Víťazom pesničkovej súťaže Eurovízia sa stala talianska skupina Maneskin

❚❚

Rotterdam 23. mája 2021 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Peter Dejong)

 

Víťazom 65. ročníka pesničkovej súťaže Eurovízia sa v noci na nedeľu stala talianska glamrocková skupina Maneskin, ktorá sa presadila skladbou “Zitti e Buoni”. Informuje o tom tlačová agentúra AFP

Maneskin
Maneskin v Ahoy aréne v Rotterdame

Ide o historicky tretie víťazstvo Talianska v tejto súťaži a prvé od roku 1990. Podujatie sa konalo v holandskom prístavnom meste Rotterdam za prísnych protipandemických opatrení, ktoré obmedzili počet publika na 3 500 osôb.

.

Štvorčlenné zoskupenie z Ríma porazilo tvrdú konkurenciu z Francúzska a Švajčiarska. “Myslíme si, že celé podujatie bolo úľavou po toľkých úmrtiach, bolesti a obmedzeniach,” povedal novinárom spevák skupiny Damiano David.

Súťaž, ktorá sa konala v rotterdamskej viacúčelovej aréne Ahoy, museli vlani z dôvodu koronavírusovej pandémie zrušiť – po prvý raz v jej 65-ročnej histórii.

.

Eurovízia je jednou z najsledovanejších televíznych šou svojho druhu na svete – každý rok ju sleduje zhruba 200 miliónov divákov.

Vo finále súťažili Cyprus, Albánsko, Izrael, Belgicko, Rusko, Malta, Portugalsko, Srbsko, Británia, Grécko, Švajčiarsko, Island, Španielsko, Moldavsko, Nemecko, Fínsko, Bulharsko, Litva, Ukrajina, Francúzsko, Azerbajdžan, Nórsko, Holandsko, Taliansko, Švédsko a San Maríno.

Vyvrcholeniu súťaže predchádzali dve semifinálové kolá. Z každého postúpilo desať krajín, ktoré sa na veľkom finále zúčastnili spolu s usporiadateľskou krajinou a tzv. veľkou päťkou (Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Španielsko a Británia).

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:23

Japonská firma Icom v sobotu vyhlásila, že bezdrôtové zariadenia, ktoré explodovali počas útoku v Libanone nepatrili medzi jej produkty.

07:17

Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb varoval Bezpečnostnú radu OSN v New Yorku pred “veľkým výbuchom” v rámci stupňujúcich sa útokov medzi Izraelom a militantným proiránským hnutím Hizballáh pôsobiacom v Libanone.

07:14

Proiránske militantné hnutie Hizballáh v piatok potvrdilo, že izraelský útok v Bejrúte pripravil o život jeho vysokopostaveného veliteľa a jedného zo zakladajúcich členov Ibráhima Ákila.

07:14

Britský premiér Keir Starmer, ktorý bol v posledných dňoch terčom kritiky za to, že od roku 2019 dostal dary v celkovej výške viac ako 120.000 eur, v piatok oznámil, že už nebude prijímať dary v podobe oblečenia.

07:14

Západné vlády a ruská opozícia v exile by mali začať pripravovať prechod Ruska k demokracii po tom, ako prezident Vladimir Putin odíde z úradu, vyhlásil ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza v piatok, sedem týždňov po svojom prepustení zo sibírskej trestaneckej kolónie.

07:13

Hudobná knižnica v Lipsku objavila vo svojom zbierkovom fonde partitúru doteraz neznámeho 12-minútového diela Wolfganga Amadea Mozarta. S odvolaním sa na tlačovú službu mestskej knižnice v Lipsku o tom informovala televízia CBS.

07:11

Vyšetrovanie Tajnej služby Spojených štátov (USSS), zodpovednej za bezpečnosť a ochranu súčasných i bývalých amerických prezidentov, odhalilo komunikačné pochybenia a nedostatočnú obozretnosť pred júlovým atentátom na Donalda Trumpa.

07:11

Civilné žaloby podalo najmenej 37 žien z celého sveta na luxusný londýnsky obchodný dom Harrods a parížsky luxusný hotel Ritz. Týkajú sa sexuálneho zneužívania, ktorého sa údajne dopustil ich bývalý majiteľ, egyptský podnikateľ Mohamed Al-Fayed, ktorý zomrel vlani v auguste vo veku 94 rokov. Oznámil to v piatok v Londýne štvorčlenný tím právnikov, informuje agentúra AFP.

07:08

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) zakázala úradníkom, vojenskému personálu, zamestnancom bezpečnostného a obranného sektora a prevádzkovateľom kritickej infraštruktúry používať na svojich mobilných telefónoch komunikačnú aplikáciu Telegram. Toto rozhodnutie prijali s cieľom minimalizovať bezpečnostné hrozby, informovala RNBO vo vyhlásení citovanom stanicou Rádio Sloboda (RFE/RL).

Telegram logo
Na archívnej snímke zo 17. októbra 2022 aplikácia Telegramu na notebooku v Mníchove
07:07

Nemecký súd odsúdil dve klimatické aktivistky vo veku 69 a 74 rokov na niekoľko mesiacov väzenia za sabotáž alebo pokus o sabotáž ropovodu vo východnom Nemecku. Vyplýva to z piatkového oznámenia súdu v Neubrandenburgu.

06:40

Izraelský minister obrany Joav Galant v piatok vyhlásil, že izraelská armáda bude pokračovať vo svojich operáciách, kým nedosiahne stanovený cieľ, ktorým je návrat obyvateľov zo severu Izraela do svojich domovov.

06:40

Volebný výbor v americkom štáte Georgia ovládaný republikánmi v piatok odhlasoval, že v štáte počas novembrových prezidentských voľbách prebehne ručné sčítanie hlasovacích lístkov, píše TASR. Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na skupiny pre ochranu občianskych práv, by ručné sčítanie mohlo viesť k oneskoreniam, chybám či problémom s falšovaním volieb.

USA voľby Georgia sčítanie hlasy
Na snímke členovia volebného výboru v americkom štáte Georgia diskutujú o návrhoch na zmeny volebných pravidiel 20. septembra 2024 v Atlante
06:36

Desaťtisíce ľudí v piatok vyšli do ulíc v Nemecku a požadovali dôraznejšie opatrenia na ochranu klímy. Na demonštrácie organizované hnutím Piatky za budúcnosť (Fridays for Future) však podľa agentúry AFP prišlo oveľa menej ľudí než v uplynulých rokoch.

Klimatický štrajk hnutia Piatky pre budúcnosť
Ľudia protestujú v rámci globálneho klimatického štrajku hnutia Piatky pre budúcnosť 20. septembra 2024 v Hamburgu
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali