Viktor Orbán: Európa krváca, zatiaľ čo Rusko zarába “dobré peniaze”

❚❚

Bratislava 8. októbra 2022 (HSP/Hungarytoday/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)

 

Viktor Orbán, dlhodobý kritik energetických sankcií uvalených EÚ na Rusko, využil štvrtkový summit EÚ v Prahe, aby zopakoval svoje výzvy na zmenu stratégie Európskej komisie

Viktor Orbán
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán prichádza na rokovanie za okrúhlym stolom pred začiatkom neformálneho summitu Európskej rady na Pražskom hrade, v Prahe 7. októbra 2022

Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána sankcie Európskej únie uvalené na Rusko nesplnili očakávania.

.

Maďarský líder vo štvrtkovom prejave zo zasadnutia Európskeho spoločenstva v Prahe svojim európskym partnerom pripomenul, že sankcie nepriniesli ukončenie vojny, ktorá sa začala pred viac ako siedmimi mesiacmi. Tvrdil, že “Európa pomaly krváca”, zatiaľ čo “Rusko medzitým dobre zarába”.

Vedúci predstavitelia EÚ vrátane zástupcov Arménska a Azerbajdžanu, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a britskej premiérky Liz Trussovej diskutovali o veľkej pravdepodobnosti nedostatku plynu a elektriny v celej Európe v nadchádzajúcich mesiacoch, keďže kontinent pociťuje tlak vlastných energetických sankcií uvalených na Rusko.

.

“Maďarsko predtým bojovalo za výnimku z ropného embarga a sankcií a v posledných dňoch sa nám podarilo dosiahnuť, že nové sankcie sa nevzťahujú na maďarskú jadrovú energiu ani na dodávky plynu do Maďarska,” uviedol Orbán vo videu na Facebooku po stretnutí.

“Sankcie však prudko zvýšili ceny energií, čo má vplyv aj na Maďarsko,” upozornil.

“Ceny sú takmer nedostupné, Rusko vôbec nekleslo na kolená, zatiaľ čo európske ekonomiky krvácajú,” zdôraznil Orbán, ktorý je dlhodobým kritikom sankcií uvalených na Rusko a vyzval Európsku komisiu na zmenu smerovania.

“Je zrejmé, že politiku sankcií treba zmeniť, a o to pôjde na ďalších stretnutiach,” dodal.

Predseda vlády mal vo štvrtok niekoľko bilaterálnych stretnutí. Stretol sa s bývalým českým prezidentom Václavom Klausom, bývalým českým premiérom a šéfom hnutia ANO Andrejom Babišom, českým prezidentom Milošom Zemanom, chorvátskym premiérom Andrejom Plenkovičom a poľským premiérom Mateuszom Morawieckim. Viktor Orbán zdieľal fotografiu zo stretnutia so svojím poľským partnerom na svojom účte na sociálnej sieti s komentárom: “Niektoré veci sú navždy. Budú pokračovať.”

.

 

 

Tlačový šéf Viktora Orbána v piatok oznámil, že premiér v pondelok cestuje do Berlína, kde sa stretne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17
Spojené štáty sú pripravené obnoviť rokovania s Ruskom o novej zmluve START a čakajú na odpoveď Moskvy, uviedol Biely dom.

START-3 je zmluva o obmedzení strategických pozemných zbraní medzi Spojenými štátmi a Ruskom. V súčasnosti ju Rusko pozastavilo.

19:59

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že hodnoty OSN a Západu “umierajú v Pásme Gazy”, zatiaľ čo konflikt pokračuje. Vyzval preto na vytvorenie “aliancie ľudskosti” s cieľom zastaviť Izrael. 

19:57

Irán odmietol obvinenia Štokholmu, že je za hackerským útokom, v rámci ktorého dostali minulý rok ľudia vo Švédsku SMS správy nabádajúce k pomste voči demonštrantom páliacim korán.

19:51

V situácii, keď Česko rieši mnoho problémov, nie je podľa prezidenta Petra Pavla žiaduce, aby sa vláda rozkolísala. Povedal to v reakcii na dianie na českej politickej scéne, keď premiér Petr Fiala navrhol odvolanie šéfa Pirátov Ivana Bartoša z postu ministra pre miestny rozvoj, čo Piráti vnímajú ako vyhodenie ich strany z vlády. Pavel sa chce s lídrami strán stretnúť po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty.

Summit o budúcnosti
Na snímke český prezident Petr Pavel
19:49

Doba od nadobudnutia nehnuteľnosti alebo jej vyradenia z obchodného majetku, po uplynutí ktorej je daňovo oslobodený príjem z jej predaja, sa nezníži z doterajších piatich na tri roky. Návrh novely zákona o dani z príjmov opozičného poslanca Mariána Viskupiča (SaS) poslanci Národnej rady SR neposunuli do druhého čítania.

19:46

Odpisovanie väčšiny budov podnikateľmi sa neskráti z doterajších 40 na 28 rokov. Poslanci Národnej rady SR neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorý predložil opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS).

19:45

Právo pre maloletých pacientov na prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti sa nezavedie. Poslanci Národnej rady SR odmietli novelu zákona o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s jej poskytovaním. Do parlamentu ju predložili poslanci za opozičnú SaS Vladimír Ledecký a Vladimíra Marcinková. Potrebu zmeny odôvodňovali tým, že v praxi často dochádza k obmedzovaniu kontaktu pacienta so sprievodom.

19:43

Firmy si nebudú môcť ani v budúcnosti zaradiť medzi daňovo uznateľné výdavky na materskú školu alebo jasle, ktoré sú prevádzkované iným subjektom, nielen ich vlastné. Navrhovali to opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR Vladimíra Marcinková a Vladimír Ledecký (obidvaja SaS) v novele zákona o dani z príjmov. Ich návrh však parlament neposunul do druhého čítania.

19:42

 Zdanenie príjmov fyzických osôb z predaja virtuálnej meny sa nezníži. Návrh novely zákona o dani z príjmov opozičného poslanca Mariána Viskupiča (SaS) Národná rada (NR) SR neposunula do druhého čítania.

19:39

Zástupcovia automobilovej skupiny Volkswagen a odborového zväzu IG Metall sa stretnú v Hannoveri, aby rokovali o novej mzdovej dohode. Rozhovory sa konajú v predstihu po tom,  ako koncern nedávno oznámil plány v oblasti znižovania nákladov.

19:38

Európska centrálna banka začala udeľovať pokuty bankám v eurozóne, ktoré nespĺňajú jej požiadavky v oblasti zverejňovania a riadenia klimatických rizík.

19:35

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR chce zrušiť krátenie všetkých opatrovateľských príspevkov na základe príjmov odkázanej osoby. Opatrenie, ktoré krátilo opatrovateľské príspevky pre ľudí v dôchodkovom veku, bolo schválené ešte v roku 2022 za bývalej vládnej koalície. Informoval šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).

19:22

Zakladateľ sociálnej siete Telegram Pavel Durov oznámil, že jeho platforma bude poskytovať informácie orgánom činným v trestnom konaní. 

19:18

Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov pri izraelských útokoch v Libanone zahynuli dvaja jeho zamestnanci. Úrad vyjadril “pobúrenie a hlboké zarmútenie” z ich smrti.

Izraelská armáda podnikla útok na libanonskú metropolu Bejrút
Miestni obyvatelia kontrolujú budovu čiastočne poškodenú počas izraelského leteckého útoku na južnom predmestí Bejrútu

 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali