Víťazstvo Putina bude pre Západ katastrofou

❚❚

Bratislava 15. septembra 2023 (HSP/Spectator/Foto:TASR/AP-Matt Dunham)

 

Prinášame vám článok, ktorý pre britský Spectator napísal bývalý premiér Veľkej Británie Boris Johnson. Je veľmi užitočné si ho prečítať, lebo presne ukazuje uvažovanie západných elít, odráža ich stav mysle a hodnotový svet

Boris Johnson
Na snímke bývalý britský premiér Boris Johnson

Porážka Ukrajiny na bojisku by bola pre Západ katastrofou, napísal bývalý britský premiér Boris Johnson v stĺpčeku pre The Spectator. Preto by podľa neho USA a ich spojenci mali zdvojnásobiť svoje úsilie a zvýšiť dodávky zbraní Kyjevu.

.

Potrebujeme len strategickú trpezlivosť a uvedomenie si naliehavosti nášho programu vojenskej pomoci.

Musíme uznať, že potreby Ukrajiny na bojisku sa menia. Približne pred rokom sme sa obávali poskytnúť jej tanky a obrnené vozidlá s absurdným odôvodnením, že takáto podpora by mohla “vyprovokovať” Rusko. Teraz sa drony stali takými smrtiacimi, že obe strany často opúšťajú obrnené vozidlá a presúvajú sa pešo.

.

Ukrajinci potrebujú prenosné raketové systémy zem-vzduch. Potrebujú systémy typu Patriot, ako aj lepšie delostrelectvo s dlhým doletom. HIMAR sa ukázali ako užitočné, ale Rusi proti nim prijali účinné protiopatrenia. Ukrajinci potrebujú ATACM, raketové systémy dlhého doletu, ktoré USA stále váhajú dodať, a viac systémov, ako je britský Storm Shadow.

Od Spojeného kráľovstva očakávajú ďalšiu pomoc v podobe húfnic, rakiet Storm Shadow, systémov protivzdušnej obrany a technológie dronov.

Prezident Zelenskyj mi povedal, že potrebuje len asi 200 moderných balistických systémov, ako sú ATACM, a ich USA majú v rezerve tisíce. Načo si ich odkladať? Na aký iný účel by mohli slúžiť, ak nie na zaručenie dlhodobej bezpečnosti Západu vrátane Spojených štátov?

Niektorí vo Washingtone si myslia, že USA by sa mali držať stratégie “Čína na prvom mieste” a ponechať si ATACMS v rezerve pre prípad, že by ich bolo potrebné vyslať na obranu Taiwanu. Čo je to za nezmysel? Najlepší spôsob, ako odradiť útok na Taiwan, je zabezpečiť, aby Ukrajinci zvíťazili, a to čo najskôr.

Hovoríme o relatívne malých nákladoch za takú vynikajúcu potenciálnu odmenu. USA vyčlenili na podporu ukrajinských ozbrojených síl približne 1 % svojho ročného rozpočtu na obranu a Spojené kráľovstvo vyčlenilo len zlomok toho, čo USA.

.

Na Ukrajine nie sú žiadni americkí vojaci, ich životy sú mimo nebezpečenstva – a napriek tomu je stávka pre Západ obrovská. Ak Putin zvíťazí – a všetko, čo musí urobiť, aby vyhlásil, že zvíťazil, je udržať si aspoň územie, ktoré anektoval – svet si vypočuje hroznú správu, že demokracie sľúbili postaviť sa autokracii, ale zlyhali. Konflikt sa zapíše do ukrajinských dejín ako príbeh o ukrajinskej armáde s levím srdcom, ktorú zradil Západ.

Okolo svetového ohniska sa začnú šíriť chýry, že sme opäť dokázali, že nie sme schopní dodržať slovo, podporiť svojich priateľov a postaviť sa za slobodu a právny štát – dokonca aj v prípade, že západným vojakom nehrozí nebezpečenstvo.

Ak Putin na Ukrajine zvíťazí, ak si udrží čo i len zlomok toho, čo ovládol, poučením bude, že európske hranice sa dajú zmeniť so všetkými dôsledkami pre Gruzínsko, Pobaltské štáty, všetky krajiny bývalého Sovietskeho zväzu a sovietsku sféru vplyvu.

Putinovo víťazstvo by bolo katastrofou pre Západ a pre vedúce postavenie Ameriky a nemyslím si, že americký prezident by takýto výsledok ľahko toleroval – najmä ten, ktorý chce urobiť Ameriku opäť veľkou.

Nemohli by sme v mene všetkého svätého konečne poskytnúť Ukrajincom všetku vojenskú pomoc, ktorú potrebujú, aby čo najrýchlejšie dokončili svoju prácu a minimalizovali počet životov vrhnutých do priepasti tohto nezmyselného konfliktu?

.

Pýtal som sa už predtým a pýtam sa znova: na čo, do pekla, čakáme?

Boris Johnson

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:09

Viac ako polovica mladých ľudí (57 %) na Slovensku vie, že peniaze sa časom znehodnocujú, ale len necelá pätina (18 %) vie, ako sa proti tomu chrániť. Polovica (54 %) tiež považuje investovanie za zaujímavú tému, ale len 28 % z nich skutočne rozumie, čo investovanie znamená. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu správcovskej spoločnosti Amundi v spolupráci s výskumnou agentúrou STEM/MARK z augusta tohto roka, ktorý sa zameral na finančnú gramotnosť mladých vo veku 12 až 16 rokov.

11:06

Vzhľadom na drastické škrty v sociálnych programoch a slabé hospodárstvo sa chudoba v Argentíne naďalej zvyšuje. V prvej polovici tohto roka žilo pod hranicou chudoby 52,9 % obyvateľov juhoamerickej krajiny, zatiaľ čo v druhej polovici minulého roka to bolo 41,7 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje argentínskeho štatistického úradu.

10:18

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom útoku na južné predmestie Bejrútu zabila vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters, AFP a AP.

09:30

Najmenej šesť obetí si v sobotu ráno vyžiadali dva ruské útoky na nemocnicu v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, píše TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

09:29

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo, že v reakcii na intenzívne izraelské útoky budú evakuované nemocnice na južných predmestiach Bejrútu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Izrael tento týždeň výrazne zintenzívnil svoje letecké útoky v Libanone a vyhlásil, že je odhodlaný ukončiť viac ako 11 mesiacov trvajúcu paľbu Hizballáhu na svoje územie.

08:09

Spolupredsedovia nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla a Alice Weidelová sa dohodli, že Weidelová bude v rámci budúcoročnej predvolebnej kampane kandidovať na post kancelárky. Zatiaľ však ide len o dohodu na úrovni lídrov, ktorú musia potvrdiť výbory strany, uviedol v piatok pre agentúru DPA poslanec za AfD Stephan Brandner.

Germany Election AfD Alice Weidelová Tino Chrupalla
Spolupredsedníčka strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alice Weidelová (vpravo) a spolupredseda strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla (vľavo) počas tlačovej konferencie v sídle AfD v Berlíne
08:08

Iránske veľvyslanectvo v Libanone považuje piatkový izraelský útok na južné predmestie Bejrútu za nebezpečnú eskaláciu, ktorá mení pravidlá hry a “prinesie páchateľom primeraný trest”, uviedlo na platforme X. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali