Vláda bude rokovať o rozpočte verejnej správy, lesnom hospodárstve či medveďoch

❚❚

Bratislava 15. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť na 4,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), v roku 2026 na 3,7 % HDP a v roku 2027 na 3 % HDP. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027, o ktorom bude v utorok rokovať vláda. Kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) má zároveň schváliť aj rozpočet Eximbanky, Sociálnej poisťovne či Slovenského pozemkového fondu. Jedným z bodov rokovania je informácia o návrhu na vytvorenie zásahových tímov pre medveďa hnedého v národných parkoch

medveď hnedý
Ilustračné foto: Na snímke medveď hnedý

Slovenský pozemkový fond (SPF) by v roku 2025 mal skončiť hospodárenie s prebytkom na úrovni 6,28 milióna eur, v roku 2026 v hodnote 4,20 milióna eur a v roku 2027 vo výške 2,89 milióna eur.

.

Čistý zisk Eximbanky by mal v budúcom roku dosiahnuť 600.000 eur. Oproti očakávanej skutočnosti za rok 2024 by tak mal vzrásť o 50.000 eur alebo 9,1 %.

Sociálna poisťovňa (SP) očakáva v roku 2025 zdroje vo výške 16,028 miliardy eur, čo je oproti aktuálnemu roku navýšenie o takmer 5 %. Príjmy poisťovne by mali dosiahnuť na budúci rok 15,094 miliardy eur, z toho príjmy z poistného od ekonomicky aktívneho obyvateľstva vo výške 11,566 miliardy eur. Viac ako 934 miliónov eur získa SP z nevyčerpaných zdrojov minulých rokov.

.

K ďalším bodom programu rokovania vlády patrí aj schválenie zelenej správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR za rok 2023. Podľa nej lesné hospodárstvo SR vlani vykázalo hospodársky výsledok pred zdanením vo výške 68,15 milióna eur. V medziročnom porovnaní bol nižší o 27,25 milióna eur. Poskytovatelia služieb v lesnom hospodárstve SR dosiahli podľa správy hospodársky výsledok 7,37 milióna eur a obhospodarovatelia lesa 60,78 milióna eur.

Ministri majú tiež prerokovať štvrtú periodickú správu SR o plnení záväzkov v oblastiach, ktorých sa dotýka Medzinárodný pakt o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach. Jej súčasťou sú okrem iného pokroky v oblasti inklúzie príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít, podporné opatrenia vo vzdelávaní zohľadňujúce potreby žiakov a študentov so špecifickými potrebami, ale i kroky v oblasti práva na primerané bývanie, zamedzenia rodovej diskriminácie v zamestnaní či zdravotnej starostlivosti zameranej na reprodukčné zdravie ženy.

Na programe zasadnutia vlády je aj schválenie zvýšenia príspevku Medzinárodného vyšehradského fondu o 250.000 eur. Slovensko by malo od roka 2025 prispievať sumou 2,75 milióna eur.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:25

V Luxemburgu sa konalo druhé kolo medzivládnej konferencie medzi EÚ a Albánskom. Stretnutie na ministerskej úrovni bolo zamerané na integračný proces a otváranie nových prístupových kapitol.

11:44

Obézni nezamestnaní by si mohli v injekčnej forme aplikovať prípravky na redukciu hmotnosti, aby sa ľahšie vrátili na trh práce. Podľa britského premiéra Keira Starmera by to pomohlo britskému hospodárstvu a zdravotníctvu.

11:43

Čínske ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo Južnú a Severnú Kóreu, aby sa vyhli ďalšej eskalácii na Kórejskom polostrove. Reagovalo na rozhodnutie KĽDR odpáliť úseky ciest spájajúce obe krajiny, na čo juhokórejská armáda odpovedala odvetnou paľbou.

11:41

Česká lekárska komora a odborári sa po mesiacoch rokovaní s ministerstvom zdravotníctva opäť nedohodli na zvýšení platov nemocničných lekárov. Minister zdravotníctva Vlastimil Válek tvrdí, že všetky tri jeho návrhy zdravotníci odmietli a v skutočnosti nemajú snahu sa dohodnúť. Tí už predtým avizovali, že sú pripravení opäť štrajkovať. Protest oznámili aj praktickí lekári pre nedostatočné úhrady.

11:39

Veliteľ iránskych špeciálnych jednotiek Kuds Ismáíl Ghaní sa objavil na verejnosti. Niektoré médiá špekulovali, že sa mohol stať obeťou nedávneho izraelského útoku na Libanon.

11:38

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie dôrazne odsúdilo kroky KĽDR, ktoré viedli k čiastočnej demolácii ciest spájajúcich obe Kórey. Zároveň uviedlo, že ide o jasné porušenie dohody medzi krajinami. 

11:36

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová, ktorá je nominantkou Demokratickej strany do prezidentských volieb by v najbližších dňoch mohla poskytnúť rozhovor moderátorovi Joeovi Roganovi. Jeho podcast Joe Rogan Experience je mimoriadne populárny najmä medzi mladými mužskými voličmi.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke huby rastú na pni stromu v lese v pohorí Tribeč pri obci Podhorany v okrese Nitra

Autor: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali