Vojaci KĽDR v ruských silách zamiešali Západom. Ako odpovie?

❚❚

Kyjev 28. októbra 2024 (HSP/Foto:Screenshot Youtube)

 

Vyslanie vojsk KĽDR do Ruskej federácie prinútilo Západ uvedomiť si, že má „len málo možností, ako reagovať bez toho, aby spôsobil ešte väčšiu eskaláciu“ vojny na Ukrajine, píše agentúra Bloomberg

korea vojaci
Na snímke severokórejskí vojaci

Zdroje uviedli, že vyslanie vojakov by bolo „bodom obratu“ vo vojne, keďže sa stáva čoraz globálnejšou s väčším počtom vonkajších hráčov.

.

Južná Kórea už uviedla, že v reakcii na to môže začať dodávať zbrane Ukrajine. Do vojny by tak boli vtiahnuté dve z najväčších svetových delostreleckých síl.

Západ má niekoľko možností, ako reagovať, ale „nástroje zostávajú rovnaké ako vždy“.

.

Litovský minister zahraničných vecí vyzval na prehodnotenie myšlienky vyslať na Ukrajinu západných inštruktorov. Ďalšou možnosťou by bolo, aby USA zrušili obmedzenia na diaľkové údery na ruské územie, „ale to by si vynútilo prehodnotenie toho, čo bolo predtým pre Bidenov tím červenou čiarou“. Treťou možnosťou by bolo umožniť spojencom brániť vzdušný priestor Ukrajiny, proti čomu sa vedenie USA a NATO tiež predtým postavilo.

Zároveň je nepravdepodobné, že by sa niektoré z týchto rozhodnutí prijalo pred voľbami v USA, uviedol denník.

Podľa Nadácie Friedricha Naumanna pre slobodu dodala Severná Kórea Ruskej federácii zbrane v hodnote 5,5 miliardy dolárov.

Pre porovnanie, celá produkcia Severnej Kórey sa odhaduje len na 23,7 miliardy dolárov. To znamená, že Pchjongjang na vojne na Ukrajine výrazne zarobil.

Tieto zisky by sa mohli zvýšiť o ďalšie stovky miliónov dolárov, ak sa severokórejské jednotky skutočne priamo zúčastnia na vojne.

.

Výrazne sa zvýšil aj obchod s iným tovarom medzi krajinami, a to na 52,9 milióna dolárov v prvej polovici roka 2024 z 34,4 milióna dolárov v roku 2023.

 

Ukrajinci sa pripravujú na prvé útoky kórejských vojakov

Velitelia AFU už pripravujú svojich bojovníkov na prvé útoky za účasti severokórejských vojakov v Kurskej oblasti, kam dorazili minulý týždeň, uviedol denník The New York Times.

„Boli sme varovaní pred ofenzívou v blízkej budúcnosti. Pravdepodobne v najbližších dňoch,“ povedal v sobotu Artem Cholodkevič, zástupca veliteľa 61. mechanizovanej brigády.

Ukrajinská armáda dostala k dispozícii ukrajinsko-korejského prekladateľa, ktorý má vyzvať Kórejčanov, aby sa vzdali.

.

Niektorí analytici sa domnievajú, že Kórejci nebudú bojovať priamo, ale budú strážiť objekty mimo frontovej línie, čím uvoľnia ruskú armádu. Existujú otázky o ich bojovej pripravenosti a súdržnosti, ako aj o ich koordinácii s Rusmi.

Ukrajinské centrum pre obranné stratégie sa však domnieva, že Kórejci budú práveže útočiť – a ako prví sa pustia do opevnených ukrajinských pozícií, pričom ďalší na rade budú Rusi.

Publikácia odhaduje, že AFU drží v Kurskej oblasti približne 30 tisíc vojakov. Presun 10 000 Severokórejčanov by mohol skutočne zmeniť pomer síl v prospech Ruskej federácie, domnieva sa ukrajinská armáda.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:52

Protestné zhromaždenie v Tbilisi bolo vyhlásené za ukončené, informovali miestne médiá.

Po zaspievaní hymien EÚ a Gruzínska sa protestujúci začali rozchádzať.

Hlavnou požiadavkou opozície je znovuzvolenie parlamentu.

Na akcii sa zúčastnilo až 15 tisíc ľudí. V Tbilisi to nie je najväčšie číslo. Počas zhromaždení proti zákonu o zahraničných agentoch v máji tohto roku sa na nich podľa opozičných médií zúčastnilo až 200 tisíc ľudí.

18:44

Americký prezident Joe Biden v pondelok odovzdal svoj hlas v prezidentských voľbách. Hlasoval predčasne vo svojom domovskom štáte Delaware, a to za svoju viceprezidentku a kandidátku Demokratickej strany Kamalu Harrisovú. Pred novinármi sa vyjadril, že je presvedčený o jej víťazstve.

18:42

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v pondelok vyzvala na nezávislé vyšetrenie “nezrovnalostí”, ktoré sprevádzali víkendové parlamentné voľby v Gruzínsku. Predsedníčka EK trvá na tom, že Gruzínci “majú právo vedieť, čo sa stalo.”

18:42

Tisíce Gruzíncov v pondelok na výzvu proeurópskej opozície prišli pred budovu parlamentu v centre Tbilisi, aby protestovali proti výsledkom sobotňajších parlamentných volieb, ktoré považujú za sfalšované.

Gruzínsko
Demonštranti mávajú gruzínskymi a ukrajinskými vlajkami pred gruzínskom parlamentom počas opozičného protestu proti výsledkom parlamentných volieb v gruzínskom Tbilisi v pondelok 28. októbra 2024
18:21

Severná Kórea vyslala do Ruska približne 10.000 vojakov, uviedla v pondelok hovorkyňa amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová. Pentagón zároveň očakáva, že v priebehu nasledujúcich týždňov absolvujú výcvik a budú vyslaní do bojov proti ukrajinským jednotkám v ruskej Kurskej oblasti.

18:21

Opozícia na protestnom zhromaždení v Tbilisi požaduje nové voľby.

Na zhromaždení vystúpil jeden z lídrov opozičného Jednotného národného hnutia Giorgi Vašadze, ktorý v mene koalície vyslovil požiadavku na nové voľby v krajine „pod vedením medzinárodnej volebnej administratívy“.

Nevysvetlil, čo má na mysli pod touto administratívou, ale zrejme tým myslí, že opozícia nedôveruje ÚVK.

Opoziční lídri na zhromaždení tiež uviedli, že nemienia začať rokovať s úradmi o iných otázkach, ako je organizácia nových volieb.

18:20

Izrael nedostal od Hamasu žiadnu oficiálnu odpoveď na rôzne návrhy dohody o rukojemníkoch, o ktorých sa diskutuje. Informoval o tom v pondelok denník The Times of Israel (TOI), ktorý sa odvolal na nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa tímu izraelských vyjednávačov.

18:19

Británia uvalila v pondelok sankcie na tri ruské PR agentúry a troch ich popredných predstaviteľov. Podľa britského rezortu diplomacie sa totiž snažia pomocou dezinformácií “podkopávať a destabilizovať Ukrajinu a jej demokraciu”.

18:03

17:43

Libanonská proiránska ozbrojená skupina Hizballáh vystrelila v priebehu pondelka na Izrael viac ako 100 rakiet, zatiaľ čo izraelské jednotky pokračovali vo svojej operácii v južnom Libanone.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke hrad Brekov (Brekovský hrad), zrúcanina hradu z 13. storočia, sa týči nad obcou Brekov v okrese Humenné

Autor: TASR-Milan Kapusta

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali