť nemajú. Stretajú sa prevažne s cudzincami, ktorí o Slovensku a jeho problémoch nemajú žiadnu vedomosť. Preto by títo v zahraničí dlhodobo žijúci Slováci ani nemali zasahovať do vývoja Slovenska. Nevedia totiž z vonku posúdiť, čo Slovensko potrebuje a čo je preň najlepšie.

.

Stretáme sa tu aj istým mentálnym paradoxom, ktorý je ťažko logicky uchopiteľný. Ľudia, ktorí dlhodobo žijú v zahraničí často kritizujú niektoré aspekty v západných krajinách. Medzi často kritizované patrí aj množstvo neintegrovateľných migrantov, ktorí úplne evidentne spôsobujú v ich hostiteľských krajinách problémy. Kritizujú často aj cancel culture, keď sú svedkami, ako rôzne menšiny, aktivisti a médiá zlikvidujú život ľuďom za názor. A potom volia poštou z týchto svojich prechodných krajín a hlas dajú stranám, ktoré sa presne tieto negatíva snažia presadiť aj v ich domovskej krajine – na Slovensku. Paradox.

Preto je potrebné zrušiť voľbu poštou zo zahraničia a aj na tento krok by sa mohla nájsť odvaha.

Očakávania máme všetci veľké. Chceme, aby nová vláda vymanila Slovensko zo zovretia jeho nepriateľov. A budeme sledovať, či politici, ktorých rétorika bola pred voľbami veľmi jednoznačná, nájdu odvahu splniť svoje sľuby.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Včera 19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

Včera 19:43

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

Včera 19:42

Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany.

Včera 19:42

Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou.

Včera 19:41

Budovu v Bejrúte, v ktorej sídlia okrem rôznych firiem aj veľvyslanectvá Nórska a Azerbajdžanu či redakcia spravodajskej televízie al-Džazíra, vo štvrtok evakuovali v dôsledku falošných varovaní pred bombovým útokom.

Včera 19:40

Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií.

Včera 19:38

Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher považuje za potrebné, aby Európska únia (EÚ) a Čína v spore o clá na elektromobily hľadali riešenie prostredníctvom dialógu. Z pohľadu Rakúska je nevyhnutné pokračovať v snahe o dosiahnutie dohody s cieľom vytvoriť spravodlivé podmienky hospodárskej súťaže, vyhlásil vo štvrtok minister.

Včera 19:14

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy.

Včera 18:57

Najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva ohrozenou chudobou sú deti. Svoje prostredie si pritom nevyberajú, vytvárajú im ho dospelí. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa chudoby na to poukázal komisár pre deti Jozef Mikloško.

Včera 18:56

Medzinárodné spoločenstvo sa musí napriek “zložitému geopolitickému prostrediu” spojiť, aby dokázalo čeliť spoločným výzvam, ako je nedostatočný hospodársky rast a existenčná hrozba v podobe klimatickej krízy, vyhlásila vo štvrtok výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

Včera 18:51

Napriek aktuálnemu zníženiu sadzieb nemožno menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) považovať za uvoľnenú. V reakcii na štvrtkové rozhodnutie Rady guvernérov ECB znížiť kľúčové sadzby o ďalších 25 bázických bodov to uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali