Vláda začne vydávať štátne dlhopisy pre ľudí. Majú šancu zaujať?

❚❚

Bratislava 11. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Screenshot)

 

Ministerstvo financií Slovenskej republiky v spolupráci s Agentúrou pre riadenie dlhu a likvidity plánuje vydanie dlhopisov pre občanov. Prvé cenné papiere by mali byť vydané v marci 2025. Splatnosť dlhopisu s minimálnou sumou 1 000 EUR s ohláseným ročným úrokom 3 % bude 2 až 4 roky

Ladislav Kamenický (Smer-SD)
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD)

Emisia štátnych dlhopisov určených prednostne obyvateľstvu je rozumná. Štát zmenšuje svoju závislosť od finančného trhu. Na finančnom trhu nakupujú štátne dlhopisy pre svojich klientov banky, poisťovne, správcovia dôchodkových fondov či iné finančné inštitúcie.

.

Štát dokáže lacnejšie financovať svoje rozvojové projekty. „Stačí, ak čistý výnos z dlhopisu bude pre obyvateľov vyšší, než čistý výnos z termínovaného vkladu v banke. To sa dá dosiahnuť napríklad voľbou typu dlhopisu (bezkupónový) ale aj úpravou miery zdanenia výnosu či oslobodením od zdravotných odvodov,“ vysvetľuje Pavel Škriniar, finančný analytik Swiss Life Select.

Aby bol produkt zaujímavý aj pre štát, nemôže byť výnos z dlhopisu pre ľudí vyšší ako je výnos zo súčasného štátneho dlhopisu. Inak by štátne dlhopisy určené na finančné trhy nikto nekúpil.

.

dlhopisy výnosy

O tom, že štát by chcel mobilizovať finančné zdroje občanov, ktoré dnes „zahnívajú“ na bežných, či sporiacich účtoch bánk sme písali už na jar tohto roku (tu). Aj koľko opozičného kriku si za túto myšlienku Róbert Fico vyslúžil. Rovnako sme predtým písali (tu), že nápad aktivizovať na plnenie investičných zámerov zrodil sa zrodil v hlavách architektov jednotného trhu únie, akým je aj Enrico Letta. A nakoniec už v programovom vyhlásení vlády stojí, že vláda „zváži financovanie investičných priorít aj prostredníctvom emitovania dlhopisov pre občanov.“ 

Podľa vyjadrenia ministra financií Ladislava Kamenického (Smer) plánované štátne dlhopisy pre občanov by sa mali stať alternatívnou možnosťou zhodnotenia súkromných peňazí k termínovaným vkladom.

Termínované vklady s výškou vkladu 1 000 EUR a navrhovanou splatnosťou 2 roky sú jednotlivými bankami na Slovensku ponúkané s úrokovými sadzbami od 0,3 % v Poštovej banke až po 3,20 % v Prima banke:

termínované vklady
Termínované vklady, splatnosť 2 roky, zdroj: financnykompas.sk

Obdobné úrokové sadzby sú pri splatnosti 4 roky. Len ich ponuka je chudobnejšia.

.
termínované vklady
Termínované vklady, splatnosť 4 roky

Výhody investovania do štátnych dlhopisov zahŕňajú stabilné výnosy, uchovanie hodnoty investovaných peňazí a nízke riziko. Na druhej strane, štát ako emitent dlhopisov takýmto predajom rozkladá svoje riziká na finančnom trhu, a tým dosahuje vyššiu finančnú stabilitu najmä v čase globálnych kríz,“ citovala ministra financií agentúra TASR.

Štátne dlhopisy pre ľudí predstavujú z hľadiska ročného úroku porovnateľný produkt. Avšak dlhopisy pre ľudí budú oslobodené od daní a odvodov. Čo ich určite zaujímavým robí a môže ľudí motivovať sporiť týmto spôsobom. Navyše zaujímavá z pohľadu občana môže byť bezpečnosť dlhopisu. Štát garantuje vyplatenie istiny na konci splatnosti dlhopisu, teda všetko, za čo dlhopis nakúpil. Zároveň raz ročne bude občanovi vyplatený formou kupónu výnos dlhopisu.

Skutočnosť, že dlhopisy pre ľudí budú emitované len vybranými bankami, môže motivovať tých ľudí, ktorí majú dnes svoje účty v bankách, ktoré ponúkajú termínované vklady s nízkym úrokom.

 

Ako sa k dlhopisu občan dostane

Dlhopisy budú predávané v sieti najväčších komerčných bánk. Budú sa dať kúpiť na 500 obchodných miestach, minimálne v každom okresnom meste, ako oznámil Daniel Byčánek, Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) počas TK k dlhopisom. Bánk bude viac ako tri, ale ktoré to budú sa zatiaľ verejnosť nedozvedela.

.

Predaj bude limitovaný na obdobie 1 mesiaca. „Jeden mesiac budeme získavať objednávky od občanov a následne budú vydané dlhopisy na 2 a 4 roky“, uviedol . Dlhopisy budú obchodovateľné na Bratislavskej burze cenných papierov, čo dáva občanovi možnosť dlhopis predať, ak by potreboval prostriedky pred splatnosťou dlhopisu. Predať dlhopis na burze môže na jeho pokyn banka. Pri predčasnom predaji získa občan alikvótny úrokový výnos. Výnos dlhopisu bude známy pred jeho vydaním (2-3 týždne dopredu) a bude nemenný počas celej doby jeho životnosti. Ten, kto si bude chcieť dlhopis kúpiť, si otvorí v banke, ktorá ho bude predávať, majetkový účet.

Štátne dlhopisy pre obyvateľstvo už na Slovensku vydávané boli. V roku 1998 mal dlhopis splatnosť 1 rok a bol vydaný v niekoľkých menovitých hodnotách začínajúc od 1 000 slovenských korún až po 100 000 korún. Kupónový výnos bol vo výške až 17 percent p. a. a bol oslobodený od dane. Dlhopis bol vydaný na doručiteľa a nebol verejne obchodovateľný.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:14

Európska únia plánuje v pondelok uvaliť nové sankcie na Irán za dodávky balistických rakiet Rusku, ktoré Moskva pravdepodobne používa vo vojne na Ukrajine, uviedli v piatok diplomati EÚ.

15:57

Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom piatkovom vyhlásení tvrdí, že nad hlavným mestom Pchjongjang lietali juhokórejské drony. Severná Kórea to považuje za politickú a vojenskú provokáciu.

15:56

V meste Vologda na severozápade Ruska čoskoro vztýčia novú sochu sovietskeho vodcu Josifa Stalina. V piatok o tom informoval tamojší gubernátor Georgij Filimonov, ktorý vyhlásil, že sochu postavia na základe žiadosti verejnosti.

15:55

Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok prisľúbil vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške 600 miliónov eur. Nová pomoc bude zahŕňať systémy protivzdušnej obrany, delostrelectvo a drony.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a nemecký kancelár Olaf Scholz
15:54

Maďarská polícia zadržala v Báčsko-malokumánskej stolici pedofila, ktorého v Nemecku stíhali v piatich prípadoch za závažné sexuálne zločiny na deťoch. Oznámila to v piatok maďarská polícia na svojej webovej stránke police.hu.

15:53

Vyše 100 Európanov, prevažne Belgičanov, Holanďanov a Francúzov, evakuovalo vo štvrtok večer z Libanonu belgické vojenské lietadlo. Oznámila to v piatok belgická vláda.

15:52

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí vyzval v piatok Organizáciu Spojených národov, aby prijala rezolúciu požadujúcu okamžité prímerie medzi Izraelom a militantným hnutím Hizballáh.

15:51

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok na summite štátov Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Laose ostro kritizoval Čínu za jej “čoraz nebezpečnejšie a nezákonné” aktivity v spornom Juhočínskom mori.

15:50

Miera inflácie v eurozóne v septembri klesla na 1,8 %, teda pod cieľ Európskej centrálnej banky (ECB) na úrovni 2 %. Analytici preto najnovšie očakávajú, že ECB na budúci týždeň a na každom zasadnutí do marca 2025 zníži svoju úrokovú sadzbu z vkladov o štvrť percentuálneho bodu.

15:14

Ukrajinská generálna prokuratúra v piatok oznámila, že smrť ukrajinskej novinárky Viktorije Roščynovej v ruskom zajatí bude vyšetrovať ako vojnový zločin.

15:13

Na druhom bloku atómovej elektrárne v maďarskom Paksi v piatok ráno pre technickú poruchu znížili výkon o 250 megawattov. Elektráreň to oznámila na svojej stránke atomeromu.mvm.hu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dvojica jazdcov vedie pár ťažných koní, míňajúc stromy jesenných farieb, pred Billingsovou farmou vo Woodstocku

Autor: TASR/AP-Charles Krupa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali