Viktor Orbán predstavil svoju víziu o budúcnosti Maďarska v desaťročí konfliktov

❚❚

Bratislava 24. júla 2022 (HSP/Foto:Facebook)

 

Maďarský premiér predniesol svoj prejav na sobotňajšom záverečnom podujatí Summer Free University Bálványos a študentskom Camp v letovisku Tusnadfurdo

Viktor Orbán
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

Piliere západnej civilizácie praskajú

Podľa Viktora Orbána bude nasledujúce desaťročie desaťročím nebezpečenstva, neistoty a vojen, pretože piliere západnej civilizácie, ktoré sa predtým považovali za neotrasiteľné, praskajú. Premiér hovoril o troch posunoch v západnej civilizácii. V minulosti sme si mysleli, že žijeme pod ochranou vedy, potom prišiel covid. Mysleli sme si, že vojna sa nemôže vrátiť do Európy, ale v susedstve Maďarska je vojna. A mysleli sme si, že studená vojna sa už nikdy nemôže vrátiť, ale niektorí svetoví Lídri teraz pracujú na reorganizácii našich životov do geopolitických blokov, povedal premiér.

.

 

Vplyv Západu slabne

Maďarský premiér hovoril o všeobecnej nálade v Európe, ktorá podľa jeho hodnotenia klesá, pretože sila, moc, autorita a autorita západnej civilizácie slabne. Najbolestivejšia zo všetkého na strate moci a materiálneho priestoru je strata kontroly Západu nad energetickými zdrojmi, zdôraznil Orbán. Západ už nevlastní väčšinu surovín a energetických zdrojov.

.

„Naša situácia, situácia v Európe, je dvojnásobne ťažká. Dôvodom je, že Washington sa správa tak, ako sa správa. Nikto nezdvihol obočie, keď Amerika začala ťažiť energiu cez frakovanie, hoci Amerika sa netajila tým, že svoju energetickú politiku použije ako zbraň zahraničnej politiky,” povedal Orbán.

Dodal, že Američania sú schopní presadiť svoju vôľu, pretože v dodávkach energie nie sú odkázaní na iných.

 

Strata energetických zdrojov

Európania na to zareagovali odporom voči závislosti od Američanov a EÚ sa doteraz snažila chrániť nemecko-ruskú energetickú os, ktorá je však, ako hovorím, na kusy.

„Posledný návrh Európskej komisie je, že každý by mal byť povinný znížiť spotrebu plynu o 15 percent, a ak to nebude fungovať, bude odobratý tým, ktorí ho majú,“ varoval Viktor Orbán.

.

 

Maďarsko čakajú výzvy

V súvislosti so situáciou maďarského ľudu premiér povedal, že najdôležitejšou výzvou je pokles populácie. Stále je viac pohrebov ako krstov, poznamenal. Národy sveta možno rozdeliť do dvoch skupín: niektoré sú schopné biologického rozmnožovania, iné nie. S odvolaním sa na rodinnú politiku vlády Fidesz uviedol, že situácia v krajine sa zlepšila, ale zatiaľ nedošlo k žiadnemu obratu.

Kým nedôjde k obratu, skôr či neskôr nám bude Maďarsko a Karpatská kotlina ‚ukradnuté‘, povedal maďarský politik.

Orbán povedal, že druhou výzvou, ktorej čelíme, je migrácia, ktorá rozdelila Európu na dve časti.

„Jednu polovicu tvorí svet, kde spolu žijú európski a neeurópski ľudia. Tieto krajiny už nie sú národmi, ale konglomerátmi národov. Potom, je tu druhá polovica západu, stredná Európa. Západ sa v intelektuálnom zmysle presťahoval do strednej Európy a v zvyšku Európy je už len post-západ,” varuje Orbán, podľa ktorého sa post-západ momentálne snaží prinútiť strednú Európu, aby sa im podobala.

.

 

Nútená migrácia

Podľa premiéra chce Brusel spolu so sieťou Georgea Sorosa vnútiť Maďarsku migráciu. S odvolaním sa na niektoré minulé súdne konania proti Maďarsku povedal: „Boli sme postavení pred súd a odsúdení. A nebyť utečeneckej krízy na Ukrajine, rozsudok by na nás začali vykonávať. Teraz to odložili bokom. Neodstránili to z programu, len to odložili.

Nazval to „ideologickým výsmechom internacionalistickej ľavice“, keď sa snažia tvrdiť, že Európa je vo svojej podstate zmiešaná rasa. Ide o historický podvod. Národy žijúce v Európe sa sťahujú, pracujú, ale nie sú to zmiešané národy. Sme ochotní miešať sa medzi sebou, ale nie sme ochotní stať sa miešancami,“ povedal Orbán. Podľa jeho názoru si dnes islamská civilizácia, ktorá sa postupne posúva smerom k Európe, uvedomila, že Maďarsko nebude odrazovým mostíkom ich expanzie v Európe, pretože v minulosti existovala maďarská tradícia boja proti islamskej Osmanskej ríši.

 

Problém s pohlavím

Ďalšou hrozbou je rodová ideológia, proti ktorej vláda zaviedla zákon na ochranu detí, a kvôli ktorej sa proti Maďarsku postavila dominujúca európska ľavica.

„Nechceme im hovoriť, ako majú žiť, chceme, aby pochopili, že v našej krajine je otcom muž a matka žena – a mali by to akceptovať spolu so Sorosovými silami,“ zdôraznil Orbán, dodávajúc, že tento „západný druh bláznovstva“ sa v tejto časti sveta nikdy nestane väčšinovým názorom.

 

Význam aliancií a Vyšehradskej štvorky

Kľúčom k víťazstvu je podľa premiéra odhodlanie a hľadanie spojencov. Preto post-západniari urobili všetko pre to, aby rozvrátili V4. Strategické záujmy Poliakov a Maďarov vo vojne sa zhodujú. Chceme, aby sa Rusko stiahlo a ostalo bokom, chceme, aby Ukrajina zostala nezávislá.

„Ale v maďarsko-poľských vzťahoch ide o jeden zo základných problémov: my to vnímame ako vojnu medzi dvoma slovanskými národmi a Poliaci to vidia ako vojnu, ktorej sú súčasťou. Naši slovenskí a českí priatelia vo voľbách uprednostnili post-západný svet,“ povedal s nádychom sarkazmu.

Viktor Orbán povedal, že primárnym aspektom každej vojny je, že matky smútia za svojimi deťmi a deti strácajú rodičov. Tento pojem musí mať prednosť pred všetkým ostatným, dokonca aj v politike. Premiér zdôraznil, že v bojoch na Ukrajine doteraz zahynulo 86 Maďarov. Preto trval na svojom predošlom stanovisku, že toto nie je maďarská vojna.

.

Premiér tiež spomenul: “sú krajiny, ktoré kritizujú Maďarsko, pretože si myslia, že nie je dostatočne oddané Ukrajincom, ale mnohé z týchto krajín sú ďaleko od tohto konfliktu a nanajvýš poskytujú finančnú alebo ozbrojenú podporu”.

 

Spojené štáty

Tvrdenie Američanov, že každý by mal byť jednoducho na správnej strane dejín a zvyšok sveta bude poslúchať, už neplatí, povedal Viktor Orbán. Väčšina sveta toto volanie nepočúva. Táto vojna by pokojne mohla byť koncom západnej nadvlády, multipolárny svetový poriadok nám klope na dvere,“ zhodnotil premiér. Navrhol, že Západ by mal namiesto prázdnych správ o víťazstve vyvinúť novú stratégiu, zamerať sa nie na víťazstvo vo vojne, ale na dobré mierové rokovania a dobrú mierovú ponuku. Úlohou EÚ nie je postaviť sa na stranu Ukrajincov proti Rusom, ale postaviť sa medzi Rusov a Ukrajincov, zdôraznil Orbán.

 

Zrušenie práva EÚ na veto

Premiér povedal, že návrh Bruselu na zrušenie konsenzuálneho rozhodovania v zahraničnej politike EÚ je nebezpečný.

.

„Európa sa nemôže stať globálnym politickým hráčom, pretože nedokáže udržať mier ani doma,“ zdôraznil premiér a nazval jednotné rozhodovanie o zahraničnej politike EÚ „imperializmom“. Veľkým problémom je aj to, že EÚ nedokáže brániť svoje vlastné hranice. Zdôraznil, že EÚ by si nemala vymýšľať svoju vlastnú ústrednú úlohu vo svetovej politike, ale najprv by mala robiť svoju prácu doma.

 

Kľúčové sú dodávky energie

Zásadná otázka je, kto má z tejto vojny prospech, povedal premiér.

„Hlavnými príjemcami sú Rusi, pretože majú energetické zdroje. Dnes Rusi predávajú menej energie, ale za oveľa vyššiu cenu, takže z toho majú úžitok. Ale prospelo to aj Číňanom, ktorí bývali vydaní na milosť a nemilosť Arabom, pokiaľ ide o energetickú závislosť, no teraz si môžu kupovať ruskú energiu. A dobre sa darí aj americkým firmám. EÚ je však na tom zle, pretože jej dovoz energie je v mínuse,“ povedal.

 

.
Európa čelí veľkej recesii

Pán Orbán povedal, že Európu sužuje vidina recesie a situáciu v Maďarsku sťažuje aj fakt, že posilňovanie dolára voči euru automaticky vedie k oslabeniu forintu. Maďarsko si podľa neho stanovilo cieľ na najbližšie dva roky, a to udržať sa v globálnej recesii. Ale z pohľadu premiéra: “Len ďalšie prezidentské voľby v USA môžu svetu vrátiť mier”.

„Náš úspech z ekonomického hľadiska si môžeme udržať, ak sa vyhneme vojne, rodovej hlúposti, globálnym daniam, migrácii a všeobecnej recesii v Európe. Dobrou správou je, že sa nám to podarilo v rokoch 2010 a aj v roku 2020.”

 

Maďarsko sa stane čistým prispievateľom EÚ

Maďarsko bude podľa premiéra do roku 2030 čistým prispievateľom do EÚ, čím vznikne aj nová situácia pre Maďarsko.

„V tom čase musíme byť v špičkovej forme z diplomatického, vojenského a ekonomického hľadiska,“ zdôraznil Orbán.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:59

Je zodpovednosťou premiéra Petra Fialu, aby zaistil stabilitu koalície po prekvapivom odvolaní šéfa Pirátov Ivana Bartoša z postu ministra pre miestny rozvoj a vicepremiéra pre digitalizáciu.

14:58

Libanonské úrady evidujú najmenej 16.500 ľudí, ktorí v posledných dňoch opustili svoje domovy na juhu Libanonu a v údolí Bikáa, kde sa nachádzajú terče útokov izraelského letectva v ich ofenzíve proti proiránskemu hnutiu Hizballáh. Ako dočasné útočisko pre presídlencov bolo vyčlenených asi 150 školských budov.

Boje medzi Libanonom a Izraelom
Libanončania utekajúci v dôsledku pokračujúcich izraelských leteckých útokov sedia počas dopravnej zápchy v autách na diaľnici, ktorá smeruje z prístavneho mesta Sidón na juhu krajiny do libanonskej metropoly Bejrút
14:31

Izraelská armáda podnikla útok v libanonskej metropole Bejrút, informuje TASR podľa agentúry AFP. Podľa libanonských médií zásah dostalo južné predmestie Bejrútu.

Útoky Izraela na Libanon
Plamene a dym stúpajú po izraelskom leteckom útoku, čo je vidieť z mesta Mardžajun na juhu Libanonu
14:29

Na okraj 79. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku sa uskutočnilo aj neformálne stretnutie ministrov členských štátov Európskej únie. Šéfovia diplomacií rokovali predovšetkým o aktuálnej situácii na Ukrajine a Blízkom východe. SR zastupoval minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

Summit o budúcnosti
Na snímke šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó
14:28

Maďarsko je proti represívnym clám Európskej únie na čínske elektromobily a podporuje čínsko-brazílsky mierový plán v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Podľa servera atv.hu to uviedol v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó po schôdzke so šéfom čínskej diplomacie Wang Im.

14:27

Americké a britské nálety v Jemene, ktoré mali za cieľ ukončiť narúšanie lodnej dopravy zo strany húsíjských povstalcov, výrazne neznížili ich vojenskú spôsobilosť. 

14:25

Polícia v Južnej Kórei zadržala muža, ktorý sa priznal k vražde svojej priateľky spred 16 rokov. Jej telo po vražde ukryl na svojom balkóne pod vrstvou cementu, oznámila tamojšia polícia.

13:35

Združenie miest a obcí Slovenska očakáva, že pripravovaný konsolidačný balíček bude mať dosah na občanov a tým pádom aj na samosprávy cez nižší výber dane z príjmov fyzických osôb. Na tlačovom brífingu počas rokovania Rady Združenia miest a obcí Slovenska v Žiline to uviedol predseda združenia Jozef Božik.

13:34

Extrémne daždivé počasie, ktoré prinieslo na Slovensko silný nárazový vietor a záplavy, spôsobilo škody za viac ako milión eur. Do pondelka (23. 9.) bolo nahlásených vyše 1000 poistných udalostí, pričom najviac, až 85 %, prípadov je na západnom Slovensku. 

13:33

Rozloha amazonského dažďového pralesa sa za posledné štyri desaťročia zmenšila o plochu veľkú ako Nemecko a Francúzsko dohromady. V Brazílii, Bolívii, Peru, Ekvádore, Kolumbii, Venezuele, Guyane, Suriname a Francúzskej Guyane bolo za tento čas vyrúbaných 88 miliónov hektárov dažďového pralesa. Oznámilo združenie vedcov a mimovládnych organizácií RAISG (Red Amazónica de Información Socioambiental Georreferenciada).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali