Vláda súhlasí s menovaním Pavla Gašpara za riaditeľa SIS. Opozícia je nespokojná

❚❚

Bratislava 14. februára 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 14. februára 14:03

Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Pavol Gašpar by sa mal stať novým riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS). Vláda na stredajšom rokovaní vyslovila súhlas s jeho menovaním

Pavol GAšpar
Na snímke zľava minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) a štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti SR Pavol Gašpar

Riaditeľa SIS na základe návrhu vlády vymenúva prezident.

.

Vyštudovaný právnik Pavol Gašpar pôsobil v minulosti v polícii i justičných orgánoch, viedol tiež advokátsku prax. Momentálne je štátnym tajomníkom Ministerstva spravodlivosti SR.

V súvislosti s postom šéfa SIS sa spomínal otec Pavla Gašpara, poslanec Národnej rady SR za Smer-SD a bývalý prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

.

Aktuálne je vedením SIS poverený Tomáš Rulíšek.

 

Koaliční poslanci reagujú

Koaliční poslanci Národnej rady (NR) SR Dušan Jarjabek, Marián Saloň (obaja Smer-SD), Ján Blcháč a Samuel Migaľ (obaja Hlas-SD) nevidia problém v nominácii aktuálneho štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Pavla Gašpara na riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Vyplýva to z ich stredajších vyjadrení.

Podľa Saloňa spĺňa Gašpar predpoklady byť riaditeľom SIS. Za výhodu považuje, že prichádza z úplne nezávislého prostredia, keďže v tejto oblasti nepôsobil. “Myslím si, že to bude človek na správnom mieste,” skonštatoval poslanec. Vie si predstaviť debatu, či by sa Gašparov otec, poslanec NR SR Tibor Gašpar (Smer-SD) vzdal členstva v parlamentnom výbore na kontrolu SIS.

“To je tematika, ktorá sa riešila na vláde, ja ju nemám prečo neakceptovať,” skonštatoval Jarjabek s tým, že nominácia ho neprekvapila.

.

Pre Migaľa bol návrh na vymenovanie Gašpara mladšieho novinkou. “Musím zistiť, aké sú dôvody. Pokiaľ je to nominácia nášho koaličného partnera, ja asi namietať nebudem. Som presvedčený o tom, že šéf spravodajskej služby by mal byť človek, ktorý je blízky premiérovi,” uviedol s tým, že v minulom volebnom období to tak nebolo.

Blcháč považuje nomináciu na riaditeľa SIS za vec vlády. “Šéf SIS je pravá ruka premiéra,” podotkol.

 

Ministri považujú Gašpara za odborníka

Členovia vlády schvaľujú nomináciu štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti (MS) Pavla Gašpara na post riaditeľa SIS. Považujú ho za schopného človeka, upozorňujú tiež na koaličnú dohodu a právo Smeru-SD nominovať šéfa tajných.

Podpredseda vlády SR a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) je tiež presvedčený, že prezidentka SR Zuzana Čaputová nemá žiadny opodstatnený dôvod odmietnuť Gašparovo menovanie. Poukazuje pritom na jeho skúsenosti, právnické vzdelanie i čistý register trestov. “Je to dobrá nominácia,” uviedol Taraba.

.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) hodnotí Gašpara ako odborníka a pracovitého človeka. “Je to správny človek na správnom mieste,” ohodnotil jeho nomináciu. Argumentuje nielen Gašparovým právnickým vzdelaním a manažérskymi zručnosťami, ale aj tým, že nemá žiadne väzby na vnútornú štruktúru SIS. Za problém nepovažuje ani to, že členom parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS je Gašparov otec, poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). Nevidí v tom konflikt záujmov. “Nebude (Tibor Gašpar) kontrolovať svojho syna, ale celú inštitúciu, navyše, nekontroluje sám, ale kontroluje celý výbor,” zdôvodnil Susko.

I ministri vnútra a dopravy Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) vidia za Gašparom svedomitého a kvalifikovaného človeka. Odkazujú tiež na koaličnú dohodu a právo Smeru-SD navrhnúť kandidáta. Šutaj Eštok zdôraznil, že všetci koaliční partneri s touto nomináciou súhlasili.

 

Majerský spochybnil nomináciu Gašpara

Nominácia súčasného štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti Pavla Gašpara za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) je ďalšou z pochybných nominácií súčasnej vlády. Uviedol to predseda KDH Milan Majerský v reakcii na návrh vlády.

“Z jeho životopisu nevieme povedať, či má vôbec nejaké skúsenosti so spravodajskými službami. Pochybujeme, že bude akceptovaný medzinárodnou spravodajskou komunitou, v ktorej má SIS už dnes veľmi pokrivený kredit,” poznamenal líder KDH.

 

Kolíková: Je to konflikt záujmov

Pavol Gašpar nemôže byť na čele Slovenskej informačnej služby (SIS). Tvrdí to predsedníčka parlamentného výboru na kontrolu SIS Mária Kolíková (SaS). Myslí si, že Gašpar nespĺňa odborné kritériá, navyše je pomstychtivým človekom a vo funkcii bude len predĺženou rukou premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Šéfa SIS vymenúva prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa Kolíkovej sú dôvody na jeho nevymenovanie “jednoznačné”.

SaS zároveň vyzýva prezidentku, aby Gašpara nevymenovala. “Vyzývame prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby odmietla takúto hanebnú a neprijateľnú nomináciu vlády na šéfa SIS. Jedinou snahou vlády je totiž ovládnuť všetky zložky štátu,” uviedol predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

“Toto menovanie jednoznačne ukazuje, že táto vláda aj premiér Fico absolútne rezignovali na čo i len zdanie, že im nejde o pomstu. Predsa vybrať si za šéfa SIS syna obžalovaného poslanca, ktorý pomstu vyhlásil na poľovníckej chate, je samo o sebe diskvalifikujúce,” povedala Kolíková novinárom. “Takáto osoba nemôže byť na čele SIS, ktorá má v rukách všetky nástroje pre ochranu a bezpečnosť na SR. Nemôže tam byť pomstychtivý človek,” dodala.

Poslankyňa upozornila aj na konflikt záujmov poslanca Národnej rady (NR) SR Tibora Gašpara (Smer-SD), ktorý je otcom Pavla Gašpara. “Je tu samotný konflikt záujmov jeho otca, ktorý ho má kontrolovať ako člen výboru na kontrolu SIS. Neviem, ako bude otec kontrolovať svojho syna. Dalo by sa to vyriešiť odvolaním a zvolením nového člena, ale už to samo ukazuje, že niečo tu asi nie je v poriadku,” povedala. Slovensko podľa nej začína byť izolované v spolupráci medzi tajnými službami. “A môžeme očakávať, že toto bude toho bodka,” uzavrela.

.

 

Podľa Šimečku sa SIS stáva nástrojom pomsty

Nominácia Pavla Gašpara za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) je signálom, že služba končí ako inštitúcia, ktorá má chrániť naše bezpečnostné záujmy, pracovať v prospech občanov, a stáva sa z nej nástroj pomsty premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Vyhlásil to predseda PS Michal Šimečka. Ide podľa neho o nomináciu na úrovni Ivana Lexu z čias vlády Vladimíra Mečiara.

“Vláda tam vymenovala človeka, ktorý má väzby na nitrianskych oligarchov a na celý klan okolo Smeru. Je zjavne motivovaný pomstou, sám to povedal na tej slávnej chate, že 110 percent si necháva na pomstu. Zároveň je to človek, ktorý nemá žiadnu odbornú spôsobilosť viesť spravodajskú službu, žiadnu skúsenosť so spravodajskou činnosťou,” uviedol Šimečka a pripomenul, že Gašpar bol obvinený.

SIS pod prípadným vedením Gašpara v očiach občanov aj zahraničných partnerov stratí dôveryhodnosť, bude izolovaná, čo podľa šéfa PS poškodí bezpečnostné záujmy Slovenska. Šimečka si myslí, že to ukazuje, o čo ide Ficovi. “Nejde mu o ľudí, o krajinu, ide mu iba o svoju osobnú pomstu a touto nomináciou to znovu len potvrdil,” povedal.

Predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Tomáš Valášek (PS) dodal, že na programe aktuálnej schôdze je návrh zákona z dielne PS, podľa ktorého by nominant na šéfa SIS musel prejsť verejným vypočutím.

.

 

Matovičovci apelujú na prezidentku, aby Gašpara nevymenovala

Hnutie Igora Matoviča apeluje na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nevymenovala za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavla Gašpara. Poslanec Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (klub Igora Matoviča, KÚ, Za ľudí) je presvedčený, že prezidentka má právo nevymenovať Gašpara. V súvislosti s nomináciou hovorí o hazarde s povesťou našich bezpečnostných zložiek.

Grendel pripomenul situáciu z 90. rokov, kedy prezident Michal Kováč odmietol vymenovať za riaditeľa SIS Ivana Lexu.

“Tiež nebol Lexa trestne stíhaný, nebol ani obžalovaný, len existovali určité morálne hranice, ktoré vyhodnotil prezident ako také, ktoré boli touto nomináciou prekročené,” uviedol Grendel.

Líder hnutia Igor Matovič pochybuje o Gašparovej kvalifikácii na takúto pozíciu. Na stredajšej tlačovej konferencii argumentoval aj výrokmi z kauzy poľovníckej chaty.

.

Poslankyňa z klubu Slovensko, KÚ, Za ľudí Veronika Remišová dodala, že nominácia Gašpara je ďalším dôkazom, že štát “unáša organizovaná zločinecká skupina”. Upozornila rovnako na riziko ohrozenia medzinárodnej reputácie SIS a zneužívania tajnej služby. Apeluje na opozíciu aj prezidentku, aby sa dohodli na spoločnom postupe.

 

Prezidentka sa zmenou vo vedení SIS neplánuje v najbližšom čase zaoberať

Zmena vo vedení Slovenskej informačnej služby (SIS) nie je nateraz taká prioritná, aby sa ňou musela prezidentka Zuzana Čaputová v najbližšom čase zaoberať. Pre TASR to uviedol prezidentkin hovorca Martin Strižinec v súvislosti s návrhom vlády na vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa SIS. Podľa hovorcu nebola hlava štátu o Gašparovej nominácii vopred informovaná.

“Akákoľvek personálna nominácia na takú kľúčovú pozíciu by podľa prezidentky nemala ohroziť pozíciu SIS ani výmenu informácií so zahraničnými partnerskými spravodajskými službami,” dodal Strižinec.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:43

Alžírčania sa v sobotu vybrali k volebným urnám, aby odovzdali svoj hlas v prezidentských voľbách. Podľa všeobecných očakávaní v nich opätovne zvíťazí súčasný prezident Abdal Madžíd Tabbún.

16:29

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu vyjadrilo hlboké znepokojenie medializovanými správami informujúcimi o možnom prevoze iránskych balistických striel do Ruska. “Akýkoľvek prevoz iránskych balistických striel do Ruska by znamenal dramatickú eskaláciu iránskej podpory ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine,” vyhlásil hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Sean Savett.

16:07

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová si nezahrá o singlový titul na turnaji WTA 125 v mexickej Guadalajare. Ako najvyššie nasadená hráčka nestačila v semifinále na štvorku poudujatia Tatjanu Mariovú z Nemecka a podľahla jej hladko v dvoch setoch 0:6 a 2:6.

16:05

Supertajfún Jagi v sobotu zasiahol Vietnam a na severe krajiny vyvrátil tisíce stromov. Podľa štátnych médií dosiaľ zahynuli traja ľudia. Tajfún sa v piatok prehnal cez čínsku provinciu Chaj-nan, kde po jeho vyčíňaní hlásili dve obete na životoch a 92 zranených.

Tajfún Jagi
Kokosové palmy sa ohýňajú pozdĺž cesty po tom, ako sa oblasťou prehnal tajfún Jagi v meste Haikou, na juhu čínskej provincie Chaj-nan 6. septembra 2024
16:04

Ceny ropy zaznamenali v závere tohto týždňa pokles o viac než 2 %, pričom cena Brentu ukončila obchodovanie v blízkosti 71 USD za barel (159 litrov). To bola najnižšia cena na záver obchodovania za vyše 2,5 roka. Náladu na trhoch ovplyvnili najmä údaje o vývoji na americkom trhu práce.

16:03

Nad zmenou zamestnávateľa uvažuje tento rok necelá polovica Slovákov, častejšie mladí ľudia. Medziročne ide o mierny pokles o štyri percentá. Najčastejším dôvodom pri odchode z práce je vyššia mzda, lepšie pracovné prostredie či blízkosť pracoviska. Vyplýva to z prieskumu JobsIndex spoločnosti Alma Career, ktorý sa realizoval v prvom kvartáli tohto roka na vzorke 1007 slovenských zamestnancov.

15:59

Dôchodkové systémy potrebujú legislatívnu stabilitu, aby sa sporitelia mohli spoľahnúť, že ich úspory sa dočkajú ich vlastnej staroby. Uviedol to člen predsedníctva Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) Matej Varga na ekonomickom fóre v Karpaczi.

15:58

Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa v SR v júli 2024 zvýšila o 0,3 % na úroveň 41,70 eura/100 kg. V porovnaní s júlom 2023 bola priemerná nákupná cena mlieka vyššia o 1,3 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

15:57

V priebehu septembra budú krátko po sebe Európska centrálna banka (ECB) aj americká centrálna banka Fed rozhodovať o nastavení úrokových sadzieb. Očakáva sa, že obidve pristúpia k ich zníženiu. V prípade ECB by to bolo druhýkrát a Fedu dokonca prvýkrát po dlhšom období prísnej menovej politiky. V jej uvoľňovaní by mali pokračovať aj v ďalších mesiacoch, postupovať však budú opatrne, zhodli sa ekonomickí analytici oslovení TASR.

15:55

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v sobotu na ekonomickom fóre v severotalianskom meste Cernobbio vyhlásila, že Taliansko nikdy nepoľaví vo svojej podpore Ukrajiny. Zároveň uviedla, že súčasná patová situácia vo vojne dokazuje, že reakcia Západu na ruskú inváziu bola správna.

15:37

Mačku, ktorá sa stratila rodine v Texase, sa o takmer tri roky neskôr podarilo vrátiť majiteľom. Našla sa v Massachusetts, identifikovali ju vďaka čipu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali