Prieskum agentúry Focus: Na čele Smer so 17 percentami, druhé OĽaNO s 13,3 percentami, Vlasť stúpa

Prieskum agentúry Focus: Na čele Smer so 17 percentami, druhé OĽaNO s 13,3 percentami, Vlasť stúpa

Bratislava 13. februára 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Graf: HS)

 

Upozornenie: Pretože prieskumy agentúr sa pri posledných parlamentných voľbách od skutočných výsledkov značne líšili, k výsledkom aktuálnych prieskumov pristupujte s použitím kritického myslenia

 

Reklama

Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v prvej polovici februára, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 17 percent, druhé by bolo OĽaNO, ktoré by volilo 13,3 percenta respondentov, na treťom mieste by skončila ĽSNS so ziskom 12,2 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu volebných preferencií, ktoré na objednávku koalície PS-Spolu zrealizovala agentúra Focus v dňoch 6. – 12. februára 2020

Graf volebného prieskum agentúry Focus

Po prvej trojici nasleduje koalícia PS-Spolu so ziskom 9,3 percenta hlasov, Za ľudí, ktorých by volilo 8,2 percenta voličov a hnutie Sme rodina, ktorému by dalo hlas 7,8 percenta opýtaných.

Reklama

Parlamentné mandáty by získalo aj KDH, ktorému by hlas odovzdalo 5,4 percenta voličov a SaS, ktorá v prieskume získalo 5,3 percenta hlasov.

Mimo NR SR by ostala SNS (4,4 percenta), Most-Híd (4,2 percenta), Dobrá voľba (4 percentá), Maďarská komunitná spolupatričnosť (3,9 percenta) a aj strana Vlasť, ktorú by volilo 3,2 percenta respondentov.

V prepočte na mandáty by Smer-SD získal v parlamente 33 kresiel, OĽaNO 25, ĽSNS 23 kresiel. Koalícia PS-Spolu by získala 18, Za ľudí 16 a Sme rodina 15 mandátov. KDH i SaS by zastupovalo v parlamente po desať poslancov.

Ostatné strany získali v prieskume menej ako jedno percento hlasov. Pol percenta by získala Demokratická strana, 0,4 percenta Slovenské hnutie obrody. Pre stranu Socialisti.sk, rovnako pre Starostov a nezávislých kandidátov by sa rozhodlo 0,3 percenta voličov. Jednu desatinu percenta hlasov získali v prieskume subjekty Máme toho dosť!, Solidarita – Hnutie pracujúcej chudoby a 99 % – občiansky hlas. V prieskume sa objavili aj strany Slovenská liga, Hlas ľudu, Hlas pravice, Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku a Práca slovenského národa – s nulovým ziskom.

Na voľbách by sa z celkového počtu opýtaných nezúčastnilo 9,2 percenta respondentov, ďalších 7,7 percenta nevedelo odpovedať, či sa na voľbách zúčastní.

Reklama

Na Slovensku by mohla vzniknúť pravicová vláda piatich strán a nepotrebovala by ani hnutie Sme rodina

Na Slovensku by mohla po parlamentných voľbách vzniknúť pravicová vláda piatich strán a nepotrebovala by ani hnutie Sme rodina. Koalíciu by mohli vytvoriť Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) – Progresívne Slovensko (PS)/Spolu – Za ľudí – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a Sloboda a Solidarita (SaS). Spoločne by obsadili v snemovni 79 kresiel. Ak sa k nim pridá aj Sme rodina s 15 poslancami, nová koalícia by mala ústavnú väčšinu 94 mandátov zo 150-členného parlamentu. Ukázal to prieskum agentúry Focus na objednávku koalície PS/Spolu. Podľa sociológa Martina Slosiarika z Focusu je však vytvorenie ústavnej väčšiny čisto politickým rozhodnutím či bude chcieť vládne zoskupenie po voľbách prijať aj ústavné zmeny.

Tesne nad prahom vstupu do parlamentu je KDH (5,4 %) a SaS (5,3%). Mimo parlamentu by zostali súčasné vládne subjekty Slovenská národná strana (4,4 %) aj Most-Híd (4,2%). Podľa Slosiarika práve prípadný prepad hlasov bude veľmi dôležitým faktorom pre zostavenie vlády. „Čím väčší prepad hlasov, tým pravdepodobne väčší zisk pre strany, ktoré prekročia päťpercentnú hranicu. Potom rastie šanca, že by nebola potrebné koalícia piatich, ale štyroch, prípadne troch strán,“ priblížil sociológ a dodal, že čím menej strán bude v novej koalícii, tým lepšie sa v nej môžu manažovať vzájomné vzťahy.

V prieskume obsadil prvé miesto Smer-sociálna demokracia so 17 percentami. Podľa sociológa sa strana bude snažiť v prvom rade udržať si voličov. „Prostredníctvom ohlásených sociálnych opatrení chce však ešte prilákať na poslednú chvíľu nových voličov, lebo si uvedomuje, že ich veľmi potrebuje,“ povedal sociológ.

Reklama

Na Smer-SD sa ako druhé doťahuje OĽaNO Igora Matoviča s 13,3 percenta. Slosiarik si myslí, že Matovič zabodoval neustálou mediálnou pozornosťou. „Najpodstatnejšie pre Matoviča je, s čím asi aj taktizoval, že nepristúpil do opozičného paktu o neútočení. Umožnilo mu to prichádzať do konfliktných situácii, v ktorých sa mohol vyhraňovať aj voči potenciálnym partnerom. Tým pádom bol viditeľnejší, a pritom robil svoj štýl politiky,“ zhodnotil Slosiarik.

Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko nezaznamenala oproti januárovému prieskumu významnejší výkyv. Dosahuje niečo vyše 12 percentnú podporu.

Volebná koalícia PS/Spolu sa drží tesne nad 9 percentami. Mierny pokles zaznamenala strana Za ľudí Andreja Kisku. Dosiahla podporu 8,2 percenta. V predchádzajúcom prieskume v januári by jej dalo hlas 10,8 opýtaných. Sociológ vysvetlil pokles tým, že možno časť bývalých voličov OĽaNO, ktorí boli dočasne u Kisku, sa vrátili späť k Matovičovi, lebo „je pre nich viditeľnejší a autentickejší“. Kiska sa podľa Slosiarika snaží bojovať proti Smeru-SD, ale nie je v kampani „tak silno symbolicky prítomný pre voliča“.

Pre KDH a SaS, ktoré sú tesne nad päťpercentným pásmom ohrozenia, bude podľa sociológa dôležité si voličov udržať. „Aby u nich nenastal efekt veľkého vozňa. Teda, že voliči radšej pôjdu za víťaznými stranami, hoci funguje aj opačný efekt a ľudia zachraňujú strany v ohrození,“ poznamenal.

Mimo parlamentu sa v prieskume ocitla SNS. Sociológ hovorí, že SNS pred minulými voľbami v roku 2016 naviazala na seba širokospektrálnych voličov a zafungovali aj sympatie k lídrovi strany Andrejovi Dankovi ako novému politikovi. „SNS vtedy na seba naviazala rôznu sortu voličov. Dnes sa rozpŕchli. Danko nestráca na základe programových vecí, ale ten jeho imidž je tak naštrbený, že ho nevolia,“ uzavrel Slosiarik.

Parlamentné voľby sa uskutočnia v sobotu 29. februára.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali