Vo VÚSCH v Košiciach zrealizovali unikátnu operáciu srdca

❚❚

Košice 7. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)

 

Vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach ako prví na svete zrealizovali unikátnu operáciu srdca. Pacientovi vytvorili pľúcnu chlopňu z jeho vlastného tkaniva a poškodenú aortálnu chlopňu vymenili za tú pôvodnú – pľúcnu. TASR o tom informoval hovorca kardioústavu Igor Michalčík

VÚSCH
Na snímke VÚSCH

Ako spresnil, išlo o zložitejšiu modifikáciu už existujúcej Rossovej operácie, no v porovnaní s ňou prináša pacientovi viacero benefitov. Eliminovaná je doživotná liečba zameraná na riedenie krvi a vlastné tkanivo je zároveň odolnejšie voči potenciálnym infekciám. “V tomto prípade sme prvýkrát na svete vymodelovali novú pľúcnu chlopňu z vlastného osrdcovníka pacienta namiesto štandardne používaného takzvaného homograftu od darcu alebo biologickej chlopňovej náhrady,” spresnil chirurg Adrián Kolesár, ktorý Rossovu operáciu modifikoval spolu s dvomi českými kolegami. Jediný pokus o niečo podobné realizovali v Japonsku na mŕtvom prasati, nikdy však na žijúcom človeku.

.

Operácia trvala takmer osem hodín, pričom ju vykonávali dva kardiochirurgické tímy na dvoch operačných sálach. Kým na jednej realizovali explantáciu poškodenej aortálnej chlopne a jej následnú výmenu za pacientovu vlastnú pľúcnu chlopňu, na druhej vznikala úplne nová pľúcna chlopňa z vlastného tkaniva pacienta.

Pacientom bol 35-ročný Matej Pavlovič, ktorému zistili vrodenú chybu. “V mojom vnímaní sveta to bolo také, že je to pre mňa jediná možnosť. Vedel som, že by ma to v budúcnosti nemalo nejako obmedzovať, takže nebolo nad čím premýšľať,” povedal. V tele nemá žiadne cudzie teleso či tkanivo a vďaka operácii by tak mal viesť kvalitnejší a plnohodnotný život bez každodenného užívania liekov. O dva týždne by mal takúto operáciu podstúpiť ďalší pacient.

.

Podľa kardiochirurga a zároveň generálneho riaditeľ VÚSCH Štefana Lukačína ide o významný míľnik na poli kardiochirurgie, pričom zaznamenali už aj ohlasy zo zahraničia. V súvislosti s touto unikátnou operáciou chystajú odborné publikácie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:03

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck v pondelok pripustil, že hospodárstvo krajiny, najväčšie v eurozóne, je na tom zle. Reagoval tak na správy v médiách, podľa ktorých nová vládna prognóza počíta s poklesom hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2024. TASR správu prevzala z DPA.

16:01

Kybernetická bezpečnosť má zásadný význam pre bezproblémové fungovanie informačných systémov verejnej správy. Ministerstvo financií (MF) SR sa preto aktívne pripája ku kampani Európskeho mesiaca kybernetickej bezpečnosti, ktorá prebieha počas celého októbra, informoval rezort v pondelok.

Dvanásty ročník Európskeho mesiaca kybernetickej bezpečnosti organizuje Európska agentúra pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (ENISA). Zameriava sa pritom na zvýšenie úrovne kybernetickej odolnosti v celej Európskej únii (EÚ).

16:00

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok prisľúbil, že Izrael zaplatí za genocídu v Pásme Gazy. Vyhlásil to v deň prvého výročia útoku palestínskych militantov Hamasu na Izrael. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

15:59

Talianska premiérka Giorgia Meloniová si v pondelok pripomenula prvé výročie teroristického útoku Hamasu na juh Izraela návštevou hlavnej synagógy v Ríme. Opätovne tiež potvrdila právo Izraela brániť sa, informoval spravodajský server The Times of Israel (TOI), píše TASR.

Talianska premiérka podľa TOI uznala právo Izraela na bezpečný život v rámci jeho hraníc, ale vyjadrila zároveň poľutovanie nad devastáciou, ktorú v Pásme Gazy rozpútali izraelské jednotky.

15:57

Pápež František v pondelok – v deň prvého výročia útoku palestínskych militantov Hamasu na Izrael – odsúdil “hanebnú neschopnosť” svetových mocností ukončiť konflikt na Blízkom východe. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Hlava katolíckej cirkvi opakovane vyzvala na zastavenie bojov na Blízkom východe a inde vo svete. Minulý týždeň vyhlásil František 7. október za celosvetový deň modlitieb a pôstu za pokoj vo svete.

14:00

Tím zámorskej NHL Vancouver Canucks podpísal novú trojročnú zmluvu s útočníkom Nilsom Höglanderom. Švédsky hokejista zarobí ročne 3 milióny amerických dolárov. Klub o tom informoval na svojom webe. Kontrakt začne platiť v sezóne 2025/26.

13:45

Český zahraničný obchod skončil v auguste s prebytkom. TASR o tom informuje na základe správy Českého štatistického úradu (ČSÚ). Bilancia českého zahraničného obchodu s tovarmi skončila v auguste v bežných cenách s prebytkom 14,3 miliardy Kč (564,17 milióna eur), uviedol vo svojom predbežnom odhade ČSÚ. To bol o 20,3 miliardy Kč lepší výsledok ako v rovnakom mesiaci pred rokom.

13:43

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v pondelok oznámila, že od 17. augusta začala trestné stíhanie proti 14 zahraničným novinárom za nelegálne prekročenie hraníc medzi Ukrajinou a ruskou Kurskou oblasťou. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Ako uvádza Reuters, za nelegálne prekročenie hraníc hrozí podľa ruského zákona až päťročné väzenie.

13:39

Vládna strana Gruzínsky sen opäť iniciuje procedúru impeachmentu proti prezidentke Salome Zurabišviliovej. Podľa rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) to v pondelok uviedol predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili, píše TASR.

Dôvodom na odvolanie z funkcie sú podľa Papuašviliho cesty Zurabišviliovej do zahraničia – do Paríža, Bruselu, Berlína a Varšavy – bez súhlasu vlády.

Emmanuel Macron Salome Zurabišviliová
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron a gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová pózujú pred začiatkom frankofónneho summitu pred Elyzejským palácom v Paríži
13:24

Od začiatku roka podľahlo v Nigérii cholere už viac než 350 ľudí, čo proti rovnakému obdobiu minulého roka predstavuje 239-percentný nárast. Vyplýva to z údajov Nigérijského centra pre kontrolu chorôb.

13:22

Slováci všetkých generácií čoraz častejšie používajú sociálne médiá. 95 % používateľov internetu ich navštevuje aspoň raz týždenne. Každý deň ich používa 87 % respondentov. Informovala o tom spoločnosť AMI Digital na základe svojho prieskumu AMI Digital Index. Zúčastnilo sa na ňom 1031 používateľov internetu zo Slovenska.

13:21

Miera nezamestnanosti je na Slovensku stabilná, najväčší dopyt je po zahraničných pracovníkoch. Zamestnávateľom chýbajú najmä zamestnanci v priemysle, naopak administratívne služby zaznamenali v posledných mesiacoch nárast nových pracovníkov a miera voľných pracovných miest v tejto sfére klesala.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nadšenci lietajúcich šarkanov počas podujatia Šarkaniáda na lúke pod Jedľovinou vo Varíne

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali