Vláda nekoná vo veci zahraničných agentov dostatočne razantne

Vláda nekoná vo veci zahraničných agentov dostatočne razantne

Bratislava 24. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Zurab Tsertsvadze)

 

Mohli sme mať oproti západu konečne v niečom prvenstvo – konkrétne v prijatí zákona o tzv. „zahraničných agentoch“. Nevydalo, predbehla nás totiž – čuduj sa svete – superdemokratická Kanada…

Gruzínsko zákon zahraničný vplyv
Demonštrantky s gruzínskymi vlajkami a vlajkami Európskej únie počas opozičného protestu proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu neďaleko budovy parlamentu v gruzínskom Tbilisi 14. mája 2024

Nie tak dávno sme sledovali v uliciach Gruzínska pomerne divoké protesty. Išlo vtedy o demonštrácie tisícov ľudí proti zákonu, ktorý zavádza úradnú registráciu tých mimovládnych organizácií a médií, ktorých financovanie v objeme vyše 20% pochádza zo zahraničia. Tieto subjekty majú byť označované v zmysle, že konajú v prospech záujmov cudzích mocností.

Reklama

V čom je problém?

USA má podobný zákon od roku 1938. Nazýva sa FARA (Foreign Agents Registration Act), teda zákon na registráciu zahraničných agentov. A podobné zákony majú aj mnohé ďalšie demokratické štáty, napríklad Veľká Británia, Francúzsko, či Izrael.

Reklama

Pozor, tu majú prozápadné sily argument: FARA sa vraj týkala nacistickej a komunistickej hrozby. Bola prijatá práve so zreteľom na tieto ideológie a ich zástupcov. A z toho má vyplývať, že všetky ostatné varianty tohto zákona sú nesprávne – nemôžete predsa v Gruzínsku alebo hoci aj na Slovensku označiť ľudí, ktorých platí západ, za západných agentov!

Také čosi je vrcholne neslušné, veď – ako hovoria opozičníci – „západ, to sme my!“

Nuž – nie sme. Respektíve nie tak celkom:

Slovensko pozná svoje záväzky voči západu, ako aj výhody, ktoré z tohto spojenectva vyplývajú. To však neznamená, že si sem napríklad necháme na tajňáša navoziť ľubovoľné zbrane alebo prikývneme zakladaniu buniek CIA na našom území (ako sa to udialo v Ukrajine). Slovensko pozná svojich spojencov, no stále si zachováva akú-takú zvrchovanosť. Po odchode vojsk Varšavskej zmluvy sme predsa chceli slobodu, alebo sa mýlim?

Či túžime byť radšej zakríknutým satelitným štátom USA? Veď mentálne už nás kolonizovali dostatočne…

Reklama

Ale teraz poďme k tej Kanade:

Našim médiám hlavného prúdu to zatiaľ akosi uniká, ale Kanada prijala zákon C-70, obdobu amerického FARA. Séria nových legislatívnych zmien a opatrení má zabezpečiť identifikáciu a prípadne aj prerušenie snahy zvonka ovplyvňovať štátnu politiku.

 

 

Tak moment…

Reklama

Ja som sa nazdával, že FARA bola prijatá len proti nacistom a komunistom! Žeby sa vrátili a snažia sa zákerne zabrať sever amerického kontinentu? Čo je to za nonsens!

Takže Kanada, táto „vzorová“, referenčná demokratická krajina chce kontrolovať finančné toky, ktoré do nej prúdia, a nálepkovať ľudí či organizácie. WOW. Netreba zorganizovať nejaký protest na podporu našich kanadských bratov? Keď „západ sme my“?

Ale počkajte…

Veď oni sami neprotestovali! Alebo nám to médiá zatajujú? Ako to, že zákon prijatý v rekordnom čase jeden aj pol mesiaca prešiel prakticky bez rozruchu?

Takže si to zhrňme: Keď Gruzínci chcú úradne rozpoznať a pomenovať, kto im platí mimovládky, je to „zásah do demokracie“ či „príklon k Rusku“. Treba organizovať protesty, treba biť na poplach. Aj EÚ a NATO urobia Bububu.

Keď to isté spraví Kanada, je všecko v porádečku…

Pretože čo je dovolené koňovi, je zakázané volovi.

A čo my, Slováci? My si nezaslúžime vedieť, z akých zdrojov prichádzajú na Slovensko peniaze, ktorými sú potom financované aktivity s cieľom diskreditovať vládnu moc? Veď jediné, o čo nám ide, je transparentnosť vo financovaní tretieho sektora.

Chceme azda priveľa?

Môžeme len predpokladať, že naša vláda sa zháčila vychádzajúc z gruzínskej situácie, keď preradila z efektívnej rýchlosti na pomalší chod. Nechali sa zastrašiť šimečkovcami a ich nekonečným omieľaním varovania, že pôjdu do ulíc zas a znova?

Reklama

Veď nech idú, a čo má byť?

Ani brechotu mediálneho mainstreamu sa báť netreba – veď im podľa aktuálneho prieskumu dôveruje menej než polovica občanov!

Alebo je v pozadí iná, skutočná hrozba? Napríklad možnosť sankcií zo strany „našich spojencov“, ak podobný zákon prejde? Ale to sú len dohady…

Naši západní partneri by nás predsa nikdy nevydierali, však? Však?

Priatelia! Ak si Slovensko chce zachovať posledné zvyšky zvrchovanosti, ak chce vykonať veľký kultúrny reset (Bibiana a RTVS/STVR sú jeho prvé lastovičky, vďakabohu za ne), ak chce budovať a posilňovať národnú identitu, potom sme zákon o identifikácii zahraničných agentov, resp. z externých zdrojov financovaných organizácií činných v prospech cudzích mocností, mali mať schválený už včera.

Reklama

Vlastne nie – už predvčerom bolo neskoro…

 

 

Prečítajte si tiež

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Argentínsky parlament schválil balíček hospodárskych reforiem prezidenta Javiera Mileia, ktorým jeho vláda získa dodatočné právomoci.

08:59

Obranné záväzky Spojených štátov voči Filipínam sú neotrasiteľné, povedal námestník amerického ministra zahraničných vecí Kurt Campbell svojmu čínskemu partnerovi Ma Čao-süovi.

08:32

Na budove nedávne zrekonštruovaného terminálu hlavného medzinárodného letiska v indickom Naí Dillí sa zrútila časť strechy. Incident si vyžiadal život jedného človeka a ôsmich zranených, uviedli záchranári.

07:48

V Iráne sa začali prezidentské voľby. Obyvatelia krajiny si volia nástupcu Ebráhíma Raísího, ktorý 19. mája zahynul pri havárii vrtuľníka. 

Iránci volia nástupcu prezidenta Raísího, ktorý zahynul pri nehode vrtuľníka
Na snímke iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí máva novinárom po jeho hlasovaní v prezidentských voľbách v Teheráne
07:37

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová uviedla, že americký prezident Joe Biden mal “pomalý štart”, no “silný záver” v predvolebnej debate, v ktorej sa stretol s exprezidentom USA Donaldom Trumpom.

07:31

Katolícka cirkev v Nemecku zažíva krízu, keďže státisíce ľudí každoročne formálne opúšťajú túto inštitúciu a reálne hrozí, že sa zmení na “menšinovú cirkev”, uviedol odborník na cirkevné právo Thomas Schüller.

07:18

Francúzska krajne pravicová strana Národné zhromaždenie nedovolí Rusku pohltiť Ukrajinu, ak sa na základe výsledku parlamentných volieb dostane k moci. Uviedol to predseda strany Jordan Bardella.

07:06

Spojené štáty uvalili nové sankcie proti Iránu v reakcii na pokračujúcu jadrovú eskaláciu, oznámil vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

07:04

Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce, aby sa eurokomisárom za Francúzsko opäť stal Thierry Breton, informuje francúzska agentúra AFP s odvolaním sa na svoje zdroje.

07:03

Lídri Poľska, Nemecka a Česka požiadali listom predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú o ďalšie finančné prostriedky určené na pokrytie nákladov spojených s prijatím ukrajinských utečencov na svojom území.

07:02

Atentát na následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d’Este, poslúžil ako jedna zo zámienok rozpútania prvej svetovej vojny. Mesiac po atentáte 28. júla 1914 vyhlásilo totiž Rakúsko-Uhorsko vojnu Srbsku, čím sa rozpútal vojnový konflikt, ktorý zasiahol nielen Európu, ale bojovalo sa aj v Afrike a v Ázii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke deti sa ochladzujú vo verejnej fontáne v lotyšskom meste Vilnius

Autor: TASR/AP-Mindaugas Kulbis

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Michal Durila

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali