Vláda schválila zvýšený príspevok SR do Medzinárodného vyšehradského fondu

❚❚

Bratislava 15. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Slovensko bude od roku 2025 prispievať do Medzinárodného vyšehradského fondu o 250.000 eur viac ako doteraz. Zvýšenie príspevku na 2.750.000 eur schválila v utorok vláda

bankovky
Ilustračné foto

Zvýšenie celkového rozpočtu fondu z desať na 11 miliónov eur iniciovalo české predsedníctvo vo Vyšehradskej skupine.

.

“Návrh schválili ministri zahraničných vecí krajín V4 v Prahe 21. marca 2024, čo potvrdili počas ich spoločnej tlačovej konferencie, informujúci o dosiahnutej politickej dohode,” pripomenulo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Vysvetlilo, že zvýšenie celkového rozpočtu i rovnakých podielov všetkých krajín V4 reaguje na zvýšenie rozsahu činnosti fondu i zmenené ekonomické podmienky. Navýšenie rozpočtu má tak predísť riziku obmedzovania nových a existujúcich programov a zároveň má zabezpečiť funkčnosť inštitúcie pri raste výdavkov súvisiacich s infláciou.

.

Prostriedky fondu slúžia na poskytovanie grantov, štipendií a zabezpečenie rezidenčných programov v oblasti kultúry, vedy, výskumu, vzdelávania, výmeny umelcov a mladých ľudí, ako aj na projekty na podporu cezhraničnej spolupráce a rozvoja cestovného ruchu.

 

Vláda schválila správu k paktu o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach

Pokroky v oblasti inklúzie príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít, podporné opatrenia vo vzdelávaní zohľadňujúce potreby žiakov a študentov so špecifickými potrebami, ale i kroky v oblasti práva na primerané bývanie, zamedzenia rodovej diskriminácie v zamestnaní či zdravotnej starostlivosti zameranej na reprodukčné zdravie ženy sú súčasťou štvrtej periodickej správy SR o plnení záväzkov v oblastiach, ktorých sa dotýka Medzinárodný pakt o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach. Dokument informujúci o konkrétnych krokoch vlády SR prijatých v období rokov 2019 – 2024 schválil v utorok kabinet.

V prvej časti správy sú uvedené informácie o opatreniach prijatých podľa jednotlivých článkov paktu.

“V druhej časti správy reaguje SR na záverečné odporúčania Výboru OSN pre hospodárske, sociálne a kultúrne práva, ktoré jej boli adresované po prerokovaní tretej periodickej správy k paktu výborom v októbri 2019,” doplnil predkladateľ materiálu Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

.

Správa sa napríklad venuje aj zmenám v mediálnej legislatíve, inštitucionálnej podpore Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) či opatreniam eliminujúcim extrémizmus a xenofóbiu a posilňujúcim medzikultúrnu spoluprácu.

Správu má rezort diplomacie predložiť príslušnému výboru OSN do konca októbra.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:12

Republikánsky kandidát na post prezidenta USA Donald Trump kritizoval televíziu Fox News, ktorá pripravuje rozhovor s jeho demokratickou protikandidátkou a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Táto konzervatívna televízna stanica je podľa Trumpa “slabá a zmäkla voči demokratom”.

13:47

Na maďarskej leteckej základni Kecskemét môžu byť rozmiestnené bojové lietadlá schopné prepravovať zbrane s jadrovou hlavicou. Základňu mienia podľa britského denníka Telegraph zmodernizovať Spojené štáty pod hlavičkou Severoatlantickej aliancie. Projekt je už v pokročilej fáze, verejné obstarávanie je uzatvorené.

13:47

Francúzsko v utorok zvýšilo stupeň ohrozenia v prípade vtáčej chrípky zo zanedbateľný na stredný. V dôsledku toho sa sprísnia bezpečnostné opatrenia v okolí hydinárskych fariem, uviedla vyhláška zverejnená v úradnom vestníku.

13:46

Médiá pod kontrolou afganského vládneho hnutia Taliban prestali zverejňovať fotografie a obrázky živých bytostí. Nariaďujú im to nové zákony o morálke, ktoré v utorok úrady začali uplatňovať. Opatrenie zatiaľ uplatňujú iba v niektorých provinciách krajiny. V utorok to uviedol jeden z predstaviteľov islamistického hnutia.

13:46

Talianska zbrojárska spoločnosť Leonardo a nemecký Rheinmetall budú spoločne vyvíjať tanky a ďalšie armádne vozidlá pre talianske ozbrojené sily. Ich spoločný podnik začne fungovať začiatkom budúceho roka.

13:34

Investorom v Nemecku aj v celej eurozóne sa v októbri zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku po septembrovom poklese vzrástla viac, ako ekonómovia očakávali. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu ekonomického inštitútu ZEW.

13:34

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) požadujú výraznejšie využívanie výdavkov pri konsolidačných opatreniach, ako aj zastavenie neúmerného zvyšovania daní a poplatkov pre občanov a firmy. V materiáli, ktorý hodnotí stav verejných financií, navrhla RÚZ okrem iného dôsledné audity zamestnanosti a prevádzkových výdavkov štátnych inštitúcií a inštitúcií verejnej správy, digitalizáciu či postupné rušenie predčasných dôchodkov.

13:33

Priemyselná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) sa v auguste 2024 zotavila z júlového poklesu a vzrástla. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

13:31

Svetový trh s ropou smeruje v novom roku k značnému prebytku. Uviedla to v utorok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) vo svojej mesačnej správe. A ubezpečila trhy, že je pripravená v prípade potreby zasiahnuť, aby pokryla akékoľvek prerušenie dodávok z Iránu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke huby rastú na pni stromu v lese v pohorí Tribeč pri obci Podhorany v okrese Nitra

Autor: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali