Viktor Orbán poďakoval Milanovi Uhríkovi: “Je čas konať!”

❚❚

Bratislava 15. októbra 2024 (HSP/Facebook/ Foto:Screenshot Facebook video)

 

Poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda europarlamentnej frakcie Európa suverénnych národov Milan Uhrík (hnutie Republika) na sociálnej sieti zverejnil obsah listu, ktorý mu zaslal maďarský premiér Viktor Orbán

Na snímke poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda europarlamentnej frakcie Európa suverénnych národov Milan Uhrík(hnutie Republika)
Na snímke poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda europarlamentnej frakcie Európa suverénnych národov Milan Uhrík(hnutie Republika)

„Pán premiér Orbán mi poslal list, v ktorom vyzýva na spoluprácu vlastencov v ochrane pred zhubnou politikou liberálov,“ pochválil sa europoslanec Milan Uhrík na sociálnej sieti Facebook.

.

Maďarský líder adresoval list do vlastných rúk Milanovi Uhríkovi, podpredsedovi frakcie Európa suverénnych národov – ESN.

„Pán Uhrík, chcem Vám vyjadriť úprimné poďakovanie za vašu podporu Maďarska počas poslednej plenárnej schôdze z 9. októbra 2024. Európa je v problémoch. Vojna zúri na Ukrajine, na Strednom Východe aj v Afrike…,“ píše v liste maďarský líder.

.

„ Migračná kríza dosahuje nové rozmery, ohrozuje Schengen,“ pokračuje Orbán a dodáva : „Medzičasom, Európska únia stráca konkurencieschopnosť a zaostáva za Spojenými štátmi americkými a Čínou.“

S maďarským lídrom, členom strany Fidesz – ktorá je zakladateľom frakcie Patrioti pre Európu- slovenský europoslanec zdieľa podobné postoje v mnohých otázkach. Pripomenieme, že sa dokonca istý čas špekulovalo o tom, že sa europoslanci hnutia Republika pripoja ku frakcii Patriotov, a to ešte predtým ako so svojimi kolegami založili Európu suverénnych národov.

Uhrík ďalej vo videu zdieľal zábery z októbrovej parlamentnej rozpravy, kde Viktor Orbán prezentoval program maďarského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré trvá do konca tohto roka, a ktorá ho do istej miery podnietila k napísaniu tohto listu.

„Pani Ursula von der Leyenová, vy by ste sa mali Maďarskom inšpirovať a nie snažiť sa ho za každú cenu trestať!,“ reagoval Milan Uhrík pred časom v pléne Európskeho parlamentu na margo predsedníčky Európskej komisie, ktorá už dlho okato prejavuje svoj negatívny postoj k Maďarskej republike rovnako ako aj nesympatie voči maďarskému premiérovi.

„Európska únia skutočne nepotrebuje viac migrantov, viac vojny, viac dlhovej agendy, viac zákazov spaľovacích motorov…. Ale potrebuje politikov, lídrov, ktorým bude záležať na mieri a na prosperite Európy!,“ vyjadril sa vtedy Uhrík v pléne EP.

.

Orbán v svojom prejave z 9. októbra v europarlamente nešetril slovami kritiky voči EÚ : „Očakávame zmiernenie nadmernej regulácie. Očakávame zabezpečenie dostupnej energie. Vonkajšie hranice Únie musia byť chránené. Ochrana vonkajších hraníc slúži záujmom celej únie.“

„My sme oslobodili Európu od viac ako dvoch tisíc pašerákov ľudí, pani predsedníčka EK, za to by sme si skôr zaslúžili uznanie, a nie kritiku!,“ povedal Orbán na rovinu vo svojom nemilom prejave.

 

Je čas konať

„Je čas konať. Spolieham sa na Vašu podporu a držím palce,“ citoval Uhrík z Orbánovho listu. V závere listu bol dole podpísaný sám Viktor Orbán, premiér Maďarska.

Uhrík ďalej vo videu hovorí, že sa tento do istej miery osobný list rozhodol zverejniť z dvoch dôvodov : „Po prvé preto, že v kontexte toho, čo som videl v nedeľu – kedy sa politici na Slovensku len tak, doslova z ničoho nič, začali medzi sebou hádať aj v rámci vládnej koalície – tak som si povedal, že možnože by bolo zaujímavé zverejniť niečo trošku pozitívne a ukázať, že medzi politikmi existuje aj normálna slušná spolupráca.“

.

„Druhý dôvod, prečo by som chcel na tento list poukázať je ten, že nie je pravda to, čo o nás rozprávajú niektorí naši neprajníci alebo konkurenti,“ zdôvodnil europoslanec. Uviedol, že napríklad pán poslanec Rudolf Huliak alebo niektorí jeho kolegovia z SNS tvrdia, že “Republika je izolovaná strana“, “nikto s nimi nespolupracuje a nikto im ani dvere neotvorí alebo kávu nepodá“.

Realita je však podľa Uhríkových slov úplne iná : „Realita je taká, že hnutie Republika si už šiesty rok v Európskom parlamente buduje kontakty.“

„Tak ako máme skvelé kontakty v rámci našej frakcie Európy suverénnych národov, tak máme skvelé kontakty aj v rámci strednej Európy,“ uviedol Uhrík a dodal, že list od pána premiéra Viktora Orbána je toho dôkazom.

„A tak isto máme skvelé kontakty aj na východe, v Bielorusku alebo v Rusku , kde bola nedávno naša delegácia na fóre v Petrohrade,“ pokračoval europoslanec.

Uviedol, že presne takto si on a jeho kolegovia z hnutia Republika a frakcie ESN predstavujú spoluprácu do budúcna. „Presne tak, ako píše aj pán premiér Orbán : “Je čas konať a je čas urobiť Európu znova veľkou,“ citoval Uhrík slová, ktoré vyslovil Orbán v reakcii na slávne motto kampane republikánskeho nominanta v amerických prezidentských voľbách Donalda Trumpa : “Urobme Ameriku znova veľkou!“

Nastal čas konať. „V duchu spolupráce, v duchu vzájomnosti, a v duchu konštruktívnej budúcnosti!,“ dodal v závere krátkeho videa europoslanec.

Europoslanec uznal, že nastal čas konať a v zásadných veciach spájať sily. „Progresívcov musíme zastaviť, lebo inak zničia nielen Slovensko, ale aj celú Európu,“ dodal.

 

Preklad listu Viktora Orbána prinášame v plnom znení :

Adresát : Pán Milan Uhrík,
Poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda frakcie Európa suverénnych národov, Brusel

Vážený pán Uhrík,

.

rád by som Vám vyjadril moju úprimnú vďaku za Vašu podporu, ktorú ste preukázal Maďarsku počas plenárnej diskusie v Európskom parlamente ohľadne programu aktivít maďarského predsedníctva v Rade, 9. októbra 2024.

Európa je v problémoch. Vojny prebiehajú na Ukrajine, na Blízkom východe, v Afrike. Migračná kríza dosahuje nové maximá, čím ohrozuje súdržnosť Schengenského priestoru. Medzitým Európa stráca konkurencieschopnosť a zaostáva za Spojenými štátmi a Čínou.

Musíme konať! Môžem Vás uistiť, že maďarské predsedníctvo v Rade urobí maximum, aby išlo cestou zdravého rozumu pri riešení týchto výziev.

V tomto duchu počítam s Vašou podporou pri snahe urobiť Európu znovu veľkou. Prajem Vám dobré zdravie a mnoho úspechov pri Vašej vysoko zodpovednej práci.

S úctou,
Viktor Orbán

.

Video europoslanca Milana Uhríka si môžete pozrieť tu

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:08

V Česku od budúceho roka vznikne nový stredoškolský odbor nazvaný všeobecné lýceum. Podľa premiéra Petra Fialu ide o potrebný krok k zmene vzdelávacieho systému tak, aby zodpovedal potrebám spoločnosti v 21. storočí a odrážal priority, ktoré dnes mladí majú. Novinku oznámil v utorok spolu s ministrom školstva Mikulášom Bekom.

15:07

Rozpočet na budúci rok schválila vláda bez väčšej diskusie. Otvorené však naďalej ostávajú dve témy, pomoc s cenami energií a peniaze pre zdravotníctvo. Tie bude potrebné zohľadniť aj pri schvaľovaní rozpočtu v parlamente, nie však na úkor cieleného deficitu 4,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý musí byť dodržaný. Po utorkovom rokovaní vlády to uviedol minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

15:07

Krátenie či odobranie dávok v hmotnej núdzi ľuďom, ktorí odmietnu pracovnú ponuku, prinesie vyššiu motiváciu pre nezamestnaných nájsť si prácu. Na druhej strane však pracovné miesto nemusí zodpovedať ich kvalifikácii či skúsenostiam. Ďalšími bariérami môžu byť vzdialenosť alebo vysoké náklady na dopravu. V utorok na to upozornili zástupcovia Asociácie personálnych agentúr Slovenska (APAS).

14:50

Španielska polícia v utorok oznámila rozbitie ťažko ozbrojeného združenia podobného sekte. V tejto súvislosti zadržala troch ľudí a ďalších osem osôb je predmetom vyšetrovania. Podľa polície existujú podozrenia z organizovaného zločinu, podvodu, nátlaku a spôsobenia škody.

14:49

Väčšina poľských voličov vníma rok po parlamentných voľbách vládu premiéra Donalda Tuska pozitívne. Menej spokojní sú už s tempom plnenia predvolebných sľubov, ktoré väčšina oslovených považuje za nedostatočné. Vyplýva to z prieskumu agentúry United Surveys pre denník Gazeta Prawna a rádio RMF FM.

14:46

Ozbrojené sily Spojených štátov a Filipín začali v utorok rozsiahle spoločné cvičenia, ktoré budú trvať až do 25. októbra.

14:45

Vedenie Alternatívy pre Nemecko (AfD) sa ohradilo proti tomu, že poslanec tejto strany prijal čestný profesorský titul na moskovskej hudobnej akadémii. Matthias Moosdorf je poslancom nemeckého parlamentu a pôsobí ako hovorca AfD pre zahraničnú politiku.

14:25

Srílanská polícia zadržala v spolupráci s čínskym veľvyslanectvom v Kolombe viac ako 230 Číňanov obvinených z kybernetických podvodov zameraných na medzinárodné banky. Oznámil to v utorok srílanský minister zahraničných vecí.

14:21

Český tenista Jiří Lehečka postúpil do druhého kola na turnaji v Antverpách. Piaty najvyššie nasadený hráč zdolal v utorkovom 1. kole Španiela Jaumea Munara 6:1, 6:4.

14:13

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková s Britkou Oliviou Nichollsovou neuspeli v 1. kole štvorhry na turnaji WTA 500 v čínskom Ning-po. V utorkovom stretnutí prehrali s najvyššie nasadeným americko-austrálskym párom Nicole Melicharová-Martinezová, Ellen Perezová 6:3, 6:7 (3), 7:10.

14:12

Republikánsky kandidát na post prezidenta USA Donald Trump kritizoval televíziu Fox News, ktorá pripravuje rozhovor s jeho demokratickou protikandidátkou a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Táto konzervatívna televízna stanica je podľa Trumpa “slabá a zmäkla voči demokratom”.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke huby rastú na pni stromu v lese v pohorí Tribeč pri obci Podhorany v okrese Nitra

Autor: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali