Viktor Orbán: “Pravica by nemala byť alternatívou voči Európe, ale európskou alternatívou.”

❚❚

Bratislava 20. februára 2024 (HSP / The European Conservative/ Foto: Twitter )

 

Maďarský premiér Viktor Orbán sa vo svojom výročnom prejave o stave národa zameral na nadchádzajúce voľby do EÚ a výzvy, ktorým budú čeliť konzervatívne sily počas svojho pokusu získať späť Brusel od ľavicovej byrokracie. Informácie prináša The European Conservative

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán mal v sobotu 17. februára výročný prejav o stave národa. V prejave sa čiastočne zameral na nadchádzajúce voľby do EÚ. Neopomenul ani výzvy, ktorým budú čeliť konzervatívne strany počas svojho pokusu získať späť Brusel od ľavicovej byrokracie.

.

„Nová pravica by nemala byť alternatívou voči Európe, ale alternatívou Európy,“ povedal maďarský premiér vo výročnom prejave.

“Supervolebný rok”

„Rok 2024 môže byť prelomovým okamihom,“ povedal Orbán vo svojom prejave, pričom narážal na “supervolebný rok”. Približne polovica svetovej populácie v tomto roku zamieri k volebným urnám.

.

„Globálna politika môže na konci roka vyzerať úplne inak, ako vyzerala na jeho začiatku,“ povedal premiér.

Najdôležitejšie voľby, pokiaľ ide o Západ, budú samozrejme parlamentné v Bruseli a prezidentské vo Washingtone. Zatiaľ čo väčšina európskych lídrov sa čoraz viac obáva výsledku v USA, Orbán má optimistickejší pohľad.

„Do volieb v iných krajinách nemáme čo hovoriť,“ povedal premiér. „ Avšak veľmi by sme si želali, aby sa Donald Trump vrátil do prezidentského kresla a konečne nastolil mier vo východnej polovici Európy,“ dodal.

Budapešť sa prihovára za to, aby si Rusko a Ukrajina zasadli za rokovací stôl. Zabránili by tak ďalším obetiam na životoch namiesto nekonečných dodávok zbraní, ktoré vojnu len predlžujú. Orbán verí, že zmena vo Washingtone môže konečne otvoriť dvere pre prímerie na Ukrajine. „Je tragédiou, že dovtedy budú musieť zomrieť státisíce ľudí,“ povedal premiér.

Voľby v USA sa budú zároveň prekrývať s polročným striedaním Maďarska v rotujúcom predsedníctve Rady EÚ. Orbán načrtol, je ich program je jednoduchý. „Urobíme Európu opäť veľkou – MAGA tam, MEGA tu,“povedal. (Premiér použil slovnú hračku z prvých písmen hesla Make Europe Great Again).

.

Politické zmeny v EÚ

Najskôr však musí dôjsť k politickej zmene v EÚ, a to počas júnových volieb do Európskeho parlamentu. „Ešte nikdy nebola taká veľká vzdialenosť medzi politikou Bruselu a záujmami a vôľou Európanov,“ povedal Orbán. „Európa musí znovu získať Brusel, aby medzi Bruselčanmi bolo konečne niekoľko Európanov,“ dodal.

Podľa premiéra bol rok 2023 poznačený zlyhaniami EÚ. Stratégia pre Ukrajinu sa každým dňom ďalej rozpadá. Nelegálna migrácia dosahuje každý mesiac rekordné hodnoty. Stredná trieda eroduje pod ťarchou krízy životných nákladov. Zelená agenda EÚ, napísaná “klimatickými fanatikmi”, ničí energetický a poľnohospodársky sektor, čo podnecuje protesty na celom kontinente.

Orbán nás však varuje, že napriek klesajúcej spokojnosti zodpovední eurokrati nezmenia kurz. „Neoplatí sa ich presviedčať, mŕtveho koňa nepodkujete,“ povedal. „Skutočnú zmenu môže priniesť len nová európska pravica,“ dodal.

V tomto nie je Maďarsko osamotené. Náznaky konzervatívneho oživenia možno pozorovať po celej Európe. Le Penovo Národné zhromaždenie chce vyhrať voľby do EÚ, keď získalo tretinu francúzskych hlasov, nemecká Alternative für Deutschland je druhá najpopulárnejšia po stredopravej strane a podobné tendencie možno pozorovať aj v ďalších krajinách EÚ. Existuje reálna šanca, že dva národné konzervatívne, populistické bloky – EOK a ID – sa stanú treťou a štvrtou najväčšou stranou v európskych voľbách.

Orbán upozornil na dôležitú výhradu – že nepriateľom nie je európsky projekt, ale len tí, ktorí si ho prisvojili. „Musíme byť opatrní, aby sme nevyliali s vodou z vaničky aj dieťa,“ uviedol maďarské prirovnanie. „ Nová pravica by nemala byť alternatívou voči Európe, ale európskou alternatívou. Takto by sme mali a musíme vnímať nadchádzajúce voľby do EÚ,“ dodal.

.

Keď to všetko zoberieme do úvahy, Orbána čaká náročný, ale úspešný rok. Oživená veľkosť v Európe a Amerike, posilnená regionálna spolupráca v strednej Európe a suverenistický obrat v Bruseli .. „To si želáme pod vianočný stromček do konca rok,“ doplnil autor článku v závere.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:46

Porucha motora v lietadle Airbus A350, pre ktorú začiatkom septembra aerolínie Cathay Pacific zrušili desiatky letov, mohla prerásť do “rozsiahlych škôd”. Vyplýva to zo správy Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd v Hongkongu.

10:25

Izraelské lietadlá a delostrelectvo zasiahli viaceré ciele v južnom Libanone, uviedla izraelská armáda. Útoky sa uskutočnili v atmosfére rastúceho napätia po nedávnom hromadnom útoku na komunikačné zariadenia hnutia Hizballáh.

10:24

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na úspešné skúšky dvoch typov rakiet, z ktorých je jedna zrejme určená pre jadrové hlavice. Zároveň nariadil posilnenie schopností severokórejskej armády.

10:00

Šéf Pentagónu sa obáva, že Izrael môže čoskoro začať pozemnú operáciu v Libanone.

Podľa denníka The Wall Street Journal môže byť „predohrou“ k tomu séria výbuchov komunikačných zariadení. Predtým sa objavila správa, že IDF presunuli na sever krajiny jednotku, ktorá predtým bojovala v pásme Gazy.

Americkí predstavitelia zároveň zatiaľ nezaznamenali žiadne náznaky, že by sa ofenzíva blížila.

09:25

Maďarsko je napriek vážnosti povodňovej situácie v bezpečí, vyhlásil predseda vlády Viktor Orbán, podľa ktorého je na ochranu pred povodňami dostatok zdrojov i ľudí.

Záplavy v Maďarsku
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán
08:32

Kabinet dal premiérovi Netanjahuovi a ministrovi obrany Galantovi zelenú na začatie rozsiahlych útočných operácií proti Hizballáhu v Libanone, informoval izraelský kanál 12.

08:29

Autobus v Karlových Varoch sa zrazil s osobným autom a potom zišiel z niekoľko metrov vysokého násypu na železničnú trať. Podľa prvotných informácií utrpelo zranenia 17 ľudí.

07:43

Ruský prezident Vladmir Putin prijal návrh na podpísanie dohody o strategickom partnerstve s Iránom, ktorý mu predložilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Vyplýva to z dokumentu zverejneného na oficiálnej webovej stránke prezidentskej kancelárie.

07:42

Najmenej jedna osoba zahynula a ďalšie dve utrpeli zranenia pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti na Ukrajine, oznámil tamojší gubernátor Ivan Fedorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali