Vláda prerokuje odmeny za pomoc pri povodniach i zvýšenie kvóty pracovných víz

❚❚

Bratislava 23. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Štát by mal odmeniť policajtov, hasičov i ďalších štátnych zamestnancov, ktorí pomáhali zvládnuť septembrové povodne. V sume presahujúcej 2,2 milióny eur je zarátaný aj finančný dar pre dobrovoľné hasičské zbory, ktoré sa na zásahoch takisto podieľali. Odmenu navrhnutú Ministerstvom vnútra (MV) SR bude v stredu schvaľovať vláda

vláda rokovanie
Ilustračné foto

Na 56. schôdzi má kabinet tiež schváliť zvýšenie kvóty na udelenie národného víza pre cudzincov pracujúcich na Slovensku, do konca roka sa má táto kvóta zvýšiť na 25.000.

.

Zaoberať sa bude tiež Správou o pokroku v implementácii plánu obnovy, ktorá sa zaoberá priebežným plnením 21 míľnikov súvisiacich s piatou žiadosťou o platbu. Tú by malo Slovensko predložiť v decembri, z Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti by v nej Slovensko malo získať takmer 600 miliónov eur.

Bodmi programu sú aj informácie o pokroku v implementácii plánu obnovy a odolnosti v gescii ministerstiev vnútra a dopravy, rovnako má exekutíva prebrať návrh aktualizácie akčného plánu opatrení, ktoré majú zabezpečiť vyčerpanie finančných prostriedkov z Programu rozvoja vidieka 2014 – 2022.

.

Kabinet by mal tiež vypovedať existujúce zmluvy, ktoré ešte v ére socializmu podpísalo niekdajšie Československo so Sovietskym zväzom a Maďarskom o zamedzení dvojitého štátneho občianstva detí zo zmiešaných manželstiev. Ešte stále platné zmluvy, ktoré v rámci nástupníctva po bývalom spoločnom štáte prevzalo i Slovensko, sú v rozpore s dohovorom Európskej únie o občianstve, rovnako i so slovenskou ústavou.

Vláda bude na rokovaní schvaľovať aj štatút Rady vlády SR pre národnostné menšiny, ktorým sa Rada stáva stálym poradným orgánom kabinetu pre otázky týkajúce sa postavenia a práv národnostných menšín. Rada nadväzuje na činnosť a agendu Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny.

V rámci informatívnych správ preberie kabinet i hodnotenie plnenia úloh štátu v oblasti boja proti obchodovaniu s ľuďmi.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:14

Slovenské elektrárne odskúšali funkčnosť aktívneho aj pasívneho havarijného systému štvrtého bloku Mochoviec. “Skúškami sa potvrdilo, že havarijné systémy štvrtého bloku sú funkčné a zabezpečia bezpečnosť v prípade núdzových stavov,” potvrdil Martin Mráz, zástupca projektového riaditeľa a riaditeľ dokončovania a spúšťania systémov Mochoviec 3 a 4.

08:14

Posmrtné memoáre ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, v ktorých opisuje svoj život vrátane pobytu v ruskom väzení, boli na celom svete zverejnené v utorok. Knihu s názvom Patriot začal Navaľnyj písať ešte v roku 2020 po tom, čo bol otrávený novičokom.

08:14

Spojené štáty vyjadrili v utorok obavy z ruského zasahovania do prezidentských volieb v Moldavsku. Súboj v nadchádzajúcom druhom kole hlasovania bude podľa očakávania tesný.

07:57

Kandidáti na eurokomisárov stihli do požadovaného termínu (22. októbra) odpovedať na všetky písomné otázky, ktoré im adresovali pracovné výbory Európskeho parlamentu (EP) alebo priamo europoslanci. V utorok krátko pred polnocou to potvrdila hovorkyňa EP Delphine Colardová.

07:33

Americký basketbalista LeBron James sa stal prvým hráčom v histórii, ktorý nastúpil v NBA na zápas v jednom tíme so synom. Jeho mužstvo Los Angeles Lakers sa v úvodný hrací deň nového ročníka tešilo z víťazstva, a to doma nad Minnesotou 110:103. Najlepší strelec histórie súťaže zaznamenal 16 bodov, Bronny James sa do streleckej listiny nezapísal. Kľúčovou osobnosťou sa však stal Anthony Davis, ktorý prispel k triumfu 36 bodmi a 16 doskokmi. V druhom z dvojice stretnutí v noci na stredu obhajcovia titulu z Bostonu zvíťazili nad ambicióznym New Yorkom hladko 132:109.

Los Angeles Lakers - Minnesota Timberwolves
Na snímke basketbalista Bronny James (9) a jeho otec LeBron James (23) z Los Angeles Lakers počas úvodného hracieho dňa novej sezóny zámorskej NBA Los Angeles Lakers – Minnesota Timberwolves
07:21

Futbalisti Realu Madrid zvíťazili v utorkovej repríze finále Ligy majstrov doma nad Borussiou Dortmund 5:2, hoci po polčase prehrávali 0:2. Tri góly víťazov zariadil Vinicius Junior. Úradujúci šampión tak v 3. kole ligovej fázy zaznamenal druhú výhru v súťaži, Borussia prišla o stopercentnú bilanciu.

Plný počet deviatich bodov má na konte Aston Villa, anglický tím zdolal Bolognu 2:0. Už druhýkrát nezabral naplno Paríž St. Germain, doma iba remizoval s PSV Eindhoven 1:1. Slovenský obranca Milan Škriniar sedel na lavičke náhradníkov domácich. Stopercentnú bilanciu neudržal Juventus Turín, keď prehral doma so Stuttgartom 0:1. Premiérovo zabodovali hráči AC Miláno, ktorí zdolali FC Bruggy 3:1.

Real Madrid - Borussia Dortmund
Futbalista Realu Madrid Vinicius Junior sa teší z gólu v zápase 3. kola ligovej fázy Ligy majstrov Real Madrid – Borussia Dortmund
07:09

Nemecká polícia vykonala raziu v reštaurácii v meste Düsseldorf, ktorá ponúkala k pizzi číslo 40 ako prílohu kokaín. “Bola to jedna z najpredávanejších pízz,” vyhlásil pred zástupcami médií šéf kriminálnej polície Michael Graf von Moltke.

07:09

Ničivé dažde, ktoré v posledných mesiacoch spôsobili smrteľné záplavy v Kamerune, Čade, Nigeri, Nigérii a Sudáne, boli zosilnené klimatickými zmenami spôsobenými človekom, uviedol v stredu tím medzinárodných vedcov z World Weather Attribution (WWA).

07:07

Iracký premiér Muhammad Šijá Súdání v utorok oznámil, že pri protiteroristickej operácii bol zabitý vodca a ďalší ôsmi vysokopostavení členovia skupiny Islamský štát (IS) v Iraku.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali