Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministerky zdravotníctva Dolinkovej

❚❚

Bratislava 1. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

 

Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Považuje ho za neopodstatnený vo všetkých jeho častiach a nevidí žiaden dôvod na vyslovenie nedôvery ministerke. Kabinet sa na tom uzniesol na pondelkovom (30. 9.) rokovaní

Zuzana Dolinková
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková

“Vláda SR predložený návrh vníma ako súčasť deštruktívnej opozičnej politiky a odmieta snahy opozície, ktorá po troch rokoch vládnutia rozložila slovenské zdravotníctvo, prenášať zodpovednosť za situáciu v slovenskom zdravotníctve na ministerku zdravotníctva,” poznamenal vládny kabinet. Zdôraznil, že Dolinková disponuje plnou dôverou premiéra aj celej vlády pri plnení všetkých úloh, ktoré jej plynú z funkcie ministerky zdravotníctva.

.

Vláda odmietla námietky, ktoré opozícia uviedla ako dôvody na vyjadrenie nedôvery ministerke. V súvislosti s dôvodmi týkajúcimi sa stavu Fakultnej nemocnice Trenčín vláda okrem iného pripomenula, že vo vzorkách pitnej vody odobraných v nemocnici nebola zistená prítomnosť baktérie Legionella species. Tiež, že rekonštrukciu a modernizáciu kotolne a rozvodov tepla v nemocnici vykonali v súlade s koncesnou zmluvou, ktorá je platná. Diskusie o “kolapse” kardiologického oddelenia sú podľa vlády kauzou, ktorú v súčasnosti šíri iba opozícia, keďže žiadny kolaps nehrozí.

Kabinet tiež zdôraznil, že v rámci plánu obnovy ministerstvo zdravotníctva plní všetky stanovené míľniky. Ministerka zároveň podľa vládneho kabinetu od svojho nástupu do funkcie aktívne komunikuje a rieši nepriaznivé výsledky Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Poukázal tiež na to, že Dolinková rieši problémy v sektore a pracuje na viacerých reformách, ktoré boli ohrozené v dôsledku krokov bývalých vlád. Kabinet zároveň zásadne nesúhlasí s tvrdením, že ministerka zdravotníctva ustupuje dezinformáciám a medicíne založenej na dôkazoch či podniká kroky vedúce k politizácii nezávislých inštitúcií.

.

Návrh na odvolanie Dolinkovej podala opozícia v septembri. Skritizovali ju okrem iného za stav v trenčianskej nemocnici a manažérske zlyhania pri projektoch financovaných z plánu obnovy. Ministerke vyčítali i negatívne hospodárenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Dolinková kritiku a dôvody jej odvolávania odmietla. Je pripravená obhajovať sa v pléne NR SR. To má o návrhu na jej odvolanie rokovať na záver aktuálnej schôdze.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:17

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa jednotky proiránskeho militantného hnutia Hizballáh, ktorá má za úlohu dodávať do Libanonu zbrane z Iránu a od jeho spojencov.

19:05

Izraelská polícia vyšetruje streľbu, ktorá sa v utorok podvečer odohrala na hranici Tel Avivu a jeho mestskej štvrte Jaffa. Polícia má podozrenie, že ide o teroristický útok. Podľa agentúry Reuters pri ňom utrpeli zranenia najmenej štyri osoby.

18:42

Irán útočí na Izrael balistickými raketami, tvrdí izraelský Channel 9.

V celom Izraeli bol vyhlásený letecký poplach.

18:41

Násilie páchané na politikoch na miestnej úrovni má ničivý vplyv na lokálnu demokraciu. Pri príležitosti Medzinárodného dňa nenásilia, ktorý si svet pripomína 2. októbra, to uviedol spravodajca Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy Bernd Vöhringer.

18:41

Veliteľstvo domáceho frontu izraelskej armády v utorok večer vydalo nové pokyny pre obyvateľov centrálnej oblasti Izraela: vyzvalo ich, aby sa až do odvolania zdržiavali v blízkosti bombového krytu alebo iného objektu. Tieto pokyny súvisia so zverejnením správ o bezprostredne hroziacom útoku z Iránu.

17:59

Francúzsky premiér Michel Barnier v utorok vystúpil v Národnom zhromaždení, dolnej komore parlamentu, s prejavom, v ktorom načrtol priority a plány svojej vlády. Poslancov vyzval prekonať svoje rozpory a dať jeho vláde dôveru, aby spolu s parlamentom mohla pracovať pre blaho republiky.

17:04

Irán plánuje “bezprostredne” zaútočiť na Izrael balistickými raketami, vyhlásil v utorok vysokopostavený predstaviteľ Bieleho domu a varoval pred vážnymi dôsledkami prípadného takéhoto útoku.

17:00

Irán by mohol zaútočiť na Izrael v priebehu niekoľkých hodín, píše Axios.

Denník New York Times píše, že úder balistickými raketami by mohol prísť do 12 hodín.

„Aktívne podporujeme obranné prípravy na ochranu Izraela pred týmto útokom. Priamy iránsky vojenský útok na Izrael by mal pre Irán vážne dôsledky,“ povedal americký predstaviteľ.

Veľvyslanectvo USA v Izraeli medzitým vyzvalo svojich zamestnancov, aby sa vrátili domov a boli pripravení odísť do bezpečného útočiska.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vrana a čajka bojujú o korisť v Tallinnskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: TASR/AP-Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali