Víťazná séria Viktora Orbána pokračuje aj výhrou vo voľbách do EP

Víťazná séria Viktora Orbána pokračuje aj výhrou vo voľbách do EP

Bratislava 11. júna 2024 (HSP/The European Conservative/ Foto: Screenshot X video @PM_ViktorOrban)

 

Vo voľbách do EP zaznamenala maďarská vládnuca strana Fidesz ďalšie suverénne víťazstvo. Zoltán Kottász pre The European Conservative zdôrazňuje, že strana Fidesz pokračuje v neprerušenej sérii víťazstiev v národných, miestnych a európskych voľbách už od roku 2009. „Nezáleží na tom, aké má súčasná opozícia meno. Porazíme ju znova a znova,“ povedal maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarská vládnuca strana Fidesz zaznamenala ďalšie suverénne víťazstvo v nedeľňajších voľbách do Európskeho parlamentu. Konzervatívna strana pod vedením premiéra Viktora Orbána získala 44,7 % hlasov a 11 z 21 kresiel pridelených Maďarsku v Európskom parlamente (EP).

Reklama

Hoci percento získaných hlasov nebolo také vysoké ako pred piatimi rokmi, keď Fidesz skončil s 52,6 %. Vysoká volebná účasť znamenala, že strana získala takmer o 200 000 hlasov viac ako v roku 2019.

 

Reklama

Kampaň

Viktor Orbán v súvislosti s výsledkami povedal, že voliči podporili pro-mierovú politiku jeho vlády.

Fidesz viedol kampaň na protivojnovej platforme a vyzýval EÚ, aby prestala posielať zbrane na Ukrajinu a namiesto toho sa začala sústrediť na mierové rokovania. Orbán zdôrazňoval, že vojna poškodzuje hospodárstvo EÚ. Prisľúbil tiež, že jeho vláda bude na úrovni EÚ reprezentovať protiimigračnú, protigenderovú ideológiu a antifederalistický postoj.

„Ak chceme zhrnúť výsledky európskych volieb, môžeme ich poslať do Bruselu ako telegram: Migrácia, stop. Gender-ideológia, stop. Vojna, stop. Soros, stop. Brusel, stop,“ povedal maďarský premiér.

 

Premena opozície

Medzitým maďarská opozícia prešla s príchodom nového politického aktéra na scénu úplnou premenou. Strana Rešpekt a sloboda (Tisza) pod krídlami lídra Pétera Magyara vznikla len pred niekoľkými mesiacmi, napriek tomu sa jej podarilo získať 29,7 % hlasov a 7 kresiel v EP.

Reklama

Magyar je bývalým manželom bývalej maďarskej ministerky spravodlivosti Judity Vargovej(za stranu Fidesz). Zastával rôzne pozície v štátnych podnikoch a na ministerstvách ešte z čias Fideszu. Preslávil sa začiatkom tohto roka, keď začal kritizovať a obviňovať maďarskú vládu z korupcie. Vo februári sa s Orbánom názorovo úplne rozišili.

Do centra pozornosti sa dostal po rozhodnutí vtedajšej prezidentky Katalin Novákovej omilostiť muža odsúdeného za krytie sexuálneho zneužívania detí. Nováková následne po výzvach na odstúpenie zo strany vlády aj prívržencov opozície odišla z funkcie.

Péter Magyar sa prezentoval ako centrista, ktorý sa snaží odlíšiť od Fideszu aj z ľavice. Jeho politika je stále zahalená rúškom tajomstva. Vyjadril názory ktoré sú podobné tým, ktoré zastáva vláda aj ľavicová opozícia.

„Strana Tisza dokáže maďarským voličom, že politika môže byť krásna, spravodlivá a čestná,“ povedal v nedeľu večer.

Na margo spravodajstva západných médií o údajne nepriaznivých výsledkoch pre Viktora Orbána, maďarský konzervatívny týždenník Mandiner napísal: „Fidesz nedosiahol svoj “najslabší výsledok v histórii“, ale svoje najcennejšie víťazstvo v EP – v čase vojny, v zložitom medzinárodnom prostredí, po dvoch bolestivých rokoch pre maďarskú ekonomiku a v tieni škandálu, ktorý zasiahol priamo do sŕdc pravicových voličov.“

Reklama

Ostatné opozičné strany Péter Magyar prevalcoval: ľavicovej politickej aliancii vytvorenej okolo predchádzajúceho premiéra Ferenca Gyurcsánya sa podarilo získať v Európskom parlamente len 2 kreslá (zo 4) a jedno kreslo pripadlo pre pravicové euroskeptické Hnutie naša vlasť.

„Dnes sme porazili tak starú ako aj novú opozíciu. Nezáleží na tom, aké má súčasná opozícia meno. Porazíme ju znova a znova,“ povedal Viktor Orbán.

Ľavicový komentátor András Hont v príspevku na Facebooku napísal: „Maďarská ľavica bola zlikvidovaná a vznikol nový opozičný elektorát: taký, ktorý hlasuje proti Orbánovi tým, že najprv hlasuje proti oficiálnej opozícii.“

 

Ku komu sa Fidesz pripojí v EP?

Pokiaľ ide o budúce budovanie spojencov v Európskom parlamente, premiérova strana je v súčasnosti v EP bez skupiny. V roku 2021 opustila stredopravú Európsku ľudovú stranu (EPP) v dôsledku jej posunu k ľavici. Fidesz sa pravdepodobne pripojí k skupine Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), do ktorej patria aj Bratia Talianska pod vedením premiérky Giorgie Meloniovej a poľské Právo a spravodlivosť (PiS).

Orbán nedávno povedal, že by privítal spojenie ECR a skupiny Identita a demokracia(ID), ktorú vedie Národné zhromaždenie Marine Le Penovej.

Opozičná strana Rešpekt a sloboda (Tisza) by zároveň mohla byť na pokraji vstupu do EPP.

 

Komunálne voľby

V nedeľu sa v Maďarsku konali aj komunálne voľby do obecných a župných zastupiteľstiev. Aké sú výsledky ? Fidesz zvíťazil vo vidieckych oblastiach a mnohých menších mestách, ale opozícia mala väčšinu v hlavnom meste, Budapešti.

Samotné voľby primátora Budapešti sú však veľmi tesné. Súčasný ľavicový primátor Gergely Karácsony má nad svojím súperom Dávidom Vitézym, ktorý je bývalý štátny tajomník Fideszu, ale kandidoval ako nezávislý, náskok len o 300 hlasov. Hlasovacie lístky v Budapešti sa možno budú musieť prepočítať.

Reklama

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:21

Dánska ľudová strana (DF) sa pripojí do novovznikajúcej frakcie v Európskom parlamente (EP) Patrioti pre Európu, ktorú zakladá český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. V sobotu to oznámil na sociálnej sieti X europoslanec a člen DF Anders Vistisen. Aliancia tak má v súčasnosti dostatok národných delegácií na vytvorenie politickej skupiny v EP, píše TASR.

19:20

Japonsko a Kambodža budú spolupracovať na odstraňovaní nášľapných mín z územia Ukrajiny a ďalších vojnou zasiahnutých krajín. V kambodžskej metropole Phnom Penh to v sobotu uviedla japonská ministerka zahraničných vecí Joko Kamikawová, informuje agentúra AFP.

19:15

Pri dopravnej nehode nákladného auta s minibusom zahynulo v sobotu na severozápade Ukrajiny najmenej 14 ľudí, uviedol na sociálnej sieti Telegram tamojší minister vnútra Ihor Klymenko.

K incidentu došlo podľa úradov pri obci Verkhiv v Rivnenskej oblasti na severozápade krajiny. Medzi obeťami je aj šesťročné dieťa, píše agentúra Reuters.

nehoda autobus - cisterna
Na snímke havarovaný minibus po zrážke s cisternovým vozidlom v regióne Rivne na Ukrajine
18:35

Slovenská kajakárka Karolína Abrahámová obsadila na MSJ vo vodnom slalome siedme miesto v K1. Pätnásťročná pretekárka mala bezchybnú jazdu a za víťazkou Klárou Mrázkovou z Česka zaostala o 8,26 sekundy.

17:52

Českí policajti zasahovali v sobotu dopoludnia v pražskej štvrti Řepy, kde bola nahlásená streľba. Podľa prvotných informácií išlo zrejme o streľbu z pištole na stlačený plyn, informuje TASR podľa spravodajského portálu Novinky.cz.

Policajti po príchode zistili, že boli poškodené hodiny na stĺpe verejného osvetlenia, uviedol policajný hovorca Jan Daněk.

17:20

Početné poranenia utrel poľský turista, ktorý v sobotu popoludní spadol v masíve Gerlachovského štítu. Na pomoc mu prišli horskí aj leteckí záchranári. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej webovej stránke.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali