Vláda schválila návrh bezpečnostných opatrení lex atentát

Vláda schválila návrh bezpečnostných opatrení lex atentát

Bratislava 12. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 12. júna 16:49

Vláda v stredu schválila návrh zákona, tzv. lex atentát, ktorý má riešiť niektoré opatrenia na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR. Zároveň odporučila parlamentu prerokovať ho v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o reakciu na atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD)

Gedra Kaliňák
Na snímke zľava vedúci Úradu vlády SR Juraj Gedra a vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD)

Ministerstvo vnútra (MV) SR má vytipovaných 11 nehnuteľností, ktoré môžu v budúcnosti slúžiť ako bývanie pre troch najvyšších ústavných činiteľov. Počas leta by sa mali vybrať tri nehnuteľnosti spĺňajúce bezpečnostné podmienky. Po rokovaní vlády to povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Reklama

“Myslím, že ten proces sa vykryštalizuje počas leta a budeme pracovať s najvhodnejšími nehnuteľnosťami, ktoré budú zabezpečovať bývanie. Následne tam bude proces z hľadiska prispôsobenia aj všetkých bezpečnostných opatrení,” skonštatoval Šutaj Eštok.

Finančné dosahy na obydlie a ochranu politikov podľa ministra vyčísli rezort vnútra pravdepodobne počas leta. Deklaruje, že štát je na to pripravený. Zároveň v súvislosti s ochranou predstaviteľov politického života uviedol, že Úrad na ochranu ústavných činiteľov je personálne poddimenzovaný. “Budeme musieť aj toto riešiť, ale urobím všetko pre to, aby sme zabezpečili ochranu aj opozičných lídrov,” podotkol Šutaj Eštok.

Reklama

 

Doživotný plat

Na margo návrhu poberania doživotného platu najvyššími ústavnými činiteľmi minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) uviedol, že to má svoj bezpečnostný aspekt. “Je všeobecný záujem o zachovanie týchto osôb v spoločenskom priestore a pôsobení. Na druhej strane, návrat do bežného povolania nie je možný,” poznamenal Kaliňák. Doplnil, že žiadny z dlhoročne exponovaných politikov sa do bežného života nemá ako vrátiť.

Minister obrany v tejto súvislosti verí, že v budúcnosti by mohla vzniknúť rada starších. Pozostávala by podľa neho z bývalých top troch ústavných činiteľov, ktorí by mohli dostať určité kompetencie pri kontrole kvality demokracie či odpočúvania.

Vláda v stredu schválila návrh zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR, tzv. lex atentát. Vyplýva z neho, že prezident, predseda Národnej rady SR a premiér by mali mať priznané právo na “primerane vybavenú nehnuteľnosť”. Šéf parlamentu a predseda vlády, ktorí budú vo funkcii dve úplné volebné obdobia, by zároveň mali mať právo na doživotný plat.

 

Reklama

Kritika opozície

Progresívne Slovensko (PS) kritizuje v balíku opatrení, tzv. lex atentát, ustanovenia nesúvisiace s bezpečnosťou a ochranou ústavných činiteľov aj viaceré pasáže obmedzujúce právo na zhromažďovanie. KDH bude ešte o návrhu diskutovať, v predloženej podobe by ho pravdepodobne nepodporilo. SaS konštatuje, že opatrenia neprispievajú k zlepšeniu bezpečnostnej situácie, vo viacerých častiach vidí riziko zneužitia. Poslanci z klubu Igora Matoviča, Kresťanská únia a Za ľudí vládny návrh odmietajú a vyzvali na jeho stiahnutie.

“Nezdá sa nám, že by tieto navrhované zmeny reagovali priamo na atentát tak, ako by sme si predstavovali. V tomto duchu je to trochu sklamanie,” zhodnotil líder PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka.

Avizuje pozmeňujúce návrhy a je otvorený diskusii s predkladateľmi. Veci nesúvisiace s atentátom, napríklad doživotná renta pre predsedu vlády či parlamentu, podľa neho nemajú čo robiť v tomto zákone, navyše v skrátenom legislatívnom konaní. Vo vzťahu k právu na zhromažďovanie považuje PS viacero ustanovení za problematické, napríklad určenú vzdialenosť od vládnych budov, v ktorej sa môžu konať protesty. Naopak, súhlasí s princípom obmedzenia zhromaždení v blízkosti obydlí politikov, lekárov či predstaviteľov iných profesií.

Poslanec KDH František Majerský skonštatoval, že niektoré veci v návrhu vníma pozitívne, no niektoré nie sú dobre nastavené. Priblížil, že o návrhu a jeho znení ešte budú v klube diskutovať, prípadne predložia aj pozmeňujúci návrh. Ak by neprešiel, v predloženej podobe by hnutie návrh pravdepodobne nepodporilo. S ochranou premiéra aj po skončení mandátu súhlasí. “Nebudeme sa tváriť, že sa v krajine nič nedeje,” uviedol s tým, že k útokom na verejných činiteľov dochádza, no nemyslí si, že by mal mať preto dvojnásobný premiér doživotnú rentu.

Poslankyňa za SaS Mária Kolíková spochybňuje prínos opatrení k zlepšeniu bezpečnostnej situácie. Poukazuje napríklad na návrh na doživotnú rentu pre premiéra či predsedu parlamentu. V balíku vidí aj viaceré ustanovenia, ktoré môžu byť zneužívané proti demokracii. “Osobitne sa pozastavujeme nad oprávneniami, ktoré má dostať Slovenská informačná služba. Má zbierať informácie z dôvodu ochrany zdravia určených osôb. Bez ďalších bližších vysvetlení,” upozornila. Poukázala aj na chýbajúce vyčíslenie dosahov zákona.

Reklama

 

Matovičovci návrh odmietajú

Poslanec Igor Matovič (Hnutie Igora Matoviča, KÚ, Za ľudí) vníma návrh ako odmenu pre Fica “za rozkrádanie krajiny” a ako papalášske výhody za štátne peniaze. Poukázal na doživotný plat aj na náklady na ochranku a šoféra. Renta podľa neho bezpečnosť premiéra nijako nerieši. Poslankyňa z klubu Veronika Remišová namieta aj navrhovaný zákaz protestov pred obydliami politikov. Ide podľa nej o zásah do práva občanov na zhromaždenie. Obáva sa aj možného zneužitia ustanovenia zo strany politikov. Pozitívne nevníma ani možné pridelenie ochranky opozičným lídrom. Obáva sa, že v rukách súčasnej vlády by to bol nástroj na sledovanie opozície.

 

Prečítajte si tiež

Traja najvyšší ústavní činitelia by mali mať právo na nehnuteľnosť

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:33

Irán upozornil, že tzv. os odporu, ktorá združuje regionálnych spojencov Iránu, vystúpi voči Izraelu v prípade jeho útoku na Libanon. 

12:05

 Niektorí členovia americkej Demokratickej strany sú znepokojení s vystúpením úradujúceho prezidenta Joea Bidena v predvolebnej debate s exprezidentom Donaldom Trumpom. Začínajú zvažovať kroky spojené s jeho nahradením.

Biden a Trump sa stretli v prvej debate pred prezidentskými voľbami
Na kombosnímke americký prezident a prezidentský kandidát z Demokratickej strany Joe Biden (vľavo) a republikánsky prezidentský kandidát a exprezident USA Donald Trump
11:38

Dopyt a inflácia spôsobujú vo väčšine obľúbených dovolenkových destinácií rast cien. Podľa cestovnej kancelárie Tip Travel dovolenky priemerne zdraželi o 15 %. Preto sa môžu viac oplatiť krajiny, ktorých meny výraznejšie oslabili.

11:37

Pred odletom na dovolenku si treba skontrolovať platnosť pasu i to, či platí dostatočne dlho po návrate do domoviny. Odlet na dovolenku môžu skomplikovať aj nezhoda mien na letenke a cestovnom doklade, nepovolené predmety v batožine či cestujúci povzbudený alkoholom. Na najčastejšie chyby dovolenkárov pred odletom upozornila hovorkyňa bratislavského Letiska M. R. Štefánika Veronika Demovičová.

11:36

O novom prezidentovi Iránu sa rozhodne v druhom kole volieb, v ktorom sa proti sebe postavia reformista Massúd Pezeškiján a bývalý iránsky jadrový vyjednávač Saíd Džalílí. Oznámilo to iránske ministerstvo vnútra.

11:27

Togo ako druhá západoafrická krajina zaviedla skríningové testy na ochorenie covid a rúška pre pútnikov, ktorí sa vracajú z každoročnej moslimskej púte hadždž v Mekke. Rovnaký postup už zaviedol Senegal, kde časť z testovaných pútnikov bola pozitívna na prítomnosť vírusu covid-19.

11:07

Najmenej 30 osôb prišlo o život v Keni počas protestov, ktorými obyvatelia vyjadrovali nespokojnosť s plánmi vlády na výrazné zvýšenie daní v tejto krajine.

09:40

Reformista Massúd Pezeškiján a bývalý iránsky jadrový vyjednávač Saíd Džalílí priebežne vedú v iránskych prezidentských voľbách. Vyplýva to z priebežných výsledkov zverejnených iránskym ministerstvom vnútra.

09:39

Päť obetí vrátane dvoch detí si vyžiadal ukrajinský dronový útok na dedinu v pohraničnej Kurskej oblasti. Uviedol to tamojší gubernátor Alexej Smirnov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vynovený Park Legionárska v bratislavskom Starom Meste

Autor: FOTO TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali