Vláda má schváliť Pralesy Slovenska i návrh autorského zákona

❚❚

Bratislava 3. novembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Od 1. decembra by mala na Slovensku pribudnúť prírodná rezervácia Pralesy Slovenska. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktorý má v stredu schvaľovať kabinet. Za chránené územia sa týmto predpisom majú vyhlásiť doteraz nedostatočne chránené pralesy a prírodné lesy Slovenska. Spolu to bude 76 lokalít v rôznych častiach SR

les
Ilustračné foto

Vláda má rokovať aj o novele autorského zákona. Návrh z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR reaguje predovšetkým na nové metódy retransmisie a reguláciu on-line služieb zdieľania obsahu. Novela má tiež rozšíriť povinné výnimky z autorského práva, rieši aj aplikačné problémy z praxe.

.

Ministri by mali prerokovať tiež návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá má zdravotníkom z cudziny zjednodušiť vstup do slovenského zdravotníctva. Upraviť by sa mali napríklad podmienky overovania ovládania štátneho jazyka či skrátiť lehoty uznávania dokladov o ďalšom vzdelávaní zdravotníckych pracovníkov.

Slovensko vlani zaznamenalo deficit verejných financií na úrovni 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) alebo 5,062 miliardy eur, čo predstavuje medziročný nárast o 4,17 percentuálneho bodu. Hrubý dlh verejnej správy bol ku koncu minulého roka 55,009 miliardy eur, čo je 59,7 % HDP. Vyšší deficit dosiahlo vlani v rámci EÚ 13 krajín. Vyplýva to zo Súhrnnej výročnej správy SR za rok 2020, o ktorej má diskutovať vláda.

.

Kabinet tiež plánuje uvoľniť trh s overovaním meradiel a zrovnoprávniť postavenie subjektov, ktoré takéto overovanie budú vykonávať. Dotkne sa to najmä Slovenskej legálnej metrológie, ktorá by prišla o štatút „určenej organizácie“ a po novom bude mať po splnení legislatívnych požiadaviek postavenie autorizovanej osoby vykonávajúcej overovanie určených meradiel alebo úradné meranie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o metrológii, predloženého na stredajšie rokovanie vlády.

 

Novela autorského zákona prináša ďalšie povinné výnimky z autorského práva

Novela autorského zákona prináša nové povinné výnimky z autorského práva a práv súvisiacich s autorským právom. Návrh zákona, ktorý dnes schválila vláda, rieši aj online služby či vytvorenie nového nositeľa práva – vydavateľa periodík. Zároveň transponuje do slovenského právneho poriadku dve smernice Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie z apríla 2019. Po schválení v Národnej rade SR by mohla byť účinná od 1. marca 2022.

Ministerstvo kultúry SR, ktoré novelu predložilo, navrhlo zaviesť nové povinné výnimky z autorského práva a práv súvisiacich s autorským právom. Medzi výnimkami je tiež použitie diela na účel zachovania kultúrneho dedičstva. „Na základe takejto výnimky by malo byť možné vyhotovovať rozmnoženiny s použitím vhodného nástroja, prostriedku či technológie zachovávania v akomkoľvek formáte alebo na akomkoľvek nosiči, v požadovanom množstve, v ktoromkoľvek štádiu životnosti,“ vysvetlilo. Výnimka by sa mala zaviesť aj na použitie obchodne nedostupného diela pre prípady, keď ku konkrétnemu typu diel nevykonáva kolektívnu správu práv žiadna organizácia kolektívnej správy spĺňajúca konkrétne podmienky.

paragraf
Ilustračné foto

Rezort predpokladá, že aplikovanie smernice zlepší využívanie kreatívneho obsahu v digitálnom prostredí. Prostriedkom by mohli byť vhodne nastavené práva a povinnosti a doplnenie ďalších možností použitia predmetov ochrany a udeľovania licencií. Návrh novely zákona pritom kladie väčší dôraz na využívanie alternatívnych metód riešenia sporov, akou je mediácia.

.

Novela terminologicky spresňuje pojmy retransmisia a káblová retransmisia, pričom retransmisia zahŕňa aj spomínaný druhý pojem. Termín káblová retransmisia sa má uplatniť iba tam, kde to zákon výslovne uvádza. Možnosť výberu organizácie kolektívnej správy vykonávajúcej správu práva na retransmisiu sa tak rozširuje z káblovej retransmisie na celú oblasť retransmisie aj na tú cez internet v spravovanom prostredí.

 

Za Pralesy Slovenska vyhlásia 76 prírodných rezervácií

Celkovo 76 prírodných rezervácií bude vyhlásených za Pralesy Slovenska. Na dnešnom rokovaní o tom na návrh Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) rozhodla vláda. Cieľom tohto kroku je ochrana doteraz nedostatočne chránených pralesov a prírodných lesov Slovenska. Všetky lokality zaradené do Pralesov Slovenska budú po novom v najprísnejšom, piatom stupni ochrany.

„Vyhlásenie navrhovaných prírodných rezervácií bude významným krokom pre plnenie programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky týkajúcej sa povinnej certifikácie Forest Stewardship Council, takzvanej FCS v štátnych lesoch, kde vyhlásenie aspoň piatich percent spravovaných lesov za bezzásahové územie je jedným z kritérií pre získanie takéhoto certifikátu konkrétnym subjektom,“ vysvetlilo MŽP SR v dôvodovej správe.

Vybraných 76 lokalít má spolu výmeru vyše 6 462 hektárov. Pozemky navrhovaných prírodných rezervácií sú vo vlastníctve štátu s výnimkou približne dvoch hektárov, ktoré sa nachádzajú v správe štátneho podniku Lesy SR.

.

Vyhlásenie navrhovaných prírodných rezervácií má prispieť aj k zlepšeniu ochrany biotopov hlucháňa hôrneho, za ktorého nedostatočnú ochranu čelí Slovensko žalobe na Európskom súdnom dvore zo strany Európskej komisie. Biotopy hlucháňa tvoria 33 percent celkovej výmery navrhovaných prírodných rezervácií.

Drvivá väčšina rezervácií (69) sa nachádza v okresoch severného a stredného Slovenska. Ďalších päť rezervácií leží na území východného a dve rezervácie na území západného Slovenska. Nariadenie vlády o vyhlásení rezervácií za Pralesy Slovenska nadobudne účinnosť 1. decembra.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Pomalé klesanie hladiny Dunaja zaznamenali maďarskí vodohospodári v sobotu už v Mosonmagyaróvári, Komárome, Ostrihome a aj v Budapešti. Vyplýva to zo správy Vodohospodárskeho riaditeľstva Körös-Vidék (Kövizig) zverejnenej agentúrou MTI.

19:47

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že požiadal o stretnutie so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom na okraji rokovaní OSN v New Yorku, ktoré sa uskutočnia na budúci týždeň, s cieľom normalizovať vzťahy.

19:47

Americká viceprezidentka a nominantka demokratov na prezidentský post Kamala Harrisová prijala pozvanie od televízie CNN do októbrovej predvolebnej debaty. Oznámil to v sobotu jej volebný tím, ktorý zároveň vyzval jej rivala republikána Donalda Trumpa, aby sa pridal.

19:46

Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a sobotu konali krajské voľby. TASR o tom informuje po sčítaní takmer všetkých hlasov na základe údajov, ktoré zverejnil Český štatistický úrad.

17:58

Syn ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho, ktorý predtým vyhlásil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2026, v sobotu oznámil, že nebude kandidovať a namiesto toho podporí svojho otca.

17:42

Hnutia ANO, ktoré je v českej Poslaneckej snemovni v opozícii, vedie po sčítaní vyše 96 percent hlasov v krajských voľbách v Českej republike.

17:07

Počet obetí piatkového útoku Izraela na predmestie Bejrútu vzrástol v sobotu na 37, oznámilo libanonské ministerstvo zdravotníctva. Izraelská armáda zároveň oznámila, že pri tomto útoku zabila najmenej 16 bojovníkov libanonského militantného hnutia Hizballáh.

17:00

Nemecká polícia vyšetruje sobotnú streľbu na predajňu hodín v Kolíne nad Rýnom ako možné prepojenie s nedávnymi výbuchmi v meste, uviedol policajný hovorca.

16:51

Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati triumfoval v sobotňajšom šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP. Ziskom 12 bodov znížil manko na lídra priebežného poradia Jorgeho Martina, na ktorého stráca pred nedeľňajšími pretekmi štyri body.

Francesco Bagnaia
Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati pózuje na pódiu po triumfe v šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP v talianskom Misane v sobotu 21. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali