Vo Svidníku sa koná 70. ročník Slávnosti rusínsko-ukrajinskej kultúry

Vo Svidníku sa koná 70. ročník Slávnosti rusínsko-ukrajinskej kultúry

Svidník 21. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Jubilejný 70. ročník Slávnosti rusínsko-ukrajinskej kultúry sa začal v piatok vo Svidníku a potrvá do nedele (23. 6.). Ako za spoluorganizátora podujatia Slovenské národné múzeum – Múzeum ukrajinskej kultúry (SNM – MUK) vo Svidníku informovala Ľudmila Ražina, ide o najstarší folklórny festival na Slovensku

slávnosti rusínsko-ukrajinskej kultúry
Ilustračné foto: 69. slávnosti rusínsko-ukrajinskej kultúry v Prešove 25. júna 2023

Slávnosti sú podľa jej slov každoročnou ústrednou prehliadkou záujmovej tvorivosti, ktorá dáva široký priestor pre prezentáciu celoročnej práce kolektívov záujmovej umeleckej tvorivosti i jednotlivcov a slúži vzájomnému oboznamovaniu sa s kultúrou slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín.

Reklama

“Krása ľudových piesní, tancov, krojov, obrazu a slova, hovoriaca o bohatom duchovnom živote, o vycibrenom vkuse a talente v kraji pod Duklou, obohacuje klenotnicu národa skvostmi kultúry. Prezentuje nielen vlastnú kultúru, ale aj kultúru slovenského národa a iných národov a národností strednej a východnej Európy,” uviedla Ražina.

V programe účinkujú podľa jej slov najlepšie súbory, ale aj hostia zo susedných krajín. “Festival v priebehu rokov rozšíril svoje žánre a dnes si tu každý môže vypočuť hudbu, ktorá sa mu bude páčiť, zabaviť sa hovoreným slovom a oboznámiť sa s remeslami v uličke remesiel. Pre najmenších návštevníkov je pripravená Detská lúka s množstvom zábavy, kreatívnych dielničiek a tiež Arakovo, kde majú deti i dospelí vyše 20 exotických zvierat na dosah ruky,” povedala Ražina a doplnila, že food court – rusínska kuchyňa zase ponúka rôzne pochutiny.

Reklama

Pri príležitosti slávností v piatok popoludní v priestoroch SNM – MUK vo Svidníku sprístupnili výstavu venovanú 60 rokom múzea vo Svidníku. Podľa jeho zástupkyne riaditeľa Miriam Božikovej ide o najstaršie národnostne profilované múzeum na Slovensku.

Počas troch dní slávností sa v programe predstaví množstvo folklórnych súborov zo Slovenska i zahraničia, ako aj hudobná skupina Rolland z Čirča, spevák Štefan Štec, či Poddukelský umelecký ľudový súbor a ľudová hudba Milana Rendoša.

V nedeľu sa v drevenom chráme sv. Paraskevy z 18. storočia v miestnom skanzene uskutoční svätá liturgia. Po nej je v priestoroch skanzenu pripravený Krajanský dvor – hudobný program kolektívov zo zahraničia.

Slávnosti organizuje Zväz Rusínov-Ukrajincov Slovenskej republiky, Mesto Svidník, Prešovsky samosprávny kraj, SNM – MUK vo Svidníku, Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku, Podduklianska knižnica vo Svidníku a Okresný úrad vo Svidníku.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Dánsky cyklista Anders Foldager z tímu Jayco-AlUla sa stal víťazom 2. etapy pretekov Okolo Slovenska. Na 192 km dlhej trati z Nitry do Hlohovca za ním o sekundu zaostal Belgičan Jenno Berckmoes z Lotto Dstny i tretí Slovák Lukáš Kubiš z tímu Elkov – Kasper

Lukáš Kubiš
Na snímke slovenský cyklista Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper) skončil na treťom mieste v 2. etape 68. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska na trati z Nitry do Hlohovca, ktorá merala 192 km v Hlohovci vo štvrtok 27. júna 2024
17:05

Čiernohorské úrady vo štvrtok oznámili, že vyšetrujú bývalého špeciálneho prokurátora pre jeho údajné prepojenie na vojnové zločiny spáchané počas rozpadu bývalej Juhoslávie, informuje TASR.

16:56

Deväť členov posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) sa muselo v noci na štvrtok dočasne uchýliť do pripojených vesmírnych lodí, keďže na jej obežnej dráhe sa na viac ako 100 kusov rozpadol ruský satelit na pozorovanie Zeme RESURS-P1, ktorý bol vyradený z prevádzky v roku 2022. Príčina rozpadnutia družice nebola bezprostredne známa, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

16:56

Francúzsko je mimoriadne znepokojené bojmi na libanonskej hranici s Izraelom, uviedlo vo štvrtok francúzske ministerstvo zahraničných vecí a dodalo, že vyzvalo všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť.

16:53

Slovenské hokejbalistky prehrali v semifinále MS vo Švajčiarsku s Češkami 1:4. V zápase o bronz nastúpia v piatok o 13.00 proti Kanade, ktorá podľahla v druhom semifinále výberu USA 1:2 po predĺžení.

Hokejbal
Na snímke vpravo radosť Češky Barbory Patočkovej po góle do siete SR počas semifinále zápasu Slovensko – Česko na MS v hokejbale vo švajčiarskom Vispe 27. júna 2024
16:51

Produkcia automobilového priemyslu vo Veľkej Británii klesla už tretí mesiac po sebe. V máji sa v krajine vyrobilo 69.522 vozidiel, čo je o 11,9 % menej ako v rovnakom mesiaci minulého roka, oznámilo vo štvrtok britské Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT).

16:40

Futbalista Ondrej Duda sa v stredu postaral o postupový gól Slovenska na ME v Nemecku. Jeho tím remizoval v záverečnom zápase E-skupiny s Rumunskom 1:1, tento výsledok posunul oba tímy do osemfinále. Dvadsaťdeväťročný Duda je prvý slovenský hráč s dvoma gólmi na rôznych majstrovstvách Európy.

Stredopoliar skóroval na ME naposledy pred ôsmimi rokmi, keď sa presadil proti Walesu (1:2). Jeho premiérový gól na kontinentálnom šampionáte bol zároveň prvý na tomto fóre pre Slovensko. “Je to pekné, s odstupom času si asi poviem, že je to super. Momentálne to ale neriešim,” uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii Duda. Tím poslal do vedenia v 24. minúte, keď využil výstavný center Juraja Kucku na hranicu malého vápna, nedbalosť zo strany súperových stopérov a do brány poslal prudkú hlavičku. Lopta sa odrazila od zeme a Duda ju navyše poslal do protipohybu brankára Florina Nitu.

Ondrej Duda
Na snímke slovenský futbalový reprezentant Ondrej Duda
16:18

Objednávky na trvanlivé priemyselné výrobky z USA v máji 2024 prekvapujúco vzrástli, aj keď len mierne. Ukázali to vo štvrtok údaje amerického ministerstva obchodu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke silný dážď počas búrky v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto 27. júna 2024

Autor: TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali