Vo veku 76 rokov zomrel Sven-Göran Eriksson, bývalý tréner Anglicka

❚❚

Štokholm 26. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

Aktualizované 26. augusta 2024 15:49

Vo veku 76 rokov zomrel bývalý švédsky futbalový tréner Sven-Göran Eriksson. Kormidelníkovi, ktorý viedol anglickú reprezentáciu v rokoch 2001-2006, v januári diagnostikovali rakovinu pankreasu v terminálnom štádiu. Vtedy uviedol, že mu zostáva “prinajlepšom” rok života

Sven-Göran Eriksson
Na snímke Sven-Göran Eriksson

“Dnes ráno zomrel pokojne v kruhu svojej rodiny vo svojom dome,” povedal jeho agent Bo Gustavsson pre agentúru AFP. Eriksson bol prvý cudzinec na lavičke Anglicka. Tím sa dostal do štvrťfinále MS 2002 a 2006 a aj ME 2004. Viedol zlatú generáciu hráčov vrátane Davida Beckhama, Paula Scholesa, Franka Lamparda, Waynea Rooneyho i Stevena Gerrarda.

.

Pôsobil tiež na reprezentačných lavičkách Mexika, Pobrežia Slonoviny a naposledy Filipín. Počas svojej bohatej trénerskej kariéry viedol viaceré popredné európske kluby. Preslávil sa ziskom ligových titulov s Laziom Rím v Taliansku, Benficou Lisabon v Portugalsku a IFK Göteborg v rodnom Švédsku. V sezóne 1999/2000 ho vyhlásili za najlepšieho trénera Serii A.

Princ William sa s Erikssonom stretol pri mnohých príležitostiach a označil ho za “skutočného džentlmena: “Smutná správa o odchode Svena-Gorana Erikssona. Niekoľkokrát som sa s ním stretol vždy ma zasiahla jeho charizma a vášeň pre hru. Moje myšlienky sú s jeho rodinou a priateľmi,“ napísal na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

.

“Je to veľmi smutný deň. Všetkým anglickým fanúšikom dal také výnimočné spomienky. Nikto nikdy nezabudne na víťazstvo 5:1 v Mníchove nad Nemeckom pod Svenovým vedením,” povedal výkonný riaditeľ Anglickej futbalovej asociácie (FA) Mark Bullingham a dodal: “Sven bude právom uznávaný a navždy si ho budeme pamätať za jeho významnú prácu s anglickým tímom a za jeho širší prínos pre hru. V mene mojich bývalých i súčasných kolegov v FA myslíme na jeho priateľov a rodinu. Bude nám veľmi chýbať a my mu vzdáme hold, keď budeme budúci mesiac hrať s Fínskom vo Wembley.”

Hold vzdal aj úradujúci anglický majster Manchester City, ktorý Eriksson viedol v sezóne 2007/2008. “Chceli by sme vyjadriť úprimnú sústrasť rodine a priateľom Svena-Gorana Erikssona, ktorý zomrel vo veku 76 rokov. Odpočívaj v pokoji, Sven.”

Reagoval aj Liverpool, ktorý Švédovi v marci splnil životný sen tým, že mu umožnil viesť tím v charitatívnom zápase legiend proti Ajaxu Amsterdam na Anfielde. “Odpočívaj v pokoji, Sven-Göran Eriksson. Myšlienky všetkých v klube sú v tomto mimoriadne smutnom čase so Svenovou rodinou a priateľmi.”

Na úmrtie reagovala aj Európska futbalová únia (UEFA): “V mene európskej futbalovej komunity sme všetci v UEFA hlboko zarmútení správou o úmrtí Svena-Görana Erikssona. Sven bol milovanou osobnosťou futbalu, v roku 1982 vyhral Pohár UEFA ako tréner IFK Göteborg a v roku 1999 doviedol Lazio k zisku Pohára víťazov pohárov UEFA. Odpočívaj v pokoji, Sven.”

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:32

Rusko odobralo akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže a “ohrozenia bezpečnosti Ruska”, oznámila ruská Federálna bezpečnostná služba.

10:09

Všetky odlety a prílety na belgické letisko Charleroi boli zrušené. Na druhom najrušnejšom letisku v krajine štrajkujú zamestnanci.

10:07

Bez ohľadu na kroky Bruselu sa z Maďarska nestane prisťahovalecká krajina, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

09:21

Pápež František odcestoval zo Singapuru do Vatikánu, čím ukončil svoju 12-dňovú cestu po krajinách juhovýchodnej Ázie a Oceánie, počas ktorej vyzval na prijatie opatrení proti klimatickej zmene, naliehal na medzináboženský dialóg a posilnenie postavenia katolíckej cirkvi v regióne, kde je v menšine.

 

08:30

Na dvojdňové neformálne zasadnutie ministrov hospodárstva a financií členských krajín Európskej únie v Budapešti, pricestuje podľa agentúry DPA len tretina z nich.

08:14

Počet obetí tajfúnu Jagi vo Vietname stúpol na 233 po tom, ako záchranári našli ďalšie telá v oblastiach postihnutých zosuvmi pôdy a prívalovými záplavami, uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali