Vláda chce znížiť dĺžku trestu odňatia slobody a rozšíriť alternatívne tresty

❚❚

Bratislava 15. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Vláda chce presadiť zníženie trestných sadzieb trestu odňatia slobody a rozšíriť možnosti ukladania alternatív trestov podľa vzoru vyspelých štátov EÚ. Jej cieľom je aj posilniť resocializačné aspekty a uprednostniť alternatívne tresty pri prvostupňových páchateľoch u inej ako obzvlášť závažnej trestnej činnosti. Uviedla to v materiáli o stanovení strategických priorít z cieľov a zámerov uvedených v Programovom vyhlásení vlády SR 2023 – 2027, ktorý schválila minulý týždeň

vláda rokovanie
Ilustračné foto

Dlhodobou prioritou vlády v oblasti trestnej politiky štátu je zadefinovať jasné a merateľné ciele v oblasti restoratívnej justície s osobitným dôrazom na probáciu a mediáciu.

.

Medzi jej strednodobé priority patrí aj vytvorenie bezpečného a humánneho prostredia v ústavoch na výkon väzby a v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody. Dôraz kladie na resocializáciu a následné začlenenie odsúdených do civilného života.

Vláda chce tiež presadiť právnu úpravu zameranú na modernizáciu a humanizáciu inštitútov trestného práva so zameraním na zavádzanie prvkov restoratívnej justície a harmonizáciu s európskymi trestnoprávnymi štandardami. Kladie si to za svoju krátkodobú prioritu.

.

Posilniť chce napríklad procesné práva podozrivých a obvinených v trestnom konaní.

“Vláda zabezpečí dôslednú transpozíciu aktov Európskej únie vydaných na účel posilnenia procesných práv podozrivých a obvinených v trestnom konaní do slovenského Trestného poriadku,” deklaruje.

V záujme dekriminalizácie bude vláda valorizovať kvantitatívne hranice škody s prihliadnutím na infláciu v porovnaní s rokom 2005, keď boli aktuálne hranice zavedené.

Platnú právnu úpravu trestného práva plánuje zosúladiť s požiadavkami vyplývajúcimi z judikatúry Ústavného súdu SR a Európskeho súdu pre ľudské práva spôsobom, aby boli odstránené deformácie vytvárajúce priestor pre porušovanie základných práv a slobôd.

 

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:18

Úsilie o nápravu vzťahov medzi Sýriou a Tureckom zatiaľ neprinieslo žiadne hmatateľné výsledky, vyhlásil sýrsky prezident Bašár Asad.

17:14

Jordánsko upozornilo, že vystupňovanie napätia medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh môže viesť k regionálnej vojne, ktorá by ohrozila stabilitu v oblasti.

17:00

Britský jazdec Lando Norris z McLarenu zvíťazil na Veľkej cene Holandska, pätnástom podujatí seriálu MS F1. Druhý skončil domáci Max Verstappen z Red Bullu, tretí finišoval Monačan Charles Leclerc na Ferrari.

Veľká cena Holandska formuly 1
Na snímke britský pilot formuly 1 Lando Norris z tímu McLaren pózuje s trofejou po triumfe na Veľkej cene Holandska na okruhu v Zandvoorte
16:42

Zahraniční pracovníci sú nenahraditeľným pilierom ekonomiky vo východnom Nemecku. Pred blížiacimi sa voľbami v troch východných spolkových krajinách to oznámil kolínsky Inštitút pre hospodársky výskum.

16:41

Hurikán prvej kategórie Hone priniesol dážď a vlnobitie na najväčší z Havajských ostrovov The Big Island.

16:41

 Letisko vo Varšave a letisko Krakov v južnom Poľsku očakávajú, že v roku 2024 vybavia rekordný počet cestujúcich. 

16:40

Úrady v Konžskej republike zaznamenali 21 prípadov opičích kiahní, uviedol minister zdravotníctva Gilbert Mokoki.

16:39

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že údery izraelskej armády v Libanone neboli zo strany Izraela “posledným slovom” v boji proti libanonskému hnutiu Hizballáh.

16:38

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že v súvislosti s druhým mierovým summitom o Ukrajine prebiehajú rokovania so Saudskou Arábiou, Katarom, Tureckom a Švajčiarskom. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na rozhovor Zelenského s indickými novinármi, ktorý bol zverejnený na sociálnych sieťach.

16:37

Palestínske militantné hnutie Hamas útoky libanonského Hizballáhu voči Izraelu označilo za ráznu a cielenú odpoveď. Jemenskí povstalci húsíovia Hizballáhu zagratulovali. 

16:35

Hasičom sa po 11 dňoch podarilo dostať pod kontrolu rozsiahly lesný požiar na portugalskom ostrove Madeira. Uviedli to miestne úrady, podľa ktorých však hasičské tímy zostávajú v pohotovosti, aby zabránili ďalšiemu šíreniu plameňov.

16:34

Európska komisia nevyhovie žiadosti Maďarska a nezačne konzultácie s Ukrajinou v súvislosti s jej sankciami uvalenými na ruskú spoločnosť Lukoil. Preprava ropy z Ruska do Maďarska totiž nepodlieha sankciám.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke pohľad na juhovýchodný breh vodnej nádrže Starina v Národnom parku Poloniny

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

René Pavlík

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali