Vo veku 98 rokov zomrel detský infektológ Ján Virgala

❚❚

Košice 11. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

Vo veku 98 rokov zomrel detský infektológ Ján Virgala. Informovala o tom Detská fakultná nemocnica (DNF) Košice na sociálnej sieti. Virgala bol priekopníkom v diagnostike a liečbe viacerých ochorení, ako aj v oblasti očkovania

Otvorenie nového očkovacieho centra proti ochoreniu Covid-19 v UNLP v Košiciach
Na snímke vľavo Ján Virgala

Virgala bol prvým primárom samostatného detského infekčného oddelenia vo vtedajšej Krajskej detskej nemocnici v Košiciach, kde pôsobil od roku 1966.

.

“V tejto pozícii strávil 26 rokov, počas ktorých sa zapísal medzi uznávaných odborníkov v oblasti infektológie,” uviedla DFN.

Pripomenula, že bol priekopníkom v diagnostike a liečbe závažných ochorení, ako toxokaróza, Kawasakiho choroba, Reyov syndróm a nozokomiálne nákazy.

.

“Bol silným zástancom racionálnej antibiotickej liečby a dôsledne dbal na hygienicko-epidemiologické zásady, pričom kládol mimoriadny dôraz na hygienu rúk,” dodala.

V roku 2016 získal pri príležitosti životného jubilea 90 rokov Cenu primátora mesta Košice za celoživotný prínos a šírenie osvety v oblasti pediatrie a infektológie.

“Patrí do generácie pediatrov, ktorí boli pioniermi očkovania na východnom Slovensku. Po druhej svetovej vojne chodil s vakcínami po východoslovenských dedinách a šíril osvetu,” uviedol vtedy magistrát s tým, že počas svojej profesionálnej kariéry zaočkoval tisíce detí a ďalšie stovky liečil ako infektológ.

Bol tiež medzi prvými zaočkovanými Slovákmi proti ochoreniu COVID-19.

Posledná rozlúčka s Virgalom sa konala vo štvrtok (10. 10.) v Košiciach.

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:10

Nemecký tanker s vykurovacím olejom, na ktorom v piatok ráno vypukol požiar, odtiahnu do prístavu Rostock. Hasiči dostali oheň pod kontrolu a úplne ho uhasia po príchode plavidla do prístavu. V piatok o tom informovali predstavitelia záchranných zložiek.

18:09

V piatok v Albánsku otvorili dve centrá na prijímanie žiadateľov o azyl prichádzajúcich do Talianska, uviedol pod podmienkou anonymity taliansky predstaviteľ. Ide o dohodu medzi oboma krajinami, ktorá je zameraná na obmedzenie nelegálnej migrácie do Európskej únie.

17:55

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v piatok svetových lídrov, aby boli “jasnozriví” a pracovali na úplnom odstránení jadrových zbraní. Vyjadril sa po tom, ako Nobelovu cenu mieru udelili organizácii preživších Hirošimy a Nagasaki. Tohtoročnú voľbu Nobelovho výboru ocenili aj ďalší svetoví lídri.

17:54

Ústavný súd v Bosne a Hercegovine v piatok pozastavil platnosť časti učebných osnov zavedených na základných školách v autonómnej časti Republika srbská (RS). Osnovy glorifikujú srbských vojnových zločincov, ktorých prezentujú ako vojnových hrdinov, čo podľa súdu môže prispieť k segregácii a diskriminácii žiakov iného ako srbského etnického pôvodu.

17:36

Izraelská armáda detailne posúdi incidenty, pri ktorých podľa vlastného vyjadrenia neúmyselne spôsobila zranenia pracovníkom Dočasných síl OSN (UNIFIL) v Libanone, a to dva dni po sebe. Armáda to uviedla v piatkovom vyhlásení.

16:59

Počas útoku z Libanonu na sever Izraela zahynul thajský poľnohospodársky pracovník a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia, uviedli v piatok izraelské záchranné služby a armáda.

16:58

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vníma pozitívne, že vláda deklaruje plán ozdravenia verejných financií. Zároveň však upozornila, že pre avizované zníženie deficitu na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2027 chýbajú vyšpecifikované opatrenia v objeme 0,4 % HDP pre rok 2026 a až 1,9 % HDP vo volebnom roku 2027.

16:58

Väčšina ministrov financií a šéfov centrálnych bánk zo skupiny krajín BRICS sa v piatok, pred samitom BRICS koncom tohto mesiaca, nezúčastnila na stretnutí v Moskve. Namiesto toho tam poslali nižších úradníkov. Ukázali to oficiálne dokumenty.

16:57

Výdavky na sociálnu oblasť z kapitoly Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) dosiahnu na budúci rok 4,83 miliardy eur, čo je medziročný nárast oproti rozpočtu minulého roka o viac ako sedem percent. Najviac financií pôjde na podporu rodín, zdravotne znevýhodnených ľudí a dôchodcov. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027, ktorý na rokovanie tripartity predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dvojica jazdcov vedie pár ťažných koní, míňajúc stromy jesenných farieb, pred Billingsovou farmou vo Woodstocku

Autor: TASR/AP-Charles Krupa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali