Vladimir Putin sa vyjadril k smrti Prigožina: “Bol to človek so zložitým osudom”

❚❚

Moskva/New York 24. augusta 2023 (HSP/Telegram/NewYorkPost/Foto:Telegram)

 

Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes vyjadril k leteckému nešťastiu, pri ktorom mal zahynúť šéf Wagnerovcov Jevgenij Prigožin. Označil ho za človeka so zložitým osudom, ktorý významne prispel v boji na Ukrajine

Vladimír Putin
na snímke ruský prezident Vladimír Putin

“V súvislosti s touto leteckou katastrofou by som chcel v prvom rade vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám všetkých obetí. Je to vždy tragédia. A naozaj, ak tam boli zamestnanci Wagnera, chcel by som zdôrazniť, že sú to ľudia, ktorí významne prispeli k našej spoločnej veci boja proti neonacistickému režimu na Ukrajine. Pamätáme si to, vieme to a nezabudneme na to,” vyhlásil na úvod.

.

“Prigožina som poznal veľmi dlho, od začiatku 90. rokov. Bol to človek so zložitým osudom, v živote mal vážne chyby, a dosahoval výsledky, ktoré boli potrebné aj pre neho samého a vtedy keď som ho o to požiadal, aby to urobil pre spoločnú vec, ako v týchto posledných mesiacoch, bol to talentovaný človek, talentovaný podnikateľ, pracoval nielen u nás a s výsledkami, ale aj v zahraničí, najmä v Afrike. Zaoberal sa ropou, plynom, drahými kovmi a kameňmi. Pokiaľ viem, práve včera sa vrátil z Afriky. Stretol sa tu s niektorými úradníkmi,” hovorí ruský prezident.

“Šéf vyšetrovacieho výboru mi dnes ráno oznámil, že už začali predbežné vyšetrovanie tohto incidentu. A bude sa viesť v plnom rozsahu a dotiahne sa do konca. O tom niet pochýb. Uvidíme, čo nám vyšetrovatelia v blízkej budúcnosti povedia,” dodáva na záver.

.

 

Konšpiračné teórie

Konšpiračné teórie o tom, že šéf Wagnerovcov Jevgenij Prigožin môže byť stále nažive, sa medzitým začali objavovať po tom, čo bolo spozorované druhé súkromné lietadlo spojené s vodcom žoldnierov, ktoré letelo do Moskvy, informuje New York Post. 

Prigožin, ktorý pred necelými dvoma mesiacmi viedol neúspešný puč proti kremeľskej špičke, bol uvedený ako jeden z 10 pasažierov na palube lietadla Embraer-135, ktoré sa v stredu zrútilo a nikto neprežil.

Zatiaľ čo kanál Telegram spojený s Wagnerom zdieľal správy o smrteľnej havárii, Kremeľ a ruské ministerstvo obrany sa nevyjadrili, čo vyvolalo klebety, že Prigožin predstieral svoju smrť. Špekulácie o tom, že Prigožin mohol uniknúť ohnivému osudu, sa rozšírili potom, ako správy uviedli, že druhé súkromné lietadlo spojené so skupinou Wagner bezpečne pristálo v blízkosti Moskvy, približne v rovnakom čase ako sa stala havária.

Zábery ukázali, že druhé prúdové lietadlo – lietadlo Embraer ERJ-135BJ Legacy 650, bezpečne pristálo na letisku Ostafjevo pri Moskve.

.

Nie je to prvýkrát, čo sa o Prigožin mylne domnievali, že je mŕtvy. Minulý mesiac bývalý vysoký americký vojenský vodca špekuloval, že je buď mŕtvy, alebo uväznený, po veľmi medializovanom stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po jeho zbabranej vzbure, ktorá bola pravdepodobne sfalšovaná.

Prigožin už predtým predstieral svoju vlastnú smrť v Afrike v roku 2019, než sa o tri dni neskôr znova ukázal. Expert z britského think-tanku Chatham House, Keir Giles, špekuluje, že šéf Wagnera sa môže čoskoro opäť objaviť.Viacerí ľudia si zmenili meno na Jevgenij Prigožin, ako súčasť jeho úsilia zahmlievať jeho cesty,“ hovorí. “Nečudujme sa, ak sa čoskoro objaví v novom videu z Afriky.”

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:31

Útoky na výcvikový tábor malijskej polície a vojenskú leteckú základňu, ktoré skupina džihádistov podnikla v utorok v hlavnom meste Bamako, si vyžiadali 77 obetí a vyše 250 zranených. Pre agentúru AFP to vo štvrtok uviedol nemenovaný bezpečnostný zdroj.

17:47

Mnohí poslanci Európskeho parlamentu počas stredajšej diskusie v Štrasburgu s predstaviteľmi Európskej komisie a Rady EÚ o systéme povolení na pobyt pre cudzincov v Maďarsku vyjadrili obavy, že Budapešť zmiernila požiadavky na preverovanie Rusov a Bielorusov vstupujúcich do schengenského priestoru.

17:46

Španielsky premiér Pedro Sanchéz vyzval na deeskaláciu konfliktu na Blízkom východe po tom, ako tento týždeň v Libanone zahynulo 37 ľudí v dôsledku výbuchov pagerov a vysielačiek. Vyjadril sa tak vo štvrtok na stretnutí s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Išlo o prvé stretnutie oboch lídrov, odkedy Španielsko oficiálne uznalo štát Palestína.

17:45

Vzhľadom na zložitú situáciu na Ukrajine chce nemecká vláda zvýšiť vojenskú pomoc plánovanú na tento rok o 397 miliónov eur. Píše sa to v liste, ktorý adresoval štátny tajomník ministerstva financií Florian Toncar predsedovi rozpočtového výboru Spolkového snemu Helgemu Braunovi.

17:44

Izrael prišiel s novým rámcom pre dohodu s palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktorá by umožnila prepustenie všetkých rukojemníkov naraz a ukončenie bojov v Pásme Gazy spolu s bezpečným odchodom z enklávy pre vodcu Hamasu Jahju Sinwára a jeho spoločníkov.

17:43

Portugalská vláda vyhlásila na piatok deň štátneho smútku za obete požiarov, ktoré v týchto dňoch sužujú krajinu. Kabinet o tom rozhodol vo štvrtok.

17:06

Vodca Hizballáhu označil udalosti s elektronickými zariadeniami v Libanone za masový teroristický čin, genocídu, ktorá viedla k vyhláseniu vojny.

16:44

Sedem týždňov pred prezidentskými voľbami v USA získala kandidátka demokratov Kamala Harrisová v prieskumoch v štátoch Pensylvánia a Michigan mierny náskok – najmenej päť percentuálnych bodov – pred svojím republikánskym súperom Donaldom Trumpom. Podľa TASR citujúcej agentúru Reuters to vyplýva z prieskumu Quinnipiac University, súkromnej vysokej školy zo štátu Connecticut, zverejneného v stredu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali